Periódico: Útoky mali byť spáchané pomocou nákladných áut s výbušninou

Periódico: Útoky mali byť spáchané pomocou nákladných áut s výbušninou

Barcelona 18. augusta 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Manu Fernandez/Social Media)

 

Katalánska polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zatkla štvrtú podozrivú osobu. Pri týchto útokoch bolo zabitých najmenej 14 ľudí a vyše 100 osôb utrpelo zranenia.

Traja zo zadržaných sú Maročania, štvrtý je občanom Španielska. Prvého podozrivého polícia španielskych médií zadržala vo štvrtok večer na severe Katalánska v meste Ripoll ležiacom v blízkosti hraníc s Francúzskom.

Reklama
Muž číta španielske noviny s titulkami o teroristickom útoku v Barcelone, na ulici v Las Ramblas v Barcelone

Ide o muža, ktorý prišiel na policajný komisariát oznámiť krádež svojich dokladov. Ide o Drissa O., ktorého fotografiu zverejnili médiá s tým, že by mohlo ísť o páchateľa útoku Starosta mesta Ripoll Jordi Munell však pre denník La Vanguardia uviedol, že tento muž nebol vodičom auta, ktoré zrážalo ľudí na rušnej barcelonskej ulici La Rambla.

Polícia Drissa O. predbežne zadržala v snahe zistiť, prečo krádež svojich dokladov neoznámil skôr. Predpokladá sa totiž, že doklady mu mohol vziať jeho mladší brat, 18-ročný Moussa, ktorý žije v Barcelone. Polícia po Moussovi O. pátra, zatiaľ však nevie, či bol vodičom inkriminovanej dodávky.

Reklama

Druhý podozrivý bol zadržaný vo štvrtok večer v meste Alcanar. Ide o španielskeho občana, narodeného v enkláve Melilla na severe Maroka. Denník La Vanguardia napísal, že ide o muža, ktorý bol zranený pri stredajšom výbuchu v jednom z domov v meste Alcanar, vzdialenom asi 200 kilometrov južne od Barcelony.

Tento výbuch, ktorý si vyžiadal jednu obeť a sedem zranených, spôsobilo “nahromadenie plynu” v objekte, uviedol denník El País. Výbuch, ktorý bolo počuť v okruhu niekoľkých kilometrov, spôsobil škody aj na okolitých budovách.

Podľa El Paísu sa v dome pri obhliadke našlo asi 20 plynových fliaš s propán-butánom. Hovorca miestnej polície pre denník pripustil, že obyvatelia bytu mohli zhotovovať výbušné zariadenie.

Katalánska polícia zistila “jasnú spojitosť” medzi výbuchom v Alcanare a útokom v Barcelone, napísal denník La Vanguardia. Zdroj blízky vyšetrovaniu pripustil, že útočníci možno chceli fľaše so stlačeným plynom použiť aj pri útoku na La Ramble. Polícia pracuje s hypotézou, že existovali dve teroristické bunky s jedným plánom a jedným logistickým zabezpečením.

Tretieho podozrivého zadržali dnes ráno v Ripolle, informoval katalánsky minister vnútra Joaquim Forn. Zadržaný je podľa polície osobou, ktorá je zapletená do útokov v Barcelone a Cambrilse. Bližšie podrobnosti o ňom polícia zatiaľ nezverejnila.

Reklama

V meste Ripoll bol dnes, niekoľko hodín po zatknutí tretieho podozrivého, zadržaný aj štvrtý podozrivý.

Pri štvrtkovom útoku dodávkou na rušnej promenáde Las Ramblas v centre katalánskej metropoly Barcelona zahynulo najmenej 13 ľudí, jedna žena podľahla dnes skoro ráno zraneniam, ktoré utrpela v letovisku Cambrils, keď tam auto vrážalo do chodcov. Polícia pri tomto útoku smrteľne postrelila päť podozrivých.

Zatiaľ nie je známe, či sa vodič bielej dodávky zabíjajúcej v Barcelone nachádza medzi zatknutými alebo usmrtenými podozrivými. Po útoku v Barcelone totiž pešo ušiel a polícia odvtedy po ňom intenzívne pátra.

Obete a zranení v dôsledku útokov sú z 34 krajín

Španielsky úrad civilnej ochrany dnes zverejnil zoznam 34 krajín, ktorých občania zahynuli alebo boli zranení. Ide o občanov Alžírska, Argentíny, Austrálie, Belgicka, Británie, Číny, Dominikánskej republiky, Ekvádoru, Egypta, Filipín, Francúzska, Grécka, Holandska, Hondurasu, Írska, Kanady, Kolumbie, Kuby, Kuvajtu, Macedónska, Maďarska, Maroka, Mauritánie, Nemecka, Pakistanu, Peru, Rakúska, Rumunska, Spojených štátov, Španielska, Taiwanu, Talianska, Turecka a Venezuely.  Počty zranených z jednotlivých krajín zatiaľ španielske úrady nezverejnili.

Reklama

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian dnes v Paríži informoval, že pri útokoch v Španielsku bolo zranených 26 občanov Francúzska, pričom stav najmenej 11 z nich je vážny.

Zranených je aj najmenej 13 občanov Nemecka, z ktorých viacerí “bojujú o život”, uviedol dnes hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer. Medzi 14 obeťami útokov sú aj traja Španieli, traja Nemci, dvaja Taliani, jedna Portugalčanka a jedna Belgičanka.

Na snímke Driss Oukabir

Po útoku je nezvestný sedemročný Austrálčan s britským občianstvom

Britská premiérka Theresa Mayová dnes potvrdila, že britská vláda pomáha pri pátraní po dieťati, ktoré je od včerajšieho útoku nezvestné. Mayová pre televíziu Sky News uviedla, že dieťa má dvojaké občianstvo – austrálske a britské. Premiérka reagovala na oznámenie, ktoré na sociálnych sieťach zverejnil starý otec sedemročného Austrálčana Juliana Alessandra Cadmana.

V panike sa chlapec a jeho matka Jom rozdelili. Matku dieťaťa sa rodine žijúcej v Austrálii podarilo vypátrať v nemocnici – pri útoku bola vážne zranená, ale jej stav je stabilizovaný. Chlapec je nezvestný.

Britské ministerstvo zahraničných vecí eviduje niekoľko Britov zranených pri útoku, kam vyslalo aj podporný štáb svojich zamestnancov.

 

Nešlo o čin osamelého vlka, ani o útok typu “low cost”

Štyroch z piatich predpokladaných teroristov zastrelil jediný policajt. Informovala o tom dnes v Barcelone šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero.  “Zabiť štyroch ľudí, aj keď ste profesionál, je ťažké,” uviedol Trapero s tým, že takýto fakt je ťažké psychicky spracovať.

Trapero informoval, že polícia zatiaľ nepozná totožnosť páchateľa, ktorý sedel za volantom auta vrážajúceho do ľudí v Barcelone. Tento muž je stále na úteku.

Reklama

Ďalej uviedol, že ani jeden zo štyroch podozrivých zadržaných v súvislosti s útokmi v Cambrils a Barcelone nebol doteraz vyšetrovaný a sledovaný v súvislosti s terorizmom.

Trapero potvrdil, že traja zo zadržaných sú Maročania, štvrtý je Španiel.

Polícia podľa Trapera predpokladá, že teroristický útok v Barcelone a možno aj ďalšie ataky boli pripravované už dlhší čas pred ich vykonaním. Miestom prípravy bol zrejme byt v meste Alcanar, kde v stredu večer došlo k explózii, ktorá “veci urýchlila” a umožnila predísť pripravovanému “atentátu veľkého rozsahu”.

Zdroje blízke vládnym kruhom v Madride dnes informovali, že doterajšie zistenia polície a zadržanie štyroch podozrivých, ako aj prepojenie na stredajší výbuch v Alcanare vylučujú hypotézu o tom, že barcelonský útok bol činom “osamelého vlka”, ako tomu bolo v Berlíne v decembri 2016, keď kamión vrazil do návštevníkov vianočných trhov a 12 z nich usmrtil. Nejde ani o útok typu “low cost”. “Išlo zrejme skôr o dobre zorganizovanú operáciu väčšieho rozsahu,” uviedli citované zdroje.

Na snímke policajti hliadkujú

Pamiatku obetí útokov si minútou ticha uctila aj Bezpečnostná rada OSN

Reklama

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku sa dnes začalo minútou ticha na pamiatku obetí štvrtkových teroristických útokov v Španielsku. Predsedajúci schôdze z Egypta vo svojom príhovore vyjadril sústrasť rodinám obetí a podporu raneným a vyzval všetkých prítomných, aby si obete uctili minútou ticha. Bezpečnostná rada OSN už v noci nadnes prijala vyhlásenie, v ktorom odsúdila útok. Osobitné vyhlásenie k nemu vydal aj generálny tajomník OSN António Guterres.

 

Omše za obete a zranených odslúžia v Barcelone i Paríži

Omše za obete a zranených odslúžia v nedeľu v barcelonskej Katedrále sv. Rodiny (Sagrada Familia) i v parížskej Katedrále Notre-Dame. Ako dnes informoval denník La Vanguardia, omša v Barcelone sa bude slúžiť v katalánčine, španielčine, taliančine, francúzštine a angličtine. Hlavným celebrantom bude barcelonský arcibiskup kardinál Juan José Omella.

V parížskej katedrále sa omša za obete útokov bude konať v nedeľu podvečer a slúžiť ju bude parížsky arcibiskup André Vingt-Trois, ktorý vo svojom liste Omellovi vyjadril sústrasť a ubezpečil o svojich modlitbách za obete, pozostalých i zranených, ale aj za všetkých Kataláncov a celé Španielsko.

Reklama

Televízia RTL informovala, že omša v katedrále Notre-Dame bude venovaná aj obetiam iných atentátov a prírodných katastrof, aké sa odohrali počas tohto leta napríklad v Burkine Faso, Pakistane či Sierre Leone.

 

Periódico: Útoky mali byť spáchané pomocou nákladných áut s výbušninou

Páchatelia útokov spočiatku plánovali spáchať svoje činy pomocou dvoch až troch nákladných áut s nastraženými výbušninami. Ich plány však v stredu večer zmaril výbuch v dome v meste Alcanar, kde skladovali výbušniny, napísal dnes španielsky denník El Periódico s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Po výbuchu v Alcanare boli nútení zmeniť svoje plány a rozhodli sa pre útok autom, ktoré zámerne vrážalo do chodcov, dodal denník.

Možnú spojitosť medzi oboma útokmi, ako aj ich súvislosť s udalosťami v Alcanare pripustil dnes na tlačovej konferencii v katalánskej metropole aj šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero. Trapero uviedol, že vďaka výbuchu v Alcanare sa podarilo predísť útoku oveľa väčších rozmerov.

Denník La Vanguardia zase na svojom webe informoval, že katalánska polícia pátra po štyroch mladíkoch podozrivých v súvislosti s útokmi.

Reklama

Denník s odvolaním sa na internú policajnú správu uviedol, že ide o štvoricu mladíkov marockého pôvodu vo veku od 17 do 24 rokov. Traja z nich – Moussa Oukabir, Mohamed Hychami a Younes Abouyaaqoub – sú obyvateľmi mesta Ripoll. Štvrtý muž, Said Aallaa, žije v obci Ribes de Freser neďaleko Ripollu.

Útoky si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 126 zranených. Oznámilo to dnes v Barcelone generálne riaditeľstvo civilnej ochrany a urgentnej medicíny. Hospitalizovaných zostáva 61 zranených v Barcelone. Stav 17 z nich lekári považujú za kritický a 25 ďalších má vážne zranenia.

Spomedzi šiestich ľudí zranených v meste Cambrils sú v nemocnici ešte štyria. Stav troch z nich je vážny. O zranených sa starajú v nemocniciach v Barcelone a Tarragone. Medzi obeťami sú aj štyria Španieli vrátane trojročného chlapca. Telá obetí previezli na oddelenie súdnej medicíny a zatiaľ neboli identifikované všetky.

Španielsky súd dnes zároveň vydal rozkaz nájsť a zatknúť štyri osoby podozrivé v súvislosti s útokmi. Podľa agentúry AP o tom dnes informovali policajné zdroje.

Španielska polícia upozornila kolegov vo Francúzsku, že biele úžitkové vozidlo značky Rénault Kangoo, ktoré si prenajal jeden z hlavných podozrivých zo štvrtkových útokov v Španielsku, mohlo prejsť cez hranice do Francúzska.

Rénault zatiaľ španielska polícia neobjavila a nahlásila ho dnes večer francúzskym kolegom. Predpokladá, že toto vozidlo mohlo prejsť cez hranice do Francúzska.

Katalánska polícia pripúšťa, že vodič dodávky je medzi piatimi osobami zabitými v noci nadnes pri prestrelke v prímorskom letovisku Cambrils. Informoval o tom dnes španielsky denník El País.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Stavebníctvo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných murárov, chýbajúce pracovné sily by mohol čiastočne nahradiť murovací robot. Dokáže nahradiť viaceré fyzické činnosti i znížiť stavebné náklady. Vo štvrtok o tom informoval Dušan Koháry zo spoločnosti Wienerberger, ktorá robota vytvorila.

13:36

Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). JDS o tom informovala vo štvrtok. Parlament by mal tento návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi.

13:36

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa môžu v júni znížiť, ale zostanú dostatočne reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné. Vyhlásil to vo štvrtok viceprezident ECB Luis de Guindos.

13:35

Geopolitické konflikty, ako sú vojny na Ukrajine a Blízkom východe, predstavujú podľa štátov združených v skupine G7 vážne riziko pre svetové hospodárstvo. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G7 po zasadnutí vo Washingtone v spoločnom vyhlásení v stredu (17. 4.) opäť apelovali na Rusko, aby ukončilo agresiu proti Ukrajine. Tým by zároveň odstránilo jeden z najväčších zdrojov neistoty, ktorá má negatívny vplyv na medzinárodný obchod, dodávateľské reťazce a ceny surovín.

13:35

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok ráno vrátili do budovy Európskej rady v Bruseli, aby pokračovali v ekonomickej časti mimoriadneho dvojdňového samitu. Témou ich rokovaní je hospodárska budúcnosť EÚ s dôrazom na ochranu jednotného trhu, budovanie únie kapitálových trhov a konkurencieschopnosť

13:34

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

13:34

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na Ukrajine a zníženie nerovnováhy v obchode. Vývoz čínskeho tovaru do Európskej únie (EÚ) totiž vlani prevýšil dovoz z bloku do Číny o 291 miliárd eur. Nie je pritom jasné, či niečo dosiahne na oboch frontoch.

13:32

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vo štvrtok žiadal zavedenie ďalších sankcií voči Iránu za víkendový útok na Izrael a konkrétnu pomoc pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali