Strelec z Las Vegas bol multimilionár a utrácal veľké sumy v kasínach

Strelec z Las Vegas bol multimilionár a utrácal veľké sumy v kasínach

Las Vegas 3. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John Locher)

 

Stephen Craig Paddock, ktorý v nedeľu v americkom Las Vegas zastrelil najmenej 59 ľudí, bol multimilionár a utrácal veľké sumy v kasínach. Informoval o tom v pondelok jeho brat Eric Paddock.

Rozbité okná hotela Mandalay Bay, z ktorého strieľal útočník na účastníkov country koncertu v meste Las Vegas v americkom štáte Nevada

Páchateľ najhoršieho masakru svojho druhu na území USA zarobil väčšinu svojich peňazí investovaním do nehnuteľností. Robil tiež dlhé roky účtovníka, uviedol jeho brat, ktorý nevie o tom, že by mal v nedávnej minulosti nejaké finančné problémy. Od kasín dostával často zadarmo izby a jedlá. Jeho majetok bol podľa brata značný a staral sa o nehnuteľnosti členov rodiny.

Reklama

Nikdy neprejavoval známky toho, že by mohol byť násilný, uviedol Erick Paddock a potvrdil, že brat vlastnil niekoľko zbraní.

Agentúra AP tiež pripomenula, že otec oboch bratov Benjamin Hoskins Paddock bol známym bankovým lupičom a bol na zozname najhľadanejších osôb po tom, ako utiekol z texaského väzenia v roku 1968. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ho po úteku označil za psychopatického muža, ktorý môže byť “ozbrojený a veľmi nebezpečný”. Za lúpeže bánk vo Phoenixe dostal 20-ročný trest a zomrel v roku 1998.

Reklama

Na najmenej 59 mŕtvych a 527 zranených stúpol počet obetí nedeľnej streľby na mnohotisícové publikum koncertu v Las Vegas. Oznámil to miestny šerif Joe Lombardo. Uviedol, že vyšetrovatelia našli v dome páchateľa v nevadskom Mesquite 18 strelných zbraní, výbušniny a niekoľko tisíc nábojov.

V hotelovej izbe, z ktorej strieľal, mal podľa šerifa 16 strelných zbraní. Dve boli upravené na plne automatické, uvádza AP s odvolaním sa na bezpečnostných predstaviteľov, ktorí informovali pod podmienkou anonymity, pretože vyšetrovanie stále pokračuje.

Šerif Lombardo tiež informoval, že v aute páchateľa objavili niekoľko kilogramov dusičnanu amónneho – materiálu, z ktoré sa vyrábajú výbušniny.

Vyšetrovatelia chcú hovoriť s priateľkou Stephena Paddocka, keď sa vráti zo zahraničia. Podľa Lombarda je v japonskom Tokiu.

FBI sa domnieva, že 64-ročný Paddock nemal prepojenie so žiadnou medzinárodnou teroristickou skupinou aj napriek vyhláseniu džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za tento čin. Vyhlásila, že útočník iba pred niekoľkými mesiacmi konvertoval na islam.

Reklama

IS v minulosti často zverejnil zveličené alebo nepravdivé tvrdenia o príslušnosti útočníkov k tejto organizácii. Americkí vyšetrovatelia stále zisťujú motív Paddockovho činu, predpokladajú však, že konal sám.

Paddock v nedeľu o 22.08 h miestneho času spustil z okna svojej izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay na rušnom bulvári Las Vegas Strip streľbu do návštevníkov festivalu country hudby. Na koncerte v blízkosti hotela bolo zhruba 22.000 ľudí. Paddock sa ešte pred príchodom špeciálneho komanda zastrelil.

Americký prezident Donald Trump v televíznom prejave označil lasvegaský masaker za “číre zlo” a vyhlásil, že krajina cíti “smútok, šok a žiaľ”. Zároveň nariadil, aby boli vlajky na úradoch stiahnuté na pol žrde. Trump ocenil rýchly zásah polície, čím sa predišlo ešte väčšej tragédii.

Ide o najhorší masaker svojho druhu na území USA. Dovtedy najkrvavejší útok spáchal 29-ročný Omar Mateen, ktorý v nočnom gejklube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil.

 

Reklama

Strelec z Las Vegas mal 42 zbraní

Stephen Craig Paddock, ktorý v nedeľu v americkom Las Vegas zastrelil desiatky ľudí, mal v hotelovej izbe a doma celkovo 42 zbraní. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa vyšetrovateľov.

Polícia našla v hotelovej izbe, z ktorej útočil, 23 strelných zbraní. V Paddockovom dome v zhruba 120 kilometrov vzdialenom mestečku Mesquite zaistila ďalších 19, takisto výbušniny a muníciu. V jeho aute objavili niekoľko kilogramov dusičnanu amónneho – materiálu, z ktoré sa vyrábajú výbušniny.

V prípade najmenej dvoch zbraní Paddock použil zariadenie “bump stock” umožňujúce premenu poloautomatickej zbrane na plnoautomatickú.

Nákup plnoautomatických zbraní v Spojených štátoch je totiž značne obmedzený už od 30. rokov 20. storočia.

Pri plnoautomatickej zbrani stačí len držať spúšť a vyprázdniť tak naraz celý zásobník. Takto je možné vystreliť viac ako 400 nábojov za minútu.

Ako poznamenal denník The Independent, bump stock je prídavné zariadenie k zbrani, ktoré ju technicky umožňuje považovať za poloautomatickú, hoci sa dá použiť na plnoautomatickú streľbu. Zariadenie je v mnohých štátoch legálne a dostupné.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali