Tarkovič v premiére ako šéf lavičky A-tímu SR s remízou, Gregušov 20. štart v najcennejšom drese, debut Mráza

Tarkovič v premiére ako šéf lavičky A-tímu SR s remízou, Gregušov 20. štart v najcennejšom drese, debut Mráza

Bratislava 18. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Zaujímavosti, fakty a štatistiky po medzištátnom prípravnom futbalovom stretnutí Švédsko – Slovensko (1:1) vo Friends Arene v Štokholme:

Na snímke dočasný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič

* Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou osem oficiálnych zápasov v roku 2018 (bilancia: 3 – 2 – 3, skóre 12:10). V ouvertúre si hráči A-tímu SR v semifinále turnaja o Kráľovský pohár (King´s Cup) v Thajsku poradili 22. 3. so Spojenými arabskými emirátmi (2:1), o tri dni neskôr 25. 3. vo finále spomenutého podujatia v Bangkoku zdolali aj domáci výber Thajska 3:2. V prvom domácom vystúpení v tomto kalendárnom roku futbalisti Slovenska 31. mája remizovali v Trnave s Holandskom 1:1. Prvú prehru utrpeli 4. júna na neutrálnej pôde vo švajčiarskej Ženeve s účastníkom letných majstrovstiev sveta Marokom – 1:2, najvyššie tohtoročné víťazstvo dosiahli v stredu 5. 9. v Trnave proti osemfinalistovi MS 2018 Dánsku (3:0), za ktoré však nastúpili iba hráči z nižších súťaží (3. a 4. liga, dokonca aj futsalisti), s amatérskym štatútom ako dôsledok sporu medzi Dánskou futbalovou úniou (DBU) a reprezentantmi. O štyri dni neskôr 9. septembra futbalisti SR podľahli v Ľvove domácemu tímu Ukrajiny 0:1 vo svojom úvodnom zápase v 1. skupine B-divízie európskej Ligy národov 2018/2019, novovytvorenej súťaže UEFA. Pre disciplinárny trest ešte z uplynulej kvalifikácie sa súboj na Ukrajine odohral pred prázdnymi tribúnami, bez divákov. Tretiu prehru v tomto kalendárnom roku, druhú v rámci Ligy národov, si pripísali slovenskí futbalisti v sobotu 13. októbra na domácom trávniku v Trnave proti Česku (1:2). O tri dni neskôr dosiahli hráči SR druhý nerozhodný výsledok v roku 2018 – v prípravnom dueli vo Švédsku s domácim štvrťfinalistom MS 2018.

Reklama

* Slovenskú futbalovú reprezentáciu už neviedol z lavičky tréner Ján Kozák, ktorý 14. októbra 2018, deň po stretnutí v Trnave proti Česku, abdikoval na svoju funkciu. Futbalistov SR trénoval viac ako päť rokov – od júla 2013, bol najdlhšie pôsobiacim kormidelníkom slovenského národného tímu

* Vedenie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na duel v Štokholme proti Švédsku dočasne poverilo vedením slovenskej reprezentácie Štefana Tarkoviča, dovtedajšieho asistenta trénera Jána Kozáka.

Reklama

* Štyridsaťpäťročný rodák z Prešova Štefan Tarkovič sa stal po Dušanovi Radolskom (23. 10. 1998 – 10. 11. 1998), Antonovi Dragúňovi (17. 11. 1999 – 25. 11. 1999) a Michalovi Hippovi (29. 2. 2012) štvrtým trénerom, ktorého vedenie SFZ dočasne poverilo vedením slovenskej futbalovej reprezentácie.

* V doterajších ôsmich oficiálnych dueloch registrovaných FIFA v kalendárnom roku 2018 dali tréneri Ján Kozák (viedol tím v siedmich stretnutiach) a Štefan Tarkovič (viedol mužstvo v jednom dueli) príležitosť v reprezentačnom drese Slovenska 30 hráčom.

* Futbalisti Slovenska skórovali dovedna dvanásťkrát v dosiaľ odohraných ôsmich oficiálnych zápasoch v kalendárnom roku 2018, o tri góly sa postaral Albert Rusnák, dva presné zásahy si pripísal Adam Nemec, raz sa tešili Michal Ďuriš, Ondrej Duda, Róbert Mak, Erik Pačinda, Ján Greguš a Marek Hamšík, vlastný gól si strelil Dán Adam Fogt.

* Futbalové reprezentácie Slovenska a Švédska sa stretli v ére samostatnej SR piatykrát v oficiálnej vzájomnej konfrontácii. Bilancia je pre Slovákov nepriaznivá: ani raz proti severanom nezvíťazili, trikrát hrali nerozhodne a dva razy so Švédmi ťahali za kratší koniec, skóre z pohľadu SR je 2:5.

* Z historického pohľadu si Slovensko v utorňajšom súboji so Švédskom pripísalo 65. remízu v 279. zápase, pričom do tejto štatistiky sa ráta aj 16 duelov počas II. svetovej vojny v rokoch 1939 – 1944. V ére novodobej samostatnosti od roku 1994 pridalo zatiaľ ďalších 263 stretnutí. Celková slovenská bilancia po ôsmom tohtoročnom oficiálnom vystúpení je 112 víťazstiev – 65 remíz – 102 prehier a k tomu priaznivé skóre 396:355.

Reklama

* Reprezentácia Slovenska odohrala prvý oficiálny medzištátny zápas 27. augusta 1939 proti Nemecku a v Bratislave zvíťazila 2:0. Päťdesiate stretnutie futbalistov SR sa 8. júna 1997 v Belehrade proti Juhoslávii skončilo prehrou 0:2, a to v kvalifikácii MS 1998. Jubilejný 100. duel odohrali Slováci 2. júna 2001 neúspešne v Štokholme proti domácim Švédom (0:2) v rámci kvalifikácie MS 2002. Zápas s poradovým číslom 150 absolvovali slovenskí futbaloví reprezentanti 20. mája 2006 v Trnave proti Belgicku: v medzištátnom prípravnom súboji sa zrodila remíza 1:1. Futbalisti SR zvládli víťazne 200. stretnutie na úrovni A-tímov: 7. septembra 2010 vyhrali v Moskve nad domácim Ruskom 1:0 v kvalifikácii ME 2012. V utorok 17. novembra 2015 pribudol v 250. vystúpení slovenskej reprezentácie opäť víťazný zápis – na trávniku v Žiline v prípravnom dueli proti Islandu (3:1).

* Z nominovaných hráčov na ostatný duel proti Švédsku najdlhšie na premiérový gól v najcennejšom drese podľa počtu štartov čaká Tomáš Hubočan, hráč francúzskeho klubu Olympique Marseille. Tridsaťtriročný rodák zo Žiliny (nar. 17. septembra 1985) má zatiaľ na konte 64 zápasov za A-mužstvo SR.

* Pre dnes už bývalého kouča Jána Kozáka bol 13. októbra duel s Českom 54. na lavičke A-tímu SR. Už 31. mája 2018 v spomenutom prípravnom stretnutí v Trnave proti Holandsku (1:1) sa stal prvým trénerom v histórii slovenského futbalu, ktorý pokoril hranicu 50 zápasov. Kozák má vysoko pozitívnu bilanciu 29 víťazstiev, 10 remíz a 15 prehier, skóre je priaznivé 80:48. Žezlo slovenskej futbalovej reprezentácie prevzal 2. júla 2013, debut pri A-mužstve SR zažil 14. augusta 2013 v prípravnom zápase v Bukurešti proti Rumunsku, ktorý sa skončil nerozhodne 1:1. V počte víťazstiev (29) je najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v ére novodobej samostatnosti, Jozef Jankech má 18 víťazstiev, Vladimír Weiss st. 16.

* V počte víťazstiev je Ján Kozák najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v ére novodobej samostatnosti. Už po vlaňajšom júnovom stretnutí vo Vilniuse proti Litve v rámci kvalifikácie MS 2018 predstihol v počte zápasov Vladimíra Weissa st., ktorý v období 7. júla 2008 – 31. januára 2012 viedol A-mužstvo SR 40-krát z pozície hlavného kouča (jeho bilancia: 16 – 8 – 16, skóre 56:53). V tomto hodnotení nasledujú Jozef Jankech a Jozef Adamec, ktorí sa na poste šéfa realizačného mužstva predstavili po 34-krát.

* Šesťdesiatštyriročný rodák z Matejoviec nad Hornádom Ján Kozák (nar. 17. apríla 1954), ktorý v nedeľu 14. októbra dva dni pred prípravným duelom so Švédskom odstúpil na vlastnú žiadosť z postu kouča futbalového A-mužstva SR, má vo funkcii trénera slovenskej reprezentácie aj ďalšie štatistické prvenstvá: jeho zverenci nastrieľali najviac gólov – 80 (v období trénovania kormidelníka Vladimíra Weissa st. sa strelci presadili 56-krát, pri trénerovi Dušanovi Galisovi skórovali 53-krát, pozn.), dosiahli v jednom roku najviac víťazstiev – 8 v roku 2014 (nasledujú so 6 výhrami Jozef Jankech v roku 1997 a opäť Ján Kozák so zverencami v roku 2015). Najlepším kanonierom v najcennejšom drese pri Kozákovom účinkovaní na lavičke A-tímu SR je s 13 gólmi Adam Nemec, dvanásťkrát skóroval Marek Hamšík, desaťkrát Róbert Mak.

Reklama

* Špílmacher slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík si pripísal v utorňajšom stretnutí v Štokholme proti Švédsku rekordný 109. štart v drese národného tímu, dosiaľ strelil 22 gólov. Tridsaťjedenročný Hamšík v ére samostatnosti SR v počte štartov prekonal už v predchádzajúcom dueli s Českom doterajšieho lídra, už neaktívneho hráča Miroslava Karhana (107 zápasov).

* Marek Hamšík je po očakávanom osamostatnení sa v počte štartov blízko k pozícii lídra aj v ďalšej štatistike – v počte dosiahnutých gólov za slovenskú futbalovú reprezentáciu. Momentálne figuruje spolu so Szilárdom Némethom už na “delenom” druhom mieste s 22 presnými zásahmi, vedie Róbert Vittek s 23 gólmi. Na prekonanie doterajšieho maxima chýbajú kreativnemu stredopoliarovi Hamšíkovi dva, na vyrovnanie Vittekovho streleckého zápisu už iba jedna “trefa”.

* Dvadsaťštyriročný krídelník slovenskej reprezentácie Albert Rusnák skóroval v utorok ako jediný z hráčov A-tímu SR proti domácim Švédom (1:1), pre neho to bol v 15. štarte v najcennejšom drese gól s poradovým číslom 3.

* Stredopoliar Ján Greguš absolvoval 20. duel za seniorské A-mužstvo SR (dal 2 góly), obranca Dávid Hancko si pripísal druhý zápas v národnom tíme, ale premiérovo nastúpil v základnej zostave.

* Samuel Mráz debutoval v drese slovenskej futbalovej reprezentácie, tréner Štefan Tarkovič poslal 21-ročného útočníka talianskeho klubu FC Empoli v dueli proti Švédsku na trávnik v 71. min, na trávniku v Štokholme vystriedal Adama Nemca.

* Najbližšie stretnutie odohrá slovenská futbalová reprezentácia v piatok 16. novembra, hráči A-tímu SR nastúpia od 20.45 h na Štadióne Antona Malatinského v Trnave proti Ukrajine vo svojom treťom zápase v 1. skupine B-divízie novovytvorenej európskej Ligy národov 2018/2019. Celkovo to bude deviate vystúpenie národného mužstva v kalendárnom roku 2018.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali