Šéf školských odborov kandidoval s podporou Smeru. Štrajk prerušil, hoci učitelia inú ponuku než 5 % nemajú

Šéf školských odborov kandidoval s podporou Smeru. Štrajk prerušil, hoci učitelia inú ponuku než 5 % nemajú

Bratislava 29. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Predseda OZPŠaV je smerácky poslanec v Raslaviciach

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) Pavel Ondek je poslancom za SMER-SD. S takouto informáciou prišiel dnes portál www.topky.sk. Podľa informácií internetového serveru Ondek v roku 2010 úspešne kandidoval za stranu Smer vo voľbách do obecného zastupiteľstva v obci Raslavice. Topky ďalej uvádzajú, že Ondek je podľa stránky obce Raslavice dokonca zástupcom starostu, ktorý vyhral tiež vďaka Smeru.

Reklama
Pohľad, ktorý nepotrebuje komentár

Šéf odborových zväzov na žiadosť redaktorov portálu o stanovisko nereagoval, pre denník Sme však uviedol, že kandidoval ako nezávislý. Miestny šéf Smeru v Raslaviciach Jaroslav Herstek pre Topky.sk povedal, že Ondek nie je členom strany Smer.

Topky.sk sa pýtajú, či práve Ondekova podpora zo strany Smer vo voľbách do samosprávy nie je dôvodom toho, že Ondek a OZPŠaV sa rozhodli prerušiť štrajk zamestnancov školstva. V článku sa pripomína, že rokovania Ondeka s premiérom Robertom Ficom sa konali v noci, za zatvorenými dverami vládneho hotela Bôrik. Navyše, obe strany už viac ako deň taja podrobnosti memoranda, ako aj dohody, dodávajú topky.sk.

Reklama

 

Odborárom iné ako päť percent učiteľov neponúkkli

Vláda ponúka odborárom naďalej päťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku, o inom návrhu odborári nevedia. Na dnešnom rokovaní školského výboru v parlamente to povedal líder školského odborového zväzu Pavel Ondek. „Dostali sme ponuku, ktorá je päť percent, o ďalších ponukách nevieme, ani nemáme tušenie,“ zdôraznil. V niektorých médiách sa dnes objavili informácie, že vláda núka odborárom zvýšenie platov o asi 6,5 percenta.

Veľkú nádej na dohodu s vládou Ondek nevidí. „My to nádejne nevidíme,“ vyhlásil. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) zasa hovorí, že je optimista. „Môžem to povedať tak, ako to kedysi hovoril Alexander Dubček, nádej zomiera posledná, pre mňa aj pre odborárov,“ povedal minister.

 

Reklama

O tom, či učitelia zmiernia, rozhodne odborárska rada

Mimoriadna rada zväzu dnes podľa Ondeka rozhodne, či trvá na svojich doterajších požiadavkách, a tiež o ďalšom postupe v štrajku. Jednou z hlavných požiadaviek je zvýšenie platov v budúcom roku o desať percent. „Pokiaľ rada dá určitý limit od – do, to sa tiež dozviete. Ale výsledok jednania vám zaručiť neviem,“ adresoval poslancom.

Vláda aj odborári držia rozpracované memorandum a výsledky utorkových (27. 11.) nočných rokovaní naďalej v tajnosti. Viac ako verejnosť sa dnes od ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a vedenia odborového zväzu nedozvedeli ani poslanci školského parlamentného výboru. Dnešné rokovanie výboru prerušili a stretnúť sa majú znova predtým, než začne diskusia o štátnom rozpočte. „Tie informácie môžeme dať, až keď niektoré veci budú vyrokované, môžu to byť úplne iné čísla, odporúčania, rozhodnutia,“ zdôvodnil šéf rezortu školstva.

Odborári dnes poslancom predložili svoje kompletné požiadavky. V nich okrem zvýšenia platov o desať percent v budúcom roku a zvýšení investícií do školstva na úroveň šesť percent HDP do konca volebného obdobia, požadujú postavenie verejného činiteľa. Okrem toho odborári žiadajú aj vytvorenie podmienok pre rast reálnych platových taríf tak, aby platy pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve boli do konca volebného obdobia na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Vysokoškolskí pedagógovia by sa v priebehu tohto volebného obdobia chceli dostať k platu vo výške 1,7- až trojnásobku priemerného platu.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali