Stroj času, alebo prečo chce Biely dom znova bombardovať Sýriu kvôli „plánovanému“ použitiu chemických zbraní

Stroj času, alebo prečo chce Biely dom znova bombardovať Sýriu kvôli „plánovanému“ použitiu chemických zbraní

Washington 29. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Po krátkej pauze Biely dom opäť sústreďuje svoju pozornosť na dianie v Sýrii. Posledné udalosti svedčia o tom, že vojna v tejto krajine speje ku koncu (aj keď, budeme úprimní, rôzne ozbrojené konflikty sa len tak ľahko nekončia). Prečo potom USA posilňujú svoje vojenské sily na Blízkom východe a hrozia novým bombardovaním Sýrie? Znova sú vo svete chýry o tom, že Asad použije chemické zbrane. Dobrá zámienka…

Ilustračné foto

Ruské velenie naopak tvrdí, že chemický útok pripravujú islamisti zo skupiny Haját Tahrír aš-Sam. Prízvukuje, že, ako aj predtým, táto provokácia sa pripravuje za aktívnej účasti amerických a britských tajných služieb. Rusi to vysvetľujú tým, že islamisti sa pokúsia využiť poslednú možnosť, ako predĺžiť konflikt v Sýrii a ponechať vo svojej moci aspoň niektoré lokality. Moskva tvrdí, že je to absolútne nelogické, že by úplne na konci vojny Asad sa odhodlal na použitie chemických zbrani – prečo by to robil? Nie je v tom žiadna logika.

Reklama

Amerických, britských a francúzskych kolegov však žiadna logika, zdá sa, nezaujíma. V hre sú iné veci. A tak sa už aj Francúzsko mieni pripojiť k zaoceánskym partnerom a zúčastniť sa na ďalších náletoch v Sýrii. Potvrdil to samotný francúzsky prezident Emmanuel Macron a „podmienil“ to tým, že Asad použije chemické zbrane. Aktívnu pomoc v operácii spojeneckých síl prisľúbila aj Veľká Británia.

Spojencov vôbec nezaujíma otázka, načo, z akého dôvodu by v súčasnej situácii Asad použil chemické zbrane. Vzniká dojem, že niekto z partnerov (možno aj všetci?) vlastnia stroj času a vopred vedia, čo sa stane. Ako by inak vedeli, že Asad použije tie chemické zbrane?

Reklama

Ako prví k vlastníctvu stroja času sa prihlásili Briti. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že už hneď prvý policajt, ktorý dobehol k postihnutým Skripaľovcom, síce nemal žiadne zdravotnícke vzdelanie a špeciálne prístroje, ale v priebehu pár minút zistil, že boli otrávení Novičokom? Určite si zapol stroj času a pozrel sa, čo sa stalo pred niekoľkými hodinami… Určite Briti použili stroj času aj v prípade ďalšieho otrávenia dvoch ľudí, výbuchu vo vojenskom závode v Salisbury a pod., pretože v priebehu niekoľkých minút určili príčinu a vinníka.

Ako vedeli, čo sa stalo, keď doposiaľ nepredložili ani jeden relevantný dôkaz? Je tu iba jediné logické vysvetlenie: videli to na vlastné oči, keď sa prostredníctvom stroja času vrátili do minulosti a pozreli si, čo sa stalo. Dôkazy síce nemajú, ale „videli to na vlastné oči“.

Na rozdiel od Britov, ktorí sa za pomoci stroja času vedia prenášať iba do minulosti, Američania vedia nahliadnuť aj do budúcnosti. Iba tak sa dá vysvetliť to, že presne vedia, že Asad použije chemické zbrane – a hlavne v čase, kedy to vôbec nepotrebuje. Jednoducho nahliadli do budúcnosti a uvideli, ako hnusný zločinec Asad zabíja chemickými zbraňami tisíce nevinných civilistov…

Bohužiaľ, ten americký stroj času často zlyháva. Veď aj v minulosti Američania dosť často nahliadli do budúcnosti, ale akosi neúspešne. Úplne vážne tvrdili, napríklad, že tiež hnusný zločinec, iracký diktátor Saddám Husajn vlastní chemické zbrane a určite ich použije. Ale Husajn tie zbrane nepoužil, nikdy sa v Iraku nenašli a vlastne tam ani neboli. Nič to! USA napadli túto arabskú krajinu, zabili hlavu štátu, rozpútali tam občiansku vojnu, ktorá tam trvá aj dodnes a nevedno, kedy sa skončí. Dnes sa pre Sýriu pripravuje presne podobný scenár.

Podobných „chybičiek“ stroja času bolo viac. Bohužiaľ, určite zlyhal aj tento raz. Američania uvideli v budúcnosti skreslený obraz a teraz sa riadia podľa neho. Teda sa riadia, samozrejme, nielen podľa tohto pochybného obrázku, ale v súlade so svojimi záujmami. Ako povedal známy americký politik, Američania majú vo svete svoje záujmy, ale konajú iba tam, kde tie záujmy majú a nikde inde. Nuž, otázka je iba v tom, či sa na tejto zemeguli nájde meter štvorcový, kde Američania nemajú svoje záujmy…

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali