Stovky prešovských bytov sú už týždeň bez teplej vody

Stovky prešovských bytov sú už týždeň bez teplej vody

Prešov 10. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Obyvatelia troch prešovských sídlisk sú už niekoľko dní odstavení od dodávok teplej vody. Plánovaná odstávka týkajúca sa stoviek bytov sa postupne predlžuje a na verejných sieťach sa preto spustila vlna kritiky. Podľa dodávateľa tepla a teplej vody spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. Prešov je predĺženie odstávok spôsobené nepredvídateľnými technickými problémami pri rozsiahlych opravách teplovodu. Spoločnosť začala s postupnými odstávkami teplej vody koncom júla

Ilustračné foto

V rámci rozsiahlej výmeny primárnych rozvodov na dodávku tepla v meste preinvestuje postupne 3,2 milióna eur, z toho 2,8 milióna získala z európskych fondov prostredníctvom Slovenskej energetickej inovačnej agentúry. Zvyšok doplatí z vlastných peňazí. Práce sa začali už v minulom roku a pôvodne boli plánované pre celé mesto na dva roky. Napokon toľko bude trvať oprava rozvodov na Sídlisku I, II a III. Práce na najväčšom sídlisku Sekčov, pôvodne plánované na tento rok, uskutočnia až v budúcom roku.

Reklama

Problémy s dodávkou teplej vody majú v týchto dňoch tisícky obyvateľov z odberných miest napojených na centrálnu kotolňu Jazdecká. Ide teda o takmer celé Sídlisko I, II a III. Odstávka teplej vody trvajúca od 3. septembra sa mala pôvodne končiť v závere minulého pracovného týždňa. Spoločnosť Spravbytkomfort ju však postupne predĺžila do konca víkendu a následne až do stredy 11. septembra, čo si vyslúžilo kritiku verejnosti. Ľuďom totiž spôsobuje nemalé problémy. Ako vysvetlila predsedníčka predstavenstva spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. Prešov Natália Banduričová, dôvodom na odstávku je rozsiahla výmena potrubí na hlavnej vetve centrálneho horúcovodného rozvodu, ktorý zásobuje teplom všetky tri sídliska, v dĺžke približne tri kilometre. „Takáto rozsiahla investičná akcia tu ešte nebola. Niektoré časti potrubia sú v zemi od výstavby sídliska, to znamená skoro 55 rokov. Táto akcia má zabezpečiť, aby minimálne ďalších 50 rokov nebolo potrebné rozvody meniť a aby sa v minimálnej miere musela v budúcnosti odstavovať dodávka tepla a teplej vody pre prípadné poruchy na rozvodoch,“ uviedla Banduričová.

Dôvodom predlžovania termínu odstávky je podľa nej to, že niektoré skutočnosti zistia pracovníci až po odkrytí rekonštruovanej trasy, respektíve šachty. Ako vysvetlila Banduričová, v nich sa spája niekoľko vetiev potrubí o priemere 250 mm. V týchto bodoch je nutné opätovne odstavovať všetky vetvy, aby potrubia boli prázdne a bolo ich možné zvariť. „Preto sú odstávky niekoľkokrát za sebou a nie je ich možné robiť postupne Pri tomto nutnom technologickom postupe je potrebné rozvody opätovne niekoľkokrát napustiť a vypustiť vodou v objeme 150-tisíc litrov. Toto množstvo je potrebné nahriať, aby sa potrubie nahrialo a roztiahlo a v tejto fáze je nutné upevniť potrubia nasypanou zeminou. Každá odstávka vyžaduje realizáciu tohto postupu opätovne. Pri tejto vysoko profesionálnej práci nie je možné predvídať problémy, ktoré postup prác spomaľujú, predlžujú a posúvajú ich ukončenie,“ dodala Banduričová, podľa ktorej sa práce na tejto akcii chýlia ku koncu. Bude ale nutná ešte jedna odstávka v priebehu budúceho týždňa.

Reklama

Väčšinovým akcionárom spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. Prešov sa v novembri minulého roka stala česká spoločnosť ČEZ Esco, ktorá získala majoritu v spoločnosti od predchádzajúceho rakúskeho vlastníka Facilitycomfort Viedeň. ČEZ Esco získalo vo firme Spravbytkomfort podiel 55 percent, zvyšných 45 percent zostalo mestu Prešov. Spoločnosť Spravbytkomfort je hlavným výrobcom a dodávateľom tepla v Prešove, kde prevádzkuje tri centrálne kotolne a 43 blokových kotolní. Na vykurovanie používa biomasu a plyn. Teplo dodáva do 23 000 bytových jednotiek a 90 verejných budov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali