Televízna debata lídrov Smeru a SaS zarezonovala: “Bolo to stretnutie učiteľa a žiaka, chudák Sulík, dostal preplesk”, smeje sa Blaha. Sulík: “Radšej keby ste znížili dane”

Televízna debata lídrov Smeru a SaS zarezonovala: “Bolo to stretnutie učiteľa a žiaka, chudák Sulík, dostal preplesk”, smeje sa Blaha. Sulík: “Radšej keby ste znížili dane”

Bratislava 24. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V nedeľnej diskusnej relácii v televízii TA3 sa stretli lídri pravice a ľavice. Šéf SaS Richard Sulík a predseda vládneho Smer-SD Robert Fico diskutovali o ekonomike, sociálnych opatreniach a dôchodkoch.

Diskusia Roberta Fica a Richarda Sulíka

“Z množstva reakcií na dnešnú televíznu debatu vidím, že slovenská verejnosť sa s pohľadom na zrušenie všetkých týchto opatrení, ktoré prezentuje Richard Sulík, nestotožnila, uviedol na margo víkendovej diskusie v TA3 predseda Smeru-SD Robert Fico.

Reklama

Strana Smer-SD na Facebooku dodala, že “Richard Sulík bez ostychu a priamo stihol prezentovať zámer rušenia vlakov zadarmo, obedov zadarmo, poukazov na lyžiarske zájazdy, či rušenia zastropovania veku odchodu na dôchodkov. Po dnešnej diskusii môže slovenská verejnosť jasne vidieť, čo by sa stalo s našou krajinou, keby v nej moc prebrala pravica,” hodnotia v Smere.

Sulík však upozornil, že lepšie by bolo, keby ľuďom štát toľko nebral na daniach: “Diskusia podľa mňa prebiehala štandardne, pomerne konštruktívne, myslím si, že to bolo dobré. Som celkom spokojný. To, čo som chcel Ficovi povedať, som mu povedal. Pripadá mi smiešne, že človek, ktorý vyberie na daniach na jedného občana o 800 eur a býva v byte daňového podvodníka, potom rozdáva ľuďom almužny a často ľuďom, ktorá to nepotrebujú, lebo tí, ktorí to potrebujú majú už dnes obedy zadarmo,” povedal po diskusii Richard Sulík pre Hospodárske noviny.

Reklama

 

 

“Chudák Sulík, dostal preplesk”, myslí si Blaha

“V TA3 sa stretli učiteľ a žiačik. Robert Fico vyškolil Sulíka ako malého chlapca – Sulík zažil hororovú sedmičku ako v tom slávnom filme Sedem. V každej téme ho politicky dostal tam, kde ho potreboval mať a už len lietali facky. Strašný výprask,” okomentoval diskusnú reláciu poslanec Smer-SD Ľuboš Blaha.

Reklama

Fico obhajujoval sociálny štát, vrátane obedov pre deti zadarmo či vlakov zadarmo. “Sulík by to zrušil a vraj by dal ľuďom 800 euro viac na menších daniach. Lenže v čase, keď vládol, tak dane zvyšoval, za čo sa musel kajať a vyznieť ako idiot. Šach-mat.”

Sulík podľa Blahu táral, že Smer vyberá o 800 euro na človeka viac na daniach. “Čistá demagógia, pretože keď rastú príjmy, logicky sa vyberie viac daní aj pri rovnakých sadzbách daní. Toto vie aj žiačik základnej školy. Sulík týmto argumentom len umožnil Ficovi, aby pripomenul, ako pravica uvrhla do chaosu finančnú správu a zlyhala pri výbere daní. Pravičiari Sulík a Mikloš sa hrajú na veľkých ekonómov a Fico ich školí ako malých chlapcov. Šach-mat.”

“Sulíkov 800-eurový argument je detinský aj preto, lebo 800 eur je priemerné číslo. Väčšina ľudí 800 euro ani nezarobí, čiže zjavne toľko neplatí na daniach. Sulíkove zníženie daní by im nedalo nič, zato by prišli o obedy, vlaky a ďalšie sociálne služby. Ak by Sulík niekomu polepšil znížením daní, tak len tým najbohatším. Logika nepustí: Fico sa prihlásil k sociálnym opatreniam pre chudobnejších ľudí, Sulík otvorené obhajoval hŕstku tých najbohatších. Krásny kontrast: Fico kope za robotníkov z fabriky, dôchodcov, študentov, mamičky… A Sulík? Ten kope za milionárov a kšeftárov na spôsob Kočnera. Božechráň, aby všelijakí Kočnerovia a Haščákovia museli platiť dane. Fico Sulíka dostal do polohy bezcitného milionára, ktorý obhajuje svojich kumpánov. Šach-mat.”

Líder Smeru obhajoval sociálne opatrenia aj tým, že pomáhajú rozhýbať slovenskú ekonomiku. Sulík úplne absurdne obhajoval pomoc chorvátskej ekonomike. “Čiže Sulík nielenže vyznel ako sociálny netvor a ekonomický diletant, ale aj ako politik, ktorému je ukradnuté Slovensko. Kontrast ako delo: Fico vlastenec a hrdý Slovák a Sulík ako odrodilecký neoliberál z Bruselu, ktorý vyčíta Ficovi, že nepomáha chorvátskej turistike. Ako blázon. Šach-mat.”

“Hviezdny moment Sulíka prišiel pri obhajobe svojho odvodového kolieska. Vraj to je ľavicové, lebo však ani SaS nechce, aby ľudia umierali od hladu. Gratulujem, robot Sulík sa odhodlal ukázať, že je až taký sociálny, že by ľudí nenechal umrieť od hladu, prosím, pošlite mu niekto prihlášku do KSS, ten chlap je hotový komunista… Fico mu správne oplieskal o hlavu, že odvodový bonus slúži len 7% najbohatším a že z neho spravil idiota aj bloger na internete. Nielen bezcitný, ale aj nekompetentný. Šach-mat.”

Reklama

Richard Sulík v diskusii odmietol dôchodkový strop 64 rokov s argumentom, že aj jeho opoziční partneri sú populisti. “Čiže nielen potvrdil, že mu nezáleží na senioroch, ale ešte si aj kopol do OĽaNO a Sme rodina, s ktorými chce zložiť vládu. Fico ho zase nachytal ako malého chlapca: nielenže ho dostal do polohy sociálneho netvora ako pri každej téme, ale ešte ho aj dotlačil do úplne absurdného útoku na vlastných partnerov, ktorí mu to určite neodpustia. Sulík vyznel ako politický diletant. Šach-mat.”

Blaha zopakoval, že Fico vyškolil Sulíka z politickej profesionality, keď poukázal na to ako Sulík rozbil vládu, kým on politickú stabilitu zachránil aj za cenu osobnej obety. “A k tomu dostal Sulík pecku po hlave, keď mu Fico pripomenul, že politické novotvary (rozumej Kiska a jeho “progresívci”) zožerú práve jeho a on je politicky naivný, ak to nevidí. Tresk-plesk. Kontrast ako delo: Sulík vyznel nielen ako sociálny netvor a pomýlený excelovský účtovníček, ktorý nerozumie makroekonomickým súvislostiam, ale ešte aj ako kompletný politicky diletant, ktorého musí skúsenejší konkurenčný politik upozorniť ako malého chlapca, že mu hrozí nebezpečenstvo. Šach-mat. Fico Sulíka rozobral na súčiastky. Pokojne, vecne, s prehľadom. Ja som si to užil. Fico dnes vystúpil tak, ako by mala vystupovať celá strana Smer – odborne a ľavicovo. Chudák Sulík, dostal preplesk,” dodal.

 


Sulík kritizoval obedy zadarmo

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka majú obedy zadarmo veľa úskalí. Tvrdí, že to nebudú zvládať školské jedálne, ktorých kapacita bude nepostačujúca. Problém vidí aj v nedostatku personálu. Podľa Sulíka sa bude plytvať i jedlom, lebo deti sa často z obedov nebudú odhlasovať, keďže budú zadarmo. “To je taká tradícia, že čím je človek bohatší, tým viac závidí aj to posledné euro, ktoré ľuďom možno dať,” reagoval šéf Smeru, “ak vidíme, že ekonomika šliape a platy našich ľudí stále nemajú úroveň platov v západnej Európe, tak sa snažíme niektoré veci kompenzovať opatreniami.”

Podľa neho nie sú tieto opatrenia samoúčelné. “Nerobíme ich preto, aby sme dali rodičom 1,20 eura na obed,” doplnil. Dosah obedov zadarmo je podľa Fica zanedbateľný. Ide podľa neho o 100 miliónov eur. Malo by sa to týkať zhruba 513.000 detí, ktoré chodia do posledného ročníka materskej školy a všetkých žiakov základných škôl.

Šéf Smeru-SD pripomenul, že liberáli kritizovali, keď sa zaviedli dotácie pre žiakov na pobyty v škole v prírode alebo na lyžiarske výcviky. “Pomohli sme penziónom a malým hotelom v období, keď nie je sezóna,” poznamenal. Šéf liberálov nechápe, prečo má byť práve lyžovačka zadarmo. Opýtal sa, prečo to nemôže byť napríklad plavecký kurz alebo výlet do zahraničia k moru. Tvrdí, že SaS by dala rodičom detí voľnočasový poukaz a nech sa oni rozhodnú, kde pôjde ich dieťa. Fico argumentoval, že nechce takýmto štýlom podporovať cestovný ruch v zahraničí.

Lídri pravice a ľavice sa dotkli i témy vlakov zadarmo. Podľa šéfa Smeru-SD má práve toto sociálne opatrenie svoje opodstatnenie. Podotkol, že sa zvýšil počet cestujúcich, stúpol aj počet spojov a klesla strata železníc. “Štát nemá financovať jazdu vlakom, lebo to nie je verejný statok,” vyhlásil Sulík. Poukázal na to, že túto možnosť nemajú ako využiť ľudia, ktorí nemajú blízko železnice. On sám by ich zrušil a financie by dal radšej naspäť ľuďom. “Ako prvú by sme mohli znižovať DPH, lebo tú platíme všetci,”povedal. Zároveň doplnil, že namiesto toho, aby sa dávali ľuďom vlaky zadarmo, by sa malo radšej dohliadať na stav škôl či zdravotníctva. Podľa neho je školstvo v katastrofálnom stave.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali