Samosprávy majú žiadať o kompenzácie od februára, upozorňujú na ďalšie problémy

Samosprávy majú žiadať o kompenzácie od februára, upozorňujú na ďalšie problémy

Bratislava 26. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára, informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman na stretnutiach so zástupcami miest a obcí v uplynulých dňoch. Samosprávy aj po týchto rokovaniach naďalej poukazujú na viaceré problémy, ktoré im spôsobujú vysoké ceny energií

Hirman
Na snímke Karel Hirman

“V tomto prípade bude ministerstvo hospodárstva tzv. peňazovodom, ktorý bude vďaka už našej osvedčenej rýchlo realizovateľnej schéme a nášmu systému na ministerstve doručovať pomoc aj jednotlivým subjektom samospráv v rámci verejnej správy. Za týmto účelom budú ministerstvu poskytnuté finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu,” uviedol Hirman na stredajšom (25.1.) stretnutí s prezidentom Únie miest Slovenska (ÚMS) Richardom Rybníčkom a predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislavom Trégerom.

Reklama

Pre obce, mestá a subjekty v ich pôsobnosti budú podmienky pomoci rovnaké ako v minulom roku. Žiadateľom bude kompenzovaných 80 % z oprávnených nákladov pri kúpe komodity nad úroveň cenového stropu, ktorý je v prípade elektriny 199 eur za megawatthodinu (MWh) a pri plyne 99 eur/MWh.

“Vo februári 2023 tak bude možné požiadať o prvé spätné kompenzácie za január, pričom za prvý kvartál budú môcť žiadatelia požiadať o kompenzácie až do konca júna 2023. Rezort taktiež v porovnaní s mechanizmom realizovaným v decembri minulého roka v tomto roku zdvojnásobuje limit na hospodársku jednotku, a to zo 100.000 eur na 200.000 eur na jeden mesiac,” vyčíslil Hirman.

Reklama

“V aktuálnej situácii nie je spokojný asi nikto, ale je to zrejme, aktuálne, maximum možného,” zhodnotila pre TASR hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Minister hospodárstva podľa nej na stretnutí podrobne informoval o pripravovanom riešení pre samosprávy, aj o jeho technických podrobnostiach. Proces refundácie pre samosprávy má byť oddelený od podnikateľských subjektov. “Toto riešenie nadväzuje na dohody, ktoré boli uzavreté s vládou SR v predchádzajúcom roku. O všetkých ďalších možnostiach musí rozhodnúť vláda,” doplnila.

V súvislosti s cenami energií upozornila, že pre niektoré mestá, prípadne organizácie samosprávy, sú problematické aj náklady na zabezpečenie tepla. “V tejto oblasti, podľa našich informácii, riešenie formou kompenzácii zatiaľ nie je,” dodala Piršelová.

Ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák zdôraznil, že na mnohých zverejnených zálohových faktúrach, ktoré prichádzajú mestám, obciam, ale aj ich školám vidia obrovský ekonomický problém, ktorý je potrebné pomerne rýchlo riešiť. “Práve preto požadujeme informáciu o tom, ako dlho a akým spôsobom bude poskytovaná finančná pomoc celému segmentu samospráv,” uviedol pre TASR po rokovaní s ministrom hospodárstva.

Dôležité podľa neho je, aby súčasťou pomoci boli aj samosprávy bez plynofikácie, ktorých je takmer 500 a tiež každá samospráva a jej organizácie, ktoré namiesto plynu používajú napríklad drevoštiepku. Aj v tejto oblasti totiž vnímajú finančný problém v súvislosti s nárastom ich cien.

“Okrem toho je otázne, akým spôsobom bude táto kompenzácia poskytnutá, pretože refundácia, teda preplatenie časti z faktúry je pre samosprávy bez peňazí nereálne. Zároveň požadujeme finančnú pomoc za jeseň a zimu minulého roka, nakoľko už tam mali samosprávy obrovské výdavky,” dodal Kaliňák.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali