Slovensko – Škótsko 3:0, Mak: “Ľuďom sme ukázali, že chceme bojovať”

Slovensko – Škótsko 3:0, Mak: “Ľuďom sme ukázali, že chceme bojovať”

Trnava 12. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dlhé 423-minútové prekliatie zlomil v 18. minúte krídelník Róbert Mak

Slovenskí futbalisti zvíťazili v ich treťom zápase kvalifikácie MS 2018 nad Škótskom 3:0 v Trnave. Po utorňajšej konfrontácii si do tabuľky F-skupiny zapísali prvé tri body po dvoch predchádzajúcich prehrách 0:1 s Anglickom, resp. v Slovinsku. Najbližšie sa zverenci reprezentačného trénera Jána Kozáka v boji o šampionát v Rusku predstavia 11. novembra proti Litve opäť na trnavskom Štadióne Antona Malatinského.

Reklama
Na snímke vpravo Róbert Mak (Slovensko) a kapitán Darren Fletcher (Škótsko) v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko - Škótsko
Na snímke vpravo Róbert Mak (Slovensko) a kapitán Darren Fletcher (Škótsko) v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko – Škótsko

Osemfinalista letného EURO pred týmto zápasom ťahal sériu troch prehier a 405 minút bez streleného gólu. Dlhé 423-minútové prekliatie zlomil v 18. minúte krídelník Róbert Mak, ktorý v 56. minúte zvýšil aj na 2:0. Gólovo sa presadil i útočník Adam Nemec hlavou v 68. minúte a Slovensko si po kvalitnom defenzívnom i ofenzívnom výkone pripísalo prvú výhru v tejto kvalifikácii.

 

Reklama

Kvalifikácia MS 2018, F-skupina, 3. kolo:

Slovensko – Škótsko 3:0 (1:0)

Góly: 18. a 56. Mak, 68. Nemec, ŽK: Sabo (SR), rozhodovali: Strömbergsson – Gustavsson, Nilsson (všetci Švéd.), 11098 divákov.

Zostavy a striedania:

SR: Kozáčik – Sabo, Škrtel, Ďurica, Holúbek – Škriniar, Kucka – Ďuriš, Hamšík (87. Kiss), Mak (81. Švento) – Nemec (69. Bakoš)

Reklama

Škótsko: Marshall – Paterson, Martin, Hanley, Tierney – D. Fletcher (64. Griffiths) – Ritchie (64. Anya), McArthur, Bannan, Snodgrass – S. Fletcher (74. McGinn)

 

Slovensko si zapísalo prvé tri body v boji o finálový turnaj v Rusku

Prvých desať minút sa súperi oťukávali. Potom ako prvý pohrozil hlavičkou Steven Fletcher, ale minul. Slováci odpovedali v 14. minúte štipľavou strelou Ďuricu z diaľky, ktorá narobila brankárovi Marshallovi isté problémy. Zápas bol vyrovnaný, no v 18. minúte vypukla slovenská radosť. Holúbekov center z ľavej strany hlavičkoval na bránu Hamšík, Marshall vyrazil priamo na Maka, ktorý z druhej vlny tvrdou strelou pod brvno odklial 423-minútové gólové suchoty sokolov. Početnú enklávu fanúšikov hostí nahneval rozhodcom neodpískaný zákrok slovenských obrancov na hráča hostí pri zrode gólovej akcie. Ale Škóti po góle pridali plyn a ovládli na dlhý čas dianie. Slovensko sa zbytočne hlboko zatiahlo a nechalo priestor súperovi. V 20. minúte po rýchlej krídelnej akcii Škótov Kozáčik na roh vyrazil strelu Snodgrassa. V 30. minúte hlavička McArthura nebezpečná nebola a ani následný pokus Tierneyho. V týchto fázach hostia ovládli stred poľa, dobre kombinovali a tlačili sa dopredu. Až v závere polčasu opäť zahrozili domáci. V 40. minúte si Mak pekne nabehol, zasekol obrancu na stred a jeho technický obstrel Marshall s vypätím síl vyrazil na roh. Po ňom sa na zadnej tyčke dostal do nádejného zakončenia Ďurica, Marshall opäť podržal dobrým zákrokom spoluhráčov.

Na snímke gólová radosť Slovákov po strelení gólu v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko - Škótsko
Na snímke gólová radosť Slovákov po strelení gólu v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko – Škótsko

Ani prvých desať minút druhého dejstva neponúklo výnimočné momenty, potom zrazu ale opäť gólovo udreli Slováci. V 56. minúte opäť po akcii z ľavej strany vnikol do šestnástky Holúbek a spätnou prihrávkou našiel Maka. Ten si ešte zasekol obrancu a vo vylepšenej pozícii prekonal Marshalla. Bol to už jeho deviaty gól v najcennejšom drese v 33. zápase. A upokojení Slováci pridali aj tretí presný zásah, keď v 68. minúte po Makovom rohu loptu hlavou upratal Nemec do siete za bezmocného Marshalla. Hostia nerezignovali, v 78. minúte krížnou strelou minul striedajúci Griffiths, o minútku už bol jeho projektil presnejší, ale Kozáčik vyrazil na roh. V 84. minúte po chybe Saba skúsil kľučku na Kozáčika opäť Griffiths, ale opäť neuspel. Skóre sa už do konca nezmenilo a Slovensko si teda zapísalo prvé tri body v boji o finálový turnaj v Rusku.

Reklama

 

Reakcie po zápase /zdroje: RTVS, TASR/

Ján Kozák, tréner SR: “Očakával som ťažký zápas a začiatok to potvrdil. Pomohol nám prvý gól, potom hralo mužstvo kompaktne aj dobre. Hráči podali kvalitný výkon, zaslúžene sme vyhrali. Takéto zápasy sú o prvom góle a dnes sme ho dali my.”

Martin Škrtel, kapitán SR: “Výsledok je 3:0, ale víťazstvo sa nerodilo ľahko. Škóti majú kvalitný tím, my sme však potvrdili našu silu, dali tri góly a zaslúžene vyhrali. Išli sme zo zabezpečenej obrany a síce ľudia tvrdia niečo iné, ale my vieme, na čo máme a v čom sme najsilnejší. Zbytočne sme to neotvorili, pridali sme k tomu góly a sme spokojní.”

Jakub Holúbek, obranca SR: “Z môjho pohľadu to bol parádny zápas, dve prihrávky na góly sú dobre. Som za ne šťastný, myslím, že som sa odvďačil trénerovi za šancu. V defenzíve sme fungovali dobre, nedostali sme gól a aj smerom dopredu to bolo fajn.”

Róbert Mak, autor dvoch gólov SR: “Teší ma, že som takto pomohol mužstvu. Najdôležitejšie bolo víťazstvo, a to sa nám podarilo. Odovzdali na ihrisku maximum a ukázali sme, že chceme hrať za Slovensko, chceme bojovať. Vyhrať 3:0 nad Škótskom, to nie je len tak. Tlak je na nás v každom zápase, ale tento bol veľmi dôležitý. Ľuďom na Slovensku sme ukázali, že futbal vieme hrať. Brali by sme aj víťazstvo 1:0, takto sme o niečo spokojnejší.”

Milan Škriniar, obranca SR: “Chceli sme vyhrať. Fanúšikov sme potešili, videli tri pekné góly, môžeme byť všetci spokojní. O svojom štarte v áčku som sa dozvedel deň po zápase proti Bielorusku s ‘dvadsaťjednotkou’. Som rád, že som mohol tímu pomôcť. Snažil som sa plniť defenzívnejšie úlohy, niekedy sa to podarilo, inokedy nie. Myslím si však, že to nebolo z mojej strany zlé. Po tomto víťazstve všetkým odľahlo, myslím, že toto nás naštartuje.”

Matúš Kozáčik, brankár SR: “Dosiahli sme dôležité víťazstvo aj čisté konto, takže panuje spokojnosť. Vedeli sme, že Škóti majú silné štandardné situácie a mnoho lôpt hrajú vzduchom. Na to sme sa pripravovali a sme radi, že sme to zvládli bez inkasovaného gólu. Bol to veľmi podstatný zápas po dvoch nevydarených. Získali sme tri body a dotiahli sme sa k súperom.”

Marek Hamšík, stredopoliar SR: “Sme radi, že sme zvládli takýto zápas. Pre nás niečo riešilo iba víťazstvo. Pomohol nám prvý gól, Škóti potom znervózneli a nám sa hralo ľahšie.”

 

Reklama

Tabuľka:

1. Anglicko 3 2 1 0 3:0 7

2. Litva 3 1 2 0 5:3 5

3. Slovinsko 3 1 2 0 3:2 5

4. Škótsko 3 1 1 1 6:5 4

Reklama

5. SLOVENSKO 3 1 0 2 3:2 3

6. Malta 3 0 0 3 1:9 0

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali