Slovanisti sa v Solúne musia mať na pozore, v “hrobke” bude plno

Slovanisti sa v Solúne musia mať na pozore, v “hrobke” bude plno

Bratislava 29. augusta 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Futbalový štadión PAOK-u Solún postavili v roku 1959 a odvtedy prešiel dvoma rekonštrukciami. Slovanistov na ňom vo štvrtok večer od 20.00 miestneho času (19.00 SELČ) čaká pekelné prostredie, bude na ňom takmer 30-tisíc fanatických prívržencov domáceho tímu. Zopár fanúšikov príde aj  zo Slovenska, no podľa Slovenky žijúcej v Solúne Daniely Truchlej, by sa mali priaznivci Slovana v meste radšej ukazovať čo najmenej

Na snímke pohľad na štadión Toumba, dejiska štvrtkovej odvety play off Európskej ligy UEFA 2019/2020 vo futbale PAOK Solún – ŠK SLovan Bratislava v Solúne v Grécku

Štadión je pomenovaný Toumba, čo v preklade znamená hrobka. Podľa domácich žurnalistov bolo na jeho mieste v minulosti niekoľko hrobov, odtiaľ pochádza súčasný názov a rovnako sa volá aj mestská časť v okolí. PAOK už vyše roka doma neprehral, vďačí za to aj svojim verným fanúšikom. Tí pred každým zápasom zapália po celom okruhu štadióna svetlice, čo má údajne signalizovať, že súper Solúnčanov zhorí v gréckom pekle. “Sú dosť agresívni, ale celkovo sú Gréci v pohode. Na štadióne je sektor číslo 4, kde sa zhromažďuje tvrdé fanúšikovské jadro,” povedala pre TASR Truchla.

Reklama

Ihneď po prílete informovali zástupcovia gréckej polície slovenských novinárov, aby sa v meste nepohybovali sami, a aby si dávali pozor. Najmä fanúšikovia “belasých”, ktorí prídu do dejiska odvety Európskej ligy po vlastnej osi, by mali byť obozretní. “V meste výtržnosti nerobia, iba na futbale. Poznám sa s niekoľkými. No je dôležité, aby fanúšikovia Slovana neprovokovali. Ja si myslím, že to tak je všade. Musím však povedať, že v meste je oveľa viac policajtov, ako pred zápasom s Ajaxom Amsterdam v 3. predkole Ligy majstrov,” vysvetlila situáciu Truchla. Na zápase bude plný  štadión, klub má registrovaných 23-tisíc držiteľov permanentiek z celkovej kapacity 29-tisíc. Slovanistov by malo byť okolo stovky.

Obavy polície pred štvrtkovým zápasom sú na mieste, pretože priaznivci PAOK-u zažili na Slovensku ťažké chvíle. Ihneď po príchode na štadión niekoľkých z nich spacifikovala polícia, pričom použila obušky a slzotvorný plyn. Gréci totiž zdemolovali na Tehelnom poli vo svojom sektore sociálne zariadenia a bufety. V meste sa predtým stretli aj s fanúšikmi Slovana a ani to sa nezaobišlo bez násilností. Partia Solúnčanov sa dokonca zmocnila jednej z vlajok, ktorá patrila fanúšikom Slovana. “Čakáme vás v hrobke vy prašivci,” hlásili v stredu priaznivci ultras PAOK na sociálnej sieti. “Tomu, že hrajú proti Slovákom, neprikladajú špeciálny význam. Oni sú zvyknutí, že každý rok hrajú s niekým iným. Ale sú veľmi sebavedomí,” dodala Truchla s tým, že najväčším rivalom PAOK-u v domácej súťaži je Olympiakos Pireus.

Reklama

Solún sa v roku 1986 stal partnerským mestom Bratislavy. Pochádzajú z neho solúnski bratia Cyril a Metod, ktorí tvoria v dejinách Slovanov a zvlášť Slovákov jednu z najdôležitejších kapitol. Manažérka a tlmočníčka, ktorá dostala výpravu Slovana na starosť, je už v 365-tisícovom meste udomácnená. Spolu s ňou žije v druhom najväčšom gréckom prístavnom meste asi desať ďalších Slovákov. “Moja mama sa sem vydala a ja som prišla za ňou. Som tu už trinásť rokov. Vlani sme mali všetci Slováci žijúci v Solúne stretnutie s veľvyslankyňou, ktorá tu bola na návšteve. Pozerali sme nejaký dokument a mali sme občerstvenie, tak sme sa zoznámili,” uzavrela pre TASR Truchla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali