Šéf protidrogovej polície sa musí obhajovať kvôli rozhovoru pre Sputnik. “Boľševická kádrovacia zberba,” zúri Ovčáček

Šéf protidrogovej polície sa musí obhajovať kvôli rozhovoru pre Sputnik. “Boľševická kádrovacia zberba,” zúri Ovčáček

Praha 23. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Sputnik minulý týždeň zverejnil rozhovor s brigádnym generálom Jakubom Frydrychom, ktorý je riaditeľom Národnej protidrogovej centrálnej služby kriminálnej polície a vyšetrovania. Skutočnosť, že Frydrych poskytol rozhovor, sa však mnohým nepáčila a na jeho hlavu sa zniesla ihneď vlna kritiky. Svoje k tomu povedal aj hovorca prezidenta Jiří Ovčáček

Na snímke Jiří Ovčáček

Oficiálneho hovorcu prezidenta Jiřího Ovčáčka rozhorčilo, čo za rozruch sa strhol okolo riaditeľa Národnej protidrogovej centrály služby kriminálnej polície a vyšetrovania Jakuba Frydrycha, keď poskytol Sputniku rozhovor.

Reklama

“Z dier opäť vyliezla boľševická kádrovacia zberba, ktorá chce rozkazovať, s kým sa môžeme baviť a s kým nesmieme,” napísal hovorca Hradu na svojom Facebooku.

 

Reklama

https://www.facebook.com/jiri.ovcacek1979/posts/2309577925777044

 

 

Aktuálně.cz bije na poplach

V článku s názvom “Šéf protidrogovej polície dal rozhovor dezinformátorom. Išlo o gramotné otázky, obhajuje sa” sa uvádza, že “šéf Národnej protidrogovej centrály polície Jakub Frydrych minulý týždeň poskytol rozhovor o drogách dezinformačnému serveru Sputnik.”

Reklama

Daný portál pritom poukazuje na to, že “pred týmto médiom pritom varuje, napríklad riaditeľ Bezpečnostnej informačnej služby Michal Koudelka, ktorý ho označuje za nástroj ruskej propagandy.”

Ku skutočnosti, že Frydrych poskytol rozhovor, sa v článku vyjadrili aj “odborníci”. Jedným z nich bol Jakub Kalenský, ktorý sa zaoberá dezinformáciami. Podľa jeho mienky takýto krok zo strany Frydrycha “svedčí o nekompetentnosti danej osoby alebo ochote kolaborovať s nenávistnou propagandou.”

Navyše sa domnieva, že “Frydrych svojím počínaním dáva Sputniku možnosť prezentovať sa ako štandardné médium.

“Každý, kto ho takto legitimizuje, robí kremeľskej informačnej vojne užitočného idiota,” okomentoval vec Kalenský.

 

Reklama

A čo na to Frydrych?

Svoje k veci povedal aj aktér tejto “kauzy”. Šéf protidrogovej polície, ale akékoľvek pochybenia zo svojej strany odmieta.

“Určite po mne nechcite, aby som komentoval nejaké vaše úsudky. Môžem vám to popísať veľmi lakonicky. Bol som požiadaný o čisto odborný rozhovor. Dostal som gramotné otázky, čo sa v českom verejnom priestore často nestáva. A odborne som na ne odpovedal,” reagoval Frydrych na otázku médií.

Ďalej bol požiadaný či vôbec zvažoval, že poskytne rozhovor, a to vzhľadom na médium, ktoré ho oň požiadalo. Na to odpovedal takto:

“Komentár v tom uhle, ako sa ma pýtate, zo mňa nedostanete. Naozaj sa k tomu vyjadrovať nebudem. Ja sa totiž nevyjadrujem ako súkromná osoba, vyjadrujem sa ako predstaviteľ inštitúcie, a to je uholný kameň pohľadu, v ktorom sa rozchádzame,” doplnil k veci.

Na stranu Frydrycha sa postavila tiež Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, podľa ktorej sa šéf protidrogovej polície žiadneho prehrešku nedopustil.

“Poskytovanie rozhovorov príslušníkov bezpečnostných zborov vrátane funkcionárov, je záležitosťou každého z nich. Obsah rozhovoru však nesmie porušovať české zákony,” uviedla jej hovorkyňa Ivana Nguyenová.

 

Ovčáček o médiách

Skutočnosť, že hovorca reagoval na túto kritiku, môže súvisieť aj s tým, aký názor má na médiá. Nedávno totiž poskytol rozhovor, v ktorom sa okrem iného vyjadril k tomu, aké médiá číta.

Reklama

“Som odporcom toho, aby som si vyberal vhodné a nevhodné médiá. To považujem za zlý prístup. Čítam všetko od Respektu, cez Denník N, Právo, Mladú frontu, Reflex, až po Sputnik alebo Aeronet. Je to moja povinnosť, zoznamovať sa so všetkým mediálnym dianím. Každé periodikum má nejaké politické zameranie a z toho sa dá veľa vyčítať,” vysvetlil svoj prístup k médiám.

Hovorca ďalej uviedol, že čo sa týka médií u nás, nie je stopercentne kritický. Za veľké plus totiž považuje to, že je u nás veľké množstvo nových médií, prezentujúcich veľké množstvo rôznych názorov. Pri klasických médiách sa však jeho názor líši.

“U nich dochádza k akémusi aktivizmu. Prejaviť názor v komentári je prirodzené, ak sa ale názor novinára objaví v spravodajskom článku, nie je to dobré, a to sa práve deje. Tu nemajú radi prezidenta, tu Andreja Babiša a s pribúdajúcimi volebnými výsledkami za posledných desať rokov, rastie nespokojnosť novinárov a prejavuje sa to ich aktivistickou novinárčinou, ktorej som odporcom,” povedal a v tejto súvislosti spomenul napríklad Českú televíziu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali