Seymour Hersh: Chýbajúce časti Russiagate

❚❚

Washington 5. júna 2023 (HSP/seymourhersh/Foto:Twitter)

 

Čo sa v Durhamovej správe neuvádza?

Seymour Hersh
Na snímke Seymour Hersh

Prvá vec, ktorú treba o Johnovi Durhamovi vedieť je, že bol neohrozeným prokurátorom, ktorý išiel po organizovanom zločine a do väzenia posielal vyslúžilých a aktívnych agentov FBI, ktorí chránili mafiu za peniaze.

.

Počas štyridsiatich piatich rokov pôsobenia ako štátny a federálny prokurátor v Connecticute a Virgínii Durham často a úzko spolupracoval s agentmi FBI, najmä na prípadoch, ktoré sa týkali porušovania federálnych zákonov o vydieraní.

Durham viedol aj dve vyšetrovania týkajúce sa postupu CIA vo vojne proti terorizmu, a to bez toho, aby si rozhneval svojich nadriadených vo výkonnej moci. V jednom prípade bol požiadaný, aby vyšetril údajné zničenie videonahrávok CIA z výsluchov zadržaných osôb, tzv. nahrávok mučenia. Jeho záverečná správa v tejto veci zostáva tajná a neodporučil vzniesť žiadne obvinenie. Neskôr bol požiadaný, aby viedol vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti týkajúce sa zákonnosti “rozšírených vypočúvacích techník” CIA, ktoré mali za následok smrť dvoch zadržaných osôb. V tomto prípade mu bolo povedané, že dôstojníci, ktorí dostali a splnili príkazy, ktoré boli označené za nezákonné – po 11. septembri ich bolo veľa – nemôžu byť stíhaní. Neboli vznesené žiadne obvinenia.

.

Durhamova 306-stranová správa bola zverejnená 15. mája a nikoho nepotešila svojím zameraním na zjavné veci. Novinárka Susan Schmidtová, ktorej článok sa musel čítať, keď bola reportérkou denníka Washington Post, v relácii Racket News upozornila, že podľa Durhama by FBI menej poškodila svoju povesť, keby podrobne preskúmala pochybné kroky Clintonovej kampane v roku 2016: federáli “mohli aspoň kriticky pozrieť na falošné dôkazy, ktoré zhromažďovali”.

Schmidt upozorňoval na moment v Durhamovej správe, kde naznačuje skutočný príbeh: Russiagate bol podvod iniciovaný Clintonovou kampaňou a podporovaný politickými novinármi vo Washingtone a vysokými úradníkmi FBI, ktorí sa rozhodli pozerať inam. Durham píše: “Koncom júla 2016 americké spravodajské služby získali informácie o analýze ruských spravodajských služieb, podľa ktorej kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová schválila plán kampane na vyvolanie škandálu proti kandidátovi na prezidenta USA Donaldovi Trumpovi tým, že ho spojila s Putinom a hackerskými útokmi Rusov na Demokratický národný výbor.”

Pokračuje: “táto spravodajská informácia – ak by sa brala ako nominálna hodnota – bola pravdepodobne veľmi relevantná a ospravedlňujúca, pretože by sa dala čítať v úplnejšom kontexte a v kombinácii s inými skutočnosťami, čo by naznačovalo, že materiály, ako sú správy Steele Dossier a obvinenia Alfa Bank . . boli súčasťou politického úsilia očierniť politického protivníka a využiť zdroje federálnych vládnych orgánov činných v trestnom konaní a spravodajských služieb na podporu politického cieľa.”

Durham ďalej uvádza mnohé prípady verejných vyhlásení a súkromnej komunikácie pracovníkov Clintonovej kampane, ktoré “boli v súlade s podstatou údajného plánu”. Nachádza dôkazy, ktoré naznačujú, že “prinajmenšom niektorí predstavitelia v rámci kampane sa snažili získať informácie o reakcii FBI na hackerský útok na DNC, čo by bolo v súlade s údajným plánom a prostriedkom na jeho realizáciu”. Dodáva, že “financovanie kampane v súvislosti so Steeleho správami a obvineniami Alfa Bank . . poskytujú určitú dodatočnú podporu pre dôveryhodnosť informácií uvedených v spravodajských informáciách o Clintonovom pláne”.

Jeho správa sa však zameriava na to, kto a kedy vedel o spravodajských informáciách o Clintonovom pláne, zatiaľ čo “podrobnosti o spravodajských informáciách o Clintonovom pláne”, “skutočnosti, ktoré zvýšili potenciálny význam týchto spravodajských informácií pre” Durhamovo vyšetrovanie, a “úsilie jeho tímu overiť alebo vyvrátiť kľúčové tvrdenia uvedené v týchto spravodajských informáciách” sa obmedzujú na prílohu Utajované.

.

Niektorým členom Durhamovho štábu bolo zrejmé, že skutočný príbeh nie je o tom, či mal Trump v moskovskej hotelovej izbe “močovú párty” – čo bolo jedno z hlavných obvinení v Steeleovom spise, ktorý pohltil washingtonskú tlač po Trumpovom víťazstve vo voľbách v roku 2016. Išlo o to, či Clintonovej kampaň pri neustálom vypúšťaní falošných obvinení a nepravdivých údajov neprekročila hranicu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali