Slušné Slovensko predstavilo svojich kandidátov do komunálnych volieb. Hlina je v šoku

Slušné Slovensko predstavilo svojich kandidátov do komunálnych volieb. Hlina je v šoku

Bratislava 2. júla 2018 (HSP/Foto: TASR-Pavol Zachar) AKTUALIZOVANÉ

 

Podporili aj architekta Penty 

Na snímke zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko sprava Juraj Šeliga a Karolína Farská počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili troch kandidátov do komunálnych volieb

Organizátori protestov Za slušné Slovensko dnes na tlačovej konferencii ohlásili svojich troch preferovaných kandidátov do komunánych volieb, a to architekta Matúša Valla na primátora Bratislavy, Mareka Hattasa na primátora v Nitre a Petra Fiabáneho na primátora v Žiline. Šeliga to vysvetľuje tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska, sú transparentní a volajú po tom, aby občania aj po voľbách mohli participovať na správe veci verejných.

Reklama

Architekt, ktorý podľa Hlinu “pracuje pre Pentu”, mestský aktivista a hudobník Matúš Vallo je okrem toho tiež kandidátom, ktorého podporujú strany SPOLU-občianska demokracia a hnutie Progresívne Slovensko.

 

Reklama

Kandidáti za hnutie Za slušné Slovensko z ostatných častí Slovenska musia dostať súhlas organizátorov protestov z ich miest alebo obcí

Organizátori protestov Za slušné Slovensko ohlásili, že sa môžu hlásiť ďalší občania, podmienkou len má byť skutočnosť, že budú kandidovať ako nezávislí, musia sa hlásiť k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a musia ich poznať jednotliví koordinátori zhromaždení Za slušné Slovensko a dať im súhlas. “Takto chceme ukázať ľuďom, že politika nie je niečo zlé a ak chceme zmenu v krajine, musíme začať od seba a angažovať sa,” vymenoval podmienky podpory kandidátov Šeliga.

Na otázku novinárov, či toto práve nie je aktom ich vstupu do politiky, Šeliga uviedol: “Stále zostávame občianskou iniciatívou. Smrť investigatívneho novinára v marci (je možné, že organizátori protestov nevedia, že novinára zavraždili ešte vo februári? Oficiálna správa hovorí, že bol zavraždený 21. februára 2018, pozn. red.) nás všetkých pohla k tomu, že nemôžeme ostať ticho a pochopili sme,že ľudia sa musia angažovať a my ich v tom podporíme a budeme ich motivovať.” Podľa neho to, že niekoho podporia, hovorí o tom, že daní ľudia sa “hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tieto podmienky.  Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my,” uviedol Juraj Šeliga.

“Naša vízia je veľmi konkrétna. Jedna z vecí, ktorá je relatívnou novinkou na Slovensku, je to, že kandidáti, ktorí sa chcú prihlásiť k tejto vízii a chcú podporu iniciatívy Za slušné Slovensko, musia po svojom zvolení raz za dva mesiace usporiadať minimálne 90-minútové stretnutie s občanmi,” priblížil. Nosnou časťou vízie je volanie po transparentnosti, aby bolo všetko verejne prístupné a ľudia vedeli, čo sa okolo nich deje.

 

Reklama

Hlina: Je to sklamanie

Na predstavenie troch kandidátov zareagoval so sklamaním predseda hnutia KDH Alojz Hlina. Hnutie totiž propaguje za primátora Bratislavy Caroline Liškovú heslom (paradoxne propagujúcim rodovú rovnosť) “prvá primátorka Bratislavy” a zrejme očakával podporu aj zo strany slušných. Zároveň upozornil, že Slušní ľudia fakticky postavili kandidáta, ktorý je architektom Penty:

“Sklamanie. Veľké sklamanie. „Slušné Slovensko“ sa rozhodlo ovplyvňovať voľby. Koniec –koncov, to sa čakalo. Problém však je, že nezačali práve šťastne. Podporiť M.Valla za primátora Bratislavy nie je z ich strany čestné. To nie je „Slušné Slovensko“. Ľudia nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori protestov za Slušné Slovensko podporujú „architekta Penty“.

Človek nemôže za to, kde sa narodil, komu sa narodil, do akej rodiny sa narodil. Nemôže za svojich rodičov, starých rodičov, ostatnú rodinu, ale môže za to, čo sám urobil. Na tom sa dúfam zhodneme. Ak sa niekto rozhodne po tom všetkom, čo sme o Pente počuli pre nich robiť architekta, tak je to jeho rozhodnutie a preberá zaň zodpovednosť. Pochybujem, že Haščák priložil devinu k Vallovej hlave a povedal, že musí pre nich robiť.

Ak niekto chce posielať faktúry Pente, nech sa páči, ale verím, že na Slovensku a špeciálne v Bratislave sú ľudia, ktorí nemajú pamäť jednobunkovca. Ak M.Vallo bral ako profesnú výzvu robiť veľké projekty pre firmu so silne problematickým imídžom, tak v poriadku, ale potom by si mal byť vedomý, že uchádzať sa o verejnú službu v slušnej krajine je problém. 

Reklama

Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre „problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho-ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali.

Zaráža ma tá „social-proof“, aká prebehla v niektorých bratislavských kruhoch. Zaráža ma a som z nej smutný. Penta nech si stavia. Ak to niekto dovolí, architekti nech pre ňu kreslia, ak to berú ako výzvu. Ale mali by sme mať aspoň toľko hrdosti, že architektom, ktorí sa takto rozhodli, nebudeme tlieskať, keď sa rozhodnú kandidovať na verejnú funkciu.”, uzavrel Hlina.

Ako ďalej členka iniciatívy Karolína Farská ohlásila, iniciatíva Za slušné Slovensko bude pokračovať aj v lete, vydajú sa do regiónov, kde budú diskutovať s ľuďmi a spúšťajú nový portál, kde budu ľudia hlásiť, ako funguje spravovanie verejných vecí. “Budeme vyzývať všetkých čestných ľudí, aby začali zvažovať svoje prípadné kandidatúry na poslancov zastupiteľstiev alebo primátorov i starostov miest a obcí Slovenska,” poznamenala Farská.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali