To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 1. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency, Telegram, Screenshot)

Aktualizované 1. júna 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok dronmi v Moskve
Vyšetrovatelia si prezerajú bytovku, ktorú mal zasiahnuť ukrajinský dron v Moskve v utorok 30. mája 2023

20:26 – Väčšina Nemcov má negatívny postoj k posielaniu západných stíhačiek na Ukrajinu.

Reklama
Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na žiadosť mediálnej spoločnosti ARD uskutočnil sociologický inštitút Infratest dimap.

Podľa týchto údajov takéto dodávky schvaľuje len 28 percent respondentov, dve tretiny (64 percent) sú proti.

Reklama

Ani v otázke dodávok nemeckých zbraní na Ukrajinu nepanuje medzi Nemcami zhoda.

Iba 14 percent (mínus dve percentá v porovnaní s marcom) si myslí, že Nemecko nedodáva Kyjevu dostatok zbraní. Štyria z desiatich (43 percent, mínus štyri percentá v porovnaní s marcom) si myslia, že nemecká pomoc je dostatočná, a viac ako tretina (37 percent, plus šesť percent v porovnaní s marcom) ju dokonca považuje za nadmernú.

“Výsledky prieskumu ukazujú, že v porovnaní s marcom sa Nemci k nemeckým dodávkam zbraní na Ukrajinu postavili ešte vlažnejšie,” uvádza Deutsche Welle.

Uvádza sa tiež, že podľa prieskumu sa viac ako polovica respondentov (55 percent) domnieva, že Nemecko nerobí dostatočné diplomatické kroky na vyriešenie vojny na Ukrajine.

 

Reklama

19:58 – Ukrajinské ozbrojené sily môžu pôsobiť v Podnestersku len na žiadosť Kišiňova, zatiaľ takáto žiadosť nebola. Prezident Zelenskyj to povedal na tlačovej konferencii po samite európskeho politického spoločenstva.

“Ukrajina môže reagovať a pomôcť len vtedy, ak o to požiadajú moldavské orgány,” povedal Zelenskyj.

“Mali by sa (Podnestersko) spojiť so svojím štátom, so svojou históriou – teda s Moldavskom,” zdôraznil prezident a pripomenul, ako prechádzal Podnesterskom a bol prekvapený, keď tam videl ruské vlajky, no nie moldavské.

 

19:57 – Podľa Severoatlantickej aliancie má Ukrajina dostatočné kapacity na úspešnú protiofenzívu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to povedal na tlačovej konferencii počas stretnutia s ministrami zahraničných vecí.

Reklama

Podľa generálneho tajomníka NATO musia krajiny aliancie urobiť pre Ukrajinu viac a v súčasnosti pracujú na viacročnom podpornom balíku pre Kyjev so značnými finančnými prostriedkami.

“To zabezpečí Ukrajine odstrašenie a obranu na dlhé obdobie a pomôže obnoviť bezpečnostný a obranný sektor pri prechode od doktríny vybavenia a výcviku zo sovietskej éry k plnej kompatibilite s NATO,” zdôraznil Stoltenberg.

 

19:38 – V siedmich osadách Doneckej oblasti bola vyhlásená nútená evakuácia detí. Informovalo o tom ministerstvo pre reintegráciu na svojom kanáli na Telegrame.

Nútená evakuácia 239 detí sa uskutoční v meste Železnoje (predtým Arťomovo), osadách Severnoje, Konstantinovka, Ivanopoľ, Mykolajivka, Podolske.
Evakuovaným deťom v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu bude poskytnuté bezplatné ubytovanie, sociálne záruky, humanitárna pomoc a psychologická podpora, prisľúbilo ministerstvo.

 

19:23 – Emmanuel Macron nevylúčil možnosť nových rozhovorov s Vladimírom Putinom.

Francúzsky prezident to povedal na európskom samite v Moldavsku.

 

19:19 – Zelenskij sa domnieva, že rozhodnutie o budúcnosti Podnesterska by sa malo prijať za účasti Ukrajiny, ktorá je susedom Moldavska.

Na tlačovej konferencii v Moldavsku dal Zelenskij jasne najavo, že Ukrajina môže zasiahnuť do otázky Podnesterska, ale až po skončení vojny na Ukrajine.

“Musíme hovoriť z pozície silného štátu, víťazného štátu, ktorý získal späť svoju zem. Vtedy budeme hovoriť,” povedal a pripustil, že Rumunsko by sa mohlo zapojiť do “riešenia” podnesterského konfliktu (Rumunsko už vyhlásilo, že nebude bojovať o Moldavsko s Ruskom).

Reklama

V súvislosti s ruským vojenským kontingentom, ktorý sa nachádza na území Podnesterska, uviedol, že “ak chcú žiť, odídu”.

 

19:11 – V Rusku sa objavujú správy o novom pokuse kyjevského režimu o útok na civilistov v meste Šebekino v Belgorodskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany uvádza chronológiu udalostí:

O 03:57 po hodinovom ostreľovaní medzinárodného cestného kontrolného stanovišťa Šebekino na rusko-ukrajinskej hranici a obytných oblastí osady Nová Tavolžanka sa nepriateľ pozostávajúci z troch bojových obrnených vozidiel, štyroch pick-upov a 30 bojovníkov pokúsil zaútočiť smerom na Volčansk. Delostrelecká paľba zasiahla nepriateľa, pričom zničila jedno bojové obrnené vozidlo a do desať povstalcov. Nepriateľ sa stiahol smerom na Pletenivku.

Okrem toho sa skupina 15 bojovníkov pokúsila preniknúť na ruské územie pozdĺž ľavého brehu rieky Siverský Donec v smere Gatiščevo, Nová Tavolžanka. Ukrajinci sa vyhodili do vzduchu na mínovom poli a ich pozostatky zničilo ruské delostrelectvo.

Reklama

V tom istom čase iná ukrajinská skupina pozostávajúca z 20 bojovníkov a dvoch bojových obrnených vozidiel postupovala po pravom brehu rieky Siverský Donec smerom na Novú Tavolžanku. Povstalci boli porazení. Nepriateľ stratil osem bojovníkov a jedno bojové obrnené vozidlo.

O 04:57 hod. uskutočnilo armádne letectvo ruských vzdušných síl na Ukrajine dva údery na nepriateľské zálohy v oblastiach Ogurcovo a Gatišće.

Medzi 06:05 a 06:45 ukrajinské teroristické formácie po zintenzívnení svojho úsilia podnikli ďalší pokus o preniknutie na ruské územie z oblastí Pletnevka a Volčansk. Do útoku sa zapojilo až 70 militantov, päť tankov, štyri bojové obrnené vozidlá, sedem pick-upov a jedno nákladné vozidlo Kamaz.

Medzi 06:10 a 06:50 bol nepriateľ napadnutý a po utrpení strát sa stiahol smerom na Žovtneve. Počas boja ukrajinskí teroristi stratili 12 bojovníkov, dve bojové obrnené vozidlá a jeden pick-up.

V čase od 07:00 do 09:50 bolo vykonaných deväť náletov na ustupujúcich teroristov a nepriateľské rezervy v osadách Ogurcovo, Pletenivka, Starica a Volčansk.

Reklama

Celkovo bolo v ukrajinskej pohraničnej oblasti zničených viac ako 50 ukrajinských teroristov, štyri bojové obrnené vozidlá, viacnásobný raketomet BM-21 Grad a pickup.

 

17:24 – Kyjevský režim musí byť zničený ako osie hniezdo, inak odtiaľ bude neustále prichádzať hrozba, povedal Medvedev.

 

16:18 – Nádej Ukrajiny na vstup do EÚ a NATO “sa stáva čoraz vzdialenejšou”, povedal Volodymyr Zelenskyj.

“Ukrajinci nevidia jasnú pozitívnu odpoveď o vstupe do EÚ a NATO. A naše nádeje sú čoraz vzdialenejšie. Je veľmi nešťastné, že tu musím vyjadriť sklamanie,” povedal Zelenskyj.

 

Reklama

16:15 – Rumunský prezident Klaus Iohannis vyzval vedúcich predstaviteľov Moldavska a Ukrajiny, aby si nerobili ilúzie o skoršom vstupe do EÚ.

“Nemali by sme si robiť ilúzie, tieto postupy sú veľmi komplikované. Niekto môže nadobudnúť dojem, že sa nikdy neskončia, ale sú to nevyhnutné veci. Ak budú všetci tvrdo pracovať, dá sa to dosiahnuť za niekoľko rokov, ale pozrite sa na Balkán, kde boli vzostupy a pády. Dúfam, že Moldavsko zostane na neustálom vzostupe,” povedal rumunský prezident počas brífingu na samite Európskeho politického spoločenstva.

Predtým litovský prezident Gitanas Nauseda navrhol poskytnúť Ukrajine určitú kompenzáciu, ak krajina nemôže byť prijatá do NATO.

 

16:10 – Úkryty v Kyjeve budú teraz otvorené natrvalo, uviedol Roman Tkačuk, vedúci oddelenia mestskej bezpečnosti kyjevskej štátnej správy.

“Dnes bolo prijaté rozhodnutie, že budú otvorené stále. Predtým sa hovorilo o tom, že ich nemôžeme nechať otvorené stále, pretože sa tam robili opravy a bezdomovci si tam organizovali nocľahy,” povedal.

 

Reklama

15:51 – Litovský prezident Gitanas Nauseda navrhol poskytnúť Ukrajine určitý druh kompenzácie, ak krajina nemôže byť prijatá do NATO.

“Mnohokrát sme povedali, že nemôžeme opakovať prázdne reči o otvorených dverách do NATO. Musíme nájsť nejakú kompenzáciu za to, že v súčasnosti nemôžeme Ukrajine poskytnúť plné členstvo v NATO,” povedal Nauseda.

15:28 – Vojenský analytik Michail Onufrienko:

– Naša taktika sa nezmenila, len teraz pracujeme aj s protivzdušnou obranou západného typu. A hovoriť, že “Rusi nás vyčerpávajú”, je bežná prax Západu. Pracujeme na cieľoch, ktoré sme si stanovili, prelamujeme systém protivzdušnej obrany.

– Či sú naše údery denné alebo nočné, na tom nezáleží. Systém protivzdušnej obrany nepriateľa nemôže účinne fungovať.

– Teraz NATO dodáva zbrane zo zásob. Medzitým sa vyrábajú nové. Takže netreba očakávať, že sa vyčerpajú zásoby 50 krajín, ktoré sú s nami vo vojnovom stave.

– Sme pripravení zaútočiť na Spojené kráľovstvo a USA, ale nechystáme sa na to.

Reklama

O zničení križovatky v Charkovskej oblasti. AFU zriadila pontónový priechod

– Úder na most je pre zoskupenie na ľavom brehu nepríjemné, zriadenie prechodu trvá asi deň a rýchlosť postupu techniky na ňom je nižšia.

A vo všeobecnosti sa nemení taktika, ale naše vnímanie. Pochopili sme, že je čas prestať vyjednávať s tými, s ktorými to nie je možné.

 

15:18 – Masívny raketový útok na Charkov a región.

Podľa predbežných správ aktívne letí na objekty AFU v mestskej štvrti Industrialnyj na juhovýchode mesta. Pravdepodobne sa tam nachádzajú opravárenské dielne pre obrnené vozidlá a sklady s americkými obrnenými vozidlami MaxxPro a HMMVW.

Letecký poplach bol vyhlásený aj v Sumskej, Poltavskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Reklama

 

15:00 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že NATO zatiaľ neprijalo rozhodnutie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu a za prioritu považuje víťazstvo Kyjeva v konflikte.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že USA a spojenci majú v úmysle poskytnúť Ukrajine “solídny balík politickej a materiálnej pomoci” na samite NATO vo Vilniuse.

Pripomenieme, že Ukrajina od júlového samitu NATO vo Vilniuse očakáva plán vstupu do aliancie alebo plán poskytnutia bezpečnostných záruk.

 

14:44 – Ruské sily sa priblížili k mestu Kupjansk v Charkovskej oblasti, uviedol šéf ruskej vojenskej a civilnej správy regiónu Vitalij Gančev.

“Línia kontaktu (LBS) je veľmi blízko Kupjanska. Kupjansk je rozdelený na dve časti riekou Oskol, pričom ľavý breh Oskolu je pod našou kontrolou. Ľavý breh Kupjanska: blízko sú tam naše jednotky. Mnohé ukrajinské kanály už neskrývajú, že naše ozbrojené sily sa už [priblížili] do blízkosti mesta a v uliciach samotného Kupjanska, v súkromnom sektore, ktorý je blízko mesta, sa odohrali pozičné boje,” povedal Gančev.

Reklama

 

14:30 – Spoločné koordinačné centrum v Istanbule uviedlo, že dohoda o obilí sa v skutočnosti zastavila.

Spoločné koordinačné centrum uviedlo, že nie je možné vypracovať plán inšpekcií na 1. júna z dôvodu ďalšieho odmietnutia ruskej delegácie zaregistrovať prichádzajúcu flotilu pre obilnú iniciatívu, uviedlo ukrajinské ministerstvo pre komunity, územia a rozvoj infraštruktúry.

Uvádza sa, že počas dvoch dní, 30. a 31. mája, Rusko bez vysvetlenia zaregistrovalo na inšpekciu len 1 prichádzajúce plavidlo pre prístav Černomorsk, zatiaľ čo ostatné strany SCI potvrdili 10 plavidiel pre tri prístavy, ktoré sa majú zúčastniť na Čiernomorskej iniciatíve.

“Deštruktívna pozícia Ruska a nedostatok registrovaných plavidiel na inšpekciu znemožňuje vypracovať plán inšpekcie na dnešný deň, keďže všetky strany boli informované sekretariátom JCC,” uvádza sa v správe.

Reklama

V tureckých teritoriálnych vodách čaká na inšpekciu 50 plavidiel.

 

14:00 – Putin povedal, že dnes spal menej ako zvyčajne a že zvyčajne spí šesť až sedem hodín denne.

“Nespím veľa, šesť alebo sedem hodín. Dnes som však spal oveľa menej, tak sa stalo. O programe sa asi neoplatí rozprávať, pretože je dosť monotónny,” povedal Putin.

Putin tiež špekuloval o riadení Ruska, pričom spomenul citát cisára Alexandra II:

“Jeden z našich cisárov na otázku: “Je ťažké riadiť takú obrovskú krajinu?” odpovedal: “Nie: “Vôbec nie je ťažké riadiť Rusko. Ale je to úplne zbytočné”.

Všimnite si, že v pôvodnom citáte pripisovanom cisárovi sa tiež dodáva: “Stále to budete vy, kto bude obvinený zo všetkých smrteľných hriechov”.

Putin uviedol aj ďalší citát od nemenovaného “štátnika”:

“A iný štátnik povedal: “Rusko je priamo riadené Bohom. A ak nie je, nie je jasné, ako vôbec existuje,” povedal Putin.

Je pozoruhodné, že tento citát Putin pripomenul už v roku 2018. Predpokladá sa, že túto vetu povedal ruský generál poľný maršal nemeckého pôvodu Minich.

“Tu by som s ním polemizoval, pretože hoci Rusko riadi priamo Boh, je jasné, že existuje na účet našich ľudí, na účet talentu našich ľudí,” povedal Putin.

 

13:30 – Ukrajinské ozbrojené sily nemôžu útočiť na raketové komplexy Iskander západnými zbraňami, pretože to vyplýva z dohody s partnermi, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ignat.

“Neútočíme na ciele na ruskom území. Ako hovorí vedenie štátu, existuje stratégia – sľúbili sme našim partnerom, že nebudeme útočiť zbraňami, ktoré sú nám poskytnuté,” povedal.

Neplatí to pre ukrajinské územia, ktoré zabrala Ruská federácia.

Reklama

Nemecký kabinet ministrov predtým uviedol, že údery ukrajinských ozbrojených síl na objekty v Rusku zbraňami ukrajinskej výroby sú z hľadiska medzinárodného práva legitímne.

Biely dom zároveň uviedol, že údery na ruské územie nevíta.

 

13:24 – Zelenský povedal, že nádej na vstup do NATO “je čoraz vzdialenejšia”.

“Naše nádeje sa čoraz viac vzďaľujú a je mi ľúto, že tu musím vyjadriť toto sklamanie v mene vojakov, ktorí bojujú za slobodu, aj v mene našich ľudí. Nastal čas rozhodnutí. Summit NATO v lete tohto roku požaduje, aby bola Ukrajina prijatá za člena. Potrebujeme mierový summit,” povedal Zelenskyj počas prejavu v Moldavsku

 

13:10 – Bol zasiahnutý priemyselný okres v Charkove, uviedol starosta Igor Terechov.

 

12:35 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Jednotky 1. armádneho zboru bojujú pri Avdejevke v DĽR;

Ruské ozbrojené sily zničili až 395 ukrajinských vojakov v doneckom smere;

Útočné jednotky 5. motostreleckej brigády a jednotky špeciálnych síl Achmat uskutočňujú ofenzívy v Marinskom taktickom smere;

Ruské ozbrojené sily zničili sklad AFU pri Udačnom v DĽR;

Ruské sily protivzdušnej obrany zničili za deň 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

V DĽR a Záporožskej oblasti sú zasiahnuté veliteľské a pozorovacie stanovištia jednotiek 81. výsadkovej brigády AFU a 108. brigády teritoriálnej obrany;

Reklama

V LĽR počas dňa narušená činnosť dvoch diverzných a prieskumných skupín;

Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo Su-25 pri Novoandrejevke v Záporožskej oblasti;

Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 120 vojakov AFU v Južnodoneckej a Záporožskej oblasti;

Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 125. brigády ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike;

Ruské ozbrojené sily počas dňa zničili do 20 ukrajinských vojakov v Chersonskom smere;

Vojská Ruskej federácie počas noci zničili do 80 vojenských osôb a SAE Gvozdika v Krasnolimanskom smere;

Ruské ozbrojené sily zničili do 45 ukrajinských vojakov a potlačili 3 DRG v Kupjanskom smere.

 

12:20 – Ukrajinské ozbrojené sily sa snažia získať späť Artemovsk, ale túto činnosť obmedzujú ruské sily, povedal Pušilin.

 

11:53 – Ruské ministerstvo obrany: Dnes ráno bol zmarený nový pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický čin proti civilistom v meste Šebekino.

Okolo tretej hodiny ráno sa ukrajinské formácie s až dvoma rotami motorizovanej pechoty posilnené tankami pokúsili o inváziu. Tri útoky ukrajinských teroristických formácií boli odrazené konaním ruskej armády.

Formácie kyjevského režimu boli odrazené, pričom utrpeli značné straty. K narušeniu hraníc nedošlo a viac ako 30 ukrajinských teroristov bolo zničených.

 

11:37 – Bieloruský prezident označil, čo je “jedinou chybou” Ruska vo vojne s Ukrajinou.

Reklama

“Jedinou chybou je asi to, že sme túto otázku nevyriešili v rokoch 2014 – 2015, keď Ukrajina nemala žiadnu armádu, žiadnu pripravenosť… Všetci to chceli nejako mierovo vyriešiť. A v tom čase sa budovali ozbrojené sily pripravené na boj,” povedal Lukašenko.

Zároveň uviedol, že súhlasí s Putinom, ktorý povedal, že “my sme túto vojnu nezačali”, a naznačil, že “sa začala dávno pred rokom 2014”.

 

11:23 – Podľa gubernátora Gladkova ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali mesto Šebekino raketami Grad. Podľa neho je tam jedna obeť. Od priameho zásahu strelami horí aj ubytovňa a škody sú aj v administratívnej budove.

 

10:59 – V centre mesta Šebekino v Belgorodskej oblasti horí päťposchodová budova.

Video zverejnili miestne telegramové kanály. Na videu je vidieť, ako strechu budovy zachvátili plamene.

požiar budovy
Na snímke požiar budovy v meste Šebekino

10:30 – Chersonský okres Dniprovskij bol ostreľovaný, pričom boli zranení dvaja obyvatelia, uviedla regionálna štátna správa.

Zásah na obytný blok bol vykonaný o 4. hodine ráno. Poškodené boli aj zaparkované autá.

 

10:10 – Ruské médiá informujú o výbuchu v Kalužskej oblasti.

Miestne kanály Telegramu píšu o drone.

Podľa regionálnej vlády “neidentifikovaný objekt” spadol pri obci Tovarkovo.

 

9:47 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková uviedla, že NATO nemôže prijímať nových členov, keď je uprostred vojny.

“Politika otvorených dverí NATO zostáva v platnosti, ale zároveň je jasné, že nemôžeme hovoriť o prijímaní nových členov (ktorí sú) uprostred vojny,” povedala novinárom na stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Osle, informovala agentúra Reuters.

Pripomeňme, že Ukrajina očakáva od júlového summitu NATO vo Vilniuse plán vstupu do aliancie alebo plán poskytnutia bezpečnostných záruk.

 

9:20 – Bol vyhlásený ďalší poplach v Kyjeve. Dnes ráno je to už druhý.

 

9:03 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg v komentári k úderom Kyjeva na ruské územie uviedol, že Ukrajina má právo sa brániť.

Podľa jeho slov bude aliancia podporovať Ukrajinu “tak dlho, ako to bude potrebné”. Stoltenberg však poznamenal, že to z NATO nerobí stranu konfliktu.

 

8:55 – Fotografia Zelenského v Kišiňove, kam pricestoval na samit Európskeho politického spoločenstva

Zelenský v Kišinove
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavská prezidentka Maia Sanduová v Kišinove

8:46 – Prigožin povedal, že väčšina Wagnerovcov dnes, 1. júna, opustila Bachmut a odišla do tyla.

Zvyšok podľa neho odíde do 5. júna.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ nepotvrdilo, že Wagnerovci opúšťajú Bachmut a že ich nahradí pravidelná ruská armáda.

 

8:22 – Do Kosova sa už presunulo 700 vojakov NATO, ale to neznamená, že aliancia sa vzdala mierového riešenia konfliktu, povedal Stoltenberg.

 

Reklama

8:07 – Na území Belgorodskej oblasti nebol a nie je žiadny nepriateľ, ale neustále dochádza k ostreľovaniu, povedal gubernátor Gladkov.

 

7:37 – Vzdušné sily AFU spresňujú informácie generálneho štábu:

  • zostrelené strely 7 Iskander-M a 3 Iskander-K (strely s plochou dráhou letu). Tvrdí sa, že všetky rakety, ktoré leteli smerom na Kyjev, boli zostrelené.
  • Pri útoku takýmito raketami “nie je veľa času na ukrytie”.
  • Odpaľovali sa zo severného smeru – z Brjanskej oblasti Ruska.
  • “Žiaľ, v dôsledku protilietadlového boja sú mŕtvi a zranení, medzi nimi aj deti,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

7:30 – Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že v noci bol podniknutý raketový útok na infraštruktúrne zariadenia v Kyjevskej oblasti.

Odpálených bolo desať rakiet Iskander. Všetky boli zostrelené systémom protivzdušnej obrany.

 

7:25 – Najsilnejší raketový útok na Kyjev sa uskutočnil včera večer.

Podľa vojenskej správy mesta bol útok vykonaný pozemnými operačno-taktickými raketami (t. j. pravdepodobne raketami Iskander).

Informácie o obetiach a zničení:

  • V Desnjanskom okrese zahynuli 3 ľudia vrátane 2 detí (vo veku 5 – 6 a 12 – 13 rokov).
  • Hospitalizovaných je 7 osôb, ďalšie 2 osoby sú ošetrované na mieste.
  • Bol poškodený obytný dom – boli rozbité okná a dvere. Výbuchová vlna strhla balkón.

Okrem toho:

  • boli zaznamenané trosky padajúce na detskú zdravotnú kliniku;
  • dve školy boli poškodené troskami – rozbité okná a dvere;
  • trosky poškodili miestnu policajnú stanicu;
  • v dôsledku pádu trosiek na materskú školu bolo vyrazené okno.

V Dniprovskom okrese boli tri obete, z ktorých dve boli hospitalizované.

zranení útok raketový
Na snímke zranení v poškodenej budove po raketovom útoku na Kyjev

7:20 – Francúzsko uviedlo, že jeho vojenská pomoc Ukrajine by sa nemala používať na útoky na Rusko, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na francúzskeho predstaviteľa.

“Francúzska vojenská pomoc by sa nemala používať na útoky proti Rusku,” uviedla agentúra.

Úradník však uviedol, že Paríž nemôže diktovať Kyjevu, ako má viesť bojové operácie s vlastnými silami.

 

7:15 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského:

  1. Rozprával o svojej ceste do Odesy, kde predstavil nového šéfa OVA a uskutočnil stretnutie o bezpečnosti a sociálnej politike.
  2. Informoval o tom, že uskutočnil výjazdové zasadnutie štábu najvyššieho velenia v Odese, na ktorom sa hlásili vedúci GUR a SBU. Diskutovalo sa o téme “obchodu s obilím” – najmä o tom, že bol zablokovaný prístav Južnyj.
  3. Poďakoval USA za nový balík vojenskej pomoci.

 

7:10 – Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj telefonicky hovoril s generálom Markom Milleym, náčelníkom generálneho štábu USA, o plánoch ukrajinskej ofenzívy.

“Povedal som mu o situácii na fronte, o ďalších plánoch ozbrojených síl na oslobodenie ukrajinského územia a o možných akciách nepriateľa. Pozornosť som venoval otázke dodávok zbraní, vojenskej techniky a munície. Munícia s dlhým doletom patrila medzi prioritné potreby.

Hovoril som o masívnych útokoch nepriateľa pomocou riadených a balistických rakiet, bezpilotných lietadiel a riadených leteckých bômb. Je dôležité pracovať na posilnení protivzdušnej obrany Ukrajiny ďalšími systémami a stíhačkami F-16,” uviedol na telegrame.

 

7:00 – Vojna na Ukrajine 31. mája 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

  • Biely dom uviedol, že Ukrajina sa chystá v lete prejsť do ofenzívy a čoskoro môže očakávať ďalšie dodávky zbraní z USA
  • USA nepodporujú útoky na ruské územie, pretože nechcú, aby konflikt na Ukrajine prerástol do “vojny proti Západu”, uviedol Biely dom
  • Ruské letectvo 29. mája zničilo poslednú ukrajinskú vojnovú loď Jurij Olefirenko, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany
  • Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili jednu strelu s plochou dráhou letu Storm Shadow a 12 rakiet HIMARS a zničili 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel, uviedlo ruské ministerstvo obrany
  • Práce na zlepšení účinnosti ruského systému protivzdušnej obrany budú pokračovať, uviedol prezidentov hovorca Peskov
  • MAAE bude naďalej monitorovať, či sú na jadrovú elektráreň namierené zbrane a či sa z nej strieľa alebo ostreľuje, povedal generálny riaditeľ MAAE Grossi
  • Rusko nemá v pláne rozmiestniť na území Záporožskej jadrovej elektrárne vojenské jednotky a vojenské vybavenie určené na útočné akcie, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Gruško
  • V Záporožskej jadrovej elektrárni sa nachádzajú len tie sily, ktoré sú potrebné na ochranu Záporožskej jadrovej elektrárne pred útokmi zo strany Ukrajiny a na likvidáciu ich možných následkov, dodal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali