Sedem Assangeovcov alebo posádka ruskej lode Nord utiekla z ukrajinského väzenia a ukryla sa na ruskej ambasáde v Kyjeve

Sedem Assangeovcov alebo posádka ruskej lode Nord utiekla z ukrajinského väzenia a ukryla sa na ruskej ambasáde v Kyjeve

Kyjev 21. apríla 2018 (HSP/Foto: HSP/Facebook)

 

Pokračujú dobrodružstva posádky ruskej rybárskej lode Nord, ktorú 25. marca nezákonne zadržali ukrajinskí pohraničníci. Po sérii výsluchov a nezmyselných žiadostí, aby ruskí námorníci uznali svoje „ukrajinské“ občianstvo, pretože prišli z „okupovaného“ Krymu, nastali zaujímavé zmeny.

Ilustračné foto

Desaťčlenná posádka, ktorá jednohlasne vyhlásila, že všetci jej členovia majú ruské občianstvo a žiadne ukrajinské nechcú, sa rozdelila na tri nerovnomerné časti. Kapitána Vladimíra Gorbenka držali v cele predbežného zadržania a proti nemu začali trestné konanie za „nezákonný lov rýb a nesprávne vyplnené dokumenty“. K tomu ešte pridali aj ďalšie hriechy: „ porušenie poriadku vstupu a odchodu z dočasne obsadeného územia Ukrajiny s cieľom poškodiť záujmy štátu…“

Reklama

Po tom, ako mal seriózne zdravotné problémy a priamo z väzenia bol prevezený do nemocnice, súd mu umožnil bývať u príbuzných v blízkom meste Melitopoľ s tým, že v žiadnom prípade nesmie opustiť územie Ukrajiny a ak sa o to pokúsi, bude ihneď uväznený. Ako náhle bude vyzvaný na výsluch, musí sa ihneď dostaviť na Bezpečnostnú službu Ukrajiny.

Ostatní členovia posádky využili to, že im umožnili viac-menej slobodný pohyb a dovolili, aby opustili loď po zaplatení pokuty. Samozrejme, nesmeli opustiť územie Ukrajiny, ale dvom členom posádky – kuchárke Irine Oborinovej a plavčíkovi Dmitrijovi Tarazanovovi sa podarilo utiecť. Najprv sa lietadlom dostali do Bieloruska, potom prileteli do Moskvy a hneď takisto letecky z Moskvy sa dostali domov na Krym, do Simferopoľu.

Reklama

O podobný útek sa pokúsili aj ostatní siedmi členovia posádky (okrem väzneného kapitána), ale nemali toľko šťastia. Na letisku Žuľany ich zadržali ukrajinskí pohraničníci a do lietadla nevpustili. Všetci boli na „čiernej listine“ osôb, ktorí nemohli opustiť územie Ukrajiny. Prví dvaja, ktorým sa útek vydaril, mali to šťastie, že ich priezviská na nových dokladoch, ktoré im vydal ruský konzulát v Kyjeve (všetkým členom posádky lode ukrajinské orgány odobrali ruské pasy) sa trochu odlišovali od tých, ktoré ukrajinské orgány dali na čiernu listinu. Preto ich ukrajinskí pohraničníci a colníci nezadržali.

Ostatní členovia posádky, ako informoval ich advokát Dmitrij Ščerbina, sa pre istotu ukryli na ruskej ambasáde v Kyjeve. Sú tam siedmi námorníci: zástupca kapitána Jurij Saveľjev, starší zástupca kapitána Viktor Fedyšev, starším mechaník Vladimír Taranec, druhý mechaník Viktor Umilenov, námorník Pavel Čmychalov a Jurij Umilenov, praktikant Dmitrij Bažanov. V súčasnosti, ako svetoznámy „väzeň“ Julian Assange, tiež sa ukrývajú na ambasáde – aj keď na rozdiel od Assangea, na ambasáde vlastného štátu.

Chersonský mestský súd sa rozhodol, že predbežne do 31. mája kapitán Nordu Vladimír Gorbenko bude zadržaný s možnosťou zloženia zálohy vo výške 35,2 tisíc ukrajinských hrivien (približne 1355 dolárov), ktorá bola zaplatená ešte v ten istý deň. 10. apríla bol formálne „prepustený“, ale začala ho vypočúvať Bezpečnostná služba Ukrajiny.

Prípady ostatných členov posádky Nord posúdil Primorský okresný súd v Mariupole, ktorý im nariadil administratívnu pokutu, ktorej celková suma bola približne 1200 dolárov. Posádka pokutu zaplatila a dovolili jej opustiť loď. Bezpečnostná služba Ukrajiny niekoľkokrát spochybnila námorníkov ako svedkov v prípade kapitána. Na lode zostali hnijúce tony ryby.

Posádka sa niekoľkokrát pokúsila opustiť krajinu, ale zakaždým ich ukrajinská pohraničná stráž zastavila. Pri úteku im viac razy pomáhal aj ruský konzulát, ktorý námorníkom poskytol svoje vozidla, aby mohli odísť za hranice Ukrajiny, ale pohraničná služba ich nepustila z územia krajiny.

Reklama

V súčasnosti ruská ambasáda rieši otázku, ako pomôcť kapitánovi Vladimírovi Gorbenkovi a umožniť všetkým ôsmym členom posádky, ktorí sa ešte nachádzajú na území Ukrajiny, aby odišli domov na Krym. Ruskí odborníci a média poukazujú na to, že sa Ukrajina premieňa na krajinu, kde tak, ako v niektorých afrických štátoch, „úradujú“ námorní piráti. Moskva pripravuje odvetné opatrenia a žiada prepustiť svojich občanov, ktorých nezákonne, ako aj samotnú loď, zadržali na Ukrajine.

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali