Šesták sníva o štarte vo Francúzsku: “Bola by to krásna bodka”

Šesták sníva o štarte vo Francúzsku: “Bola by to krásna bodka”

Bratislava 20. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Stanislav Šesták má za sebou vydarenú sezónu

Trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Jánovi Kozákovi chce dokázať, že ešte nepatrí do starého železa. Stanislav Šesták je po Jánovi Ďuricovi a Jánovi Muchovi tretím najstarším hráčom národného tímu, ktorý vo štvrtok odštartoval záverečnú fázu prípravy na finálový turnaj EURO 2016 vo Francúzsku. Tridsaťtriročný krídelník zažil eufóriu na MS 2010 v Juhoafrickej republike a túži byť aj súčasťou blížiaceho sa európskeho dobrodružstva, ktoré by pre neho bolo krásnou rozlúčkou s najcennejším dresom.

Reklama
Na snímke futbalista Stanislav Šestá
Na snímke futbalista Stanislav Šestá

“Nehrozí, aby som to v reprezentácii ťahal ďalej. Neviem si predstaviť, že by som štartoval o dva roky na majstrovstvách sveta v Rusku. Je to moje rozhodnutie a stojím si za ním. Šancu musia dostať mladší hráči, taký je prirodzený kolobeh futbalového života. Samozrejme, že by som si rád zahral na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, ale rozhodnutie je na pleciach trénera. Keď ma vyberie, budem rád. Bola by to pre mňa pekná rozlúčka s národným tímom, v ktorom som prežil krásne roky. Chcem si užiť kemp v Rakúsku a zároveň sa snažiť presvedčiť trénera Kozáka, že na to stále mám a som pripravený. Hlavne do všetkého pôjdem s chuťou, pretože už len byť súčasťou tejto partie je radosť,” povedal Šesták, ktorý má za sebou vydarenú sezónu.

S Ferencvárosom Budapešť získal double – po suverénnom triumfe v maďarskej lige pridali “Fradi” do svojej klubovej vitríny aj domáci pohár. V ligovej súťaži sa slovenský reprezentant strelecky presadil deväťkrát a dosýta si zahral, hoci herný štýl v krajine južných susedov mu príliš neimponoval. “Skoro každý súper proti nám bránil, naskladal deväť hráčov pred vlastnú šestnástku a my sme do neho búšili. Mne tento systém nevyhovuje, mám radšej viac priestoru a brejkové situácie. Ale zvykol som si a napokon aj z hľadiska štatistík to bola úspešná sezóna. Hrával som väčšinou na krídle, občas podhrotového hráča, výnimočne som zaskočil v útoku. Ale ono bolo v podstate jedno, na akom poste hrám, lebo sme vo veľkom počte útočili a súperi sa bránili. Dôkazom našej suverenity bolo, že sme už skoro dva mesiace pred koncom sezóny boli šampióni.”

Reklama

Šesták má krásne spomienky na nedávne finále Maďarského pohára, v ktorom Ferencváros zdolal mestského rivala Újpest 1:0. Hoci presedel zápas na lavičke, ceremoniál s odovzdávaním trofeje a “ďakovačka” s fanúšikmi ho chytili za srdce: “Štadión bol vypredaný, po medaily sme si išli hore schodmi na tribúnu ako na majstrovstvách sveta. Bolo to veľmi dobre zorganizované. Po zápase fanúšikovia súpera opustili štadión a tak sme sa mohli tešiť spolu s našimi priaznivcami. Skutočne nádherné chvíle,” rozplýval sa Šesták, ktorého tím valcoval jedného súpera za druhým: “Čo sa týka ligy, tú sme suverénnym spôsobom ovládli a prakticky už po jeseni bolo rozhodnuté. Napokon sme ju vyhrali s 21-bodovým náskokom a to hovorí za všetko. Zmluvu s Ferencvárosom mám ešte na jeden rok, v Budapešti sa cítim výborne. V ďalšej sezóne sa budeme snažiť preraziť v Lige majstrov a tiež obhájiť titul, ktorý by bol už tridsiaty v klubovej histórii, za čo by nám pribudla tretia hviezdička,” vysvetľoval Šesták.

V kvalifikácii MS 2010 bol bývalý hráč Tatrana Prešov, Slovana Bratislava, MŠK Žilina, VfL Bochum, MKE Ankaragücü a Bursasporu gólovým ťahúňom tímu, v bojoch o Francúzsko naskočil len do troch zápasov ako striedajúci hráč. Skórovať sa mu podarilo raz – v nadstavenom čase v Bielorusku (3:1). “Na všetko sa zabúda a aj moje góly v kvalifikácii MS 2010 sú už len peknou spomienkou. Z tej sa nedá žiť, neustále treba potvrdzovať svoje kvality. Najbližšie už proti Gruzínsku, ktoré vedie Vlado Weiss, strojca nášho úspešného účinkovania v Afrike. A potom nás čaká zápas s úradujúcimi majstrami sveta Nemcami. Aj našou zásluhou, kvalitnými výsledkami a výkonmi, sme si vypýtali pozvánku od súpera tohto rangu. Bude to dobrá previerka a pre nás všetkých zážitok.” Podľa Šestáka opory národného tímu ľudsky i futbalovo dozreli, čo by vo Francúzsku mohlo priniesť ovocie: “Niektorí vyzreli, iní zasa prezreli… (smiech). Je pravda, že do Afriky sme pred šiestimi rokmi cestovali neskúsení. Za ten čas sme dozreli a myslím si, že naše mužstvo je na vrchole. Doplnili ho niektorí mladší hráči a tak to má byť. Lídri sú v optimálnom veku a verím, že sa to pozitívne prejaví aj vo Francúzsku. Dúfam, že zvládneme kemp v Rakúsku, nikto sa nezraní, tréneri nás dobre pripravia a dajú nás do pohody, aj keď v tomto kolektíve vládnu skvelé vzťahy a netreba tomu obzvlášť napomáhať.”

Pomaličky sa Šesták pripravuje na záver kariéry. Po vypršaní zmluvy s Ferencvárosom by sa v júni budúceho roka chcel vrátiť na Slovensko, aj keď definitívne rozhodnutý ešte nie je. “Možno skončím tam, kde som začínal. V Demjate, Prešove, alebo v Žiline, ale nateraz to nechávam otvorené. Láka ma tiež práca trénera, aj keď by som si chcel viac užiť chvíle s rodinou, na ktorú som počas kariéry nemal toľko času. Predsa len, trénerská práca je veľmi vyčerpávajúca a najmä tie pracovné víkendy mi veľmi nevoňajú…”

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali