Štuchajú Spojené štáty do medveďa alebo sa Ukrajina spreneveruje, alebo je to oboje?

Štuchajú Spojené štáty do medveďa alebo sa Ukrajina spreneveruje, alebo je to oboje?

Washington 26. mája 2023 (HSP/sonar21/Foto:wikimedia)

 

Včera tri lode dodané Západom zaútočili na ruskú loď strážiacu plynovod Turkstream, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku. Rusko tvrdí, že všetky boli zničené, ale existuje video, ktoré naznačuje, že jeden z nich zasiahol ruskú loď. Tento útok je posledným zo série udalostí za posledné tri týždne, keď Ukrajina zasahuje ciele v Rusku zbraňami dodanými USA a Veľkou Britániou. Okrem tohto námorného útoku bezpilotnými lietadlami Ukrajina uskutočnila aj tieto akcie:

ruska vojenska lod
Ilustračné foto

– cezhraničný útok v regióne Belgorod s použitím vozidiel a zbraní dodaných z USA. Útok bol odrazený s veľkými stratami na ukrajinskej strane.

Reklama

– sporadické útoky delostrelectvom a himarmi na ruské civilné mestá pozdĺž hranice.

– útok bezpilotným lietadlom na Kremeľ.

Reklama

– použitie britských riadených striel Storm Shadow na zasiahnutie cieľov v Rusku.

Žiadny z týchto útokov “nemení pravidlá hry” z hľadiska strategického obrazu, podnecujú však rastúcu vlnu hnevu v Rusku, ktorá pravdepodobne zvýši tlak na silnejšiu vojenskú reakciu. Námorný útok na ruskú loď strážiacu ropovod Turkstream je obzvlášť záhadný, pretože nepriamo útočí na člena NATO (t. j. Turecko). Práve to NATO potrebuje, znepriateliť si člena NATO s druhou najväčšou armádou v NATO.

Médiá vylučujú možnosť, že by bol sankcionovaný USA alebo Spojeným kráľovstvom, a naznačujú, že ho uskutočnila Ukrajina bez konzultácie s partnermi v NATO. Môj nový priateľ Steve Bryen však v Asia Times uverejnil vynikajúci článok o incidente s ropovodom Turkstream, ktorý vysvetľuje, prečo nešlo o jednostrannú ukrajinskú operáciu:

O tejto operácii existuje niekoľko znepokojujúcich skutočností.

Prvou je, že Ukrajinci sa pripravovali na útok na plynovod Turkstream a potrebovali vyradiť ruskú loď, ktorá ho pomáhala strážiť. Turkstream prepravuje zemný plyn s ročnou kapacitou 31,5 miliardy kubických metrov a pozostáva z dvoch 930-kilometrových podmorských vedení a dvoch samostatných pozemných vedení dlhých 142 kilometrov a 70 kilometrov.

Reklama

Jedným z odberateľov ruského plynu z tohto plynovodu je Maďarsko. Ak by bol Turkstream zničený, znamenalo by to pre Maďarsko značnú ranu, ktorá by mohla viesť k vládnym otrasom v tejto krajine. Maďarsko pod vedením Viktora Orbána považuje Washington za proruské. . .

Ukrajinci uskutočnili túto operáciu v oblasti Bosporu, približne 80 míľ od tureckej pevniny. Dá sa povedať, že tento útok nebol len na Rusov, ale bol prvou časťou útoku na spojenca NATO, Turecko a ďalších odberateľov plynu, najmä Maďarsko – tiež spojenca NATO.

Veľká vzdialenosť od vlastnej Ukrajiny naznačuje, že Ukrajina by potrebovala spravodajské informácie v reálnom čase na lokalizáciu ruskej lode a jej zameranie.

Tu prichádza znepokojujúca časť. V blízkosti tohto incidentu sa údajne nachádzalo americké diaľkovo pilotované pozorovacie lietadlo RQ-4. RQ-4 mohlo poskytnúť informácie o zameraní v reálnom čase a tie isté informácie mohlo odovzdať aj ukrajinskému námornému bezpilotnému lietadlu. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy, že RQ-4 zohralo nejakú úlohu, ako inak by Ukrajina mohla túto operáciu zvládnuť?

Hoci Spojené štáty a zvyšok NATO predstierajú, že o útoku nevedia, kľúčovým faktom je, že Ukrajina potrebovala údaje o zameraní, ktoré mohli poskytnúť len spravodajské zdroje NATO. To znamená, že Spojené štáty zohrali v tomto útoku priamu úlohu. Keď sa tento incident pridá k cezhraničnému vpádu v Belgorodskej oblasti, kde útok vykonali vozidlá dodané Spojenými štátmi, Rusko môže len konštatovať, že Spojené štáty sa čoraz viac zapájajú do vojny proti Rusku.

Reklama

Znamená to nebezpečnú eskaláciu vojny a je nepravdepodobné, že by Rusko nad ňou pokrčilo plecami ako nad bezvýznamnou. Okrem útoku námorným dronom dva americké bombardéry B-1 v Baltskom mori preleteli blízko ruského vzdušného priestoru a boli zachytené ruskými stíhačkami. K tomu treba prirátať nedávny Bidenov obrat, ktorým dal zelenú vyslaniu stíhačiek F-16 na Ukrajinu, a nasadenie prvkov 101. a 82. leteckej jednotky koncom roka 2022 v Poľsku, resp. v Rumunsku. Tieto jednotky sú tam stále.

Rusko tiež pozorne sleduje nadchádzajúce cvičenie NATO Air Defender 23:

Air Defender 23 bude najvýznamnejším vojenským cvičením, aké sa kedy uskutočnilo nad európskym nebom. Uskutoční sa od 12. do 23. júna za účasti vzdušných síl 25 krajín.

Presnejšie, Air Defender 23 bude predstavovať najrozsiahlejšie cvičenie nasadenia vzdušných síl v histórii Organizácie Severoatlantickej zmluvy, všeobecne známej ako NATO. Do tohto bezprecedentného podujatia sa zapojí až 10 000 účastníkov cvičenia, ktorí budú trénovať svoje letecké zručnosti s približne 220 lietadlami. Vojenské cvičenie sa uskutoční v európskom vzdušnom priestore a pod velením nemeckých vzdušných síl alebo Luftwaffe.

Hoci sa NATO môže tváriť, že ide len o bežné cvičenie, “výcviková” operácia takéhoto rozsahu a rozsahu na pozadí zvýšeného napätia v regióne sa podobá zapáleniu zápalky v zásobníku benzínu. Zvyšuje možnosť, že vojna na Ukrajine sa rozšíri na plnohodnotný konflikt s NATO.

Zdá sa, že Spojené štáty sú po ukrajinskej porážke pri Bachmute pripravené podniknúť ďalšie zúfalé a neuvážené kroky. Z Washingtonu nevychádzajú žiadne gestá zmierenia. Práve naopak – viac bojovnej rétoriky a krokov.

Rusko zasa nesedí so založenými rukami. V piatok v skorých ranných hodinách ukrajinské kanály TG informovali o útokoch bezpilotných lietadiel a leteckých bombardérov Geraniums v Sumskej, Černigovskej a Záporožskej oblasti, ako aj v Dnepropetrovskej oblasti. Výbuchy sú dnes v noci hlásené aj v Kupjanskom okrese Charkovskej oblasti. Rusko včera zasiahlo priehradu na vodnej nádrži Karlovskoje, ktorá sa nachádza 40 km severozápadne od Donecka a je kritickou zásobovacou trasou pre ukrajinské ozbrojené sily v Doneckej oblasti. To sťažuje zásobovanie ukrajinských síl na východnej strane rieky Volča a vytvára ďalšie prekážky, ktoré musí Ukrajina prekonať, ak dúfa v úspešnú protiofenzívu.

Zdá sa, že trojtýždňová ruská bombardovacia kampaň – s použitím strategických bombardérov – si vyberá daň na silách, ktoré Ukrajina zhromažďuje na svoju dlho očakávanú protiofenzívu. Ukrajinské straty sťažujú zhromažďovanie živej sily a palebnej sily potrebnej na začatie a udržanie ofenzívnej operácie dlhšej ako niekoľko dní. S určitosťou sa to dozvieme v priebehu nasledujúcich týždňov.

Poviem to jednoducho – žijeme v najnebezpečnejšom období v dejinách sveta od začiatku druhej svetovej vojny. Spojené štáty neprejavujú žiadne známky toho, že by ustúpili od svojho úsilia udržať vojnu na Ukrajine v márnej nádeji, že oslabia Rusko. A Rusko zintenzívňuje svoje operácie s cieľom zdecimovať vojenské kapacity Ukrajiny. Zdá sa, že ide o toxický recept na strašnú zrážku. Dúfam, že sa mýlim.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali