To najdôležitejšie z Ukrajiny. Zelenský poopravil svoje vyjadrenia o páde Bachmutu

To najdôležitejšie z Ukrajiny. Zelenský poopravil svoje vyjadrenia o páde Bachmutu

Bratislava 21. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 21. mája 2023 20:07

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:00 – Prigožin poprel správy o útoku na Chromovo pri Artemivsku (Bachmute). ” Skupina Wagner dnes nikam nepostúpila. Nezabrala sme dnes toto územie. Na Chromovo nepostupujeme. Sme vo vojne už 428 dní,” povedal Prigožin.

Poprel fámy o ďalšom útoku Vagnerovcov na Chromovo a Ivanovskoje s tým, že bojovníci PMC odovzdajú 25. mája bojové línie jednotkám ruského ministerstva obrany.

Reklama

“Všetky úlohy, ktoré pred nami stáli, sme splnili,” zhrnul s tým, že v najbližších dvoch mesiacoch budú jeho bojovníci preformovaní, prezbrojení a preškolení.

 

19:50 – Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrsky opäť dorazil do bolastii Bachmut.

Uviedol, že AFU kontroluje predmestia Bachmutu. “Napriek tomu, že teraz kontrolujeme okrajové časti mesta, význam jeho obrany sa nestráca. V budúcnosti nám to poskytne možnosť vstúpiť do mesta, keď sa zmení operačná situácia na fronte,” povedal Syrsky.

Zelenský dnes už skôr poprel stratu Bachmutu. Skupina Wagner však stále deklaruje, že ukrajinská armáda sa už v meste nenachádza.

Reklama

 

19:00 – Do bombového útoku na plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 môžu byť zapojení najmenej dvaja Ukrajinci. Spoločného vyšetrovanie denníka Süddeutsche Zeitung a ďalších nemeckých a európskych médií pred niekoľkými mesiacmi odhalilo údajnú cestovnú kanceláriu Feeria Lwowa so sídlom v Poľsku.

Podľa novín si Feeria Lwowa prenajala loď Andromeda, na ktorej údajne smerovali podozriví z bombového útoku na Nord Stream. Ukázalo sa, že firma bola len zásterkou a jej majiteľmi boli dvaja ukrajinskí občania.

 

18:55 – Raketový útok zasiahol dedinu Cirkuny v Charkovskej oblasti.

Reklama

Jedna z rakiet, predbežne S-300 SAM, zasiahla zem, zatiaľ čo ďalšia poškodila súkromnú obytnú budovu. Jeden civilista bol zranený, uviedli regionálne úrady.

 

18:45 – Ukrajinské jednotky zostávajú v Bachmute a budú ho brániť, kým to velenie bude považovať za potrebné. Toto vyhlásenie poskytol BBC Sergej Čerevaty, hovorca Východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny.

“Ruské jednotky v Bachmute – najmä teroristická organizácia Wagner – útočia na naše pozície. Za posledný deň 16-krát – a naše jednotky zostávajú v Bachmute, v západnej časti mesta, a bránia túto časť,” povedal Čerevaty.

Podľa neho ukrajinské jednotky obsadili v Bachmute niekoľko budov a niektoré opevnené pozície. Ukrajinská strana je stále schopná zásobovať jednotky potravinami, muníciou a liekmi.

Už skôr ukrajinské ministerstvo obrany, velenie ozbrojených síl, ako aj prezident Zelenský uviedli, že ukrajinské jednotky zostávajú v meste.

Šéf skupiny Wagner Prigožin tvrdí, že celé územie mesta je už pod ruskou kontrolou.

 

17:50 – Hlavné body večernej správy ukrajinského generálneho štábu

Počas dňa Rusi podnikli štyri raketové a 45 leteckých útokov a uskutočnili viac ako 30 ostreľovaní z MLRS.

Reklama

“Nepriateľ naďalej sústreďuje svoje hlavné úsilie na smeroch Kupjansk, Liman, Bachmut, Avdijivka a Mariinsk. Počas dňa došlo celkovo k 24 zrážkam.”

V okolí uvedených osád sa uskutočňujú ofenzívy: na Kupjanskom smere – Masjutovka, v smere Liman – Ivano-Darjevka, Bachmutský smer – Bachmut, Ivanivka, Hryhorivka, smer Avdijivka – Avdijivka a Pervomajskoje, takisto aj v smere na Marinku – Marinka.
Letectvo vykonalo 12 úderov v oblasti sústredenia nepriateľského personálu a vojenskej techniky, ako aj štyri údery na protilietadlové raketové systémy. Počas dňa boli zničené tri nepriateľské prieskumné bezpilotné lietadlá rôznych typov.

 

17:00 – Washington nemá námietky voči tomu, aby Ukrajina použila svoje zbrane pri úderoch na Krymskom polostrove. V rozhovore pre CNN to uviedol asistent prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

“Povedali sme, že nedovolíme Ukrajine použiť americké a západné zbrane na údery proti Rusku. A sme presvedčení, že Krym je Ukrajina,” povedal Sullivan.

Reklama

 

16:25 – Vojnou zničené ukrajinské mestá pripomínajú Hirošimu po druhej svetovej vojne, hoci Rusko nepoužíva jadrové zbrane, povedal prezident Vladimir Zelensky počas príhovoru k obyvateľom Japonska.

“Obrázky zničenej Hirošimy mi absolútne pripomínajú Bachmut a ďalšie takéto mestá. Nie je tam nič živé, všetky budovy sú zničené, nie je ani jasné, kde je ulica, kde je budova. Je to jednoducho totálne zničené, nie je tam nič, žiadni ľudia,” poznamenal Zelenskyj.

Pripomeňme, že v roku 1945 Američania zasadili Hirošime jadrový úder. V predvečer samitu G7, ktorý sa konal v tomto meste, Biely dom uviedol, že americký prezident Biden sa za jadrové bombardovanie japonského mesta neospravedlní.

 

Reklama

16:05 – Ruské ozbrojené sily zničili pozorovacie stanovište ukrajinských ozbrojených síl na pravom brehu Dnepra, z ktorého navigovali delostrelectvo pri ostreľovaní ľavého brehu Chersonskej oblasti.

Zásah protitankovou riadenou strelou zničil až šesť jednotiek AFU, uviedol predstaviteľ záchrannej služby regiónu.

 

16:00 – Pamätník Leva Tolstého bude premiestnený z rovnomenného námestia v Odese “do špeciálneho skanzenu”. Oznámil to riaditeľ mestského odboru kultúry Ivan Liptuga v reakcii na žiadosť aktivistov organizácie Dekomunizácia Ukrajiny.

Podľa jeho slov o tom rozhodla historická komisia na zasadnutí ešte 16. marca, ale k presunu zatiaľ nedošlo: na to je potrebné rozhodnutie poslancov Odeskej mestskej rady.

 

15:15 – Prigožin opäovne poprel Zelenského tvrdenia a uviedol, že v Bachmute sa nenachádza žiadny ukrajinský vojenský personál.

Reklama

“Zelenskyj klame, alebo nevie, čo sa deje na mieste,” povedal Prigožin.

“Posledný bojovník AFU bol zastrelený. Zajatcov neberieme,” poznamenal zakladateľ skupiny Wagner.

 

14:30 – Prigožin v reakcii na vyhlásenia Zelenského a velenia AFU, že v Bachmute sa stále nachádzajú ukrajinské jednotky, tvrdí, že “v meste nezostal ani jeden ukrajinský vojak” a že “Bachmut je obsadený úplne pozdĺž všetkých jeho zákonných hraníc do posledného centimetra”.

 

13:55 – Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj uviedol, že ukrajinská armáda naďalej drží “malú časť” Bachmutu, ktorá je dôležití pre prípadné vytvorenie predmostia pre protiofenzívu.

“Napriek tomu, že teraz kontrolujeme nevýznamnú časť Bachmutu, dôležitosť jeho obrany nestráca na význame. Dáva nám možnosť vstúpiť do mesta v prípade, že sa situácia zmení. A to sa určite stane. Naďalej postupujeme po bokoch na predmestiach Bachmutu a v skutočnosti sa blížime k dobytiu mesta v taktickom obkľúčení. Vďaka tomu budeme môcť kontrolovať všetky výškové budovy obsadené nepriateľom a postupne ich zničiť. To zbaví nepriateľa kontroly nad postupom v meste a nám to poskytne určité taktické výhody,” uviedol Syrsky v komentári pre Military Media Center.

Reklama

Denník Strana predtým napísal, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli podniknúť protiútok na mesto po tom, ako ho 25. mája opustí skupina Wagner. Prigožin oznámil stiahnutie z Bachmutu 25. mája počas včerajšieho dňa. V minulosti už viackrát pohrozil, že mesto opustí, ale doposiaľ tak neurobil.

 

13:50 – Ruské médiá zverejnili prvé video z oblasti Samojot v Bachmute, o ktorej velenie ukrajinskej armády tvrdí, že je údajne ešte stále v rukách ukrajinských síl, a ktorú podľa tvrdenia Wagnerovcov už obsadili Rusi.

Na videu je počuť silnú streľbu. Na jednej z budov je vyvesená ruská vlajka.

 

13:20 – Rusi aj v nedeľu popoludní zostávajú pri stanovisku, že Bachmut pokorili. Jevgenij Prigožin opísal, ktoré ruské jednotky pomohli Wagnerovcom oslobodiť mesto.

“Strategické letectvo s raketami dlhého doletu nám skutočne niekoľkokrát pomohlo pri dobytí Artemivska. Strategické letectvo pod velením generála Surovikina pracuje dobre,” povedal zakladateľ PMC Wagner.

Reklama

“Počas pôsobenia v Artemivsku nám pomáhala aj 305. delostrelecká brigáda. Vycvičili sme ju a jej príslušníci pracovali spolu s nami. Sú dobrí,” povedal Jevgenij Prigožin.

Ďalej 57. brigáda bola v Artemivsku spolu s PMC v jednej z okrajových štvrtí.

So skupinou Wagner spolupracovala aj 40. brigáda námornej pechoty Tichomorskej flotily. “Sú to úžasní chlapci,” dodal Prigožin.

 

13:00 – Ukrajinská armáda je stále v Bachmute. Prezident Volodymyr Zelensky to povedal na tlačovej konferencii po skončení summitu G7, čím spresnil svoje predchádzajúce vyjadrenia na túto tému, ktoré vyvolali kontroverzné interpretácie.

“Ukrajinská armáda je stále operuje v Bachmute, plní veľmi dôležitú úlohu. Nebudem menovať, kde sa nachádzajú jednotky. Z toho vyplýva, že Bakhmut dnes nie pod kontrolou Ruskej federácie. Nemôžu existovať dve alebo tri interpretácie tejto skutočnosti,” poopravil sa Zelensky v súvislosti s jeho dnešnými skoršími vyhláseniami.

 

Reklama

12:35 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Päť sabotážnych a prieskumných skupín bolo zlikvidovaných v smere na Kupjansk. Dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl zlikvidované v smere Krasnoliman. Na Artemivskom smere (Bachmut) bolo za uplynulý deň zlikvidovaných do 100 ukrajinských vojakov a žoldnierov. Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl v smere Krasnoliman.

Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište 102. brigády územnej obrany AFU v Záporožskej oblasti. Zničili i viac ako 120 ukrajinských vojakov v doneckom smere. Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosiahli 85 vojakov za deň, zničené dve obrnené vozidlá a Akácia SAU.

Pri obci Krasnoje bol zničený cestný most, ktorý slúžil na prepravu posíl AFU do Artemivska. straty AFU v smere Krasnyj Liman dosiahli viac ako 60 vojakov. Ruské jednotky zničili muničný sklad vojenskej brigády v Kramatorsku. Straty ukrajinských ozbrojených síl na juhodoneckom a záporožskom smere predstavovali 50 vojakov denne.

Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili 15 rakiet dlhého doletu HIMARS, Uragan a Storm Shadow. Ruské ozbrojené sily v noci zasiahli jednotky AFU pri Ugledare a ničili muničný sklad vojenskej brigády v Chersonskej oblasti. Zničený bol muničný sklad 102. brigády územnej obrany AFU pri Gulajpole v Záporožskej oblasti. Tri diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl narušené v južných oblastiach Donecka a Záporožskej oblasti.

 

12:30 – Niekoľko ďalších Bidenových vyjadrení o stíhačkách F-16, na ktorých budú čoskoro cvičení ukrajinskí piloti.

Reklama

Biden tvrdí, že od Zelenského dostal ubezpečenie, že Kyjev nepoužije stíhačky F-16 na útok na ruské územie.

Prezident USA takisto tvrdí, že neočakáva zapojenie stíhačiek F-16 do pripravovaného protiútoku Ukrajiny

Stíhačky by Kyjevu nepomohli pri riešení situácie v Bachmute, domnieva sa Biden.

 

12:10 – Víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA v roku 2024 “zničí Ukrajinu a demokraciu v štátoch”.

Reklama

V rozhovore pre denník Financial Times to uviedla bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová, ktorá v prezidentských voľbách v roku 2016 s Trumpom prehrala.

Podľa nej by Trumpovo víťazstvo viedlo k možnému vystúpeniu USA z NATO. Za dôležitý aspekt, ktorý by mohol ovplyvniť rozhodovanie voličov vo voľbách, považuje aj vek súčasného prezidenta USA Joea Bidena.

 

11:50 – Ukrajinské velenie tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily naďalej držia pozície v Bachmute v oblasti “Samoljot” na juhozápade mesta.

Vágnerovci zase deklarujú, že mesto úplne obsadili, ale zatiaľ neboli zverejnené žiadne videozáznamy ani fotografie, ktoré by umožnili jasne identifikovať ich prítomnosť v oblasti Samoljot.

Viaceré ruské vojenské publikácie píšu, že v oblasti sa skutočne nachádzajú ukrajinské jednotky, ktoré sú však údajne obkľúčené. Ukrajina obkľúčenie nepotvrdzuje. Vágnerovci o tom tiež nič neuviedli podrobnejšie informácie.

 

10:50 – Ukrajina hlási útok na ruské veliteľstvo v Berďansku.

“Štáb jednej z okupačných jednotiek v meste Berďansk bol úspešne zasiahnutý. Obete na strane nepriateľa sa spresňujú,” uviedlo vo vyhlásení riaditeľstvo strategickej komunikácie AFU.

 

10:45 – Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl navrhujú, aby Ukrajina dostala na začiatok 12 až 18 stíhačiek F-16.

Podľa hovorcu ozbrojených síl Jurija Ignata západné krajiny by nemali odovzdávať lietadlá “po kusoch”, ale mali by poslať rovno celú letku.

“V našej verzii je to 12 a viac lietadiel, západní partneri by mohli ponúknuť viac – až 18 lietadiel,” spresnil Ignat.

Treba pripomenúť, že podľa samotnej Ukrajiny sa tak stane až na jeseň. Západní partneri žiadne termíny neuvádzajú.

 

Reklama

9:50 – V sobotu neskoro večer Rusi raketovo zaútočili na Kramatorsk, bolo poškodených niekoľko budov, píše šéf doneckej OVA Pavel Kirillenko.

Starosta mesta Oleksandr Gončarenko zasa informuje o poškodení 11 bytových domov, materskej školy, kotolne, čerpacej stanice a komunálnych zariadení. Neboli zaznamenané žiadne obete.

 

9:45 – Zelenského hovorca Nikiforov poprel, že by prezident potvrdil stratu Bachmutu, ako predtým informovali západné médiá s odvolaním sa na Zelenského brífing v Japonsku.

“Otázka o Bachmute znela takto: Rusi povedali, že obsadili Bachmut. Myslím si, že nie. Takto prezident poprel prevzatie Bachmutu,” napísal Nikiforov.

Poznamenal, že celá otázka znela takto: “Pán prezident, zostáva Bachmut stále v rukách Ukrajiny? Rusko tvrdí, že sa zmocnilo mesta”.

Následne Zelenský odpovedal: “Myslím si, že nie”.

To vyvolalo dvojakú interpretáciu Zelenského a nie je jasné, na ktorú časť otázky odpovedal “nie”. Zároveň ďalšia Zelenského odpoveď naznačuje, akoby sa s dôležitým mestom už rozlúčil. “Je úplne zničené. Zatiaľ zostáva len v našich srdciach”.

 

8:45 – Vedúci kancelárie prezidenta Zelenského potvrdil nový balík pomoci USA pre Ukrajinu vo výške 375 miliónov dolárov.

Balík bude zahŕňať: dodatočné strelivo pre HIMARS; delostrelecké granáty; protitankové riadené strely TOW; Javelin a protitankové systémy AT-4; mostné systémy; obrnené zdravotnícke vozidlá; nákladné vozidlá a prívesy na prepravu ťažkého vybavenia; termovízne systémy; náhradné diely a iné poľné vybavenie.

 

8:10 – Ukrajinský prezident sa na samite G7 v Hirošime vyjadril k situácii v Bachmute.

Podľa jeho slov “Bachmut bol zničený, zostalo z neho len málo”. Zostáva však v “našich srdciach”, citovala Zelenského agentúra Reuters.

Včera skupina Wagner a následne ruské ministerstvo obrany oznámili dobytie mesta.

Reklama

Ukrajina, ako pripomína prezident Zelenský, stratu Bachmutu popiera, ale priznáva, že situácia v meste je “kritická”.

 

8:05 – Zelensky sa už v Hirošime stretol i s juhokórejským prezidentom Yoon Seok-yeolom.

Ukrajinský prezident mu poďakoval za “nesmrtiacu pomoc” a dodávky odmínovacieho zariadenia.

Kórejský líder však nevylúčil, že na Ukrajinu pošle zbrane.

 

8:00 – Zelensky odštartoval svoje dnešné stretnutie s americkým prezidentom Bidenom v Japonsku.

 

7:45 – Vatikán vymenoval vedúceho sprostredkovateľskej misie pre urovnanie konfliktu na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters bol vymenovaný kardinál Matteo Zuppi, arcibiskup z Bologne.

Požiadal ho o to pápež František, ktorý nedávno oficiálne potvrdil existenciu misie počas cesty do Budapešti.

Dzuppi sa teraz pokúsi stretnúť s každým prezidentom zvlášť – so Zelenským a Putinom, uvádza zdroj agentúry Reuters.

Kardinál “prispeje k zníženiu napätia v konflikte na Ukrajine v nádeji, ktorej sa Svätý Otec nikdy nevzdal, že by to mohlo naštartovať mierové procesy”, uvádza Vatikán.

Poukazuje sa na to, že Dzuppi pochádza z rímskej skupiny Mier a spravodlivosť, ktorá bola sprostredkovateľom počas občianskej vojny v Mozambiku v roku 1992.

Už skôr Vladimír Zelenskyj v Ríme povedal, že Ukrajina “nepotrebuje sprostredkovateľov” s Putinom, ale “spravodlivý mier” založený na ukrajinských požiadavkách.

 

Reklama

7:30 – Podľa dnešnej rannej správy, generálny štáb AFU zatiaľ stále nepotvrdil stratu Bachmutu, ktorý včera oznámila skupina Wagner a ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské ministerstvo uviedlo, že Bachmut a Marinka zostávajú epicentrom bojov, pričom boje o Bachmut pokračujú bez prerušenia. “Počas dňa nepriateľ viedol neúspešné ofenzívy v smere na Bielu Horu,” dodávajú Ukrajinci.

“Neďaleko Kupianska sa nepriateľ pokúsil o postup pri Masiutivke. Na západ od Donecka – proti Novokalynove, Avdejevke, Severnoje a Marinke. Na juhu – pri Novomichajlovke.”

 

7:20 – Berlín neočakáva, že F-16 budú Ukrajine dodané v dohľadnom čase.

“Výcviku pilotov je dlhodobý projekt,” povedal kancelár Olaf Scholz na samite G7 v Hirošime. Scholz odhaduje, že USA sa ešte definitívne nerozhodli, “čo sa stane po výcviku”.

Uviedol tiež, že o účasti Nemecka na dodávke stíhačiek F-16 na Ukrajinu sa nediskutovalo.

Scholz zároveň uviedol, že kroky týkajúce sa stíhačiek F-16 sú “signálom pre Rusko, že by nemalo očakávať úspech pri invázii na Ukrajinu”.

Ukrajinskí predstavitelia si zase myslia, že F-16 sa na Ukrajine objavia už na jeseň.

 

7:00 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany

V dôsledku útočných akcií jednotiek Vagner podporovaných delostrelectvom a letectvom skupiny vojsk “Juh” bolo dokončené oslobodenie mesta Artemivsk (Bachumt) na taktickom smere Artemivsk.

Vojakom zablahoželal i samotný Vladimír Putin: “Vladimír Putin blahoželá útočným jednotkám Vagnerovcov, ako aj všetkým jednotkám ruských ozbrojených síl, ktoré im poskytli potrebnú podporu a krytie bokov, k ukončeniu operácie na oslobodenie Artemivska.“

“Všetkým, ktorí sa o to zaslúžili, budú udelené štátne vyznamenania,” poznamenal Kremeľ.

Dodajme, že Ukrajina zatiaľ dobytie strategického Bachmutu popiera.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:55

Po útoku na nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho sa polícii v Drážďanoch prihlásil 17-ročný mladík. Povedal, že je páchateľom, ktorý politika zrazil na zem. Oznámil to Krajinský kriminálny úrad v Sasku.

Po útoku na europoslanca sa polícii prihlásil 17-ročný mladík
Na snímke bilbord nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho (SPD) sa nachádza na ulici v Drážďanoch
12:54

V Káhire pokračujú druhý deň rokovania palestínskeho militantného hnutia Hamas so sprostredkovateľmi z Egypta a Kataru o prímerí v Pásme Gazy. Zatiaľ však nebol zaznamenaný nijaký pokrok vzhľadom na požiadavku Hamasu, že súčasťou akejkoľvek dohody musí byť ukončenie vojny.

11:39

Rakúsky kancelár Karl Nehammer chce testami DNA a ďalšími kontrolami obmedziť prisťahovanie rodinných príslušníkov utečencov do krajiny. Uviedol to pre tlačovú agentúru APA.

11:38

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur. Od roku 2015 vyplatili dôchodky v sume viac ako 300 miliónov eur. 

11:21

Mobilný operátor O2 rozšíril 5G sieť, aktuálne pokrýva 76,5 % slovenskej populácie. Od začiatku roku operátor 5G sieťou pokryl 223 nových miest a obcí, dostupná je tak už v 1232 lokalitách na Slovensku.

10:49

Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia.

10:29

Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song vyhlásil, že snahy vytvoriť novú komisiu, ktorá by monitorovala sankcie voči jeho krajine, sa skončia neúspechom.

09:27

Izrael oboznámil predstaviteľov vlády USA so svojím plánom na evakuáciu palestínskych civilistov pred možnou vojenskou operáciou proti Hamasu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali