Slovania – zopár poznámok k pokriveným reáliám seriálu a čo vlastne boli postrižiny?

Slovania – zopár poznámok k pokriveným reáliám seriálu a čo vlastne boli postrižiny?

Bratislava 17. mája 2021 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/Young RD)

 

Videli sme veľkolepý seriál s veľkou reklamou, ktorá sľubovala silný príbeh, dúfali sme v jeho dokumentárnu hodnotu. Bombastická reklama naozaj vyvolala očakávanie grandiózneho, výnimočného diela. Výnimočné bolo. Vraj s najvyššou cenou doposiaľ. Nevieme zatiaľ, koľko presne stál, prezradili, že to bolo cez 4 mil. eur. Doposiaľ bol najdrahší 11 dielny obľúbený seriál Inšpektor Max, ktorý sa točil 6 rokov a jedna časť trvala 60 minút. Stál 4 177 321 €. Pre porovnanie, 13 dielny seriál s názvom 1890, ktorý mal výbornú sledovanosť, stál 2 015 000 €.

Slovania
Na snímke záber z filmu Slovania

Tvorcovia uviedli príbeh z VII. storočia, z doby prítomnosti Avarov v Pannónii, ktorý sa len hmlisto podobá vtedajšej skutočnosti. Preto po odvysielaní prvej časti začali zdôrazňovať, že sa jedná o historicko fantazijný príbeh. Scenáristi zrejme nemali radi dejepis!. Ak sa na príprave filmu podieľali aj odborníci z historiografie, bolo by správne uviesť ich mená. Hoci – možno boli vypočutí a nerešpektovaní?

Reklama

Film má rozťahaný, chudobný dej, veľa negatívne pôsobiacich scén v ponurej atmosfére, akoby ľudia pred tisícpäťsto rokmi nepoznali radosť, šťastie, slnečný svit. Vyvoláva to v divákovi pocit beznádeje, skľúčenosti, ba až depresie. Zámerné potláčanie slnečného svitu mi pripadalo ako cenzúra svetla.

V seriáli ma vyrušovalo mnoho konkrétností. Z môjho okolia viem, že to nebolo tým, že sa venujem histórii. Vyrušovalo to aj ľudí, ktorí si sadli k televízorom s očakávaním hodnotného veľkodiela. Žiada sa mi spomenúť tieto momenty:

Reklama

 

Slovania či Sloveni?

Názov Slovania história nepozná. Od Solúna, odkiaľ prišli Konštantín s Metodom, cez Srbsko, Macedónsko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko poznajú všeobecný názov pre Slovanov a tým sú Sloveni. Toto je skutočný historický názov. Ak žijeme na Slovensku, ženy sú Slovenky, muži sa tiež mali volať Sloveni, nie hanlivo Slováci!

Hradiská Furnau a Veľký Stôl. To prvé s  neslovanským názvom do koncepcie vôbec nepasovalo. Obe hradiská – Furnau, aj Veľký stôl sú porastené stromami. V skutočnosti boli hradiská výšinné, teda na kopcoch, nie ponorené do dolín a neboli zarastené stromami, pretože drevo bolo použité na stavby a na kúrenie. Podstatné pre obyvateľov okrem toho bola stratégia, teda výhľad na blížiace sa nebezpečenstvo.

Tvorcovia kostýmov urobili zo Slovenov úbohých žobrákov, pritom stačilo sa opýtať nejakého historika, etnografa, ktorý by im ukázal, ako má kostým vyzerať. Radúz mal oblečenie hybridu Kelta, Čarad pôsobil ako africký šaman.

Bol tam muž menom Belo a má čierne vlasy. Meno Belo dávali deťom so svetlými vlasmi, svetlou kožou. Bielym.

Reklama

 

Akt dospelosti

Postrižiny bol akt, pri ktorom odstrihli detské vlasy nielen chlapcom, ako to je v seriáli, ale aj dievčatám. Akt zahŕňal aj skúšku dospelosti – chlapec musel niečo uloviť, dievča niečo vyhotoviť. Ale postrižiny boli spojené aj s prvou súložou týchto mladých a to pred očami kmeňa. To nie sú výmysly! Ešte pred rokmi sa niečo podobné tradovalo na rumunskej hore Muntele Gaina. Svedectvo o tomto akte píšu arabskí obchodníci prechádzajúci v tej dobe našimi krajinami.

Prekvapovalo ma, že niektorí aktéri – muži – mali oholené hlavy. Pritom aj z Varadínskeho registra, čo je seriózny historický súdny dokument vieme, že oholenie hlavy bol vlastne najnižší trest za krádež. Ak sa zlodej nepolepšil, nasledovalo odrezanie ucha, potom nosa a najhorší trest za krádež bolo odrezanie ruky. Oholenie hlavy bolo teda u Slovanov žijúcich v našom priestore znakom potupy, trestu. Oholené hlavy Radúza, Čarada a ostatných bolo naozaj nenáležité, deformujúce faktografiu.

Vo štvrtom dieli Avari mali mať krátkodobé sídlo pod skalou v lese. Film nerešpektuje overený fakt, že Avari sa vyhýbali lesom a horám. Báli sa lesných duchov a ľudí v nich žijúcich, neboli pripravení na boj z úkrytu.

Kupec Samo, ktorý sa v prvých častiach volal Vlad, mal úplne iný osud. Aj horší žiaci si pamätajú učivo z dejepisu, že Samo bol franský kupec, ktorý prišiel na naše územie aj so svojou družinou. Stal sa vojvodom Slovenov r. 623 a mal 12 žien, dvadsaťdva synov a pätnásť dcér. Pod jeho vedením boli Avari porazení a Samo vládol Slovenom 36 rokov. Autori filmu úplne odignorovali overené dejiny! Nad tým sa pohoršovali aj moji vnuci!

Reklama

Film nehovorí nič o tom, ako a čím sa živili ľudia, že obrábali polia, piekli chlieb, tkali látky, stavali obydlia a podobne.

 

Vyznávači ranného kresťanstva

V deviatom dieli je hradisko Veľký Stôl bez stromov. Vyrušilo ma to, akoby som bol zrazu v inom filme, narušilo to kontinuitu prostredia. Na konci tohto dielu hovorí Samo Drahe: „Vy máte Morenu, Svaroga a u nás je syn Boží.“ Draha mu odpovedá: „A vraj my sme čudní!“ Divákovi sa tu podsúva Samo ako kresťan, zvestovateľ. Pritom vieme, že na kostole v obci Boldog pri Senci je hneď niekoľko kamenných dôkazov, že kresťanstvo tu bolo približne už r. 68 n.l. Vieme, že už r. 251 sa synody biskupov zúčastnili biskupi z Agrie – Jágra (Egra), Briggetia (pri Komárne) a zo Subura, teda Zoborského kláštora! Ariánskeho kláštora!

Sloveni okrem vyznávania svojich tradičných Bohov a bôžikov boli aj ariáni, teda vyznávali ranné kresťanstvo 500 rokov pred príchodom Sama na naše územie. Ariánsky katolicizmus nebola žiadne sekta dvadsiatich ľudí, ale naozaj masové spoločenstvo kresťanov v slovanských a gótskych kmeňov, ktoré žili vo vzájomnej symbióze, niekedy i proti sebe bojovali. Kto chce o tom dôkazy, podrobne o tom píšem v knihe Naše dejiny úplne inak, Reppertum a v románe Helena a jej dynastia.

Celé finále s názvom Bitka bolo naivné, rozťahané, vágne. Bitka bola načrtnutá hŕstkou bojovníkov, pritom vieme, že tento stret Slovanov a Avarov bol masový.
Nevedel som sa dočkať konca, aby som to celé mal za sebou. Prinútil som sa sledovať to, lebo moji priatelia boli zvedaví na môj názor. Bol to doslova premárnený čas. Najlepšia na tom filme bola záverečná pieseň Láska neumiera.

Chcieť natočiť niečo veľké, keď už sú teda peniaze, nestačí. Treba ešte aj vedieť, ako. Jojke ďakujem za to, že dala s dobrou vôľou peniaze na natočenie seriálu, ktorý mal byť hodnotný, no tvorcovia stvorili paškvil, na ktorý sa nedá pozerať.

Ak Američania natočia film o Kleopatre a spotvoria históriu, lebo si ju fantazírujú tak, aby to neznalého diváka ohúrilo, tak aspoň dajú filmu umeleckú hodnotu. Ale natočiť film slovanských autorov o samých sebe a zhovädiť sami seba deformovaním dôležitých faktov, s minimálnou umeleckou hodnotou, to je tragédia! Znásobená o to, že tento film je aj ukrajinský a podľa slov tvorcov, má byť ponúknutý aj na svetový trh.

Ak sa použije bombastická reklama na nekvalitný film, divák už ďalšej neuverí. Z môjho okolia sa ľudia vyjadrovali spravidla tak, že im stačil prvý diel a seriál odmietli.

Film neurazil len slovenského diváka, ktorý tuší, že skutočná pravda o dejinách bola iná, ale nedajbože ho ponúkneme Srbom, Macedóncom, či Čechom, či dokonca Rusom, vlastne komukoľvek, zarobíme si na poriadnu hanbu! Tlieskať budú hlavne neprajníci.

Alan Dolog

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali