Štát ide podporovať startupy, odpustí im daňové licencie

Štát ide podporovať startupy, odpustí im daňové licencie

Bratislava 10. júna 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ministerstvá financií, hospodárstva a školstva konštatujú, že efektívnosť slovenských malých a stredných podnikov je v porovnaní s európskymi nízka

Jednoduchá akciová spoločnosť, oslobodenie od platenia daňovej licencie či startup víza sú jedny z opatrení, ktoré majú podporiť záujem o podnikanie na Slovensku. Vyplýva to z Koncepcie pre podporu startupov a rozvoj startupového ekosystému v SR, ktorú dnes schválila vláda.

Reklama
Na snímke na zasadaní vlády zľava podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák,  minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny
Na snímke na zasadaní vlády zľava podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny

Ministerstvá financií, hospodárstva a školstva v materiáli konštatujú, že efektívnosť slovenských malých a stredných podnikov je v porovnaní s európskymi nízka. Z celkového počtu tohto druhu podnikov v Európskej únii tvoria 1,8 %, no ich pridaná hodnota predstavuje iba 0,6 % a vytvárajú 1,2 % všetkých takto generovaných pracovných miest. Zároveň sa vyznačujú nízkou úrovňou výdavkov na výskum a vývoj a slabou produktivitou.

“Snahou predkladateľov tejto koncepcie je podporiť startupový ekosystém v Slovenskej republike vytvorením podnikateľského prostredia a systému štátnej podpory, ktoré dokážu aktivovať slovenské subjekty a jednotlivcov s unikátnymi myšlienkami, prilákať zahraničné subjekty s inovatívnymi nápadmi, zatraktívniť investovanie do startupov a vytvoriť výnimočný imidž krajiny,” zdôvodňujú rezorty.

Reklama

Materiál informuje o súčasnom stave startupového prostredia na Slovensku, analyzuje fázy životného cyklu startupu, v ktorých je pre tieto podniky pomoc nevyhnutná a navrhuje konkrétne opatrenia na ich podporu. Opatrenia majú vytvoriť regulačné prostredie bez zbytočných prekážok pre vznik a pôsobenie startupov na trhu, poskytovať podporné služby pre záujemcov o podnikanie a financovať najmä tzv. “údolia smrti”, teda fázy podnikateľských iniciatív, kedy väčšina startupov zlyháva.

Okrem oslobodenia od platenia daňovej licencie na obdobie troch rokov, udeľovania národných víz startupom z krajín mimo EÚ a zavedenia jednoduchej akciovej spoločnosti, ktorá kombinuje prvky spoločnosti s ručením obmedzeným a akciovej spoločnosti, má na podporu podnikania slúžiť Národné podnikateľské centrum. Vzniknúť by mala tiež neformálna platforma anjelských investorov, ktorých poslaním bude pomáhať spájať investorov so startupmi. Študenti s inovatívnou myšlienkou budú môcť získať grant.

 

Startupy budú od roku 2016 na 3 roky oslobodené od daňovej licencie, vyhlásil premiér Robert Fico

Startupové firmy budú od roku 2016 na tri roky oslobodené od daňovej licencie. Uviedol to dnes po rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD), keď podporu startupov označil za splnenie štrnásteho z 15 opatrení tzv. prvého sociálneho balíčka. Koncepciu pre podporu startupov v SR dnes schválil na svojej schôdzi vládny kabinet.

Reklama

“Chceme vytvoriť inštitút jednoduchej akciovej spoločnosti. Je to najmä v tom, že ten, kto chce začať podnikať, nech nie je okamžite vystavený tlaku vytvárania komplikovanej právnej formy podnikania v podobe normálnej akciovej spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným,” priblížil Fico.

V jednoduchej akciovej spoločnosti je podľa neho veľmi dôležité, aby sa dobre nastavilo spolužitie ‘startupistu’ s nejakým investorom. “Pri startupoch ide totiž zvyčajne aj o nejakého investora, ktorý dáva peniaze do odvážnych projektov. Musí byť teda jednoduchá štruktúra akciovej spoločnosti, aby sa komfortne cítil aj investor, aj mladý podnikateľ, ktorý sa do projektu púšťa,” podčiarkol premiér.

Zásadný rozdiel medzi ‘bežnou’ firmou a startupovou spoločnosťou je podľa podpredsedu vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra (Smer-SD) v inovatívnosti. “Inovatívnosť je totiž nevyhnutná pre vyššiu konkurencieschopnosť našich výrobcov. Pre nás je dôležité, aby mladí ľudia, ktorí majú nápady a myšlienky, boli povzbudení a primárne neodchádzali z našej krajiny. Naopak, máme ambíciu, aby sa Slovensko stalo centrom, hlavou celého regiónu, regiónu siahajúceho dokonca až za hranice EÚ,” dodal Kažimír.

 

Štát ide podporovať startupy, väčšina podnikateľov ostáva mimo hru, raeguje Oravec

Reklama

Štátna Koncepcia na podporu startupov a startupového ekosystému, ktorú dnes prijala vláda SR, prináša zvýhodnenia pre startupy, klasických podnikateľov však vynecháva. Uvádza sa to v reakcii, ktorú v súvislosti so schválenou koncepciou poskytlo TASR Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS).

“Napriek tomu, že ide o prvú lastovičku v tom, ako by mali kompetentné rezorty pristupovať k riešeniu problémov, má schválená koncepcia svoje plusy i mínusy,“ hodnotí materiál Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS). „Tento ucelený materiál navrhuje riešenia naprieč rezortmi a zároveň nezabúda na spoluprácu Slovenska s krajinami V4. Pozitívne hodnotím najmä skutočnosť, že navrhované opatrenia nevynechávajú školstvo,“ dodal Ján Solík. Koncepcia si totiž za jeden z cieľov kladie aj podporu výučby finančnej a podnikateľskej gramotnosti pedagógov, aby vedeli neskôr žiakov a študentov vzdelávať a motivovať k podnikaniu.

Mnohé opatrenia koncepcie kladne hodnotí aj prezident ZPS Ján Oravec. “Pozitívom schválenej koncepcie je snaha riešiť vzťah k podnikaniu ako komplexnejší problém a zahrnúť do jeho riešenia viaceré ministerstvá a subjekty súkromného i verejného sektora.”

Podnikatelia sa však zhodujú, že nie je dobré vytvárať odlišné podmienky pre rôzne skupiny podnikateľov. Podľa Oravca je problémom stratégie navrhovaná pozitívna diskriminácia začínajúcich podnikateľov – osobitné režimy, výnimky, dotácie, a teda znevýhodnenie všetkých ostatných podnikateľov, ktorí už na trhu pôsobia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali