Sparta Praha – Slovan Bratislava 4:0 v I-skupine, Chovanec: “Sparta nás obnažila”

Sparta Praha – Slovan Bratislava 4:0 v I-skupine, Chovanec: “Sparta nás obnažila”

Praha 7. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Slovanu nepomohol ani návrat kanoniera Róberta Vitteka

Futbalisti Slovana Bratislava nebodovali ani vo štvrtom vystúpení v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2014/2015. Slovenský šampión prehral vo štvrtkovom súboji 4. kola I-skupiny na pôde Sparty Praha vysoko 0:4 a definitívne prišiel o možnosť postúpiť do vyraďovacej fázy súťaže. Dva góly českého šampióna strelil kapitán David Lafata, po jednom zásahu pridali Ladislav Krejčí a Costa Nhamoinesu. Sparta sa dostala na čelo tabuľky, rovnako 9 bodov má na konte aj Neapol.

Reklama
Na snímke hráči Sparty Praha (červený dres) a hráči Slovana v zápase 4. kola skupinovej fázy Európskej ligy Sparta Praha - Slovan Bratislava v Prahe

Slovanu po prehre 0:3 v prvom vzájomnom súboji nepomohol v odvete postfederálneho derby ani návrat kanoniera Róberta Vitteka, ktorý po vleklom zranení nastúpil v 73. minúte namiesto Františka Kubíka. Zverenci trénera Jozefa Chovanca majú po štyroch kolách EL na bodovom konte nulu a katastrofálne skóre 0:14.

V 5. kole európskeho pohára číslo dva nastúpia “belasí” na Pasienkoch v poslednom domácom súboji EL proti švajčiarskemu Young Boys Bern (štvrtok 27. novembra o 19.00 h). Sparta privíta na Letnej v súboji o postup SSC Neapol.

Reklama

Taktika hostí bola od začiatku jasná – hrať bez chyby v obrane a hroziť rýchlymi brejkmi. V 11. minúte Milinkovič pekne vysunul do šestnástky nabiehajúceho Peltiera, ktorý však v nevýhodnej pozícii vybojoval len roh a po ňom vyslal nepresnú strelu na domácu bránu Lásik. Hru až na tieto dva záblesky hostí režírovala vysoko favorizovaná Sparta, lenže žiadne ofenzívne lavíny jej hráči na súpera nespustili a úvodná 15-minútovka vyznela obojstranne opatrne. Po hluchej pasáži však nadišli veľké chvíle Sparty. V 29. minúte dostal Lafata ideálnu loptu za obranu a nedovolene atakovaný Kolčákom napriek strate rovnováhy dokázal skórovať – 1:0. Sparte vlial gól energiu a v ďalších minútach chrlila na súpera oheň a síru. Pred Pernišom “horelo” po Krejčího strieľanom centri, ktorý Kolčák so šťastím odvrátil na roh a následne hlavný rozhodca Jeskov obral Spartu o jedenástku po ruke Bagayoka. Domáci si to však vynahradili v 32. minúte, keď si Krejčí ideálne nabehol za obranu na Matějovského prihrávku a povedľa Perniša poslal loptu do siete – 2:0. Opakoval sa scenár z prvého zápasu, keď Slovan tiež inkasoval dva zlepené góly.

Po zmene strán vybehol na trávnik Soumah namiesto Peltiera, ale ani on nevytrhol Slovan z podpriemerného výkonu. Sparta napriek dvojgólovému náskoku neubrala nohu z plynu a pokúšala sa zatĺcť tretí klinec. Odovzdaní hostia si ho svojím laxným výkonom doslova pýtali. Sparta úplne ovládla dianie, Slovan bol hlboko zatiahnutý do obrannej ulity. V 68. minúte Krejčí našiel centrom Lafatu, ktorý však z voleja netrafil loptu dobre a tá minula bránu. V 75. minúte prehrával Slovan rozdielom triedy, keď sa zblízka po rohu presadil na dvakrát Costa Nhamoinesu – 3:0. V 84. minúte Lafata štvrtýkrát ponížil Slovan, ktorého fanúšikovia vulgárnymi pokrikmi počastovali vedenie klubu i hráčov. Slovan si v Prahe urobil hanbu a odišiel so zaslúženým výpraskom.

 

V krátkom čase Slovan inkasoval dva góly

Jozef Chovanec, tréner Slovana: (zdroj RTVS): “V prvom polčase sme v krátkom čase inkasovali dva góly, čo nalomilo psychiku hráčov. Potvrdilo sa, že nie sme schopní udržať koncentráciu. Rovnako ako v domácom súboji sme robili chyby, ktoré súper využil. Dostávame góly zo situácií, ktoré na prvý pohľad nenasvedčujú tomu, že by sa malo meniť skóre. Pozitívom je návrat Roba Vitteka. Som rád, že po zranení opäť okúsil zápasovú atmosféru, dúfam, že nám pomôže”.

Reklama

Vítězslav Lavička, tréner Sparty (zdroj: ČT Sport): “Produktivita bola v dnešnom zápase podstatne lepšia ako proti Plzni. Slovan začal húževnato, dobre bránil, ale my sme hrali trpezlivo a prišli aj góly. Dominovali sme a po prestávke sme ešte dvomi gólmi prikrášlili víťazstvo.”

Róbert Vittek, útočník Slovana (zdroj RTVS: “Je to frustrujúce, taký je futbal. Dlho som nebol s tímom a nevedel som, či nastúpim. Našim najväčším problémom je, že nemáme sebavedomie, čo si povieme v kabíne, neplníme na ihrisku. Dostaneme gól a rozsypeme sa. Slovan musí nájsť svoju tvár, musíme sa z toho dostať.”

Branislav Niňaj, obranca Slovana (zdroj RTVS): “Nezačali sme zle, dostali sme však dva hlúpe góly a už sa to s nami viezlo. Sparta má výborné mužstvo a nemali sme morálne sily, aby sme ešte niečo urobili s výsledkom.”

David Lafata, útočník Sparty (zdroj: ČT Sport): “Môžeme byť maximálne spokojní. Slovan sme nepustili do vážnej šance a zaslúžene sme vyhrali. Ešte nás čakajú dva zápasy, ale máme situáciu ohľadom postupu dobre rozbehnutú. Myslím, že si všetci užívame, že sa nám v Európskej lige darí.”

Lukáš Vácha, stredopoliar Sparty: “Ešteže sa hrá na 90 minút, lebo prvá polhodina nebola z našej strany dobrá. Potom to ale prišlo. Zaslúžene sme dali štyri góly a vyhrali sme. Dnes som si to užíval, bola skvelá atmosféra. Musíme pochváliť oba tábory fanúšikov, že povzbudzovali slušne.

Reklama

 

Európska liga UEFA 2014/2015:

I-skupina:

Sparta Praha – Slovan Bratislava 4:0 (2:0)

Góly: 29. a 84. Lafata, 32. Krejčí, 75. Costa. ŽK: Peltier, Bagayoko. Rozhodovali: Jeskov – Averianov, Dančenko (všetci Rus.), 13.875 divákov.

 

Zostavy a striedania:

Sparta: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Vácha (79. Mareček) – Konaté, Dočkal (72. Vacek), Matějovský, Krejčí – Lafata (89. Bednář)

Slovan: Perniš – Bagayoko, Kolčák, Niňaj, Čikoš – Lásik, Grendel (82. Štefánik) – Žofčák, Milinkovič, Kubík (73. Vittek) – Peltier (46. Soumah)

 

Reklama

Tabuľka:

1. Sparta Praha 4 3 0 1 11:4 9

2. SSC Neapol 4 3 0 1 8:3 9

3. Young Boys Bern 4 2 0 2 8:6 6

4. SLOVAN BRATISLAVA 4 0 0 4 0:14 0

Reklama

 

Slovan v Európe s ďalším debaklom, Chovanec: “Sparta nás obnažila”

Štyri prehry, nula bodov a katastrofálne skóre 0:14. Taká je bilancia futbalistov Slovana Bratislava po zápase 4. kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015, v ktorom podľahli pražskej Sparte vysoko 0:4 a definitívne prišli aj o teoretickú možnosť zabojovať o postup.

Na snímke tréner Slovana Jozef Chovanec

Slovan podal v Prahe slabý výkon a urobil si hanbu, za 90 minút nedokázali jeho hráči ani raz poriadne ohroziť bránu Davida Bičíka. “Rudí” si zo slovenského šampióna urobili trhací kalendár podobne ako pred dvoma týždňami na Pasienkoch, kde triumfovali 3:0. “V prvom polčase sme v krátkom čase inkasovali dva góly, čo nalomilo psychiku hráčov. Potvrdilo sa, že nie sú schopní udržať koncentráciu. Cítim obrovské sklamanie. Takýto prístup na európskej úrovni nemohol v žiadnom prípade priniesť lepší výsledok. Prvé dva góly boli od nás darčekmi pre domácich, rovnaké sme inkasovali aj v prvom zápase. Mali sme problémy v defenzívnej časti, s tempom hry, s agresivitou a rýchlosťou. Tieto dva zápasy so Spartou nás úplne obnažili,” povedal na pozápasovej tlačovej konferencii kouč Slovana Jozef Chovanec.

Dostať sa zo súčasnej situácie bude pre Slovan mimoriadne náročné, mužstvo je psychicky ubité a herne nemá na európsku úroveň. Sparta toto konštatovanie len podčiarkla, hoci už predtým prehra 0:2 s Neapolom a najmä debakel 0:5 s Young Boys Bern vyslali varovné signály o mizérii Bratislavčanov. Chovanec potvrdil, že v zimnej prestávke príde k obmene hráčskeho kádra. “Do mužstva sa momentálne nejakým razantným spôsobom siahať nedá, ale v zimnej prestávke prídu zmeny v hráčskom kádri. Musíme zaujať jasné stanovisko, lebo chyby sa opakujú.” Napriek tvrdej facke v Prahe Chovanec neľutuje svoje rozhodnutie stať sa trénerom Slovana. “Nie je možné, aby hráči mali také výkonnostné i výsledkové výpadky. Súčasný stav ma neteší, ale napriek tomu neľutujem, že som do Slovana prišiel.”

Reklama

Azda jediným pozitívom štvrtkového duelu na Letnej pre hosťujúci tím bol návrat kanoniera Róberta Vitteka na zelené trávniky. Najlepší strelec v histórii slovenskej reprezentácie po dlhodobom zranení zasiahol na Letnej do hry v 73. minúte namiesto Františka Kubíka, ani on však nedokázal zdvihnúť bojovú zástavu mizerne hrajúcich hostí. “Pozitívom je návrat Roba Vitteka. Som rád, že po zranení opäť okúsil zápasovú atmosféru, dúfam, že nám pomôže,” uzavrel Chovanec.

 

Milinkovič po prehe so Spartou: “Európska liga nám otvorila oči”

Reakcie hráčov Slovana Bratislava po prehre 0:4 vo štvrtkovom zápase I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 na pôde Sparty Praha:

Marko Milinkovič, stredopoliar Slovana: “Zase sme vysoko prehrali, sme sklamaní z nášho výkonu rovnako ako všetci tí, ktorí majú Slovan v srdci. Po domácej prehre sme chceli odohrať dobrý zápas, bojovať, ale nakoniec sme dostali debakel aj tu. Európska liga nám otvorila oči. Zostala nám domáca liga a musíme sa vrátiť tam, kam patríme.”

Dušan Perniš, brankár Slovana: “Prvý gól, druhý gól a bolo po nás. Slovan dostáva jeden debakel za druhým, v momentálnom psychickom a hernom rozpoložení je to pre nás ako za trest hrať Európsku ligu.”

Erik Grendel, stredopoliar Slovana: “Ukázal sa kvalitatívny rozdiel. Európa je trošku inde, ale aspoň nám nastavila zrkadlo. Nemali sme dobrú kontrolu lopty, málo sme ju držali. Domáci začali kombinovať a potom dominovať. Nebolo to o kondícii, ale o individuálnych chybách. Alibisticky sa spoliehame, že jeden zaberie za toho druhého. Musíme každý zapracovať na tom, aby sme sa zlepšili.”

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali