Slováci zdolali Rusko 2:1 a oživili nádej na postup do osemfinále

Slováci zdolali Rusko 2:1 a oživili nádej na postup do osemfinále

Lille 15. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenskí futbalisti zvíťazili v stredajšom zápase EURO 2016 nad Ruskom 2:1 a odlepili sa z posledného miesta v tabuľke B-skupiny. Zverenci trénera Jána Kozáka odčinili prehru s Walesom (1:2), keď v súboji so “zbornou” položili základ víťazstva už v prvom polčase po ukážkových góloch Vladimíra Weissa a Mareka Hamšíka. V 80. minúte striedajúci Denis Glušakov dokázal už len zmierniť prehru favorita.

Na snímke slovenský futbalista Marek Hamšík (vpravo) sa teší po strelení gólu na 2:0 počas zápasu
Na snímke slovenský futbalista Marek Hamšík (vpravo) sa teší po strelení gólu na 2:0 počas zápasu

Tréner Ján Kozák urobil tri zmeny v zostave oproti duelu s Walesom, ktorý slovenským futbalistom výsledkovo nevyšiel. Na ľavom kraji obrany nastúpil uzdravený Hubočan, v strede poľa Pečovský a na hrote Duda, autor gólu do siete Walesu. Pod zatvorenou strechou štadióna v Lille vstúpili Slováci do zápasu aktívne. V 3. minúte vybojoval Mak prvú štandardnú situáciu a po nej roh, ale jeho tím sa nedostal k zakončeniu. V 8. minúte Dziuba vyzvŕtal Škrtela, ale slovenský kapitán nestratil stabilitu a napokon nepustil ruského útočníka do šestnástky. O dve minúty zakončil Hamšík brejkovú situáciu tvrdou strelou z ťažkého uhla, bránu však netrafil.

Reklama

Slováci mali územnú prevahu, pri výstavbe útočných akcií im však chýbala väčšia podpora krídelných priestorov a tak sa dostávali iba k náznakom šancí. Ruský tím ťažil najmä z výškovej prevahy. Po dvoch vyhratých hlavičkových súbojoch sa ocitol v dobrej palebnej pozícii Smolov, ale lopta mu nesadla. Rusi s pribúdajúcim časom prevzali iniciatívu a rýchlymi kombináciami sa jednoducho dostávali za chrbát slovenskej defenzívy. V 23. minúte bol v šanci Dziuba, ktorý hlavičkoval v záklone málo razantne a Kozáčik si s jeho pokusom poradil.

V 28. minúte sa Slováci dopustili série chýb, keď sa nestihli včas vrátiť nazad po ofenzívnom výpade a Smolov z hranice šestnástky o centimetre minul žrď Kozáčikovej brány. Slovenské nepresnosti boli vodou na ruský mlyn, “zborná” však v koncovke nenašla potrebný kľud.

Reklama

Dôležitý prvý gól napokon padol na opačnej strane ihriska. Hamšík v 32. minúte skvele načasovanou prihrávkou zo stredového kruhu našiel nabiehajúceho Weissa, ktorý si zasekol dvoch obrancov a krížnou strelou k ľavej žrdi nedal Akinfejevovi šancu – 0:1. Hamšík ukázal svoju genialitu aj krátko pred koncom prvého polčasu, keď jeho individuálnej akcii chýbala len gólová bodka. Tú sa mu podarilo “napísať” v záverečných pasážach prvého polčasu.

S Weissom si zopakoval spoluprácu pred prvým gólom a po nakrátko zahratom rohu falšom od žrde poslal loptu do siete – 0:2. Slováci vyškolili súpera v efektivite a kráčali za ziskom historických bodov na najväčšom európskom turnaji, ku ktorým im výrazne pomáhali aj tisícky ich krajanov-fanúšikov na tribúnach.

Ruský kouč Sluckij vymenil pred začiatkom druhého polčasu dvoch štítových stredopoliarov, ale dvojgólová “deka” zanechala na jeho mužstve stopy. Rusi sa nevedeli dostať do tempa aj zásluhou aktívnej hry slovenského tímu, ktorý umne bránil náskok a snažil sa hroziť z brejkov. V 54. minúte po jednom z nich Mak tvrdou strelou vyprášil rukavice Akinfejeva a vybojoval roh. Rusi boli častejšie pri lopte, ale zväčša ju bezúčelne nakopávali na Dziubu.

V 66. minúte sa im podarilo vytvoriť nebezpečenstvo po kombinačnej akcii, strelu Smolova však obetavo zblokoval Ďurica a zabránil jasnému gólu. Hráči v bielom sa nehnali bezhlavo dopredu, prím hrala defenzíva, ktorá však v 80. minúte pozabudla na striedajúceho Glušakova nabiehajúceho z druhej vlny a hlavičkujúceho po centri Šatova presne k žrdi – 1:2. Rusi v závere vyvinuli obrovské úsilie so zámerom vyrovnať. Tutovku mal na nohe Glušakov, ale nedal a gólom sa neskončila ani strela Dziubu, ktorú zblokoval Hubočan.

Slováci získali na štadióne Pierrea Mauroya v Lille historické tri body na európskom šampionáte a reálne môžu pomýšľať na postup do osemfinále. Záverečný súboj v B-skupine odohrajú v pondelok 20. júna o 21.00 h v Saint-Étienne proti Anglicku, ktoré ešte predtým čaká ostrovné derby s Walesom (štvrtok 16. júna o 15.00 h v Lens). Do vyraďovacej fázy sa prebojujú prvé dva tímy každej zo šiestich skupín plus štyria najlepší z tretích miest.

Reklama

 

Prinášame reakcie trénerov a hráčov po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: “O čo ťažšie sa víťazstvo rodí, o to je príjemnejšie. V úvodnom polčase sa oba tímy sústredili, aby nedostali gól, bolo to opatrné. Využili sme však hneď prvú gólovú šancu, čo sa nám nepodarilo proti Walesu. Získali sme psychickú výhodu, potom Marek Hamšík pridal krásny zásah. Chlapci cez polčasovú prestávku vedeli, že tri body ešte nie sú isté. V druhom dejstve sme najprv boli aktívni, no neskôr nás Rusi zatlačili svojou kvalitou hlbšie ako sme chceli. Sily ubúdali, ale odovzdali sme obetavý výkon.”

Marek Hamšík, stredopoliar a strelec druhého gólu SR: “Predviedli sme kolektívny výkon, zabojovali sme a napokon sme ustrážili pozitívny výsledok. Veľmi sa tešíme. Máme silných hráčov na protiútoky, strelili sme pekné góly, druhý polčas však z našej strany bol iba o defenzíve. Pri góle som chcel vystreliť a dobre som trafil. Dosiahli sme dôležité víťazstvo, uvidíme, ako dopadne zápas Anglicka s Walesom. Treba účinne zregenerovať a ideme do ďalšieho zápasu.”

Ján Ďurica, obranca SR: “Bolo to dosť náročné, ale pripísali sme si krásny a vydretý triumf. Rusi mali v závere obrovský tlak, ale ustáli sme ho a udržali sme tri body. Celé mužstvo odohralo výborný zápas, Marek Hamšík to trafil fantasticky, škoda inkasovaného zásahu. Víťazstvo je pekné aj pre mňa osobne, keďže som dlhé roky pôsobil v Rusku a uspieť nad ním na takomto podujatí je krásne. Naši fanúšikovia navodili oveľa lepšiu atmosféru než ruskí. Toto stretnutie je už za nami, vo štvrtok zregenerujeme a musíme sa pripraviť na Anglicko.”

Reklama

Martin Škrtel, kapitán a obranca SR: “Ešte sme trocha unavení, ale zároveň veľmi šťastní. Museli sme triumfovať, čo sa nám aj podarilo, hoci sme sa dostali pod tlak. Ten sme však prečkali, na majstrovstvách Európy treba mať i šťastie. Rusi hrali na krásu, my sme zabodovali, účel svätil prostriedky. Naše góly boli výsledkom individuálnej geniality, následne sme zápas dotiahli do víťazného konca. Po Walese sme cítili, že sme mali na lepší rezultát. Duel s Anglickom bude pre mňa špecifický, keďže tam dlho pôsobím.”

Viktor Pečovský, stredopoliar SR: “Sme radi, že to dopadlo tak ako to dopadlo. Prvý polčas bol z našej strany výborný, hrali sme vyrovnanú partiu a miestami sme boli lepší. Druhý polčas už bol viac o defenzíve. Ale dali sme do toho všetko a to víťazstvo je o to cennejšie.”

Peter Pekarík, obranca SR: “Pre nás to bol možno kľúčový zápas a dosiahli sme víťazstvo. Som veľmi rád, že sme to zvládli, lebo naše šance v skupine opäť žijú. Počas celého duelu sme priebeh kontrolovali, strelili sme dva krásne góly. V závere zápasu prišiel obrovský tlak Rusov, čo sa dalo očakávať, ale ustáli sme to aj s trochou šťastia, ktoré sa ku nám priklonilo. Sme šťastní, že sme získali premiérové tri body na šampionáte.”

Ondrej Duda, útočník SR: “Vyhrali sme a máme tri veľmi dôležité body. Je tu veľká spokojnosť, a sme radi, že sme to zvládli. Museli sme to zvládnuť a teraz sa uvidí, ako sa bude vyvíjať skupina. Boli sme kompaktní a silní a ukázali sme charakter.”

Leonid Sluckij, tréner Ruska: “Mali sme plán, s ktorým sme vstupovali do zápasu – chceli sme skórovať ako prví. Súboj by mal v tom prípade iný priebeh, žiaľ, podarilo sa to nášmu súperovi. Pred druhým gólom Hamšíka sme stratili koncentráciu, urobili sme veľkú chybu. Nebudem hovoriť o výkonoch jednotlivcov, preberiem to s nimi osobne a rozanalyzujeme si dnešný výkon. Aj my sme mali nejaké šance, Kokorin, Smolov a Dziuba, ale nepremenili sme ich. Postupová situácia sa pre nás skomplikovala. Každý tím má teraz šancu na postup. O všetkom sa rozhodne v posledných zápasoch. Všetci si uvedomujeme, že s Walesom musíme vyhrať, ak chceme postúpiť. A my ideme vyhrať.”

 

Výsledky B-skupiny:
Rusko – Slovensko 1:2 (0:2)

Góly: 80. Glušakov – 32. Weiss, 45. Hamšík. Rozhodovali: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), ŽK: Ďurica, 38.989 divákov.

Zostavy a striedania počas zápasu:

Rusko: Akinfejev – Smolnikov, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) – Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov – Dziuba
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka – Mak (79. Ďuriš), Hamšík, Weiss (72. Švento) – Duda (67. Nemec)

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali