Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej

Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej

Liptovský Mikuláš  27. júla 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvoma špecialitami. Vedeniu mesta sa totiž podarilo na podujatie dostať vyťaženú ale milovanú Peťu Vlhovú, ktorá sa stane krstnou mamou. A nie hocijakou, špeciálna svetová šampiónka z Liptovského Mikuláša bude uvádzať do života gastronomickú špecialitu, ktorá má s Peťou niečo podobné. Niekoľko rokov bojovala vo svete o získanie jedinečnosti, čo sa jej nakoniec aj podarilo

Petra Vlhová
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazka FIS veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní za sezónu 2021

Zlatý glóbus vs. ochranná známka

Hlavná hviezda Švábkafestu Peťa Vlhová pokrstí 13. augusta na centrálnom námestí zemiakové Liptovské droby s ich chráneným zemepisným označením.

Reklama

„Tak, ako získala Peťka svoj zlatý glóbus, tak získali Liptovské droby svoju ochrannú známku. Takže výnimočná krstná mama si na uvedenie do života našla výnimočný produkt,“ prezradil primátor Ján Blcháč, ktorý je mimochodom otcom myšlienky ochrannej známky pre droby.

S iniciatívou nadobudnúť známku pre zemiakovú špecialitu prišiel v roku 2015, a to  práve na tradičnom Švábkafeste. Po piatich rokoch prác v teréne (zbieranie receptov, zjednocovanie receptúry)  aj papierovačiek (ministerstvo vnútra, Úrad priemyselného vlastníctva, Európska komisia, Štátna potravinárska inšpekcia a pod.) sa nakoniec podarilo Liptovským drobom získať chránené zemepisné označenie.

Reklama

 

Cena mesta s autogramiádou

Petrine pôsobenie na Švábkafeste však bude aj na vážnu nôtu. Očakávame, že sa s ňou na námestí stretne množstvo fanúšikov, čo je pevná pôda pre slávnostné odovzdanie ocenenia, ktoré Peti schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Za jej reprezentáciu, drinu pretavenú do úspechu a šírenie dobrého mena nášho mesta odovzdá Peti primátor Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš. Samozrejme, že šampiónka si nájde čas aj na autogramiádu, takže je sa na čo tešiť.

 

Liptovský dvor v centre

Námestie osloboditeľov v tento deň bude patriť aj ďalšiemu programu, ktorého ústrednou surovinou bude “obyčajný“ zemiak. To je však len povrchný pohľad, pretože zemiak je v Liptove základná surovina, ktorá bola stáročia zdrojom obživy obyvateľov a postupne sa z nej stala plodina, ktorá región charakterizuje. „Filozofiou tradičného zemiakového podujatia je prezentácia a pripomenutie si histórie zemiakov na Liptove v modernej dobe. Chceme aj mladšej generácii ukázať, ako to kedysi vyzeralo na pravom liptovskom dedinskom dvore. V tomto duchu preto aj zmeníme hlavné námestie,“ priblížila Soňa Višňovská, vedúca odboru rozvoja mesta.

 

Reklama
Zavonia aj zachutí

Organizátori z radnice nachystali do programu aj moderovanú ukážku prípravy Liptovských drobov priamo na pódiu. Na mieste nebudú chýbať vychýrení liptovskí výrobcovia a predajcovia drobov z rodiny Tkáčovcov a Makovických. Takže na námestí bude možné ochutnať túto liptovskú dobrotu v rámci gastro zóny so stánkami, ktoré budú zamerané na predaj hotových pečených výrobkov, poznamenala šéfka rozvoja mesta Soňa Višňovská.

Podujatie v piatok trinásteho obohatia klasické sprievodné aktivity, ako je ukážka pestovateľov zeleniny či Miss Švábkafest, nebude chýbať ani obľúbená remeselná ulička a samozrejmosťou bude hudobná produkcia.

      

Liptovské droby sú značkou regiónu

Liptovské droby majú po piatich rokoch očakávania potvrdenú svoju jedinečnosť Európskou komisiou. Chránené zemepisné označenie získal jednotný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu pomletá zmes zemiakov, škvariek a korenín natlačená do bravčového čreva. Myšlienka získať ochrannú známku skrsla v roku 2015 na Švábkafeste práve primátorovi Jánovi Blcháčovi.

„Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tomto tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len v Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale vyrábajú sa hocikde na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí,“ priblížil vznik myšlienky získať ochrannú známku práve pre Liptovské droby primátor Blcháč, ktorý následne inicioval vytvorenie ochrannej známky pre gastronomickú špecialitu.

Reklama

 

Proces bol zdĺhavý

Získaniu známky predchádzal dlhodobý úradný proces. Najskôr bolo potrebné vytvoriť občianske združenie, ktorého registráciu potvrdilo Ministerstvo vnútra SR v roku 2016. Nasledovali práce v teréne. „Zbierali sme recepty a pristúpili sme k zjednoteniu receptúry, keďže droby sa vyrábajú vo viacerých obciach od Stankovian až po Važec a aj v rámci jednotlivých obcí existujú odtienky v použitých ingredienciách,“ vysvetlil  primátor a dodal, že už na sklonku

roka 2015 požiadal hoteliera a publicistu Štefana Packu, aby začal s prípravnými prácami na založenie obľúbenej špeciality Liptova.

„Na príprave dokumentov pre zabezpečenie ochrannej známky spolupracoval aktívne aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Žiadosti sme odoslali Európskej komisii, ktorá ju zverejnila v úradnom vestníku EÚ, na základe čoho ju  mohli pripomienkovať členské krajiny Únie. Nasledoval zdĺhavý proces vyčkávania na pripomienky v zmysle platnej európskej legislatívy,“ priblížil Štefan Packa, predseda Občianskeho združenia Liptovské droby.

 

Už len pod známkou

Liptovské droby sú dodnes obľúbené v domácnostiach, sú však aj neoddeliteľnou súčasťou pochutnávania si na jarmokoch či na Švábkafeste.

„Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale plnia sa do baraních čriev. Sú teda tenšie a špirálovo zatočené,“ vysvetlil Packa.

Po kontrole Štátnou potravinárskou inšpekciou môžu výrobcovia už ochrannú známku používať. Na Liptove máme dvoch výrobcov liptovských drobov, v Ružomberku je to rodina Makovických a v Beňadikovej rodina Tkáčovcov. Aj oni vyrábajú tradičnú špecialitu podľa jednotného receptu s pridelenou ochrannou známkou. Droby, ktoré nie sú vyrábané podľa jednotnej receptúry, už nemôžu výrobcovia ponúkať pod názvom Liptovské droby.

Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsu. Konzumujú sa tiež s kapustou, výborne chutia s čalamádou či nakladanými uhorkami.

Redakciu informovala Mgr. Viktória ČAPČÍKOVÁ.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali