ŠKOLY SR: ZŠ Kalinčiakova vychovala v Bratislave prvých hokejistov

ŠKOLY SR: ZŠ Kalinčiakova vychovala v Bratislave prvých hokejistov

Bratislava 9. septembra (TASR) – V šiestej C triede sedelo 25 žiakov, keď Základná škola na Kalinčiakovej ulici v Bratislave po prvýkrát rozšírila svoje vyučovanie o športovú prípravu. V školskom roku 1970 až 1971 otvorila svoje brány pre prvých hokejistov a stala sa tak prvou a dnes aj jedinou základnou školou v Bratislave, ktorá vychováva budúcich hokejových reprezentantov.

Základná škola Kalinčiakova, alebo Kalina, ako jej vravia žiaci, vznikla prvého januára 1924. Vtedy vraj splnila túžby obyvateľov Tehelného poľa. "Bola to normálna základná osemročná škola, vtedy ešte so sídlom na Vajnorskej ceste. Skladala sa ešte z ďalších troch častí. Nejaké triedy mala oproti cez Vajnorskú, nejaké tiež na Kalinčiakovej," uviedol v rozhovore pre TASR súčasný riaditeľ školy Dušan Noga. Škola mala slúžiť svojmu účelu iba dočasne. Veľkým rastom mesta práve v túto stranu však bola čoskoro preplnená a ani po vybudovaní ďalších škôl v okolí nemohla byť zrušená práve pre tento rozmach.

V budove, kde sídli dnes, na Kalinčiakovej ulici, začala vyučovanie až v roku 1966, keď jej postavili nový objekt. Vtedy ešte bez budovy školskej jedálne, družiny a telocvične. V 26 triedach mala 787 žiakov. O štyri roky otvorila prvú hokejovú triedu a ďalší školský rok vzala hokejistov už do dvoch tried. "Vtedy ešte bežali kluby, čiže bol tu aj Slovan, ale triedy patrili Kalinčiakovej, ktorá hrala normálne súťaž. Neskôr sa to spojilo a ostal iba Slovan so športovými triedami na Kalinčiakovej," vysvetlil riaditeľ.

Prvé úspechy prišli čoskoro po vzniku športových tried, keď sa žiaci z Kaliny začali zúčastňovať na majstrovstvách v hokeji i v krasokorčuľovaní. V školskom roku 1976 až 1977 má napríklad škola záznam, že žiaci hokejových tried vybojovali na majstrovstvách ČSSR v Plzni prvé miesto a na putovnom Dunajskom pohári skončili na mieste druhom.

Reklama

Iba pri hokejistoch však škola neostala. V školskom roku 1982 až 1983 prešli na školu Kalinčiakova futbalové triedy zo Základnej školy na Českej. "V tom období vznikali už nielen hokejové, ale aj futbalové a na iné športy zamerané triedy. Robil sa výber zo všetkých škôl v Bratislave, z toho pohybovo talentované deti prichádzali buď na Českú na futbal, alebo na Kalinčiakovu na hokej. Kalinčiakova potom vzala z Českej futbalové triedy pod svoje krídla," opísal Noga. Škola tak mala hokejové a futbalové triedy, ale stále aj tie všeobecné. "Pokiaľ sa žiak zranil, vrátil sa na svoju pôvodnú školu, alebo prestal hrať a prešiel do nešportovej triedy. S týmto režimom fungujeme až doteraz, akurát trošku obmeneným," podotkol.

Tri roky na škole tiež fungovali bejzbalové triedy, jediné na Slovensku. "Hrávala sa tu aj liga, mali sme bejzbalové ihrisko. V roku 2002 však školy prešli pod mestské časti a bejzbal sa zrušil. Tento šport nebol zaujímavý," priblížil Noga.

Reklama

Škola bola podľa riaditeľa od svojho vzniku vždy školou a nikdy, ani počas vojnového obdobia, neplnila iný účel. Roky, čo sídli na Kalinčiakovej, si rovnako podľa jeho slov drží prezývku Kalina. "Pod ňou nás poznajú všade," dodal.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe fotoreportáž a zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali