To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 5. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Donetsk Regional Prosecutor’s Office, telegram)

Aktualizované 5. decembra 2023 20:21

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Prokurátor pre vojnové zločiny si prezerá lokalitu, ktorú zasiahlo ostreľovanie v meste Novohrodivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

20:00 – Volodymyr Zelenskyj na poslednú chvíľu zrušil plánovaný utorkový prejav pred zákonodarcami.

.

Informoval o tom šéf demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer.

Ráno sme informovali, že Zelenskyj mal dnes pred americkými senátormi vystúpiť prostredníctvom videospojenia so žiadosťou o schválenie finančnej pomoci Ukrajine.

.

 

19:50 – Stávka Ruska na USA a únava Západu z podpory Ukrajiny vyzerá každým dňom lepšie a lepšie a už neexistujú žiadne skutočné dlhodobé záruky bezpečnosti Kyjeva.

Píše o tom analytik CNN Stephen Collinson.

Podľa jeho názoru ukončenie podpory Kyjevu nielenže oslabí odhodlanie Západu v súvislosti s Ukrajinou, ale vyšle aj signál protivníkom USA, že bezpečnostné záruky Washingtonu “inde vo svete nič neznamenajú”.

 

.

19:20 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že tri bezpilotné lietadlá boli zničené a ďalšie tri zachytené nad územím Belgorodskej oblasti okolo 19.00 h.

Pripomeňme, že ráno Ruská federácia informovala o nočnom útoku 41 dronov z Azovského mora na Krym.

 

19:10 – Rusko vytvára dodávateľské kanály pre čínske bezpilotné lietadlá.

Informoval o tom Inštitút Roberta Lansinga pre štúdie globálnych hrozieb a demokracie (RLI).

.

Podľa jeho informácií čínske spoločnosti naďalej dodávajú do Ruska komponenty, vojenské vybavenie a tovar dvojakého použitia.

Dodávky sa uskutočňujú napriek sankciám a v rozpore s oficiálnym stanoviskom Pekingu, ktorý deklaruje neutralitu v otázke rusko-ukrajinskej vojny, konštatuje inštitút.

Napríklad jedna z čínskych spoločností plánuje dodať do Ruska tisíc dronov; dodávky sa uskutočnia cez Kazachstan, ktorý tiež verejne vyhlásil, že Moskve nepomôže obísť sankčné obmedzenia.

 

18:45 – Nad Belgorodskou oblasťou boli zostrelené tri bezpilotné lietadlá, uviedol šéf regiónu.

Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam. Po páde trosiek bolo poškodené jedno osobné auto v osade Repnoje. Prieskum územia pokračuje.
vojna- Ukrajinská protiofenzíva v roku 2023 bola jedným z najväčších strategických omylov americkej administratívy za posledné desaťročia.

Toto tvrdenie vyslovil vojenský analytik denníka Bild Julian Röpke, keď komentoval včerajší článok denníka The Washington Post o príčinách neúspechu ukrajinskej ofenzívy.

“Bidenova administratíva zavádzala Ukrajinu, svet a samu seba približne šesť mesiacov, kým si uvedomila realitu,” dodal Röpke.

 

18:35 – Ukrajinské ozbrojené sily budú schopné zničiť Krymský most, ak budú mať dostatok riadených striel, ako sú ATACMS a nemecké rakety Taurus.

.

V článku pre Foreign Affairs o tom píše Ben Hodges, bývalý veliteľ amerických pozemných síl v Európe.  Generál vo výslužbe označuje výstavbu mosta za súčasť stratégie Moskvy na ovládnutie Ukrajiny a čiernomorského regiónu. Jeho zničenie by mohlo byť kľúčom k víťazstvu Ukrajiny nielen na Kryme, ale vo vojenských akciách všeobecne.

Podľa generála je na trvalé vyradenie mosta potrebný masívny útok silnými raketami – buď na viacerých miestach, alebo sústredenými na jednom mieste. “Kým spojenci Ukrajiny neposkytnú… presné zbrane na zničenie bunkrov – a vo veľkom počte -, most bude pravdepodobne naďalej slúžiť ruskému vojnovému úsiliu,” uzatvára Hodges.

Vojenský analytik denníka Bild Julian Röpke komentoval generálov článok. “Práve z tohto dôvodu sa USA a Nemecko ticho dohodli, že tieto zbrane Ukrajine neodovzdajú,” napísal v  X.

 

18:30 – Ukrajinské ozbrojené sily používajú tanky Leopard na obranu, hoci ich žiadali na “útočné operácie”, informovala agentúra AFP.

.

Ukrajinská armáda teraz používa tieto vozidlá skôr ako diaľkové delostrelectvo, uviedol zástupca veliteľa roty 21. mechanizovanej brigády AFU.

Na vedenie “účinných útočných operácií” by bolo potrebných až 150 takýchto bojových vozidiel, uviedol Veseu.

 

17:55 – Pri ostrove Zmeiny bol zostrelený ruský bombardér Su-24M.

Informovali o tom vzdušné sily.

.

Podľa ich informácií sa toto lietadlo pod krytím stíhačky Su-30SM pokúsilo uskutočniť raketový a bombový útok na juh Odeskej oblasti.

 

17:00 – O téme ŠVO sa bude diskutovať počas Putinovej cesty do SAE a Saudskej Arábie a počas rozhovorov s iránskym prezidentom, povedal Ušakov, poradca ruského lídra.

 

16:50 – Macron pozval maďarského premiéra Orbána do Paríža, aby dosiahol kompromis o členstve Ukrajiny v EÚ, píše Politico

 

16:10 – USA majú viac ako 6 000 tankov M1 Abrams, ale Ukrajina ich dostala len 31, uviedol novinár denníka Bild.

.

Julian Röpke poznamenal, že za posledných desať mesiacov Washington “nesľúbil Kyjevu ani jedno ďalšie vozidlo”.

 

15:35 – V dôsledku nočného hromadného náletu bezpilotných lietadiel na Kryme bolo zasiahnutých niekoľko vojenských objektov, informovali ukrajinské masmédiá s odvolaním sa na svoje zdroje.

Konkrétne išlo o radarový systém Nebo-M pri osade Bagerovo, parkovisko vrtuľníkov, radarový systém P-18 Terek a riadiaci systém protilietadlových raketových jednotiek Bajkal-1M pri osade Strelkovoje.

Uvádza sa, že útok zorganizovala SBU.

Predtým v Ruskej federácii hovorili o nočnom útoku 41 dronov z Azovského mora na Krym. Rusi najprv uviedli, že 22 dronov zostrelili systémy protivzdušnej obrany nad Azovským morom a ďalších 13 bolo zachytených. Potom tvrdili, že zostrelili a zachytili ďalších šesť

 

.

15:00 – Časov Jar na západe Bachmutu ostreľovali z “Gradov”, jeden civilista bol zabitý, piati zranení.

Informuje o tom prokuratúra.

V čase ostreľovania ľudia dostávali od dobrovoľníkov vodu a chlieb.

Poškodené boli súkromné domy a osobné auto.

 

14:45 – Ukrajinksé médiá informovali o výbuchoch v Dnepropetrovskej oblasti.

 

.

14:20 – Rusko a Alžírsko uskutočnia spoločné námorné cvičenia v západnej časti Stredozemného mora, na ktoré pripláva fregata Admirál Grigorovič

 

13:40 – Vyhlásenie podpísané Ruskom a Iránom umožní prekonať sankcie, ktorými USA a ich spojenci nahradili diplomaciu. Sergej Lavrov to povedal pri otvorení rokovaní s iránskym ministrom zahraničných vecí Hoseinom Amirom Abdollahianom.

“Práve sme podpísali vyhlásenie o spôsoboch a prostriedkoch, ako čeliť, zmierniť a kompenzovať negatívne dôsledky jednostranných donucovacích opatrení. Nepochybne ide o dôležitý krok k zvýšeniu koordinácie úsilia členov svetového spoločenstva o prekonanie nezákonných sankcií, ktoré USA a ich spojenci urobili náhradou za diplomaciu,” povedal Lavrov.

Oficiálny názov dokumentu je Deklarácia Ruskej federácie a Iránskej islamskej republiky o spôsoboch a prostriedkoch boja proti negatívnym dôsledkom jednostranných donucovacích opatrení, ich zmiernenia a kompenzácie.

 

13:35 – Južná Kórea poslala na Ukrajinu viac delostreleckých granátov ako všetky európske krajiny dohromady, uviedol denník The Washington Post.

.

Strely kalibru 155 mm začali prichádzať začiatkom roka. Túto muníciu kedysi poskytli Soulu Spojené štáty.

Presný počet dodaných nábojov sa neuvádza, ale USA odhadli kapacitu dodávok na 330 000 nábojov.

 

13:30 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Vojaci RF odrazili tri útoky AFU na Kupjanskom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočnej skupiny AFU pri Uspenovke na Záporožskom smere, nepriateľ stratil do 50 vojakov;

– na juhu Donecka bolo zabitých až 245 príslušníkov AFU;

.

– Ozbrojené sily RF odrazili štyri útoky AFU na Doneckom smere, celkové straty nepriateľa za deň boli až 270 vojakov;

– Ozbrojené sily RF zasiahli sklad zbraní 124. brigády teritoriálnej obrany Ukrajiny pri meste Cherson;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili 74 ukrajinských dronov a rakiet HARM v DĽR, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti;

– AFU prišla v priebehu dňa v Chersonskom smere až o 40 vojenských osôb, SAU M-109 Paladin a delostrelecký systém M777 americkej výroby;

– V Dnepropetrovskej, Nikolajevskej a Charkovskej oblasti boli zostrelené dve lietadlá MiG-29 a vrtuľník ukrajinského letectva;

.

– Ruské ozbrojené sily porazili sily AFU v blízkosti Červenej Dibrovej a Serebrjanského lesného závodu.

 

13:10 – Macron pozval Orbána na stretnutie do Paríža koncom týždňa, aby sa pokúsil nájsť kompromis v otázke podpory Ukrajiny, citoval Politico svoje zdroje.

Cieľom je odradiť Maďarsko od blokovania začiatku prístupových rokovaní Ukrajiny do EÚ.

Predseda Európskej rady Charles Michel už minulý týždeň hovoril s maďarským premiérom. Teraz je na návšteve Číny, ktorú však predčasne ukončí, pretože Orbán hrozí, že naruší samit lídrov EÚ koncom roka – na ktorom sa rozhodne o začiatku rokovaní.

V liste zo 4. decembra Orbán vyzval Michela, aby stiahol prístupové rozhovory s Ukrajinou z programu, aby sa vyhol “zlyhaniu” v dôsledku nedostatočného konsenzu v tejto otázke.

 

12:47 – Západ nie je pripravený na vojnu s Ruskom a globálnym Juhom, pretože na rozdiel od Ruskej federácie nebol schopný zrušiť svoj obranný priemysel.

Uviedol to Alexej Arestovič, bývalý poradca prezidentskej kancelárie.

“Američania nedokážu vyrobiť milión nábojov ročne. Severná Kórea vyrábať môže. O akej vojne a víťazstve hovoríme, o akých hraniciach z roku 1991? Západ posral vojenský priemysel a nedokáže ho rýchlo obnoviť, pretože na to potrebujete stomiliardové investície. Ale aj keby sme ich sem hodili, za rok či dva sa to nedá,” povedal.

Arestovič pripomenul, že celá Európska únia nedokáže vyrobiť milión nábojov, Ukrajine dala 300-tisíc, “a my potrebujeme 17 miliónov” (takýto počet podľa médií ukrajinská armáda požaduje od Spojených štátov).

“O akej vojne to hovoríme? Západ prišiel do vojny so spustenými nohavicami, ukázal sa ako nahý kráľ, nie je schopný viesť túto vojnu a vyhrať ju,” povedal bývalý poradca Bankova.

 

12:43 – Ukrajina bude možno nútená “sadnúť si a rokovať” s Ruskom, pretože protiofenzíva nepriniesla želané výsledky, tvrdí novinár portálu Politico.

“Veľká protiofenzíva Ukrajiny nevyzerá ako úspech, v ktorý dúfala, a to vyvoláva veľké otázky o schopnosti Ukrajiny vyhrať túto vojnu. V diplomatických kruhoch sa hovorí o vyvíjaní tlaku na Kyjev, aby si sadol a rokoval. Bude veľmi zaujímavé vypočuť si názor Davida Camerona (ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva) na túto otázku,” povedal v podcaste.

.

 

12:00 – Ruská armáda pravdepodobne kontroluje väčšinu zastavanej oblasti Marinky, zatiaľ čo AFU kontroluje západné predmestie.

Uvádzajú to britské spravodajské služby.

V posledných týždňoch Rusi postupne postupujú cez ruiny mesta, ktoré je na frontovej línii od roku 2014.

 

11:30 – Pokus Západu obmedziť príjmy Ruska z ropy pomocou cenového stropu zlyhal, píše Politico po analýze čerstvej správy na túto tému.

Moskva prišla v priebehu roka o približne 34 miliárd eur z vývozu, čo zodpovedá približne dvojmesačným príjmom, ale vo všeobecnosti dokázala obmedzenia obísť a naďalej zarábať miliardy, ktoré vynakladá proti Ukrajine.

Obchádzanie sankcií fungovalo obzvlášť účinne v druhej polovici roka 2023. Cena ruskej ropy sa teraz neustále pohybuje nad hranicou 60 USD.

“Vplyv cenového stropu bol obmedzený v dôsledku nedostatočného monitorovania a presadzovania,” hovorí expert Isaac Levy.

 

11:00 – Z Avdejevky, ktorá je centrom bojov, boli vyvezené všetky deti, uviedol šéf štátnej správy Ukrajiny Vitalij Barabaš.

Ako posledný bol vyvedený 12-ročný chlapec, ktorého rodičia skrývali pred evakuáciou štyri mesiace.

K 3. decembru zostalo v meste 1 295 ľudí. Včera sa uskutočnila ďalšia etapa evakuácie.

Barabáš tiež popiera, že by ruská armáda vstúpila do Stepového severne od Avdejevky, ako písala ukrajinská verejnosť.

 

.

10:30 – “Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo.”

Takto vyzval americký generál Mark Milley, vtedajší predseda Zboru náčelníkov štábov USA, počas návštevy nemeckého Wiesbadenu ukrajinské špeciálne jednotky, ktoré tam spolupracovali s americkými zelenými baretmi, “v nádeji, že ich inšpiruje k vedeniu operácií na územiach kontrolovaných nepriateľom”.

“Musíte sa tam vrátiť a vytvoriť kampaň na domácom fronte,” citoval jeho zdroj denník The Washington Post.

"Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo."
“Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo.”

 

10:00 – AFU používa približne 70 modifikácií bezpilotných lietadiel a viac ako 20 druhov munície pre ne, uviedol námestník ministra obrany.

“V novembri sa nám podarilo poslať vojakom viac bezpilotných lietadiel ako minulý mesiac. Nedávno sme získali ďalšie zdroje na obstaranie. Preto v decembri AFU dostane už niekoľkonásobne viac bezpilotných lietadiel. Dúfam, že obraz na bojisku sa zmení,” povedal.

V blízkej budúcnosti sa plánuje otestovať viacero taktických prostriedkov elektronického boja proti bezpilotným lietadlám a prostriedkov na ich detekciu.

 

09:05 – NATO by malo byť pripravené na priamu vojnu s Ruskom do troch rokov, povedal šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Sevier v rozhovore pre Nasz Dziennik.

Komentoval tak hodnotenie nemeckých expertov, podľa ktorého by po zmrazení vojny na Ukrajine stačilo Rusku šesť rokov na to, aby sa pripravilo na priamy konflikt s NATO.

Toto hodnotenie považuje za “príliš optimistické”.

“Ak sa chceme vyhnúť vojne, krajiny NATO na východnom krídle by mali prijať kratší časový horizont troch rokov na prípravu na konfrontáciu. Teraz je čas vybudovať na východnom krídle spôsobilosť, ktorá by vyslala jasný signál odstrašenia od agresie,” povedal Sevier.

 

08:55 – Zelenskyj dnes prostredníctvom videolinky požiada amerických senátorov, aby schválili finančnú pomoc Ukrajine, informoval denník The Washington Post.

Presviedčať ich bude aj americký minister obrany, minister zahraničných vecí a ďalší vysokí predstavitelia.

.

Stane sa tak na uzavretom brífingu pre kongresmanov, ktorý o Ukrajine organizuje Biely dom.

Samotný brífing sa uskutoční deň pred hlasovaním v Senáte o balíku zahraničnej pomoci vo výške 106 miliárd dolárov, v ktorom je pre Ukrajinu vyčlenených 61 miliárd dolárov.

 

07:00 – Ruský opozičný politik Grigorij Javlinskij prezradil, že počas novembrového stretnutia s Vladimírom Putinom ponúkol, že sa ujme úlohy vyjednávača medzi Ruskom a Ukrajinou.

“Môžem zastupovať len Rusko, nemôžem byť od nikoho iného. Ale áno, ponúkol som svoju kandidatúru. Bol som sprostredkovateľom v Čečensku, potom na Dubrovke. Som pripravený. Je to bolestivé, ale ak je to potrebné v záujme toho, aby sa urobil krok k prímeriu, som pripravený,” povedal Javlinskij v rozhovore pre RBC.

Uviedol, že na stretnutí s Putinom predložil argumenty v prospech skorého prímeria.

“Predniesol som argumenty a prezident na ne nič neodpovedal. Otázka zostala otvorená. Prezident však položil veľmi vážne objasňujúce otázky. Bol to hlboký a dlhý rozhovor,” povedal.

Podľa Javlinského je najdôležitejšie prímerie a potom budú nasledovať dlhé rokovania, ktoré “budú prerušené, začnú sa odznova, bude veľa technických otázok: oddelenie vojsk, demarkačná línia, kto ju bude monitorovať, či tam budú medzinárodné sily”.

Zároveň hovorí, že prímerie sa teraz skloňuje častejšie.

“Pred tromi mesiacmi sa takéto slovo ani nepoužívalo. A teraz sa ukrajinská protiofenzíva zadusila, objavil sa Blízky východ a v Kyjeve sa začali politické konflikty. Takže prímerie sa čoskoro stane hlavným heslom. Ešte to nie je mainstream, ale už sa z času na čas objavuje. Bude to tak. Ale každý deň odkladania tohto rozhodnutia stojí životy,” hovorí Javlinskij.

Za konflikt podľa neho nesú vinu všetci vrátane západných krajín. “Zatiaľ nikto nechce ani len vážne hovoriť o prímerí. A stáť niekomu za chrbtom a hovoriť:

“Dám vám akúkoľvek zbraň, vy len bojujte, ale ja sám bojovať nebudem – nechajte tam zabíjať svojich ľudí” – to je politika?”,” povedal Javlinskij.

 

06:30 – 4. decembra 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

– Podľa ruského ministerstva obrany prišiel Kyjev v priebehu dňa v rôznych smeroch až o 805 zabitých a zranených vojakov

– Ruský Su-35 zničil radarovú stanicu AFU v smere na Svatov, uviedlo ministerstvo obrany

– V LNR zadržali ukrajinského špióna, ktorý zhromažďoval údaje o umiestnení armády a techniky, bol otvorený prípad špionáže, uviedla FSSB regiónu.

– AFU v pondelok večer zaútočila na ropný sklad v Luhansku pomocou dronu, uviedlo vojenské veliteľstvo

– Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov pripustil, že Ukrajina je teraz zapojená do “pozičného boja” s Ruskom a nemôže získať výhodu

– Ruská ekonomika sa prispôsobila podmienkam a poskytuje režim na jej pokračovanie, povedal Peskov

– Bulharský prezident vetoval poskytnutie 100 použitých obrnených transportérov Ukrajine

– Zelenskyj komunikuje s niektorými veliteľmi AFU obchádzajúc hlavného veliteľa Zalužného, čo mu bráni veliť celej armáde, uviedli ukrajinské médiá

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali