Socialisti plánujú zvýšenie minimálnej mzdy na 800 eur

Socialisti plánujú zvýšenie minimálnej mzdy na 800 eur

Bratislava 7. augusta 2019 (HSP/Foto: SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Minimálna mzda by sa mala od začiatku budúceho roka radikálne zvýšiť. Po rokovaní s odborármi to uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Nové politické hnutie Socialisti ale plánujú navrhnúť výšku minimálnej mzdy na 800 eur

Na snímke zakladateľ vznikajúceho politického hnutia Socialisti Eduard Chmelár

Ako uviedol Robert Fico počas tlačovky, kým od začiatku tohto roka sa najnižšie hrubé zárobky zvýšili o 40 eur na 520 eur, od začiatku budúceho roka by mala minimálna mzda stúpnuť výraznejšie. “Keby bolo na mne, je to 600 eur a nikomu by sa nič nestalo, keby vláda rozhodla o 600 eurách,” povedal.

Reklama

Podľa Fica by sa mala prijať legislatíva, podľa ktorej by sa minimálna mzda automaticky zvyšovala podľa rastu priemernej mzdy na Slovensku, pričom by minimálna mzda tvorila 60 % z priemernej mzdy.

No podľa socialistov sa politici a ekonómovia len navzájom presviedčajú o tom, že Slovensku sa darí. “Považujeme to za výsmech pracujúcim ľuďom. Hrdíme sa rastúcou priemernou mzdou, ale dve tretiny pracujúcich ju nikdy nevideli.”

Reklama

Ak totiž zarábajúci človek poberá minimálnu mzdu a odčíta od nej napríklad  len výdavky na dochádzanie do práce, môže skončiť horšie ako keby poberal podporu od štátu. “Máme vyššiu produktivitu práce ako Poliaci, Estónci či Chorváti, no nižšie priemerné mzdy ako oni. Kým produktivita práce u nás dosahuje 82 percent priemeru EÚ, priemerná mzda len 37 percent priemeru EÚ. Rozširuje sa fenomén pracujúcej chudoby, keď ľudia pracujú, ale stále z toho nemajú nič. Do tejto armády chudobných pracujúcich dnes spadá už viac ako 314 000 zamestnancov,” píšu Socialisti v príspevku. 

Súčasné podmienky pre zamestnancov vidia ako nespravodlivé. “Mzda žiadnej kategórie by nemala byť sociálnou dávkou na prežitie, ale odmenou, ktorá zabezpečuje dôstojnú životnú úroveň pracujúcemu človeku a členom jeho domácnosti. Štatistické priemery vôbec nevystihujú často bezvýchodiskovú sociálnu situáciu zamestnancov a ich rodín.”

Veľa pracujúcich ľudí je v dnešnej dobe podľa ich názoru nútených naháňať nadčasy a privyrábať si prácami na čierno, aby dokázali uživiť seba a svoje rodiny.

Podľa Socialistov si v dnešnej dobe ani mnoho mladých ľudí nedokáže, kvôli nízkej mzde, naštartovať samostatný manželský život.  “Z existenčnej obavy o budúcnosť sa časť zamestnancov nedokáže ani postaviť za svoje ústavou a medzinárodnými dohovormi garantované práva. 89 % domácností má ťažkosti s platením úhrad nákladov na bývanie. Iba 5,5 % domácností dokáže splácať pôžičky, leasingy či hypotéky bez akejkoľvek záťaže. Ak je toto výsledok 30-ročného ponovembrového vývoja, tak je to hanba,” konštatujú Socialisti.

A odkazujú, že majú už toho dosť: “Nechceme dopadnúť ako v Spojených štátoch, kde sú už dnes milióny ľudí odkázané na potravinové poukážky, hoci majú prácu, ale tak mizerne platenú, že z nej nedokážu prežiť. Neuspokojíme sa s handrkovaním o niekoľko eur. Potrebujeme urobiť radikálny skok, aký urobili Slovinci v roku 2010.”

Reklama

Slovinskom, ktoré má podobnú štruktúru ekonomiky a podobnú výkonnosť ako Slovensko, má totiž minimálnu mzdu vyššiu až o 367 eur. “Preto ohlasujeme koniec lacnej práce. Navrhujeme zvýšenie minimálnej mzdy na 800 eur. Námietky zamestnávateľov, že v takom prípade budú prepúšťať, považujeme za bohapusté vyhrážky a zastrašovanie. Strašili tým vždy a všade (aj v spomínanom Slovinsku) a nikdy k tomu nedošlo.”

Okrem toho žiadna relevantná štúdia podľa nich nepreukázala nikdy priamu väzbu medzi zvýšením minimálnej mzdy a prepúšťaním. Zvýšenie minimálnej mzdy naopak “preukázateľne pomáha ekonomike, lebo zlepšuje kúpnu silu obyvateľstva, a tým pomáha aj miestnym podnikateľom. Pridajte sa k nám, vždy budeme stáť na strane ľudí s nízkymi príjmami, v prvej línii boja za sociálnu spravodlivosť, udržateľnú budúcnosť a svet bez násilia a vojen.”

 

 

Reklama

Podnikatelia nesúhlasia s tým, aby sa minimálna mzda určovala politickým rozhodnutím

Väčšina podnikateľov nesúhlasí s tým, aby sa minimálna mzda určovala na základe politického rozhodnutia. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v druhej polovici júla pripravila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) v spolupráci s Inštitútom pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Ako sa uvádza v tlačovej správe, zúčastnilo sa ho 146 podnikateľov z celého Slovenska. Z nich 95,9 % nesúhlasí s tým, aby sa minimálna mzda určovala na základe rozhodnutia vlády.

Podľa vyše polovice podnikateľov by sa minimálna mzda mala určovať na základe určeného vzorca naviazaného na produktivitu práce (55,6 % opýtaných) alebo na základe v zákone určeného vzorca naviazaného na rast priemernej mzdy (43,7 % respondentov). Dve tretiny, resp. 66,2 % podnikateľov, pocítilo v posledných rokoch negatívne dôsledky zvyšovania minimálnej mzdy.

Podnikatelia sa podľa tlačovej správy so zvyšovaním minimálnej mzdy vysporiadali rôzne. Najviac, až 43,1 %, obmedzilo rast miezd a odmien zamestnancov, 28,5 % z nich zvýšilo ceny, 22,2 % obmedzilo počet zamestnancov. Ďalších 13,2 % zvýšilo efektívnosť tak, aby sa to nedotklo počtu a odmien zamestnancov. S tým, aby sa v roku 2020 zvýšila minimálna mzda na 635 eur mesačne, čo je aktuálny návrh Konfederácie odborových zväzov (KOZ), súhlasí len 13,1 %. Zvyšných 86,9 % nesúhlasí s týmto návrhom. S návrhom niektorých zamestnávateľov, aby sa v roku 2020 zvýšila minimálna mzda na 552 eur mesačne, súhlasilo 62,1 % podnikateľov. Zvyšných 37,9 % nesúhlasí ani s týmto návrhom.

Viac ako polovica respondentov, resp. 54,2 %, potvrdila, že súčasná úroveň minimálnej mzdy spôsobuje problémy v ich podnikaní. Vo väčšej miere sú medzi nimi zastúpení podnikatelia z chudobnejších regiónov, konkrétne z Prešovského, Žilinského a Banskobystrického kraja.

Vláda by podľa podnikateľov mala pomáhať ľuďom s nízkym príjmom znížením daní a odvodov, čo myslí si 88,3 % z nich, ale aj podporou tréningu a rekvalifikácie – 35,2 % opýtaných. Podľa 26,9 % podnikateľov by mala pomáhať aj posilnením súbehu príjmu práce a sociálnych dávok alebo primeraným zvyšovaním minimálnej mzdy, čo uviedlo 10,3 % respondentov.

Spolu 51,4 % podnikateľov je za to, aby zamestnanci s minimálnou mzdou boli cez nezdaniteľné minimum úplne oslobodení od daní z príjmov, pričom výpadok príjmov v rozpočte verejnej správy by sa kompenzoval zvýšením iných daní, napr. daní z majetku, DPH, environmentálnych daní. Naopak, 48,6 % s týmto návrhom nesúhlasí.

Ako ďalej informovala Podnikateľská aliancia Slovenska, KOZ navrhuje na rok 2020 minimálnu mzdu v sume 635 eur, čo je medziročný nárast o 115 eur, resp. o 22 %, čím by sa minimálna mzda zvýšila na 55,31 % priemernej mzdy v roku 2020. Cieľom odborárov je postupne dosiahnuť úroveň 60 % priemernej mzdy. Zamestnávatelia navrhujú na rok 2020 zvýšiť minimálnu mzdu na 552 eur, resp. 48,08 % priemernej mzdy. “Nakoľko je proces určovania minimálnej mzdy v skutočnosti politickým rozhodnutím vlády, v zásade uvedené návrhy sú len mantinelmi, v ktorých sa vláda bude pohybovať a rozhodne,” ukončila PAS.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali