To najdôležitejšie z Ukrajiny – 25. februára sa stane “niečo mimoriadne”

❚❚

Kyjev 22. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Telegram)

Aktualizované 22. februára 2024 o 19:52 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Na snímke ruského ministerstva obrany z pondelka 19. februára 2024, dvaja ruskí vojaci odstraňujú míny v meste Avdejevka na východe Ukrajiny

19:49 – USA majú veľké obavy

.

Podľa interných odhadov USA bude Ukrajina do jari čeliť potenciálne “katastrofálnemu” nedostatku munície a prostriedkov protivzdušnej obrany.

Nemenovaní americkí predstavitelia o tom informovali televízny kanál ABC.

.

Respondenti televíznej stanice označili “koniec marca” za mimoriadne kritické obdobie pre ukrajinské jednotky, ak Kongres neschváli projekt s finančnými prostriedkami pre Ukrajinu.

Ďalší predstaviteľ uviedol, že by bolo ťažké presne určiť, kedy by sa situácia ukrajinských jednotiek mohla zhoršiť, ale poznamenal, že deficit by mal rásť až do jari.

“Bod zlomu sa začína teraz a postupne sa bude zhoršovať počas jari a leta. Takže toto obdobie, do ktorého vstupujeme, je kritické,” povedal predstaviteľ americkej obrany.

Americkí predstavitelia tiež predpovedajú nedostatok prostriedkov na protivzdušnú obranu.

“To, čo sa dnes bráni – v budúcnosti nebudú môcť brániť všetky tieto miesta, ak nebudú udržiavať zásoby záchytných rakiet,” povedal predstaviteľ obrany.

.

A ak Rusko získa kontrolu nad oblohou, “úplne to zmení charakter tohto boja,” dodal.

 

17:40 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie línie a pozície na smere Avdejevka, odrazili 9 útokov a protiútokov AFU, nepriateľ stratil až 145 vojakov;

– Celkové straty AFU na doneckom smere za deň presiahli 410 vojakov;

.

– Ruské jednotky zasiahli odpaľovacie zariadenie a prepravné nákladné vozidlo systému protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili raketu S-200, 8 granátov HIMARS MLRS, riadenú leteckú bombu JDAM a 95 bezpilotných lietadiel;

– Ruské ozbrojené sily porazili brigádne formácie AFU pri Novodonecku a Staromayorsku v Doneckej ľudovej republike;

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili až 155 vojakov, bojové vozidlo Strela-10 SAM, húfnicu Msta-B, kanón M-46 a stanicu elektronického boja na juhu Doneckej oblasti.

 

16:05 – Verejnoprávne médiá šíria správu, že Dánsko podpísalo s Ukrajinou “dohodu o bezpečnostných zárukách”.

V skutočnosti premiér a minister obrany krajiny oznámili, že “dosiahli s Kyjevom 10-ročnú bezpečnostnú dohodu”. Pravdepodobne bol dohodnutý text dokumentu, ale ešte nebol podpísaný.

Dánsko zároveň oznámilo balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote približne 250 miliónov dolárov, za ktoré sa nakúpi 15 000 delostreleckých granátov, vybavenie a munícia pre protivzdušnú obranu, odmínovacie zariadenia a bezpilotné lietadlá.

 

16:00 – Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý zakazuje armáde zverejňovať určité informácie.

.

Konkrétne ide o údaje, ktoré umožňujú určiť (aj spracovaním, analýzou a zovšeobecnením pomocou špeciálneho softvéru) umiestnenie vojenských objektov, charakter pridelených úloh, sily a prostriedky zapojené do ich plnenia.

 

15:30 – Západ môže začať tlačiť Ukrajinu k rokovaniam s Ruskou federáciou o zabraných územiach už tento rok, píše Politico s odvolaním sa na zdroje.

“Keď boli niektorí európski diplomati požiadaní, aby opísali optimálny výsledok pre Ukrajinu v nadchádzajúcom roku, hovorili o “stabilizácii” konfliktu. Na otázku, čo by to znamenalo, diplomati uviedli, že by to znamenalo tlačiť Kyjev k začatiu rozhovorov s Putinom o zmrazení konfliktu a oprave súčasných územných ziskov výmenou za západné “bezpečnostné záruky” (ako napríklad tie, ktoré nedávno podpísali Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo) a cestu k členstvu v EÚ,” píše publikácia.”

A dodáva, že niektoré skupiny na Západe dúfajú, že sa po hypotetickom zmrazení vojny čoskoro vrátia k bežným obchodným vzťahom s Ruskom. To vysvetľuje najmä neochotu konfiškovať ruský majetok.

.

 

14:00 – Poľsko tvrdí, že odblokuje prepravu vojenského a humanitárneho nákladu na Ukrajinu. Nie však obilie.

Na tento účel budú v najbližších hodinách na zoznam kritickej infraštruktúry zaradené hraničné priechody s Ukrajinou, ako aj úseky ciest a železníc.

Oznámil to poľský premiér Donald Tusk, informuje TVN24.

Podľa jeho slov by to malo poskytnúť “stopercentnú záruku, že vojenská a humanitárna pomoc sa dostane na ukrajinskú stranu bez akéhokoľvek oneskorenia”.

.

“Bude to tiež znamenať iný typ organizačného režimu na hraničných priechodoch a na prístupových cestách a chodníkoch k hranici s Ukrajinou,” povedal Tusk.

A vyzval oddeliť otázku “priamej podpory Ukrajiny a ochrany poľských poľnohospodárov a poľského trhu od negatívnych dôsledkov liberalizácie obchodu s Ukrajinou”.

 

13:20 – Nemecký parlament hlasoval proti transferu zbraní dlhého doletu na Ukrajinu, informoval DW.

Návrh na rozšírenie vojenskej pomoci Ukrajine predložil opozičný blok CDU/CSU. TAURUS sa v ňom výslovne nespomínal, ale opis sedel.

Deň predtým sa Scholz vyjadril, že je stále proti dodávkam TAURUS.

 

.

13:13 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie dediny Pobeda neďaleko Marinky.

Potvrdzuje to aj mapa ukrajinského vojenského zdroja Deep State.

V prípade ďalšieho postupu ruských vojsk týmto smerom by mohlo dôjsť k ohrozeniu Ugledaru, dôležitého obranného uzla v Doneckej oblasti.

Marinka Pobeda
Na mape Pobeda v blízkosti Marinky

 

13:10 – Šéf dánskeho ministerstva obrany uviedol, že krajina odovzdá Ukrajine prvé stíhačky F-16 v lete.

 

13:05 – Dôsledky včerajšieho útoku na Dobropilje (Donecká oblasť):

.

Podľa OVA dva Šáhidy zasiahli ubytovne, v ktorých žilo 90 presídlencov z okupovaných osád, sociálne nechránené vrstvy obyvateľstva a záchranári Štátnej služby pre mimoriadne situácie.

Zranené boli dve ženy a 4 zamestnanci Štátnej služby pre mimoriadne situácie.

Výbuchová vlna poškodila osem bytových domov, päť áut a čerpaciu stanicu.

Dôsledky včerajšieho útoku na Dobropilje
Dôsledky včerajšieho útoku na Dobropilje v Doneckej oblasti

 

13:00 – Ruská federácia opäť zaútočila na tepelnú elektráreň, informovala agentúra DTEK.

Zariadenie bolo vážne poškodené. Prebieha likvidácia následkov.

Zranených bolo šesť zamestnancov.

.

 

12:35 – Ruská armáda oslobodila osadu Pobeda na doneckom smere, uviedlo ministerstvo obrany.

 

11:55 – Zelenskyj v rozhovore pre Fox News “odmietol hovoriť o akomkoľvek pláne B pre svoje jednotky”.

“Plán B neexistuje,” píše sa v nadpise článku.

Uvádza sa to na webovej stránke televízneho kanála. Citát prezidenta zatiaľ nie je k dispozícii, k dispozícii je len ukážka z rozhovoru.

Pod “plánom B” sa pravdepodobne myslia rokovania. Keďže prezidentove citáty, ktoré uvádza Fox News, sa týkajú potreby dodávok zbraní zo Západu a odmietania uznania vojenských úspechov Rusov.

.

Pokiaľ ide o pomoc USA, uviedol, že je “rozhodujúca”. Vyzval Západ, aby “bol rýchlejší, zbavil sa všetkej byrokracie, inak nebudeme mať šancu”.

Zelenskyj verí, že s dostatočnou podporou by Ukrajina nakoniec mohla zatlačiť ruské vojská a sadnúť si za rokovací stôl “silnou rukou”, tvrdí oslovený novinár.

Prezident tiež odmieta, že by sa vojna obrátila v prospech Ruska.

“Za posledné dva roky sme deokupovali Charkovskú oblasť, odblokovali sme Čierne more. Minulý rok bol ťažký, ale urobila sa dobrá práca. Na druhej strane Rusko obsadilo len toto (Avdejevku), ale prečo?”, – povedal Zelenskyj.

 

11:25 – Vojna na Ukrajine sa “po mesiacoch patovej situácie obracia v Putinov prospech”, píše agentúra Bloomberg.

“Rusko znovu získalo iniciatívu na fronte a dostalo Vladimíra Zelenského do nevýhody,” píše agentúra.

.

AFU dochádza munícia a zbrane a politické boje v západných hlavných mestách zdržujú dodávky a pomoc.

A zatiaľ čo Západ pozastavuje ďalšiu pomoc Ukrajine, “Rusko sa na východe Ukrajiny presadzuje,” píše publikácia a pripomína dobytie Avdejevky. Po ňom sa “nálada v Kyjeve teraz citeľne zhoršila”.

 

10:05 – Dohoda o “bezpečnostných zárukách” Talianska s Ukrajinou “nebude mať žiadnu právnu silu” a je “politická a symbolická”.

Uviedol to taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na vypočutí v Senáte, informuje agentúra Agenzia Nova.

.

“Rovnako ako v dohodách, ktoré Ukrajina podpísala s inými partnermi, (dokument bude obsahovať – pozn. red.) pomoc v hospodárskej oblasti, záväzky na obnovu Odesy, humanitárnu pomoc, ochranu kritických infraštruktúr. Ďalším dôležitým aspektom je podpora reforiem na Ukrajine. Budúcnosť Kyjeva je v Európskej únii,” povedal Tajani.

Podľa neho dohoda “nebude mať právnu silu” a “nebude si vyžadovať ratifikačný postup”.

Dokument je “politický a symbolický” a vysiela “jasný signál: bránime medzinárodné právo”.

 

09:50 – Terechov povedal, že vyhliadky na ruskú ofenzívu na Charkov vyvolávajú “určité vzrušenie”.

“Je to ukrajinské mesto a vždy bude ukrajinským mestom. Čo sa týka obáv. Áno, je tu určité vzrušenie, ale ako ste už povedali, k takémuto hromadeniu vojsk pri hraniciach nedochádza. O čom hovorí naša armáda. Je jedno, aké plány má náš nepriateľ. Dôležité je, ako sa budeme brániť nášmu nepriateľovi. A to, že dáme dôstojnú odpoveď a že Charkov bude ukrajinským mestom, to je jednoznačné,” povedal Terechov v éteri telemostu.

O možnej ofenzíve Ruskej federácie na Charkov nedávno informoval najmä bývalý ukrajinský poslanec Igor Lucenko, ktorý v súčasnosti bojuje.

 

09:45 – Minsk tvrdí, že Ukrajina sústredila na hraniciach s Bieloruskom údernú skupinu 112-114 tisíc ľudí.

Uviedol to bieloruský minister obrany Viktor Chrenin.

Hovoril aj o rastúcom počte vojenských lietadiel NATO na hranici a šiestich narušeniach hranice zo vzduchu od augusta minulého roka.

“Reagujeme na všetky porušenia. Keď je to potrebné – naše bojové letectvo je zdvihnuté, protilietadlové raketové sily sú uvedené do príslušného stupňa pohotovosti.” Povedal Chrenin.

V roku 2025 sa v Bielorusku plánuje cvičenie regionálneho zoskupenia vojsk Ruska a Bieloruska.

 

09:20 – Duda odpovedal Zelenskému, že stretnutie na hraniciach nie je najbezpečnejší nápad.

.

Andrzej Dera, štátny tajomník kancelárie poľského prezidenta, podporil myšlienku ukrajinského prezidenta zorganizovať stretnutie o poľskej blokáde, ale navrhol, aby sa nekonalo na hraniciach, ale vo Varšave, Rzeszowe alebo Lubline.

“Prezident je za to, aby sa tento dialóg uskutočnil. Je to jediný spôsob, ako vyriešiť tento veľký problém. Problém je dvojstranný a veľmi silný … Naši poľnohospodári bojujú o svoju existenciu. Ukrajinský národ bojuje o svoju existenciu. Situácia je katastrofálna na oboch stranách, keď sa na to pozrieme z tohto pohľadu, pretože odhodlanie oboch strán je obrovské a tento problém jednoducho treba vyriešiť,” povedal Dera pre TVN24.

Poznamenal, že poľská vláda na čele s Donaldom Tuskom sa musí stretnúť s ukrajinskou vládou a predstaviteľmi EÚ.

 

08:55 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili útok na cvičisko ruských vojsk na ľavom brehu Chersonskej oblasti.

Hovorkyňa Južných obranných síl Natalia Gumenjuková uviedla, že “najmenej 60 útočníkov sa už určite nevráti na svoje bojové pozície”.

A hovorca Odeskej oblastnej štátnej správy Bratčuk spresnil, že úder bol vykonaný na cvičisku RF pri Krynoku.

Gumenjuková to nepriamo potvrdzuje.

“Celá táto profanácia s vyvesením vlajky a útekom odtiaľ bola extravagantne zavŕšená tým, ako včera odpracovali na jednej zo strelníc, kde sa vlastne aj pripravujú príslušné útočné skupiny” – povedala.

Pripomeňme, že Šojgu povedal, že Krynki, kde AFU držala predmostie, bol “vyčistený” a ruská armáda ukázala video, ako tam vztyčuje svoju vlajku.

Južné obranné sily však tieto vyhlásenia označili za “manipuláciu a falšovanie”.

 

08:35 – Tlačová konferencia Volodymyra Zelenského sa uskutoční 25. februára, informovala webová stránka prezidentskej kancelárie.

Uskutoční sa v rámci fóra “Ukrajina. Rok 2024” túto nedeľu.

Medzi avizované témy patrí “dosiahnutie ukrajinských cieľov vo vojne, rozvoj obranných a bezpečnostných síl Ukrajiny, práca ukrajinského obranného a priemyselného komplexu, zabezpečenie hospodárskeho rastu Ukrajiny a jej integrácie na svetové trhy, realizácia ukrajinskej mierovej formuly, zaručenie bezpečnosti Ukrajiny a ochrana životov našich ľudí”.

.

 

08:15 – Dmitrij Medvedev povedal, že ruská armáda môže zaútočiť na Kyjev.

“Nevylúčil, že na dosiahnutie cieľov špeciálnej operácie bude potrebné dostať sa do Kyjeva”.

Medvedev spomenul aj Odesu, ktorú nazval “ruským mestom” – “na základe histórie mesta, druhu ľudí, ktorí tam žijú, jazyka, ktorým hovoria, je to naše ruské mesto”.

“Odesa, vráť sa domov, čakali sme na Odesu v Ruskej federácii,” povedal podpredseda ruskej bezpečnostnej rady.

 

08:00 – Raketa Ch-31P, ktorá včera nebola zostrelená, zasiahla Odeskú oblasť, uviedla hovorkyňa Južných obranných síl Natalia Humenyuková.

Podľa nej to môže naznačovať pokus o prieskum polohy protivzdušnej obrany pred prípravou ďalšieho masívneho útoku.

Treba poznamenať, že Ch-31P je určený na prekonávanie protivzdušnej obrany západnej výroby. Je zameraný na ich radary.

Odeské médiá vo večerných hodinách informovali o výbuchu v oblasti Zátoky.

 

07:50 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg naznačil, že Ukrajina, ktorá dostala lietadlá F-16, bude môcť podniknúť údery na ruské územie.

Aspoň takýto náznak sa dočítame v texte článku Rádia Sloboda, ktoré so šéfom Aliancie urobilo rozhovor.

“Podľa Stoltenberga sa každý spojenec sám rozhodne, či dodá Ukrajine lietadlá F-16, pričom spojenci majú rôzne politiky. Zároveň však povedal, že vojna na Ukrajine je agresívnou vojnou a Ukrajina má právo na sebaobranu vrátane úderov na legitímne ruské vojenské objekty mimo Ukrajiny,” uvádza sa v materiáli.

Vo videoverzii rozhovoru sa zároveň nespomínajú lietadlá F-16.

.

 

07:17 – USA si nemyslia, že Rusko získalo vo vojne na Ukrajine výhodu, ale uznávajú jeho úspechy na bojisku.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller to povedal na brífingu.

“Nie, vôbec si to nemyslíme. Ak si preštudujete dynamiku tohto konfliktu nie za tie dva roky, ale v nedávnej minulosti, zistíte, že áno, Rusko dosahuje na bojisku úspechy. Cez víkend sme boli svedkami jeho úspechov, pretože Ukrajina nebola schopná dodávať zbrane svojim jednotkám,” povedal Miller.

Nedostatok munície pre ukrajinskú armádu pripísal meškaniu amerického Kongresu pri schvaľovaní dodatočných finančných prostriedkov pre Ukrajinu.

 

07:13 – Ukrajina je blízko k dosiahnutiu dohody s MMF o poskytnutí 900 miliónov USD, uviedla agentúra Bloomberg.

Informovala o tom tlačová agentúra Bloomberg.

Podľa predstaviteľov oboznámených s rokovaniami Kyjev očakáva dosiahnutie dohody s pracovníkmi MMF už vo štvrtok.

Táto tranža by sa mohla stať “druhým najväčším finančným záchranným lanom” pre Ukrajinu po grantoch a úveroch od EÚ, uviedla agentúra.

 

07:10 – Olaf Scholz je stále proti dodávke rakiet dlhého doletu TAURUS Kyjevu.

Uviedol to hovorca nemeckej vlády Steffen Hebeestreit, informovala stanica Deutsche Welle.

Hoci Hebeestreit priamo nespomenul rakety TAURUS, jeho vyhlásenie prišlo v súvislosti s novými požiadavkami na Scholzovu vládu, aby schválila dodávku týchto rakiet na Ukrajinu.

Deň predtým opozičný blok CDU/CSU uviedol, že predloží Bundestagu vlastný návrh na rozšírenie vojenskej pomoci Kyjevu, ktorý by zahŕňal aj dodávku týchto rakiet.

 

07:07 – Ministerstvo obrany oznámilo, že dnes večer bol zmarený pokus kyjevského režimu o teroristický útok s použitím bezpilotného lietadla a protilietadlovej rakety S-200 upravenej na zasahovanie pozemných cieľov.

Dron bol zničený nad Brjanskou oblasťou a raketa bola zničená nad Rostovskou oblasťou.

 

07:02 – Zelenského tlačový tajomník oznámil na 25. februára “niečo mimoriadne”.

Podľa Sergeja Nikiforova príde 24. februára do Kyjeva mnoho zahraničných lídrov z “priateľských” a partnerských krajín a očakávajú sa “praktické výsledky”. Okrem toho sa uskutoční online stretnutie krajín G7.

Budú hovoriť o každodennom živote Ukrajiny, armáde, integrácii do EÚ a NATO, bezpečnostných zárukách, duševnom zdraví Ukrajincov, podpore podnikania a ďalších aspektoch života krajiny. Ako dodal, naplánovaná je aj tlačová konferencia Zelenského a ďalších vysokopostavených predstaviteľov.

 

06:55 – Informácia o smrti gubernátora Chersonskej oblasti Volodymyra Salda, ktorú začali šíriť proukrajinské kanály na Telegrame, je falošná, uviedol tlačový tajomník hlavy oblasti Volodymyr Vasylenko.

 

06:43 – Záporožská jadrová elektráreň bola 20. februára odpojená od posledného záložného elektrického vedenia v dôsledku “poruchy, ktorá sa vyskytla na druhej strane rieky Dneper”, uviedol šéf MAAE Rafael Grossi.

Dodal, že jadrová elektráreň dostáva potrebnú elektrinu z jediného vedenia, pričom v súčasnosti nemá žiadne záložné vedenie, a zdôraznil “krehkú situáciu v oblasti jadrovej bezpečnosti v tejto lokalite”.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 21. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Putin uviedol, že ruskej armáde sa podarilo dosiahnuť prielom na najťažších úsekoch frontu, a to aj vďaka hrdinstvu bojovníkov VKS.

.

– Avdejevka bola oslobodená za pomerne krátky čas, ale predchádzalo tomu dlhé obdobie príprav, povedal Gerasimov.

– Ruské jednotky na smere Avdejevka zaujali výhodnejšie pozície, zatiaľ čo na doneckom smere zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie, uviedlo ministerstvo obrany v zhrnutí.

– Kyjev evakuoval ukrajinské archívy, úradníkov a pracovníkov SBU z Kurachova, uviedol Gagin.

– Trinásty balík sankcií EÚ sa dotkne spoločností z obranného sektora a spoločností, ktoré obchádzajú obmedzenia, uviedol Borrell.

– Britská rada, vládna organizácia Spojeného kráľovstva, bola zapojená do spravodajskej činnosti v Chersonskej oblasti prostredníctvom kontrolovaných organizácií, uviedla FSB.

– FSB zadržala dvoch komplicov ukrajinských špeciálnych služieb: obyvateľ Čity prevádzkoval kanál Telegram a zhromažďoval vojenské údaje, rodák z Jaroslavle sa pokúsil vyhodiť do vzduchu auto s príslušníkom poriadkových síl v Lobni.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali