A teraz úprimne: prečo sa Kiska stiahol?

A teraz úprimne: prečo sa Kiska stiahol?

Bratislava 21. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dôvodov, prečo sa Andrej Kiska hneď po voľbách podozrivo stiahol z politického života, môže byť, samozrejme, viac. Oficiálne sa to stalo v dôsledku zdravotných problémov. Aká však bola skutočná príčina jeho odchodu do ústrania?

Na snímke predseda strany Za ľudí Andrej Kiska

Verejnosť ostala po voľbách prekvapená: exprezident Kiska sa začal vyslovene vyhýbať kamerám a nezúčastňoval sa ani koaličných jednaní, na ktorých ho zastupovala jeho možná nástupkyňa Veronika Remišová. A tam, kde sa na verejnosti zjavil spolu s lídrami ďalších koaličných strán, pôsobil akoby duchom neprítomne, otrávene, nesústredene. Ale prečo sa cítil spolu s ostatnými tromi „mušketiermi“ počas tých veľkých, víťazných chvíľ tak nekomfortne?

Reklama

Možným vysvetlením by bol konflikt s niekým z prítomných. S kým? So Sulíkom či Kollárom iste mohlo dôjsť pri hľadaní dohody k iskreniu, ale na to je predsa Kiska po rokoch vyjednávaní s rôznymi „drsniakmi“ zvyknutý. Lenže ešte je tu Igor Matovič, ktorý urobil väčší volebný výsledok ako ostatní traja koaliční partneri dokopy. Zvyšní traja by bez Matoviča vládu nezložili a on jediný mohol Kiskovi vysvetliť (možno inými slovami a možno celkom bez slov): „Budeš poslúchať. S tvojimi biednymi 5,77 percentami a tvojimi kauzami môžeš byť rád, že budeš sedieť s nami a nie niekde úplne inde.“

Iste uznáte, že takéto niečo by sa ťažko predýchavalo dokonca aj dobrému anjelovi. A áno, presne tak sa Kiska po koaličných rokovaniach tváril: jeho profesionálne úsmevy, inokedy také široké a žoviálne, boli akési kyslé. Namiesto šťastného výrazu človeka, ktorému sa konečne splnil sen odstaviť nenávideného nepriateľa, vyzeral ako niekto, koho práve tvrdo zrušili „ako žiadosť na byt“.

Reklama

Pozrime sa, čo povedal Matovič týždeň pred voľbami v rozhovore pre denník Sme v odpovedi na otázku ohľadne Kiskových kompromitačných videí: „Ak by bola pravda, ako to hovorí Obradovič, že Kiska vlastne sa dohadoval, aby tam tých dvetisíc (eur) išlo, a potom on to poslal jemu na účet, a tváril sa akoby vymohol sumu alebo odškodnenie za to, že mu predal niečo, čo bolo ukradnuté, tak by to bol veľmi vážny problém,“ uviedol vtedy Matovič.

„Ak toto by bola pravda, je to mimoriadne vážny problém, lebo potom vlastne klamal celému Slovensku,“ povedal. Pripomenul aj to, že taký človek by ani v politike nemal pôsobiť a vyjadril sa, že súvislosti s videami chce iniciovať stretnutie s Kiskom: „Nech vysvetlí, čo je zostrihané, čo nie je zostrihané, aké to bolo v skutočnosti.“ (Píšeme o tom TU) Po uverejnení tohto rozhovoru sa však podarilo presvedčivo dokázať, že prinajmenšom kľúčová časť videa zostrihaná nebola (písali sme o tom TU). A medzitým sa dostalo na verejnosť aj tretie video, ktoré ešte presvedčivejšie ukázalo, že Kiska nepochybne má aj v tejto veci maslo na hlave.

Matovič je celkom logicky vo verejných vyjadreniach ku kauzám svojho koaličného partnera zdržanlivý a tak trochu ho kryje. Lenže keď prišli na program dňa koaličné rokovania, tam si tvrdí chlapci iste nič nedarovali – išlo o veľa a nepochybne každý hral so všetkými kartami, ktoré dostal. Aký by mal Matovič dôvod Kisku nejako šetriť? On, samozrejme, veľmi dobre vie, v čom je bývalý prezident namočený, a je logické predpokladať, že aj túto skutočnosť nejakým spôsobom použil pri vyjednávaní.

Môžeme len hádať, čo je pravdy na kuloárnych rečiach o tom, že Kiska v koaličných rokovaniach údajne mal intenzívny záujem o funkciu predsedu parlamentu. Bolo by to však logické – po prezidentskej žiadna iná funkcia pre neho už nikdy nebude dostatočne prestížna, s výnimkou predsedu Národnej rady, prípadne predsedu vlády. Jednania však dopadli tak, ako dopadli – vidíme, že Kiska predsedom parlamentu nie je, napriek tomu, že za to potom bojovala aj Veronika Remišová.

Iba samotní aktéri jedného dňa možno prezradia, ako tie rokovania vlastne vtedy prebehli. Môžeme iba odhadovať, že Kiska mohol vyrukovať so svojimi požiadavkami, aby mu Matovič následne bez nejakých škrupúľ dal jasne najavo, kde je jeho nové miesto. Faktom je, že odvtedy sa Kiska v žiadnom žoviálnom „bratskom objatí“ s ostatnými tromi víťazmi neobjavil, hoci príležitostí bolo veľa. Pravdaže, sú aj iné vysvetlenia: koronavírus, choroba, rodina. Tie však nie sú príliš presvedčivé.

Reklama

Igor Matovič má na vládnutie naozaj komfortnú situáciu: Kiska sa mu odpratal z cesty a namiesto neho je tam Remišová, ktorá mu však teraz môže oveľa menej „skákať po hlave“, než to bývalo v čase, keď ju mal priamo v straníckej kuchyni. So Sulíkom je Matovič prakticky „z jedného vrhu“, a tak okrem Borisa Kollára, s jeho sľubmi o nájomných bytoch, exekučnej amnestii a zrušení doplatkov za lieky, prakticky nemá vo vláde žiadnu reálnu komplikáciu pri realizácii svojich zámerov. Najbližšie štyri roky tak platí: Matoviča teraz môže poraziť iba Matovič sám. A prípadne ešte totálna koronizácia a jej ekonomické a spoločenské následky.

Ivan Lehotský

 

Text článku si môžete vypočuť aj na našom kanáli:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali