Slávnostné udeľovanie cien IGRIC 2016

Slávnostné udeľovanie cien IGRIC 2016

Bratislava 26. septembra 2016 (HSP/Foto:Radka Péteryová)

 

Porota 27. ročníka najstaršej filmovej ceny na Slovensku hodnotila až 67 snímok a audiovizuálnych diel vyrobených v roku 2015. Hlavnými organizátormi odovzdávania výročných cien Igric sú Literárny fond, Slovenský filmový zväz, Únia slovenských televíznych tvorcov a spoločnosť ILOVEFILM.

Moderátorkou večera bola Soňa Müllerová
Moderátorkou večera bola Soňa Müllerová

V tomto roku udelila porota päť cien Igric, trinásť tvorivých prémií a druhýkrát Ceny Jána Fajnora, určené pre mladých tvorcov do 35 rokov. Treba spomenúť, že Igric je jediná cena, ktorá prináša aj finančnú podporu pre tvorcov.

Reklama

Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal architekt Roman Rjachovský. Tento televízny a filmový scénograf výrazne ovplyvnil slovenskú filmovú a divadelnú scénografiu, vytváral vierohodné, fotogenické prostredie. Podľa predsedu poroty Petra Hledíka je Roman Rjachovský veľkou osobnosťou slovenskej kultúry, nedoceniteľný partner režisérov, kameramanov, hercov a nekompromisne náročný ku svoje práci. Ako sám architekt uviedol pri preberaní ceny, rád by ďalej tvoril.

V kategórii hraná tvorba pre kiná si cenu odniesol Marko Škop za réžiu filmu Eva Nová. Porota ocenila precíznu a premyslenú koncepciu filmu. Za vizuálne i obsahovo presvedčivé svedectvo času a vzťahov, v ktorých sme žili. Marko Škop sa predtým venoval dokumentárnej tvorbe a dokumentárnu presnosť cítiť aj v spracovaní hraného filmu. Jednou z kľúčových tém podľa autora bolo, zamyslieť sa, ako naše rozhodnutia, pri ktorých myslíme na seba, môžu ovplyvniť druhých ľudí. Silný príbeh o osude ženy, ktorá padla na samé dno, ale snažila sa zabojovať a začať znova zmysluplne žiť. Rozhodla sa získať naspäť lásku syna a jeho rodiny.

Reklama

V kategórii televízna a dokumentárna tvorba Róbert Kirchhoff za réžiu filmu Para nad riekou. Tento dokument s vtipom a trpkosťou rozoberá životnú cestu troch kamarátov, hudobníkov. Poukazuje na vyrovnávanie sa s pominuteľnosťou času, slávou a vášňou hudobníkov v ich vlastnom svete.

Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získala Emília Vášáryová za rolu vo filme Eva Nová. Stvárnenie hlavnej postavy bolo veľmi presné, vyvážené a presvedčivé.

Igric za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získal mladý talentovaný herec Noël Czuczor za rolu Tomáša vo filme Čistič. Stvárnenie hlavného hrdinu bolo sústredené, s prívlastkom magického tajomstva. V role Tomáša bolo niečo, určité prepojenie, medzi hercom a postavou, ktoré sa snažil Noël Czuczor s režisérom Petrom Bebjakom použiť. Ťažko skúšaný Tomáš sa prebíja životom sám, zacyklený v určitých stereotypoch. Zoznámi sa s mladou ženou, snaží sa bojovať s návalom pocitov k nej a vytvoriť si nejaké puto v temnom obraze súčasnosti. Film je stále úspešný na filmových festivaloch.

Tvorivé prémie za hranú tvorbu si odniesli Peter Bebjak za réžiu filmu Čistič a Martin Kollár za kameru snímky Koza.

Tvorivá prémie za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu sa ušla Marekovi Šulíkovi za réžiu filmu Martin Burlas z cyklu Hudobníci a Lenke Moravčíkovej-Chovanec za réžiu snímky Ľudmila Pajdušáková z cyklu Prvá

Reklama

Tvorivé prémie za animovanú tvorbu si odniesli Zuzana Žiaková za animáciu filmu Braček Jelenček a Dávid Štumpf za animáciu snímky Kovbojsko.

Tvorivé prémie za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele dostali Rebeka Poláková za rolu Kristíny vo filme Čistič a Anikó Vargová za rolu Heleny vo filme Eva Nová.

Tvorivú prémiu za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získal Milan Ondrík za rolu Doda vo filme Eva Nová. Druhú prémiu porota neudelila.

Tvorivé prémie za ostatnú filmovú a televíznu tvorbu získali Martin Hnát za réžiu filmu Balada o Tereze a Šimonovi a Michal Blaško za réžiu filmu Strach.

Tvorivé prémie za audiovizuálnu teóriu a kritiku si odniesli Eduard Grečner za publikáciu Film ako voľný verš a Martin Palúch za publikáciu Autorský dokumentárny film na Slovensku po roku 1989.

Reklama

Ceny Jána Fajnora získali Michal Baláž za réžiu filmu True Štúr, Lucia Halmová za réžiu filmu Under my Spell, Marta Prokopová za animáciu filmu Mila Fog a Marek Jasaň za réžiu filmu Mňau.

Igric a tvorivú prémiu za televíznu dramatickú tvorbu sa porota rozhodla neudeliť.

Ešte boli udelené ceny slovenskej filmovej kritiky za tvorivé výkony v roku 2015. Ocenené filmy boli Eva Nová, film Tak ďaleko, tak blízko. Cenu za publikačnú filmovú činnosť a audiovizuálne aktivity Béla Tallósi. Najlepší zahraničný film v slovenských kinách v roku 2015 a distribučná spoločnosť pre snímku Mladosť, ktorú si prebrala Asociácia slovenských filmových klubov.

Porotu tvorili predseda Peter Hledík a členovia, menovite Dagmar Ditrichová, Eva Gubčová, Jana Dudková, František Kovár, Patrik Pašš ml., Laco Kraus.

Časť z ocenených osobností
Časť z ocenených osobností

Igric je najstaršia národná filmová cena udeľovaná na Slovensku. Názov ceny navrhol profesor Martin Slivka. Igric bol stredoveký potulný spevák, herec, autor a komediant, symbol slobodného umelca. Prvýkrát sa ceny odovzdávali v roku 1967.

Víťazné filmy si mohli diváci pozrieť v Divadle Malá scéna STÚ v Bratislave 23. septembra 2016. Záznam z odovzdávania cien sa bude premietať v RTVS na Dvojke 30. septembra. Udeľovanie národných cien Igric finančne podporil Audiovizuálny fond a RTVS.

Radka Péteryová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali