Liptovský Mikuláš 27. júla 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvoma špecialitami. Vedeniu mesta sa totiž podarilo na podujatie dostať vyťaženú ale milovanú Peťu Vlhovú, ktorá sa stane krstnou mamou. A nie hocijakou, špeciálna svetová šampiónka z Liptovského Mikuláša bude uvádzať do života gastronomickú špecialitu, ktorá má s Peťou niečo podobné. Niekoľko rokov bojovala vo svete o získanie jedinečnosti, čo sa jej nakoniec aj podarilo
Zlatý glóbus vs. ochranná známka
Hlavná hviezda Švábkafestu Peťa Vlhová pokrstí 13. augusta na centrálnom námestí zemiakové Liptovské droby s ich chráneným zemepisným označením.
„Tak, ako získala Peťka svoj zlatý glóbus, tak získali Liptovské droby svoju ochrannú známku. Takže výnimočná krstná mama si na uvedenie do života našla výnimočný produkt,“ prezradil primátor Ján Blcháč, ktorý je mimochodom otcom myšlienky ochrannej známky pre droby.
S iniciatívou nadobudnúť známku pre zemiakovú špecialitu prišiel v roku 2015, a to práve na tradičnom Švábkafeste. Po piatich rokoch prác v teréne (zbieranie receptov, zjednocovanie receptúry) aj papierovačiek (ministerstvo vnútra, Úrad priemyselného vlastníctva, Európska komisia, Štátna potravinárska inšpekcia a pod.) sa nakoniec podarilo Liptovským drobom získať chránené zemepisné označenie.
Cena mesta s autogramiádou
Petrine pôsobenie na Švábkafeste však bude aj na vážnu nôtu. Očakávame, že sa s ňou na námestí stretne množstvo fanúšikov, čo je pevná pôda pre slávnostné odovzdanie ocenenia, ktoré Peti schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Za jej reprezentáciu, drinu pretavenú do úspechu a šírenie dobrého mena nášho mesta odovzdá Peti primátor Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš. Samozrejme, že šampiónka si nájde čas aj na autogramiádu, takže je sa na čo tešiť.
Liptovský dvor v centre
Námestie osloboditeľov v tento deň bude patriť aj ďalšiemu programu, ktorého ústrednou surovinou bude “obyčajný“ zemiak. To je však len povrchný pohľad, pretože zemiak je v Liptove základná surovina, ktorá bola stáročia zdrojom obživy obyvateľov a postupne sa z nej stala plodina, ktorá región charakterizuje. „Filozofiou tradičného zemiakového podujatia je prezentácia a pripomenutie si histórie zemiakov na Liptove v modernej dobe. Chceme aj mladšej generácii ukázať, ako to kedysi vyzeralo na pravom liptovskom dedinskom dvore. V tomto duchu preto aj zmeníme hlavné námestie,“ priblížila Soňa Višňovská, vedúca odboru rozvoja mesta.
Zavonia aj zachutí
Organizátori z radnice nachystali do programu aj moderovanú ukážku prípravy Liptovských drobov priamo na pódiu. Na mieste nebudú chýbať vychýrení liptovskí výrobcovia a predajcovia drobov z rodiny Tkáčovcov a Makovických. Takže na námestí bude možné ochutnať túto liptovskú dobrotu v rámci gastro zóny so stánkami, ktoré budú zamerané na predaj hotových pečených výrobkov, poznamenala šéfka rozvoja mesta Soňa Višňovská.
Podujatie v piatok trinásteho obohatia klasické sprievodné aktivity, ako je ukážka pestovateľov zeleniny či Miss Švábkafest, nebude chýbať ani obľúbená remeselná ulička a samozrejmosťou bude hudobná produkcia.
Liptovské droby sú značkou regiónu
Liptovské droby majú po piatich rokoch očakávania potvrdenú svoju jedinečnosť Európskou komisiou. Chránené zemepisné označenie získal jednotný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu pomletá zmes zemiakov, škvariek a korenín natlačená do bravčového čreva. Myšlienka získať ochrannú známku skrsla v roku 2015 na Švábkafeste práve primátorovi Jánovi Blcháčovi.
„Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tomto tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len v Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale vyrábajú sa hocikde na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí,“ priblížil vznik myšlienky získať ochrannú známku práve pre Liptovské droby primátor Blcháč, ktorý následne inicioval vytvorenie ochrannej známky pre gastronomickú špecialitu.
Reklama
Proces bol zdĺhavý
Získaniu známky predchádzal dlhodobý úradný proces. Najskôr bolo potrebné vytvoriť občianske združenie, ktorého registráciu potvrdilo Ministerstvo vnútra SR v roku 2016. Nasledovali práce v teréne. „Zbierali sme recepty a pristúpili sme k zjednoteniu receptúry, keďže droby sa vyrábajú vo viacerých obciach od Stankovian až po Važec a aj v rámci jednotlivých obcí existujú odtienky v použitých ingredienciách,“ vysvetlil primátor a dodal, že už na sklonku
roka 2015 požiadal hoteliera a publicistu Štefana Packu, aby začal s prípravnými prácami na založenie obľúbenej špeciality Liptova.
„Na príprave dokumentov pre zabezpečenie ochrannej známky spolupracoval aktívne aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Žiadosti sme odoslali Európskej komisii, ktorá ju zverejnila v úradnom vestníku EÚ, na základe čoho ju mohli pripomienkovať členské krajiny Únie. Nasledoval zdĺhavý proces vyčkávania na pripomienky v zmysle platnej európskej legislatívy,“ priblížil Štefan Packa, predseda Občianskeho združenia Liptovské droby.
Už len pod známkou
Liptovské droby sú dodnes obľúbené v domácnostiach, sú však aj neoddeliteľnou súčasťou pochutnávania si na jarmokoch či na Švábkafeste.
„Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale plnia sa do baraních čriev. Sú teda tenšie a špirálovo zatočené,“ vysvetlil Packa.
Po kontrole Štátnou potravinárskou inšpekciou môžu výrobcovia už ochrannú známku používať. Na Liptove máme dvoch výrobcov liptovských drobov, v Ružomberku je to rodina Makovických a v Beňadikovej rodina Tkáčovcov. Aj oni vyrábajú tradičnú špecialitu podľa jednotného receptu s pridelenou ochrannou známkou. Droby, ktoré nie sú vyrábané podľa jednotnej receptúry, už nemôžu výrobcovia ponúkať pod názvom Liptovské droby.
Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsu. Konzumujú sa tiež s kapustou, výborne chutia s čalamádou či nakladanými uhorkami.
Redakciu informovala Mgr. Viktória ČAPČÍKOVÁ.