Šéf WTO varuje pred dôsledkami obchodnej vojny medzi Čínou a USA na ekonomiku

Šéf WTO varuje pred dôsledkami obchodnej vojny medzi Čínou a USA na ekonomiku

Londýn 28. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Obchodná vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi by mala “pre svetovú ekonomiku vážne dôsledky,” varoval šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo.

Na snímke generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo

Ako povedal v rozhovore pre britskú stanicu BBC, plnohodnotná obchodná vojna sa výrazne odrazí na raste globálnej ekonomiky. Reagoval tak na najnovší vývoj okolo pripravovaných dovozných ciel, ktoré spomínané veľmoci plánujú uvaliť jedna na druhú. V tejto súvislosti Azevedo dodal, že WTO v súčasnosti čelí jednému z najnáročnejších období vo svojej histórii.

Reklama

Šéf WTO v programe BBC HardTalk povedal, že aj keď k obchodnej vojne v globálnom meradle zatiaľ nedošlo, svet už “zaznamenal prvé kroky týmto smerom”. Začiatkom marca americký prezident Donald Trump oznámil dovozné clá na oceľ a hliník, ktoré sa týkajú viacerých veľkých štátov vrátane Číny. Peking následne uviedol, že je pripravený uvaliť dovozné clá na americké produkty.

Následne Trump oznámil plány na zavedenie samostatných dovozných ciel voči Číne a minulý týždeň aj podpísal dekrét, ktorý umožní zaviesť dovozné clá na čínsky tovar v hodnote až 60 miliárd USD (48,48 miliardy eur). Peking na to reagoval, že sa obchodnej vojny nebojí, a ako informovali čínske médiá, čoskoro by mal zverejniť vlastný zoznam dovozných ciel na americké produkty.

Reklama

Rozsah škôd pre svetovú ekonomiku bude podľa Azeveda do veľkej miery závisieť od toho, čo všetko sa stane súčasťou obchodnej vojny. “Jedna vec bude, ak sa to obmedzí len na oceľ a hliník. Úplne niečo iné však bude, ak sa spory budú týkať stoviek či tisícok rôznych produktov. Aj dôsledky budú potom diametrálne odlišné,” povedal šéf WTO.

Zároveň dodal, že najnovší spor medzi USA a Čínou patrí k najnáročnejším momentom v 23-ročnej histórii organizácie. “Ak nejde priamo o najnáročnejší, tak o jeden z najnáročnejších určite,” povedal.

Dodal však, že vážnosť problému si viacerí uvedomujú, vrátane americkej administratívy, a preto rozhovory naďalej pokračujú. “Chceme sa tejto vojne vyhnúť, čo znamená, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa do takejto situácie nedostali”.

V súvislosti s niektorými vyjadreniami o možnom odchode Spojených štátov z WTO, ktorú Trump označil za “katastrofu pre USA,” Azevedo uviedol, že zatiaľ žiadne náznaky v tomto smere nezaznamenal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali