To najdôležitejšie z Ukrajiny – Slovenské MiGy už bojujú nad Charkovom

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Slovenské MiGy už bojujú nad Charkovom

Kyjev 30. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, screenshot)

Aktualizované 30. marca 2023.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke poškodená budova po ruskom útoku v ukrajinskom meste Sloviansk

19:47 – Ukrajina zvýši vekovú hranicu pre zmluvnú vojenskú službu.

Reklama

Plukovník Sergej Litovčenko, predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany, to povedal na brífingu.

Podľa neho sa veková hranica pre zmluvných vojakov zvýši na 32 rokov.

Reklama

„Týka sa to vojenských vyslúžilcov, záložníkov, osôb povinných vojenskou službou, ktoré nemajú vojenskú hodnosť dôstojníka, a občanov v brannom veku, ktorí získali vysokoškolské vzdelanie aspoň bakalárskeho stupňa a úspešne absolvovali vojenský výcvik dôstojníka,“ povedal plukovník.

 

19:29 – USA získali nové informácie, že Rusko sa aktívne snaží získať ďalšiu muníciu zo Severnej Kórey.

Oznámil to hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby na brífingu.

Uviedol, že Rusko sa snaží vyslať do Severnej Kórey delegáciu, ktorá ponúka potraviny výmenou za zbrane. Washington sa podľa neho obáva, že Pchjongjang poskytne pomoc.

Reklama

 

19:11 – Motivácia u ľudí klesla: Natalija Gumenjuková, vedúca tlačovej služby južných obranných síl, vysvetlila, prečo vojenskí regrúti hľadajú mužov na uliciach a v doprave.

„Motivácia u ľudí klesla. Okrem toho si mnohí evakuovaní do bezpečnejších regiónov uvedomili, že život môže pokračovať aj bez boja,“ povedala pre Suspiľnyj a vysvetlila tak pokles počtu dobrovoľníkov ochotných vstúpiť do armády.

V komentári k povolávacím rozkazom rozdávaným na uliciach a v dopravných prostriedkoch Gumenjuková uviedla: „V súčasnosti sa v uliciach a v dopravných prostriedkoch rozdávajú povolávacie rozkazy:

„Takíto ľudia hovoria, že ešte nedostali povolávací rozkaz. Hoci nebývajú v mieste registrácie, pracujú načierno. Tvrdia, že chcú dostať povolávací rozkaz, ale vedia, že doručiť im ho je nemožné…. Sme nútení vyjsť do ulíc a hľadať ľudí, ktorí musia absolvovať kroky stanovené vojenskými záväzkami“.

Reklama

 

19:02 – Vojenský spravodajca Sladkov povedal, že rozhodujúcou bitkou ŠVO bude oslobodenie Odesy.

„Ukrajina považuje útok na Krym za rozhodujúcu bitku. Verím, že našou rozhodujúcou bitkou bude oslobodenie Odesy,“ povedal Oleksandr Sladkov.

 

19:00 – Úrady v Kyjeve zrušili platnosť dekrétu z roku 2013, ktorým bola Kyjevsko-pečerská lavra odovzdaná do bezplatného užívania UOC, uviedol minister kultúry.

 

18:23 – Člen Putinovej rady pripustil, že AFU sa v Deň víťazstva pokúsi zaútočiť na Moskvu bezpilotnými lietadlami Tu-141 Striž.

Podľa Bohdana Bezpalka, člena prezidentskej rady pre medzištátne vzťahy, sa v súčasnosti všetka pozornosť a sily ukrajinskej armády sústreďujú na jarnú ofenzívu. Nemožno však vylúčiť, že Kyjev plánuje pokaziť Deň víťazstva a 9. mája sa pokúsi zasiahnuť ruské ciele bezpilotnými lietadlami Tu-141 Striž.

„Možno sa pokúsia zasiahnuť Moskvu alebo Moskovskú oblasť, ale nie s očakávaním úspechu, ale aby demonštrovali, že Ukrajina môže údajne zaútočiť aj v deň, ktorý Rusko považuje nielen za svoj výnimočný deň, ale aj za Deň vojenskej pamiatky,“ varoval Bezpalko.

 

Reklama

18:22 – Vláda Severného Macedónska zváži presun vrtuľníkov Mi-24 v hodnote približne 30 miliónov eur na Ukrajinu.

Oznámila to ministerka obrany krajiny Slavjanka Petrovská počas svojho vystúpenia v televíznom kanáli Alsat, informoval Nezavisen.

Podľa nej generálny štáb krajiny už analyzoval otázku, či krajina môže vrtuľníky Mi-24 odovzdať. Na najbližšom zasadnutí vláda posúdi návrh rozhodnutia, podľa ktorého Macedónsko odovzdá Ukrajine 12 vrtuľníkov. Zdôraznila, že takýto krok neovplyvní bojovú efektívnosť armády krajiny.

„Ide o techniku, ktorú ukrajinská armáda vie používať, techniku, ktorá je podľa našich modernizačných plánov už na konci svojho používania, nebude súčasťou našej výzbroje a zrejme budeme musieť v krátkom čase nariadiť jej likvidáciu,“ povedala ministerka.

 

Reklama

17:32 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes prijal svojho nikaragujského kolegu Denisa Moncadu. Táto krajina je jedným z hlavných priateľov Moskvy na západnej pologuli

Ministri na tlačovej konferencii dali jasne najavo, že oba štáty čelia spoločným výzvam, a to sankciám a iným metódam hybridnej vojny, ktoré používajú „USA a ich satelity“.

Medzitým sa Managua stala v regióne terčom čoraz väčšej kritiky, najmä pre hromadné zatváranie mimovládnych organizácií a zbavenie občianstva viac ako 300 disidentov. Izoláciu Nikaraguy posilnil aj nedávny verdikt expertov osobitnej komisie OSN, ktorí obvinili prezidenta Daniela Ortegu a jeho podriadených zo zločinov proti ľudskosti.

 

17:30 – Hlavné udalosti z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

1. Epicentrom bojov je Belogorovka, Bachmut, Avdejevka a Marinka.

2. Bolo odrazených 47 útokov v smeroch:

– Kupjansk a Liman – pri Stelmachovke, Kuzminovke a Berestovoje,

– Bachmut – v Bachmute a pri Orechovo-Vasiljevke,

– Avdejevka a Marinka – v okresoch Novobachmutovka, Novokalynovo, Stepnoje, Avdejevka, Severnoje, Vodjanoje, Krasnogorovka a Marinka. 3. V okolí mesta Orechov – v okresoch Novobachmutovka, Novokalinovoje, Stepnoje, Avdejevka, Severnoje, Vodjanoje, Krasnogorovka a Marinka.

3. Operatívna situácia vo Volynskom, Polesskom, Severskom, Slobožanskom, Šachťorskom, Záporožskom a Chersonskom okrese sa výrazne nezmenila.

4. Ruská armáda uskutočnila jeden raketový úder a tri letecké útoky a vykonala päť ostreľovacích útokov z MLRS.

Reklama

5. Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl uskutočnili šesť úderov.

 

17:29 – Zelenskyj sa stretol s delegáciou najväčšieho nemeckého výrobcu zbraní, spoločnosti Rheinmetall AG, ktorú viedol predseda Armin Papperger.

„Podrobne sme diskutovali o súčasnom stave spolupráce s koncernom a o perspektívach jej rozvoja. Je potrebné ďalej prehlbovať partnerstvo s cieľom uspokojiť naliehavé potreby ukrajinských obranných síl aj podstatne posilniť obranné spôsobilosti nášho štátu v budúcnosti,“ povedal Zelenskyj.

Nemecká vláda dnes medzitým oficiálne potvrdila transfer 18 tankov Leopard 2A6 a 40 vozidiel BMP Marder na Ukrajinu.

Nemecko tiež odovzdalo dva obrnené opravárensko-vyslobodzovacie vozidlá Bergepanzer 3, dva vozidlá na odstraňovanie mín WISENT a 28 nákladných vozidiel Zetros.

Okrem toho balík pomoci, ktorý sa má previesť, obsahuje 40 000 lekárničiek a 103 000 škrtidiel.

Reklama

 

15:59 – Čína sa ešte nerozhodla, akú úlohu chce zohrať na Ukrajine

Čína sa ešte nerozhodla, akú úlohu môže zohrať vo vojne na Ukrajine, ale zaviazala sa, že neodovzdá zbrane Rusku, povedal Kuleba pre FT.

„Peking sa ešte nerozhodol, či bude plne investovať do sprostredkovania ukončenia vojny prostredníctvom rokovaní, alebo zintenzívni svoju podporu Moskve, a to aj dodávkami zbraní. Čína skúma terén, či nastal moment, aby zohrala svoju úlohu, alebo nie,“ povedal Kuleba.

Domnieva sa, že Čína „nedovolí, aby sa Rusko rozpadlo“, ale „potrebuje slabé Rusko, aby urobilo ústupky Číne, aby si zabezpečilo svoje zdroje.

Zároveň ho podľa Kulebu čínsky minister zahraničných vecí Qin Gang v rozhovore ubezpečil, že Peking neposkytne Moskve zbrane. A Ukrajina zatiaľ nezaznamenala žiadne zvýšenie vojenskej podpory Ruska zo strany Číny.

Predtým médiá informovali, že v prejave na výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu Si Ťin-pching povedal, že pripravuje Čínu na vojnu.

Reklama

 

15:53 – V Poľsku sa uskutočnila inventarizácia protileteckých krytov (v rámci prípravy na „potenciálne hrozby“). Celkovo bolo v krajine napočítaných viac ako 230 000 takýchto zariadení.

 

15:52 – V delte Dunaja prebiehajú námorné a letecké cvičenia síl NATO.

Podľa agentúry Associated Press sa manévre konajú v oblasti Mahmudie v blízkosti sútoku Dunaja s Čiernym morom a v blízkosti hraníc Rumunska s Moldavskom a Ukrajinou. Cvičenia sú súčasťou série cvičení s názvom Sea Shield 2023, ktoré prebiehajú od 20. marca do 2. apríla.

Rumunské velenie vysvetlilo, že počas cvičenia sa spoločné sily pripravujú na boj proti jednotkám simulovaného nepriateľa, ktoré sa vylodili zo vzduchu v oblasti pri rieke.

Do cvičenia Sea Shield 2023 sa zapojilo 3 400 vojakov z 12 krajín NATO, viac ako 30 lodí, 14 lietadiel, 15 rýchlych člnov a hliadkových člnov, ako aj sapérski potápači a špecialisti na ochranu pred chemickými, biologickými a jadrovými hrozbami.

Reklama
Oblasť kde prebiehajú námorné cvičenia

 

15:50 – Kyjev do Záporožskej oblasti sťahuje západné zbrane vrátane húfnic M777, HIMARS a francúzskych tankov AMX-10RC, povedal Rogov.

Podľa neho sa ukrajinské jednotky môžu pokúsiť zorganizovať ofenzívu.

Záporožská oblasť

 

Záporožská oblasť

 

15:49 – Šéf energetického výboru Bundestagu uviedol, že Rusko by malo byť zapojené do vyšetrovania bombardovania Nord Stream.

 

Reklama

15:47 –  Ukrajinské posádky absolvovali základný výcvik v používaní tankov Challenger 2, ale to neznamená, že sú pripravené na bojové použitie, povedal britský minister obrany Ben Wallace na spoločnej tlačovej konferencii so svojím švédskym kolegom Paulom Jonsonom.

Podľa neho sa ukrajinské posádky ešte musia naučiť, ako používať britské tanky spolu s ďalšou technikou dodanou zo zahraničia vo svojich jednotkách.

Tanky Challenger 2 dorazili na Ukrajinu 28. marca.

 

15:45 – Západ teraz uskutočnil podmienečné dodávky. O ďalších dodávkach sa rozhodne v závislosti od výkonnosti AFU.

Reklama

Dodali už západné krajiny maximum, ktoré môžu v tejto fáze poskytnúť?

– Nie, je to čisto západný pragmatizmus. Určitá časť bola pridelená a o ďalších dodávkach sa môže diskutovať až po výsledkoch, ktoré ukážu ukrajinské ozbrojené sily.

Čo je pre Západ prijateľný výsledok?

– Ofenzíva v jednom smere a obsadenie značného územia, čo možno prezentovať ako víťazstvo.

Čo sa deje na frontoch?

– V noci sa uskutočnil veľmi silný ruský útok na centrum Artemovska. Rusi tam majú určité úspechy, ale o podrobnostiach budeme hovoriť trochu neskôr. Včera prebiehali boje o budovy správy mesta. Predpokladám, že ruským jednotkám sa už podarilo obsadiť značnú časť centra.

Západné médiá hovoria, že Rusi v Artemovsku trochu uviazli.

– Ja to vidím inak. V noci prebiehali vážne útoky. Myslím, že o tom môžeme podrobnejšie diskutovať zajtra.

Čo sa deje v iných smeroch?

– V smere Avdejevka na juhu sa ruská armáda snaží prejsť do ofenzívy. V blízkosti Pervomajskovo a Vodjanovo ruské jednotky obsadili niekoľko časti v dĺžke približne niekoľko sto metrov. Na severe, v smere na Svatovo a Kremennu, zatiaľ nedochádza k žiadnym zmenám. Jediné, čo je, že sa ruské vojská postupne dostávajú k rieke Žerebec a vytláčajú Ukrajicov na západný breh.

– V Marinke včera ruské jednotky obsadili dôležitý nepriateľský oporný bod a opevnili sa v ňom. Opevnené oblasti sa ťažko dobývajú, takže operácia sa pretiahne na mnoho dní. Na kupjanskom smere dochádza k lokálnym presunom. Rusi podnikajú taktickú ofenzívu. Zatiaľ nič globálne, ale iniciatíva je na ruskej strane.

 

15:38 – V Doneckej oblasti podľa polície začali ľudia opäť opúšťať Kosťantinovku a Kramatorsk, ale vracajú sa do Slavjanska a Limanu, uviedla polícia.

„Z Kosťantinovky po všetkom tom ostreľovaní ľudia pomaly začínajú odchádzať. Ale do obcí Slavjansk a Liman sa po deokupácii vrátilo asi 10 000 ľudí. Administratíva tam zorganizovala osvetlenie, fungujú mobilné veže a vracajú sa podnikatelia. Ak tam predtým žilo 150-tisíc ľudí, teraz tam zostalo 68-tisíc ľudí, z toho asi 5-tisíc detí. V Slavjansku, naopak, ľudia prichádzajú a počet obyvateľov rastie,“ povedal Ruslan Osipenko, náčelník polície Doneckej oblasti.

 

Reklama

15:32 – Ukrajina sa stane členom Európskej únie už na budúci rok. Túto prognózu vyslovil minister zahraničných vecí Kuleba.

Vstup sa podľa neho uskutoční rok po začatí príslušných rokovaní. Ukrajina ich plánuje začať už v tomto roku.

„Myslím si, že to bude trvať približne rok, keď Ukrajina získa plné členstvo. To všetko sa musí stať, pokiaľ EÚ nepredloží nejaké umelé podmienky, ktoré by tento proces spomalili. Ukrajina si robí domáce úlohy oveľa rýchlejšie, ako niektorí ľudia očakávali,“ povedal Kuleba počas diskusie v Chatham House.

 

15:30 – Prvé štyri stíhačky MiG-29 odovzdané Slovenskom už plnia bojové úlohy na oblohe nad Charkovom, uviedla podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková

Slovensko má na Ukrajinu poslať celkovo 13 stíhačiek. Poľsko pošle ďalších 20, takže Ukrajina bude mať nakoniec 33 takýchto lietadiel.

Ukrajina tvrdí, že tieto stíhačky sú zastarané a neúčinné proti riadeným strelám a dronom. Takýto názor vyjadril Jurij Ignat, predstaviteľ velenia AFU.

Hoci boli v roku 2000 modernizované. Boli vybavené elektronikou západnej výroby, navigačným systémom a výmenou monitorov v kokpite za modernejšie.

 

15:17 – Moskovský súd vzal do väzby novinára denníka The Wall Street Journal Evana Gerškoviča, ktorý bol zadržaný na základe obvinenia zo špionáže. Podľa ruských médií svoju vinu popiera.

Prípad je označený ako „prísne tajný“. Americkému novinárovi nedovolili stretnúť sa s právnikom s tým, že „právnik už bol informovaný“. Prístup na súd bol odopretý aj ďalším návštevníkom.

Kremeľ predtým uviedol, že Gerškovič sa údajne podieľal na špionáži a bol prichytený pri čine v Jekaterinburgu. Wall Street Journal tieto obvinenia odmieta a žiada okamžité prepustenie svojho zamestnanca.

Evan Gerškovič
Na snímke Evan Gerškovič

 

15:15 – Záporožskú jadrovú elektráreň „nemožno chrániť“, uviedol šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý včera navštívil Ruskom okupovanú elektráreň.

„Je zrejmé, že v celom tomto regióne sa zvyšuje vojenská aktivita. Takže elektráreň sa nedá ochrániť,“ povedal Grossi a situáciu označil za „neudržateľnú“.

Reklama

Podľa jeho slov sa v okolí elektrárne výrazne zvýšil počet ruského vojenského personálu.

Grossi predtým uviedol, že rokovania o vytvorení demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne zlyhali.

MAAE teraz spolupracuje s ruskými a ukrajinskými orgánmi na uzavretí dohody o dodržiavaní určitých bezpečnostných opatrení v okolí ZJE.

 

14:24 – Arménsko nepodporilo odsek o vojne na Ukrajine v záverečnom vyhlásení samitu za demokraciu, ktorý zorganizovali USA.

V tomto odseku sa odsudzujú humanitárne dôsledky vojenských akcií Ruska proti Ukrajine a požaduje sa okamžité stiahnutie ruských vojsk a postavenie zodpovedných osôb pred súd.

Arménska vláda uviedla, že tento odsek vyhlásenia „neodráža všetky konflikty a krízy“ a „nezaoberá sa skutočnosťou agresívnych činov Azerbajdžanu voči zvrchovanému územiu Arménskej republiky a okupáciou častí zvrchovaného územia Arménska“.

Okrem Arménska tento odsek nepodporili ani India a Mexiko.

K ďalším ustanoveniam vyhlásenia sa prihlásili: Bulharsko, Dominikánska republika, Irak, Izrael, Malawi, Mauritánia, Paraguaj, Filipíny, Poľsko a Zambia.

 

14:21 – Úradníci ministerstva pre mimoriadne situácie plánujú približne od 15.00 h vykonávať rutinné práce na likvidácii munície z druhej svetovej vojny, počas ktorých môžu obyvatelia Sevastopola počuť hlasné zvuky, uviedol guvernér mesta Michail Razvozžajev.

 

14:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky v noci zničili až 50 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Straty AFU za deň dosiahli viac ako 340 vojakov v doneckom smere

Reklama

– Ruské jednotky zničili muničný sklad a sklad paliva Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej a Záporožskej oblasti

– Vojská Ruskej federácie zničili v noci až 130 vojakov AFU a jedno nepriateľské odpaľovacie zariadenie Grad MLRS v smere Krasnoliman

– Ozbrojené sily Ruskej federácie zničili až 25 vojakov a 3 húfnice D-30 AFU v Chersonskom smere

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 93 delostreleckých jednotiek AFU na palebných postaveniach

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili raketu Grom-2 a zostrelili vrtuľník Mi-8 AFU

 

14:19 –  Vláda DĽR formálne podáva demisiu, ale svoje povinnosti bude vykonávať až do vytvorenia novej vlády, uviedol Denis Pušilin.

Okrem toho navrhol Doneckej ľudovej rade kandidatúru prvého podpredsedu vlády Jevgenia Solnceva na post predsedu vlády republiky.

 

14:15 – Ruské sily protivzdušnej obrany po prvýkrát zostrelili novú ukrajinskú operačno-taktickú raketu Grom-2 v zóne špeciálnej operácie, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

14:08 – Francúzsky denník Le Dauphine potvrdzuje informácie denníka Strana, že miestny súd odmietol vydať oligarchu Kosťantyna Ževaga na Ukrajinu.

Rozhodnutie vydala vyšetrovacia komora odvolacieho súdu v Chambéry na žiadosť ukrajinských orgánov.

Súd rozhodol, že „dožadujúci štát, ktorý je vo vojnovom stave v neistej situácii, nie je schopný udržať súd zaručujúci základné slobody“.

Ževago, spolumajiteľ jednej z najväčších európskych spoločností na spracovanie železnej rudy Ferrexpo (Poltava GOK), je podozrivý zo sprenevery 113 miliónov USD, ktorá viedla k bankrotu Finančnej a úverovej banky.

Ževago bol koncom minulého roka na žiadosť Ukrajiny zadržaný vo francúzskom lyžiarskom stredisku Courchevel.

 

14:05 – Avdejevka je úplne zničená a nezostal v nej ani jeden neporušený dom, uviedol šéf mestskej správy Vitalij Barabaš.

Podľa neho sa na budúci týždeň plánuje násilná evakuácia posledných šiestich detí z mesta, ktoré ich rodičia skrývajú pred úradmi.

„Nehovoríme o odobratí detí rodičom: aspoň jeden z nich musí nevyhnutne odísť s dieťaťom. Dali sme im čas (už sú to takmer dva týždne) – budúci týždeň ich už odvezieme násilím. Bohužiaľ, budeme takto konať. Nechcem, aby k tomu došlo, ale ak nezodpovední rodičia vystavujú svoje deti smrteľnému nebezpečenstvu, niet o čom hovoriť – jednoducho ich musíme vziať a odviesť,“ povedal Barabáš v rozhovore pre „Interfax-Ukrajina“.

Podľa neho je infraštruktúra mesta úplne rozbitá.

„Bytový fond je zničený na viac ako 80 % – to je niečo, čo sa už nedá obnoviť, opraviť, ale len zbúrať a postaviť nanovo. V súčasnosti sa nezachoval ani jeden dom,“ povedal starosta.

 

13:48 – Poslanec Fedor Venislavskij, ktorý včera prišiel s nápadom posielať Ukrajincom povolávacie rozkazy prostredníctvom messengerov, vyslovil ďalší návrh, ako zvýšiť mieru mobilizácie.

Prezidentský vyslanec v Rade povedal, že pracuje na návrhu zákona o vytvorení „registra vyhýbajúcich sa povinnosti“.

Návrh zákona dáva vojenským výborom právo zverejniť osobné údaje branca, ktorý ignoruje povolávacie rozkazy.

„Ak bola osoba riadne informovaná, možno prostredníctvom toho istého posla, a potvrdila, že dostala povolávací rozkaz do územného centra, ale nedostavila sa, znamená to, že si vedome neplní svoju ústavnú povinnosť brániť vlasť,“ povedal Venišlavskij v rozhovore pre Focus.

Podľa poslanca to vytvorí „určitý verejný tlak“ na vyhýbajúceho sa občana.

 

13:16 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval, aby sa nadchádzajúca protiofenzíva Ukrajiny nepovažovala za rozhodujúci moment vo vojne.

Reklama

Musíme sa všetkými prostriedkami brániť vnímaniu protiofenzívy ako rozhodujúcej bitky vo vojne,“ uviedol v komentári pre FT.

Obáva sa, že ak protiofenzíva nepovedie k oslobodeniu celého územia Ukrajiny, posilnia sa pozície tých síl na Západe, ktoré tlačia Kyjev ku kompromisu s Moskvou.

 

13:05 – Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat v televíznom vysielaní uviedol, že Rusko používa krížové bomby, čo je nová hrozba pre Ukrajinu.

Tieto riadené bomby sa začali používať na fronte takmer každý deň. V tejto súvislosti uviedol, že je potrebné zvýšiť tlak na Západ, aby odovzdal stíhačky.

„Je to nová hrozba, ktorá sa pred nami objavila: bez toho, aby vleteli do našej údernej zóny protivzdušnej obrany, zhadzujú tieto bomby. Tie 500-kilogramové bomby lietajú desiatky kilometrov, pripomínam, že táto bomba má bojovú hlavicu, s tým by sa malo niečo urobiť. Nielen prostriedkami protivzdušnej obrany, na ktoré čakáme, ale ešte zvýšiť tlak a spolupracovať so západnými partnermi na vytvorení leteckej koalície a poskytnúť Ukrajine stíhačky,“ povedal Ignat.

Uviedol, že systémy protivzdušnej obrany nebudú schopné pokryť celé územie Ukrajiny.

 

12:52 – Ukrajinské jednotky ostreľujú Troitske v ĽNR.

Jedna osoba je zabitá, 14 zranených a je poškodená budova nemocnice.

 

12:44 – Na Ukrajine sa spustil poplach.

 

12:30 – Moskva dôrazne odsudzuje kroky na vysťahovanie mníchov z Kyjevsko-pečerskej lavry a nátlak na duchovných, uviedol Peskov.

V súvislosti s možnosťou ich evakuácie do Ruska poznamenal, že všetko závisí od ich rozhodnutia, ale osud duchovných nezostane nikomu ľahostajný.

 

12:26 – Rakúska Raiffeisen Bank International sa rozhodla predať alebo stiahnuť svoju ruskú pobočku, uviedol denník Der Standard.

Raiffeisen predtým uviedla, že zvažuje odchod z ruského trhu, ale neuviedla časový harmonogram.

 

12:08 -Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Centre

– Počas prieskumu na Krasno-Limanskom smere boli odhalené tri bašty ukrajinských nacionalistov.

– Ťažké plameňometné systémy TOS-1A „Solncevjok“ skupiny síl Stred spôsobili na pevnosti termobarickú paľbu. Ukrajinci utrpeli straty na personáli a technike.

– Okrem toho raketové systémy zem-vzduch Tor-M1 skupiny síl Stred odhalili a zničili bezpilotné vzdušné prostriedky patriace ukrajinským ozbrojeným silám.

 

12:04 –  V Kyjevskej Pečerskej lavre boli spozorovaní policajti ozbrojení samopalmi.

Reklama

Tlačová služba Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi zverejnila fotografiu s nimi.

Súdiac podľa fotografie sa na území nachádzajú najmenej traja policajti vyzbrojení skrátenými útočnými puškami Kalašnikov.

V Kyjevskej Pečerskej lavre boli spozorovaní policajti ozbrojení samopalmi
V Kyjevskej Pečerskej lavre boli spozorovaní policajti ozbrojení samopalmi

11:58 – Šéf spoločnosti Rosaviatsiya Alexander Neradko uviedol, že na nové ruské územia zatiaľ nebudú lietať žiadne civilné lietadlá.

Podľa neho prvým letiskom, ktoré sa má v nových subjektoch obnoviť, je letisko v Mariupole.

 

11:50 – Zástupcovia veľkých ruských podnikov sú na predĺženej návšteve ČĽR s cieľom rozšíriť spoluprácu s čínskymi partnermi – o návšteve sa v médiách nepíše.

 

11:48 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Zapad

– V priebehu dňa v smere Kupjan vojaci zoskupenia síl „Západ“ odhalili a zničili tri ukrajinské DRG zo 14. brigádnej bojovej skupiny, 103. a 105. brigády územnej obrany a tiež narušili rotáciu jednotiek AFU na predsunutých postaveniach pri obci Molčanovo.

– Okrem toho delostrelectvo skupiny zničilo dva ukrajinské mínomety pri obciach Krachmalne a Kotljarovka.

– V priestore obrany 1. tankovej armády sa Ukrajinci pokúsili uskutočniť prieskumnú akciu 115. obrannej brigády. V dôsledku protiútoku ruských jednotiek utrpeli Ukrajinci straty a boli nútení ustúpiť na predtým obsadené pozície. V boji bolo zabitých až 15 povstalcov a 5 bolo zajatých.

– Systémy protivzdušnej obrany Tor-M2U zničili tri bezpilotné lietadlá Furya pri obciach Naugolnoje a Velikij Vyselok.

 

11:03 – Rusko bude ako gesto dobrej vôle informovať USA o odpálení medzikontinentálnych balistických rakiet a podmorských rakiet podľa zmluvy z roku 1988, a to aj napriek pozastaveniu platnosti START, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Ruska Sergej Riabkov.

10:52 – Rusi ráno zasiahli dedinu Ľvovo v Chersonskej oblasti riadenými leteckými bombami.

Regionálna štátna správa uvádza, že výbuch a trosky poškodili približne 10 domov, pričom nedošlo k žiadnym obetiam.

10:27 – Vyhlásenia hovorcu čínskeho ministerstva obrany Tan Kefeia:

– Vzťahy medzi Čínou a Ruskom nie sú spojenectvom z čias studenej vojny, ale prekonávajú tento model

– Čínska ľudová oslobodzovacia armáda posilní spoluprácu s ruskými ozbrojenými silami

– Čínske a ruské ozbrojené sily budú pravidelne vykonávať spoločné letecké a námorné hliadky

– Spoločné námorné cvičenia Ruska, Číny a Iránu v Ománskom zálive prispeli k zvýšeniu bezpečnosti v regióne

– USA musia prestať provokovať Čínu, inak budú niesť zodpovednosť za prípadné incidenty

– Čínska armáda prijme všetky potrebné opatrenia na ochranu národnej suverenity v Juhočínskom mori

– Spolupráca Austrálie, Spojeného kráľovstva a USA v oblasti jadrových ponoriek vyvolá nové súperenie v zbrojení.

10:20 – Britský minister obrany Ben Wallace tvrdí, že Ukrajina „má pred sebou ešte veľa výcviku“, kým bude ukrajinská armáda pripravená používať tanky Challenger 2 v boji.

Reklama

„[Ukrajinské vojenské] vedenie musí cvičiť a trénovať v boji na úrovni brigády alebo bojovej skupiny – bojovať na spôsob NATO alebo na západný spôsob,“ povedal v Londýne na stretnutí so švédskym ministrom obrany.

Pripomíname, že začiatkom tohto týždňa minister obrany Reznikov zverejnil fotografiu, ktorá naznačuje, že tanky Challenger 2 sú už na Ukrajine.

10:14 – Podľa ministra energetiky Hermana Galuščenka môžu niektoré sídla v Odeskej a Černigovskej oblasti ešte dnes zaznamenať krátkodobé výpadky elektriny.

Galuščenko uviedol, že za posledných 24 hodín boli dokončené opravné práce a obnovené dodávky elektrickej energie v oblastiach postihnutých počasím v severných, stredných a južných oblastiach krajiny.

Pripomíname, že včera došlo k výpadkom elektrickej energie vo viacerých regiónoch a v Kyjeve kvôli zlému počasiu.

 

9:46 – FSB zadržala v Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gerškoviča z denníka The Wall Street Journal a začala vyšetrovanie špionáže.

Agentúra uviedla, že údajne na príkaz USA zhromažďoval informácie o spoločnosti ruského vojensko-priemyselného komplexu, ktoré predstavujú štátne tajomstvo.

 

9:30 – Vyhlásenia čínskeho ministerstva obrany:

– Čínska armáda je pripravená spolupracovať s ruskou armádou na ďalšom posilnení strategickej komunikácie a koordinácie

– Čínska armáda je pripravená udržiavať regionálny mier a bezpečnosť spolu s ruskou armádou.

 

9:28 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Juh

– V doneckom smere pri obci Marinka útočné motostrelecké skupiny Južného vojenského okruhu v spolupráci s delostreleckými jednotkami zabránili pokusu nacionalistov priblížiť sa k pozíciám jednej z jednotiek Južnej skupiny síl.

– Nepriateľ bol zastavený silnou paľbou. Po utrpení strát do 20 mužov a obrnených vozidiel nacionalisti ustúpili.

– V smere na Avdejevku prieskumná jednotka 1. armádneho zboru zistila ukrývajúci sa tank a nahromadenie 10 vojakov AFU. Maskované bojové vozidlo a personál boli zničené náletom ruského letectva s použitím riadenej munície.

 

9:22 – Obnovovacie práce na plynovode poškodenom výbuchom vo Sverdlovskej oblasti budú pokračovať do 2. apríla, informovali záchranné služby.

9:12 – Ukrajinský minister energetiky Herman Galuščenko vyzval svetové energetické spoločnosti, aby sa podelili o zisky s Ukrajinou.

„Mnohé energetické spoločnosti dosahujú kvôli vojne obrovské superzisky. Podľa našich odhadov je to viac ako 200 miliárd dolárov. Tieto peniaze získavajú vďaka vojne, pretože sme vo vojne. Myslím si, že by bolo spravodlivé podeliť sa o tieto peniaze s Ukrajinou, aby nám pomohli obnoviť našu energetickú infraštruktúru,“ povedal Galuščenko pre Politico.

8:50 – Kyjevský súd prijal na posúdenie žalobu podanú služobníkmi Kyjevskej pečerskej lavry, podľa ktorej by mnísi nemali byť vysťahovaní.

Prvé pojednávanie je naplánované na 26. apríla.

8:39 – Od dnešného rána sa počet príslušníkov poriadkových síl v Kyjevsko-pečerskej lavre výrazne zvýšil, ale prístup do kláštora je otvorený.

Pri hlavnom vchode do kláštora slúži niekoľko policajných hliadok. Stále kontrolujú vozidlá vchádzajúce do areálu kláštora a vychádzajúce z neho.

Reklama

8:12 – Ukrajina presunula sabotážne a prieskumné skupiny do blízkosti Artemovska, uviedol podplukovník Ľudových milícií ĽNR vo výslužbe Andrij Maročko.

„Podľa charakteru svojej činnosti plnia samostatné úlohy vyššieho velenia a používajú sa aj ako skupiny rýchlej reakcie,“ povedal s odvolaním sa na údaje ruskej rozviedky.

 

8:07 – Podľa britských spravodajských služieb, ktoré sa odvolávajú na správy ruských médií, sa Ruská federácia pripravuje na nábor ďalších 400 000 vojakov. Kampaň bude prezentovaná ako dobrovoľná, a nie ako nová povinná mobilizácia

„Existuje reálna možnosť, že v praxi sa tento rozdiel zotrie a že regionálne orgány sa budú snažiť splniť svoje náborové ciele tým, že budú mužov nútiť vstúpiť do armády,“ domnieva sa britské ministerstvo obrany.

Spravodajské služby odhadujú, že ruské orgány sa pravdepodobne rozhodli pre „dobrovoľnícky model“, aby nahradili nedostatok a minimalizovali vnútorný nesúhlas. Londýn sa domnieva, že je nepravdepodobné, aby kampaň prilákala 400 000 skutočných dobrovoľníkov.

„Obnovenie bojovej sily Ruska na Ukrajine si však bude vyžadovať viac než len ľudskú silu, Rusko potrebuje viac munície a vojenského vybavenia, ako má v súčasnosti,“ tvrdí britská spravodajská služba.

 

7:40 – Rusko vyvinulo diaľkovo ovládané podvodné vozidlo Scat určené na monitorovanie, odmínovanie a prieskum, uviedol Andrej Bratenkov, výkonný riaditeľ konštrukčnej kancelárie Spectrum Engineering.

 

7:38 – Liman, Marinka, Avdejevka a Bachmut sú momentálne štyri hlavné bojiská na Ukrajine, pričom situácia v Bachmute je „stále hrozná“, uviedla pre CNN námestníčka ministra zahraničných vecí Emine Japarová.

Aj keď počujeme nejaké otázky a hlasy, že Rusi môžu dosiahnuť svoje ciele v Bachmute, ale myslím si, že aby sa to nestalo, musíme sledovať niekoľko prvkov, a to dodávky potrebných zbraní, nielen munície, ale aj delostreleckých systémov a granátov, ktoré naozaj veľmi potrebujeme,“ povedala Japarová.

7:10 – Situácia v Bachmute a v okolí Avdejevky podľa hodnotenia amerického Inštitútu pre vojnové štúdie.

Geolokačné zábery zverejnené 28. a 29. marca ukazujú postup ruských síl v južnej a juhozápadnej časti Bachmutu.

Geolokačné zábery zverejnené 29. marca ukazujú, že ruské sily pravdepodobne postupujú severne od Vodyane (8 km juhozápadne od Avdejevky) a v oblasti Veseloye (7 km severovýchodne od Avdejevky).

Situácia v Bachmute a v okolí Avdejevky podľa hodnotenia amerického Inštitútu pre vojnové štúdie
Situácia v Bachmute a v okolí Avdejevky podľa hodnotenia amerického Inštitútu pre vojnové štúdie

7:05 – Rusi znížili počet ostreľovaní z Kinburnskej kose v Mykolajivskej oblasti.

Uviedla to hovorkyňa Južného operačného veliteľstva Natalija Humenyuková.

 

7:03 – Aktuálne informácie ukrajinského generálneho štábu z rána 30. marca.

Bilohivka, Bachmut, Avdejevka a Marinka zostávajú v epicentre bojov.

Bolo odrazených viac ako 60 ruských útokov.

Na Limanskom smere – v oblastiach Stelmachivka a Vyemka.

Na Bachmutskom smere pokračovalo šturmovanie Bachmutu, kde AFU odrazila 28 nepriateľských útokov. Bojovalo sa aj v oblasti Orechovo-Vasiljevka.

Na smeroch Avdejevka a Marinka Rusi uskutočnili útoky pri osadách Novokalynove, Stepnoje, Avdejevka, Severnoje, Pervomajskoje a Marinka.

 

Reklama

7:01 – Ukrajinské ozbrojené sily môžu byť v nasledujúcich mesiacoch aktívnejšie na frontovej línii.

Volodymyr Zelenskyj to povedal v telefonickom rozhovore s talianskym premiérom Giorgiom Melonim.

 

6:59 – Hlavné body Zelenského večerného príhovoru

1. Informoval, že AFU pokračuje v boji proti Rusom v Bachmute.

2. Komentoval Kyjevskú Pečerskú lavru, povedal, že Ukrajina je „územím najväčšej náboženskej slobody v našej časti Európy“.

3. Informoval o svojom telefonickom rozhovore s talianskym premiérom Melonim.

4. Rozprával o svojej online účasti na globálnom samite o demokracii.

 

6:57 – Erdogan povedal, že nedovolí Západu zatiahnuť jeho krajinu do konfrontácie s Ruskom.

„Nebyť nášho úsilia v posledných dvoch rokoch, ‚západný klub‘ by zatiahol Turecko do konfrontácie s Ruskom. Pokiaľ sme tu (pri moci), nebudeme k tomu prispievať,“ povedal turecký prezident.

 

6:55 – Ruská armáda zničila tri ukrajinské diverzné a prieskumné skupiny v smere na Kupjansk a narušila aj rotáciu ukrajinských jednotiek na ich predsunutých pozíciách, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Okrem toho bolo zabitých až 15 militantov a päť bolo zajatých, dodalo ministerstvo.

 

6:50 – Vladimir Putin sa pravdepodobne zúčastní na slávnostnom zavážaní jadrového paliva do tureckej jadrovej elektrárne Akkuyu, uviedol turecký prezident Tayyip Erdogan v rozhovore pre televízny kanál A Haber.

 

6:45 –  Ruské vzdušné a kozmické sily vypustili z kozmodrómu Pleseck raketu Sojuz-2.1v so satelitom pre ruskú armádu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

6:40 – Vo Sverdlovskej oblasti došlo k výbuchu na plynovode. Nie je podozrenie na žiadne zranenia.

 

6:30 – Vojenská operácia, 29. marca 2023

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že straty Kyjeva dosiahli 310 vojakov na doneckom smere, do 40 na chersonskom smere, viac ako 50 na juhodoneckom a záporožskom smere.

– Ruská armáda zničila komunikačný uzol a štyri kontrolné stanovištia ukrajinskej armády v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská armáda zničila kontrolný bod ukrajinských dronov pri Chersone, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Dnepr

Reklama

– Ciele operácie na Ukrajine nemožno dosiahnuť politickými a diplomatickými prostriedkami, uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta Peskov

– Hybridná vojna proti Rusku bude trvať dlho, dodal

– Zelenskyj uviedol, že je pripravený stretnúť sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na Ukrajine

– Čína komunikuje so všetkými stranami o ukrajinskej otázke, ale nemá žiadne konkrétne informácie, komentovalo Zelenského vyhlásenie čínske ministerstvo zahraničných vecí

– Peking rozhoduje o účelnosti stretnutia so Zelenským, Moskva nemá právo ponúkať rady, povedal Peskov

– Záporožie navštívil generálny riaditeľ MAAE Grossi, podľa ktorého agentúra pripravuje novú koncepciu ochrany jadrových elektrární

– Táto koncepcia predpokladá zúženie bezpečnostnej zóny okolo ZNPP na rozdiel od predchádzajúceho plánu ochrannej zóny, povedal Grossi.

– Námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov uviedol, že sa neplánuje návšteva generálneho riaditeľa MAAE v Moskve. Peskov povedal, že v dohľadnej budúcnosti sa neplánuje žiadny kontakt medzi Putinom a Grossim.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali