Očkovať alebo neočkovať. Dva tábory stoja proti sebe

Očkovať alebo neočkovať. Dva tábory stoja proti sebe

Svet 25. januára (reflex/HSP/Foto:TASR)

 

Rodičia sa obávajú dať svoje deti zaočkovať

Mnohí z nás sú presvedčení, že vakcinácia deti a ich organizmus príliš zaťaží, dokonca sa dnes stále viac hovorí, že očkovanie spôsobuje u detí niektoré choroby alebo poruchy. Spomína sa najmä cukrovka a autizmus. Zástancovia očkovania zas tvrdia, že neočkovanie povedie a už aj vedie k návratu chorôb, ktoré boli na našom území už vyhubené. Problematika je však zložitejšia a dnes ešte nie je jasné, či očkovanie je skutočne účinné a potrebné alebo nie.

Reklama
Ilustračné foto

Mimovládna organizácia Council on Foreign Relations publikovala mapu, na ktorej je možno vidieť rozšírenie infekčných ochorení, proti ktorým existujú vakcíny, teda chorôb, ktoré už takmer v západnom svete vymizli. Teraz ich však začína pribúdať.

Na mape je vidieť výskyt osýpok, mumpsu, ružienky, detskej obrny a čierneho kašľa. Informáciu priniesol portál cfr.org.com. Ukazuje sa na nej, že jedným z najpozoruhodnejších výsledkov je zaočkovanosť populácie, ktorá útočí na vírus osýpok v Európe a USA. A to tu ešte nie je zaznamenaná posledná epidémia tejto choroby v Nemecku v závere minulého roka. Mapa môže priblížiť, sledovanie chorôb v rôznych krajinách alebo regiónoch. V Česku sa z týchto chorôb vyskytli častejšie osýpky, ale (hoci na mape nie je zaznamenaný) aj čierny kašeľ.

Reklama

Osýpky bývali za posledné roky bežné skôr v rozvojových krajinách v dôsledku nedostatku univerzálnej očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a rubeole. V Európe alebo v USA je však táto vakcína k dispozícii už po desaťročia. Rastúca prítomnosť vírusu osýpok na Západe je preto z veľkej časti výsledkom odklonu časti rodičov od očkovania tvrdia jeho zástancovia. Medzi rodičmi sa totiž šíria informácie, že očkovanie môže u detí spôsobiť autizmus. Hoci sa dnes tvrdí, že súvislosť vakcinácia a autizmu bola vyvrátená a Andrew Wakefield, ktorý s týmto názorom prišiel, bol pred tromi rokmi vyčiarknutý z lekárskeho registra, tieto názory stále existujú a diskusia zatiaľ nie je uzavretá. Odborná komisia pritom dospela k záveru, že Wakefieldův výskum bol neetický, nečestný a nehodný lekárskej profesie, a že zneužil svoje vedomosti a skúsenosti, aby manipuloval verejnou mienkou. Napriek tomu je dosť ľudí, i lekárov, ktorí jeho práci veria a považujú ho za mučeníka, ktorý padol, pretože sa protivil farmaceutickým koncernom.

Priaznivci očkovania tvrdia, že výsledkom očkovania bolo tiež, že sa dala na ústup aj epidémia čierneho kašľa v roku 2010 v USA. Ochorelo viac ako deväť tisíc detí. Lekári tvrdia, že sa epidémia rozšírila kvôli skupinám detí, ktoré ich rodičia nenechali očkovať. Pritom vakcíny proti infekčným chorobám vznikli preto, že každý rok na tieto choroby umierali tisícky detí. Až očkovanie umožnilo predĺžiť priemernú dĺžku života vo vyspelých krajinách na dnešných 80 rokov.

Odporcovia očkovania zas tvrdia, že v čase, keď sa začalo s očkovaním sa drasticky zlepšila hygiena a hygienické návyky populácie a k poklesu infekčných chorôb dochádzalo tak či tak. Dnes pri tak obrovskom presune osôb za účelom dovolenkovania a práce, ale aj príchod migrantov z tretieho sveta sú tieto choroby zavlečené do populácie opäť, aj keď vo vyspelom svete sa už neobjavovali. Aj na slovensku tento mesiac prepukla epidémia mumpsu v zhoršených hygienických pomeroch rómskej osady. Odporcovia očkovania vnímajú povinné očkovanie ako víťazstvo farmaceutických spoločností a ich zisku nad zdravým rozumom.

Chlapca očkujú proti rubeole

Paradoxne, práve preto, že dnešný rodičia už nemajú s týmito chorobami žiadne skúsenosti, prestávajú svoje deti očkovať. Európania a Severoameričané už totiž zabudli, ako sú “vymreté” choroby nebezpečné. Odporcovia zas tvrdia, že dnes je riziko, že ich dieťa bude kvôli očkovaniu autistické väčšie ako že sa skutočne nakazí niektorou z chorôb, proti ktorým sa dieťa očkuje.

Nedať svoje dieťa zaočkovať, nebolo pôvodne nijako nebezpečné. Za predpokladu, že sa pohybovalo medzi očkovanými, nemohlo infekcii dostať (nemalo ju od koho chytiť). Problém nastal – alebo práve začína nastávať – v okamihu, keď neočkovaných detí začne byť toľko, že sa medzi nimi začne choroba šíriť. Ďalší problém je cestovanie – ak sa (napríklad už dospelý) neočkovaný človek vydá na cestu do krajiny, kde sú infekčné choroby bežné (napr. India) hrozí, že ochorie. Pritom tieto choroby sú pre dospelého väčšinou závažnejšie ako pre deti.

Reklama

 

Päť chorôb, ktoré sa vracajú

Osýpky (anglicky Measles) je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie spôsobené vírusom osýpok. Nákaza sa šíri vzdušnou cestou – kvapôčkami. Vírus potom preniká do ďalších orgánov – kože, obličiek, žalúdka, čriev, pečene… Ak choroba prebieha bez komplikácií do dvoch – troch týždňov od nakazenia sa objavia protilátky v krvi protilátky a vírus mizne. Častou komplikáciou býva zápal stredného ucha, hnačka, zápal pľúc. Občas sa však objavujú aj vážne problémy : encefalitída, zápaly čriev a obličiek a ďalšie komplikácie. Medzi pacientmi, ktorí majú dobrú starostlivosť, umiera na túto chorobu jeden až traja z tisícky, v rozvojových krajinách táto choroba zabíja päť až pätnásť percent chorých.

Mumps (Mumps) je akútne infekčné vírusové ochorenie. Zdrojom nákazy je chorý človek. Väčšinou choroba prebehne ako zápal slinných žliaz, desať percent pacientov však dostane vírusový zápal mozgových blán, ďalšie potom zápal pankreasu. Inou komplikáciou je u tohto ochorenia býva zápal semenníkov a nadsemenníkov, ten dostáva zhruba štvrtina mužských pacientov. Ďalšie komplikácie bývajú vzácne.

Čierny kašeľ (Whooping Cough) je vysoko nákazlivé bakteriálne ochorenie. Napáda všetky vekové kategórie, ale najviac malé deti. Baktérie vylučujú v tele chorého silný toxín, ktorý poškodzuje dýchacie epitely. To pôsobí dlhodobý dusivý kašeľ, často v kombinácii so zvracaním. Čierny kašeľ trvá niekoľko týždňov. U šiestich percent chorých dochádza ku komplikáciám: najnebezpečnejšie je zápal pľúc, na ktorý umiera najviac chorých detí a poškodenie mozgu spôsobené nedostatkom kyslíka hypoxiou (na túto komplikáciu umiera tretina detí, u ktorých sa objaví). V susednom Česku v poslednej dobe chorých čiernym kašľom pribúda.

Reklama

Rubeola (Rubella) spôsobuje vírus rubeoly. U detí ide zvyčajne o mierne ochorenie, u dospelých však spôsobuje problémy. Najzávažnejšou komplikáciou je nakazenie plodu ešte v tele matky. Takto postihnuté nenarodené dieťa väčšinou neprežije alebo býva vážne ovplyvnené.

Obrna (Polio) je ochorenie spôsobené vírusmi. K prenosu detskej obrny dochádza kontaminovanou vodou a potravinami, vzácnejšie aj kvapôčkovou infekciou. Pri miernej forme vírus spôsobuje zvýšenú teplotu, nevoľnosť, bolesť hlavy a brucha, občas stuhnutosť chrbta a nôh. Vo chvíli, keď choroba zasiahne centrálnú nervovú sústavu, zanecháva doživotné následky – ochrnutie, väčšinou dolných končatín. Ak vírus napadne mozog, môžu ochrnúť dýchacie a prehĺtacie svaly, čo môže byť smrteľné. V susednej Českej republike sa proti všetkým druhom poliovírusu, ktoré by mohli spôsobiť obrnu, povinne očkuje.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali