Srbsko pohrozilo, že sa veľvyslanec Ukrajiny stane personou non grata, dôvodom sú výroky o úplnej podriadenosti Belehradu Moskve

Srbsko pohrozilo, že sa veľvyslanec Ukrajiny stane personou non grata, dôvodom sú výroky o úplnej podriadenosti Belehradu Moskve

Belehrad 4. novembra 2017 (HSP/Foto:Screenshot Blic)

 

Ministerstvo zahraničia Srbska sa ostro ohradilo proti výrokom veľvyslanca Ukrajiny v tejto krajine Olexandra Alexandroviča o úplnej podriadenosti Srbska Moskve. Vyhlásil to srbský štátny tajomník Ivica Tončev.

Reklama

Belehrad pobúril absolútne nediplomatický ton rozhovoru, ktorý ukrajinský diplomat a veľvyslanec v Srbsku Olexandr Alexandrovič poskytol portálu BIRN /Balkan Investigative Reporting Network/. Srbské ministerstvo zahraničia varovalo ukrajinského diplomata, že sa môže stať personou non grata v Srbsku, ak sa nevráti do normálu a nepokúsi sa zmestiť do mantinelov, ktoré sú určené pre diplomatov. Pripomenulo mu, že by mal dodržiavať Viedenskú konvenciu a iné medzinárodné normy.

Rozhovor ukrajinského diplomata ostro kritizoval aj srbský portál Blic, ktorý podrobne informoval Srbov o tom, čo všetko povedal Olexandr Alexandrovič v rozhovore pre BIRN.

Reklama

„Putin sa nestará o Srbsko, ale iba využíva Srbov, ako nástroj likvidácie Európy,“ vyhlásil ukrajinský diplomat. Spomenul srbských legionárov, ktorí „na Donbase bojujú na strane Ruska“, ako podčiarkol. Obvinil Belehrad, že nereaguje na tieto skutočnosti. Pre BIRN povedal, že podľa jeho údajov, v súčasnosti na Donbase bojuje asi 300 Srbov. Ich konanie označil za „akt terorizmu“.

„V r. 2014 Srbsko prijalo zákon, ktorý zakazuje vašim občanom bojovať v zahraničných légiách, ale Belehrad ignoruje túto skutočnosť. Súčasné vzťahy medzi Srbmi a Rusmi sú veľkou prekážkou pre riešenie tohto problému. Nikdy sme nič neurobili proti vám. Naši diplomati nenavštevujú Kosovo. Futbalové a basketbalové zápasy odohrávame proti Kosovu na neutrálnych ihriskách, pretože Ukrajina neuznáva pasy Kosova. Ukrajinci neprichádzajú do Srbska, aby zabíjali Srbov,“ podčiarkol Olexandr Alexandrovič.

Prízvukoval, že Srbsko má zlý imidž na Ukrajine a to aj napriek slovanským a pravoslávnym vzťahom dvoch národov a taktiež dávnym tradíciám kultúrnej a inej spolupráce. „Keď srbskí politici navštevujú Krym a chvália Putina za jeho „múdru a silnú politiku“, keď Srbsko má žoldnierov, keď Srbsko hlasuje v OSN proti Ukrajine, všetko to, samozrejme, napomáha vytváraniu negatívneho imidžu Srbska na Ukrajine. Máme spoločnú budúcnosť v Európskej únii. Je to základ, prostredníctvom ktorého môžeme budovať veľmi dobré vzťahy, ak na to budeme mať dostatok politickej vôle,“ zdôraznil ukrajinský diplomat.

Nasledovne vysvetlil, prečo považuje Rusko za destabilizujúci faktor na Balkáne: „Rusko učí srbských žoldnierov zabíjať Ukrajincov. Rusko využívalo srbských extrémistov za účelom štátneho prevratu v Čiernej Hore. Rusko napomáha srbskému sektantstvu v Republike Srbskej za účelom destabilizácie Bosny a Hercegoviny. Rusko využíva srbský faktor za účelom destabilizácie situácie v Macedónsku. Rusko aktívne ovplyvňuje nálady kosovských Srbov proti kosovským Albáncom. Rusko predáva lietadlá Srbsku, aby vyprovokovalo konflikt proti Chorvátsku,“ vysvetlil ukrajinský diplomat.

Urobil z toho záver, že Rusko využíva Srbsko, aby vyprovokovalo chaos a novú vojnu na Balkáne: „Skutočne to srbský národ chce? Umožňujete Rusku využívať vás za účelom likvidácie Európy. Kde sa chcete učiť a pracovať? Nemá to žiaden zmysel. Práve preto európski úradníci žiadajú Srbsko, aby nesedelo na dvoch stoličkách,“ podčiarkol.

Reklama

„Srbsko nerobí nič, aby zabránilo tomu, aby srbskí občania bojovali na východnej Ukrajine a Moskva „využíva Srbsko“ na boj na inom mieste. Ukrajina aj naďalej zverejňuje údaje o srbských bojovníkoch na Donbase. Ide o to, aby Srbsko začalo uplatňovať zákon, na základe ktorého by malo trestať svojich občanov, ktorí sa zúčastňujú na vojnách a konfliktoch v zahraničí. Ani jeden srbský občan sa ešte nedostal do väzenia za to, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier. Ak sa mýlim, vyzývam Srbsko, aby dokázalo opak,“ vyzval Alexandrovič.

Poukázal tiež na to, že sa srbskí legionári dostávajú na Ukrajinu dvoma spôsobmi: „Môžu cestovať do hociktorého regiónu Ruska a potom na Ukrajinu cez rusko-ukrajinskú hranicu pozdĺž Doneckej a Luhanskej oblasti, pričom 499 kilometrov tejto hranice nekontroluje ukrajinská pohraničná polícia alebo pozorovatelia OBSE v Európe,“ podčiarkol.

„Druhá možnosť: srbskí občania prichádzajú na Ukrajinu prostredníctvom 30-dňových turistických víz a potom prenikajú na separatistické územia. Ak ukrajinská pohraničná polícia zastaví srbského občana na ukrajinskej hranice a začne mu klásť veľa otázok na margo účelu jeho pobytu, podobné zdržanie sa vysvetľujú tým, že niektorí Srbi prichádzajú na Ukrajinu, aby zabíjali Ukrajincov,“ vysvetlil Alexandrovič v závere svojho rozhovoru pre BIRN.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali