Za pozorovateľským centrom stojí jediný muž – Rámí Abdal Rahmán

Za pozorovateľským centrom stojí jediný muž – Rámí Abdal Rahmán

Coventry 20. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR,wordpress.com)

 

Rámí Abdal Rahmán je sýrsky emigrant žijúci v Británii

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), citované prakticky každodenne množstvom významných spravodajských organizácií, je jedným z hlavných zdrojov informácií o vojne v Sýrii od jej vypuknutia pred viac ako dvoma rokmi. Uviedla to dnes agentúra DPA.

Reklama
Na snímke aktivista Rámí Abdal Rahmán

Za ušľachtilým názvom tejto organizácie je však v podstate len jediný muž – Rámí Abdal Rahmán (42), sýrsky emigrant so sídlom v malom dome s terasou v britskom priemyselnom meste Coventry. Mestečko sa preslávilo najmä tým, že počas druhej svetovej vojny ho zrovnala so zemou nemecká Luftwaffe.

V takej vzdialenosti od frontovej línie boli jeho informácie a objektivita spochybňované oboma bojujúcimi stranami, píše DPA. Abdal Rahmán je známy tvrdým postojom proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, informoval však aj o zverstvách, ktorých sa dopustili rôzne povstalecké frakcie.

Reklama

“Ak ste aktivistom za ľudské práva, mali by ste informovať o všetkom, čo je v rozpore s ľudskými právami,” povedal Abdal Rahmán pre DPA. Ako dodal, pre jeho prácu je kľúčová vierohodnosť a skutočnosť, že je napádaný zo všetkých strán konfliktu, môže podľa neho jeho reputáciu len posilniť. “Obe strany klamú,” vyhlásil.

 

Jeho aktivisti počítajú telá v márniciach, robia rozhovory s pozostalými, obete fotografujú a natáčajú na video

“Keď sýrska opozícia klame o počte mŕtvych, poškodzuje svoju dôveryhodnosť a pomáha režimu,” podotkol. Pozorovateľské centrum má sieť približne 230 aktivistov v Sýrii, ktorí zbierajú informácie od asi 5000 ľudí vrátane príslušníkov armády a lekárov z kruhov povstalcov, uviedla DPA.

Aktivisti centra sú rôznorodí. “Sme Kurdi, alaviti, kresťania, sunnitskí moslimovia. Všetci sme Sýrčania,” povedal Rahmí. Ako spresnil, ich komunikácia prebieha cez satelitné telefóny a Skype. Sýrsky študent v Londýne prevádzkuje anglický profil centra na sociálnej sieti Facebook a dotácie dostávajú od humanitárnych organizácií.

Reklama

V záujme hodnovernosti počtov obetí ich Abdal Rahmán podľa vlastných slov potvrdzuje z “dvoch, troch, štyroch zdrojov”. “Nie je to hra, nie je to propaganda,” vyhlásil. Jeho aktivisti, z ktorých šiesti prišli o život, počítajú telá v márniciach, robia rozhovory s pozostalými a obete fotografujú a natáčajú na video, citovala DPA.

K 16. septembru predstavoval počet obetí sýrskeho konfliktu podľa pozorovateľského centra 113.052. Z tohto počtu nie sú známe mená iba 2743 z nich, povedal Abdal Rahmán s tým, že v takýchto prípadoch disponujú fotografickými dôkazmi.

 

Pozorovateľské centrum založil v roku 2006

Napriek tomu však podľa neho môže byť bilancia oveľa vyššia, keďže “obe strany zatajujú počet obetí”. Práca je vyčerpávajúca: Abdal Rahmán niekedy pracuje aj 20 hodín denne, od rána do noci čelí náporu telefonátov od aktivistov i novinárov.

Reklama
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad

Ako dodal, za svoju prácu platí daň aj v súkromí. “Nikto z mojej rodiny so mnou nechce hovoriť, pretože sa obávajú režimu,” spresnil. Jeho matka a otec sú v Sýrii, od konca roka 2011 však s nimi nie je v kontakte.

Jeho brat, ktorý s ním utiekol do Británie v roku 2000, s ním nehovoril už dva roky. “Možno podporuje režim, neviem,” povedal Abdal Rahmán. Jeho manželka, s ktorou spoločne prevádzkuje obchod s odevmi, i sedemročná dcéra stoja pri ňom.

Jeho záujem o politiku motivovala zažitá nespravodlivosť v Sýrii a neskôr začal pracovať proti režimu. Pokračoval v tom v zahraničí, v roku 2006 založil pozorovateľské centrum. “Chcel som robiť niečo výnimočné, chcel som pozorovať, dokumentovať a informovať o zločinoch okamžite, nie v mesačnej správe, ako to robia iné humanitárne organizácie,” spresnil.

“Naším cieľom je mať v Sýrii demokraciu. V Európe ste na nej pracovali dlhý čas, koľko miliónov ľudí zahynulo? V roku 2011 som sa stretol s poľským premiérom a on mi povedal: ‘Nemyslite si, že demokracia je jednoduchá.’ Ak na nej nepracujete, môžete ju stratiť,” uzavrel.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali