Tendrom v slovenských nemocniciach podľa inštitútu INEKO a Transparency International Slovensko chýba súťaž

Tendrom v slovenských nemocniciach podľa inštitútu INEKO a Transparency International Slovensko chýba súťaž

Bratislava 17. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa analýzy inštitútu INEKO a Transparency International Slovensko mali nemocnice od apríla 2012 do februára 2014 realizovať tendre za vyše pol miliardy eur, v 63 percentách prípadov bol pritom iba jeden uchádzač

V tendroch, ktoré vypisujú slovenské nemocnice, sa podľa analýzy inštitútu INEKO a Transparency International Slovensko (TIS) málo súťaží. Nemocnice mali od apríla 2012 do februára 2014 realizovať tendre za vyše pol miliardy eur, v 63 percentách prípadov bol pritom iba jeden uchádzač. V nemocničných tendroch sa tak má súťažiť výrazne menej ako vo zvyšku hospodárstva. Ako dnes upozornila Zuzana Dančíková z TIS, väčšia súťaž znamená aj vyššie úspory.

Reklama
Ilustračné foto

V tendroch s jedinou ponukou došlo v priemere váženom objemom tendrov k nárastu o 2,4 percenta výslednej ceny oproti očakávanej obstarávateľom. Pri tendroch s viacerými ponukami prichádzalo v priemere k poklesu výslednej ceny, pri dvojponukových tendroch to bolo napr. o 9,5 percenta. Jediná ponuka má byť doménou najmä finančne nákladných tendrov. Až 114 firiem, ktoré dodali takmer 65 percent z celkového objemu, nečelilo vo svojich víťazných tendroch v priemere ani jednej celej ďalšej ponuke, ukázala ďalej analýza.

Takmer vôbec sa nesúťažilo pri troch najnákladnejších oblastiach nemocničných tendrov, a to na zdravotnícky spotrebný materiál, zobrazovaciu techniku a predmety funkčnej podpory. Najmenej sa malo súťažiť v tendroch najväčších obstarávateľov, ako sú kardioústavy a bratislavská univerzitná nemocnica, kde vyšiel priemerný počet ponúk 1,1 na tender. Podľa analytika INEKO Dušana Zachara sa tak v týchto tendroch vôbec nesúťaží. Naopak, najviac sa súťažilo v tendroch Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci.

Reklama

Univerzitná nemocnica poukazuje, že situáciu v tendroch jej môže komplikovať vysoká zadlženosť i objem obstarávaných služieb. “Často sa v praxi stáva, že súťažné podklady si prevezme viacero uchádzačov, no napokon predloží ponuku len jeden. UNB má záujem o to, aby si mohla v súťažiach vyberať z viacerých uchádzačov. Naším cieľom je tlačiť na najnižšie ceny a najlepšie obchodné podmienky,” povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

 

Nízka súťaživosť v nemocničných tendroch na Slovensku môže mať podľa TIS a INEKO viacero príčin

Poukázala na to, že postupnou stabilizáciou hospodárenia sa darí zvyšovať záujem uchádzačov o verejné obstarávania. “Za 11 mesiacov roka 2014 je podľa našej evidencie priemerný počet uchádzačov o súťaže na úrovni 2,3. Pri určitých komoditách registrujeme až šesť uchádzačov,” doplnila.

Nízka súťaživosť v nemocničných tendroch na Slovensku môže mať podľa TIS a INEKO viacero príčin. Má ísť o špecifickosť nakupovaných položiek či rôzne pokrivenia trhu, ako sú slabá platobná disciplína nemocníc, korupcia, zmanipulované výberové kritériá, politické prepojenia alebo rozdelenie trhu dodávateľmi. Analytici preto odporúčajú, aby obstarávanie a hospodárenie nemocníc štátu podliehalo tzv. tvrdým rozpočtovým obmedzeniam aj s následnými konzekvenciami.

Reklama

TIS a INEKO preto ministerstvu zdravotníctva odporúčajú napríklad zavedenie pravidelného porovnávania a zverejňovanie cien nákupov väčších položiek nemocníc. Tým by sa zvýšila cenová transparentnosť a zároveň obmedzil priestor pre výrazne nevýhodné obchody. Ministerstvo by sa tiež malo zasadiť za vyššiu otvorenosť nemocníc verejnej kontrole a malo by si vytvoriť model pre automatizovanú, proaktívnu kontrolu podozrivých tendrov podľa vopred stanovených kritérií v súčinnosti s kompetentnými orgánmi.

“Samozrejme je rovnako v záujme Ministerstva zdravotníctva SR, ako aj v záujme zdravotníckych zariadení, aby sa na verejných obstarávaniach v zdravotníctve zúčastňovalo čo najviac uchádzačov, ale rezort objektívne zo svojej pozície nemôže a nevie ovplyvniť to, koľko záujemcov v procese konkrétneho verejného obstarávania predloží svoju ponuku,” reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Podotkla, že záujemcovia konajú na základe slobodnej vôle a k predloženiu ponuky nie je možné nikoho donútiť.

Mnohé z opatrení, o ktorých sa v analýze hovorí, má ministerstvo podľa jej slov už rozpracované. O konkrétnych krokoch má vo štvrtok 18. decembra informovať minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali