Slovensko by malo do roka prijať 802 utečencov z Grécka a Talianska

Slovensko by malo do roka prijať 802 utečencov z Grécka a Talianska

Bratislava 23. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pri výpočte distribučného kľúča sa zohľadnili štyri kritériá

Slovensko by malo do roka prijať na základe utorkového (22.9.) rozhodnutia ministrov vnútra Európskej únie 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka.

Reklama
Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik
Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik

“Tento počet ešte bude môcť byť znížený v prípade účasti Nórska a Švajčiarska. Okrem toho Írsko avizovalo, že dobrovoľne prijme 4000 žiadateľov o azyl a Dánsko ďalších 1000 utečencov. Veľká Británia bude prijímať sýrskych utečencov priamo z utečeneckých táborov na Blízkom východe,” priblížil vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Pri výpočte distribučného kľúča sa zohľadnili štyri kritériá, a to veľkosť populácie, ekonomická sila krajiny (HDP), počet žiadostí o azyl za posledných päť rokov a miera nezamestnanosti.

Reklama

V prípade nutnosti sa bude prerozdeľovať ďalších 54.000 utečencov. Pre Slovensko by to znamenalo prijatie 656 ľudí, avšak toto číslo by mohlo byť aj menšie.

Únia podporí túto relokačnú schému 780 miliónmi eur. Prijímajúci štát dostane 6000 eur na jedného utečenca.
Každá členská krajina bude mať právo odmietnuť konkrétneho žiadateľa o azyl, a to v prípade, že by predstavoval hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Žiadateľ o azyl bude povinný zostať v hostiteľskom štáte, do ktorého bol pridelený. Bez jeho súhlasu sa nemôže presunúť do iného. Ak ho opustí, eskortuje sa späť. Okrem toho sa vystaví riziku, že stratí ochranný právny status. Identifikovať pôvodnú hostiteľskú krajinu, teda Taliansko alebo Grécko, sa bude dať vďaka povinnému snímaniu odtlačkov prstov.

Komisia tiež odporučila členským krajinám, aby zvážili pravidelnú ohlasovaciu povinnosť a poskytovanie čisto materiálnej pomoci, ako je bývanie, strava či odevy. “Rôzna úroveň finančných dávok by mohla stimulovať sekundárne pohyby,” pripomenul Králik.

Prijímať sa budú iba utečenci, pochádzajúci z krajín, u ktorých je miera udeľovania azylu nad hranicou 75 percent. “V súčasnosti ide o občanov Sýrie, Eritrey a Iraku. Pôjde o utečencov, u ktorých existuje zjavná a naliehavá potreba medzinárodnej ochrany,” dodal Králik. Zároveň sa tým umožní, aby si ekonomickí migranti nemohli neodôvodene predlžovať svoj pobyt v rámci EÚ a mohli byť bez meškania vrátení do krajiny pôvodu.

Reklama

Členský štát bude môcť za výnimočných okolností do troch mesiacov od prijatia oznámiť Rade EÚ a Európskej komisii, že nie je schopný podieľať sa na premiestnení utečencov, a to maximálne do výšky 30 percent z počtu, ktorý mu prináleží. “Musí pritom uviesť legitímne dôvody, ktoré sú v súlade so základnými hodnotami EÚ. Môže ísť napríklad o náhly prílev utečencov, ktorý vytvorí enormný tlak na azylový systém daného štátu,” vysvetlil Králik.

Ministri vnútra prijali v utorok väčšinovo návrh komisie na premiestnenie 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu. Proti kvótam bolo Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

Z Talianska sa ich má presunúť 15.600, z Grécka 50.400 a 54.000 z Maďarska. Budapešť si však neželala, aby bola zaradená do zoznamu odbremenených krajín, tak sa rozhodlo, že predmetných 54.000 sa môže použiť v prípade, ak iný štát bude v najbližšom období čeliť náhlemu prílevu utečencov. Ak sa tento počet v najbližšom roku neprerozdelí medzi iné štáty, bude sa môcť použiť na ďalšie odbremenenie Talianska a Grécka.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali