SaS vracia úder: Vetovať miliardový balíček nebolo možné. Matovič škodí Slovensku a budem len rád, keď sa to nebudú báť povedať aj iní poslanci. Minister financií zverejnil status

SaS vracia úder: Vetovať miliardový balíček nebolo možné. Matovič škodí Slovensku a budem len rád, keď sa to nebudú báť povedať aj iní poslanci. Minister financií zverejnil status

Bratislava 15. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje argument OĽaNO o tom, že sme ich spoluprácu s fašistami pri prelamovaní veta prezidentky, mohli vetovať, za nepravdivú a zavádzajúcu

Igor Matovič Richard Sulík
Na snímke Igor Matovič a Richard Sulík

„Bol to práve Igor Matovič, ktorý nielen na koaličných radách, ale aj mediálne tvrdil, že jeho nespravodlivý a miestami škodlivý miliardový nápad nemôžeme vetovať, pretože je v súlade s Programovým vyhlásením vlády. Jediné, čo koaliční partneri uznali, bolo naše veto na vyššie dane. Keď sa Igor Matovič priznal, že rokoval s poslancami ĽSNS a dokonca, že na ich podnet upravoval znenie novely, bolo to pre nás prekročenie Rubikonu. Aj preto sme na neho spolu so stranou Za ľudí apelovali, aby neprelamoval veto prezidentky s fašistami. Ani strana SaS a ani strana Za ľudí v tejto chvíli nevedeli vetovať spoluprácu OĽaNO s ĽSNS. Igor Matovič bol varovaný, že takáto spolupráca so sebou prinesie následky. Tento človek škodí Slovensku a budem len rád, keď sa to nebudú báť povedať nahlas aj iní poslanci koalície, ktorým je prednejší charakter ako poslanecká stolička,” uviedol podpredseda SaS a člen vyjednávacieho tímu Branislav Gröhling.

Reklama

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej z SaS viackrát zaznelo vrátane koaličných rad, že tzv. rodinný balíček prejde a veto SaS nepomôže.

„Bola to podobná situácia, ako pri rôznych bonusoch z réžie Igora Matoviča v boji proti pandémii, kedy pri uplatnení veta SaS bola zrazu použitá kvázi právnická analýza, že veto sa použiť nedá. Naviac, v koaličnej zmluve okrem rešpektovania koaličných partnerov je aj príkaz rešpektovať demokraciu, čo pri hrubom porušení legislatívneho procesu proti vôli koaličného partnera, je automaticky hrubým porušením koaličnej zmluvy. Akékoľvek slovné útoky smerom k SaS, že mala použiť veto alebo, že nedošlo k porušeniu koaličnej zmluvy sú slovným cvičením, ktoré verím, že bežný občan vie dobre prečítať. Je to však škoda času pre Slovensko a jeho boj o demokraciu,” uzavrela Mária Kolíková.

Reklama

Redakciu informoval Mgr. Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

 

Matovič reaguje

Predseda hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti stanovisko k vyjadreniam strany SaS:

„Hnutie OĽANO veľmi mrzí opakované zavádzanie so strany SaS v tak vážnej veci, ako sú dôvody vypovedania koaličnej zmluvy a dôvody na povalenie vlády. Tvrdenie, že predseda SaS nevetoval prorodinný balíček preto, lebo sa obával, že nebude veto SaS akceptované, je úsmevné. Toto tvrdenie zaznelo aj na poslednom stretnutí koaličných strán s SaS, kde všetci prítomní, aj zástupcovia strany SaS sa zhodli, že nikdy nenastala situácia, kedy by akékoľvek uplatnené veto strany SaS nebolo akceptované ostatnými partnermi v koalícii.

Reklama

Vypovedanie koaličnej zmluvy a hrozba rozbitia vlády zo strany SaS prišli bez varovania pred hlasovaním o rodinnom balíčku. Vedenie SaS sa predtým nikdy ani len nepokúsilo vetovať proces, obsah a ani rokovanie s opozíciou pri tomto zákone. Práve naopak, SaS ústami priamo predsedu Richarda Sulíka na koaličnej rade dala súhlas na rokovanie s opozíciou: ‘My vám to nepodporíme, ale ak chcete, presaďte si to s opozíciou a my ako gesto dobrej vôle to nebude považovať za porušenie Koaličnej zmluvy.’ Bohužiaľ, stal sa pravý opak.

Snažiť sa dodatočne legitimizovať svoje ‘dôvody’ na povalenie vlády opakovaním nepravdivých obvinení nie je správne a vôbec nepomáha ku konštruktívnej diskusii. Vyzývame preto SaS, aby ustúpili od svojich ultimatívnych požiadaviek zjavne postavených na krivých obvineniach. Alebo na rovinu prezentovali verejnosti skutočné dôvody, ktoré ich k povaleniu vlády vedú.“

 

Ďalšia reakcia SaS

„Ak by išlo o osobný spor, tak z vlády odídem už vtedy, keď ma Igor Matovič nazval idiotom. Napriek všetkým urážkam a klamstvám, na ktoré už vyše roka nereagujem a nad ktorými som sa povzniesol, som navrhol Igorovi Matovičovi ešte minulý rok zakopať vojnovú sekeru

Ponúkol som mu spoluprácu a uistil som ho, že môže rátať s plnou podporou poslaneckého klubu. To platilo aj v prípade veľkej investície Volva na Slovensku, keď som mu navrhol, aby so mnou išiel do Göteborgu a následne sa zúčastnil na tlačovej besede. To všetko boli kroky na to, aby sa naše vzťahy znormánili. Toto by predsa nerobil niekto, kto by mal s tým druhým osobný spor,” priblížil predseda SaS Richard Sulík.

Reklama

Opak sa však stal pravdou. „Napriek snahe Richarda Sulíka kultivovane a konštruktívne vyriešiť koaličnú krízu sme neustále vystavovaní rôznym útokom a klamstvám. Každý jeden status Igora Matoviča, bohužiaľ, potvrdzuje, že tento politik nie je spôsobilý byť členom vlády, osobitne v čase toľkých kríz, ktorým Slovensko aktuálne čelí,” hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga nedokáže Igor Matovič prijať čo len náznak kritiky. „Tak, ako svoje statusy venoval pani prezidentke, pani Baťovej, vedcovi Čekanovi či šéfredaktorovi Aktualít, teraz ich venuje Richardovi Sulíkovi. Namiesto toho, aby priznal svoje chyby a nechal dovládnuť štvorkoalíciu, tak z toho robí osobný spor, prehlbuje vládnu krízu a je prilepený na stoličke. Ako máme my spraviť krok späť, keď tento človek, ktorý sa v jeden deň ospravedlní za všetky hriechy, o ktorých ani nevie, a na druhý deň svojím statusom douráža megainvestíciu Volva, len potvrdzuje, že s ním sa jednoducho vládnuť nedá?” pýta sa Branislav Gröhling.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali