Šach-Mat: Rusko zosmiešnilo Korčoka a Remišovú, ktorí blúznili o „hybridnej zbrani“

Šach-Mat: Rusko zosmiešnilo Korčoka a Remišovú, ktorí blúznili o „hybridnej zbrani“

Bratislava 4. marca 2021 (HSP/Foto:Sputnik-Andrea Costa)

 

Rusko totálne zosmiešnilo slovenských rusofóbnych politikov a novinárov, ktorí konšpirovali o tom, že vakcína Sputnik V je geopolitická zbraň Moskvy, či súčasť ruskej hybridnej vojny

vakcína Sputnik V
Na snímke vakcína Sputnik V

Rusofóbna búrka kvôli Sputniku

Po tom, ako premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí vybavili pre Slovensko 2 milióny ruských vakcín Sputnik V, sa v bratislavskej kaviarni strhla vlna kritiky, hystérie a nenávisti voči Matovičovi, Rusku a ruskej vakcíne.

Reklama

Odrazu už neplatilo, že vakcína je jediná záchrana pred koronou. Odrazu je všetko inak. Už máme dovolené aj premýšľať, či vakcíny sú vhodné alebo nie. Už nie je potrebná čo najrýchlejšia vakcinácia. Už sa hovorí o bezpečnosti.

Okolo ruskej vakcíny Sputnik V rozohrali korporátne médiá a niektorí politici nechutnú geopolitickú hru.

Reklama

Rusofóbne médiá to rozzúrilo do nepríčetna. Tie začali chrliť jeden nenávistný článok za druhým. Pridali sa aj niektorí vládni politici, najmä zo strán Za ľudí a SaS a z opozičných mimoparlamentných strán najmä progresívne Slovensko.

Prozápadný fanatizmus najviac prejavil poslanec a predseda európskeho výboru Tomáš Valášek zo strany Za ľudí, ktorý kvôli nákupu ruskej vakcíny vystúpil z koalície.

 

Remišová: Geopolitická zbraň Moskvy

Kritikou nešetrila ani predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá už skôr označila ruskú vakcínu Sputnik V za „geopolitickú zbraň Moskvy.“ A po nákupe ruských vakcín sa dokonca vyhrážala vystúpením z vlády. Teraz rétoriku zmiernila a hovorí len o rekonštrukcii vlády.

 

Reklama
Korčok: Nástroj hybridnej vojny Ruska

Nákup ruských vakcín sa nepáčil ani ministrovi zahraničia Ivanovi Korčokovi. Ten si zakonšpiroval, že vakcína Sputnik V je nástroj hybridnej vojny Ruska:

Nie je to dar, je to tovar, ktorý má svoju cenu,“ uviedol Korčok. Netají, že ruskú vakcínu vníma ako nástroj hybridnej vojny zo strany Ruska. „Rozdeľuje nás tu doma, rozdeľuje nás v zahraničí, spochybňuje procesy v Európskej únii,“ poukázal minister.

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (v popredí)
Top 7 rusofóbnych výrokov

Pred pár dňami sme zverejnili zoznam top 7 rusofóbnych výrokov o vakcíne Sputnik V zo strany slovenských politikov a novinárov:

Ondrej Dostál: Úspech propagandistických hier Putinovho Ruska.

Neznámy slovenský diplomat v EK: (Rusi) používajú tú vakcínu ako hybridnú zbraň, ktorou rozleptávajú európsku jednotnosť

Reklama

Arpád Soltész: Matovič sa zaradil medzi užitočných idiotov Kremľa. Dúfajme, že neuzavrel tajnú dohodu o pomoci ruskej armády

Michal Havran: Sputin V je prvá vakcína, ktorej vedľajší účinok sa prejaví pred jej podaním.

Michal Truban: Zbytočná nadpráca pre Putinovu propagandu

Michal Šimečka: Vyzeráme ako nejaký bizarný diktátorský pidištátik

Juraj Smatana: Je mi úplne jasné, že vakcínu Sputnik používa Putin ako propagandistickú zbraň.

Viac sa dočítate na stránke.

 

Bojovníci proti konšpiráciám si zakonšpirovali

Je pritom paradoxom, že práve títo liberálni „slušňáci“ z bratislavskej kaviarne, od Korčoka, cez Remišovú, Dostála až po Smatanu sa pasujú do role najväčších bojovníkov proti konšpiráciám, dezinformáciám a hoaxom.

A sú to práve oni, ktorí šíria tie najuletenejšie konšpirácie o tom, že vakcína je vlastne niekoho hybridná zbraň. Absolútne bez dôkazov. Len preto, že Rusko vnímajú ako nepriateľa a Spojené štáty Americké ako našich najlepších spojencov. Myslenie ako z čias studenej vojny.

 

Reklama
Geniálny ťah 

Rusko (alebo premiér?) však svojím geniálnym ťahom totálne zosmiešnilo a znemožnilo matovičových rivalov.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom napísal, že dostal od výrobcu vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii, keď má byť ich vakcína na Slovensku predmetom takej nenávisti, že koaliční partneri hrozia až rozpadom vlády, sú ochotní ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2 000 000 vakcín. A to bez akýchkoľvek sankcií voči Slovensku za nedodržanie zmluvy.

Týmto džentlmenským ústupkom tak Rusko dokázalo, že ich vakcína Sputnik V nie je žiadna „hybridná zbraň“ na rozoštvávanie spoločnosti.

Ak by totiž Rusku šlo touto vakcínou, resp. „hybridnou zbraňou“ o vyvolávanie nejakých politických nepokojov, tak by jednoducho tlačili na to, aby zmluva bola dodržaná. Rusko je však ochotné ustúpiť.

 

Reklama

Pomoc Slovensku

O tom, že Rusku mohlo ísť o úprimnú pomoc Slovensku, ktoré je na tom momentálne v počte denných úmrtí na Covid v prepočte na počet obyvateľov na tom najhoršie na celom svete, svedčí aj fakt, že kým napríklad Maďarsku bolo na začiatok dodaných len 40 tisíc vakcín Sputnik V, na Slovensko ich prišlo až 200 tisíc. A istotne im za to Matovič nesľúbil Zakarpatskú Ukrajinu.

Rusko nás zachránilo v 2. svetovej vojne a poskytlo pomoc (ešte nevieme, či aj skutočnú záchranu – ak vakcíny majú nežiaduce účinky) aj teraz, keď vidí, že máme obrovské problémy s Covidom.

Žiaľ, naši niektorí rusofóbni politici a médiá nás priviedli do situácie, že pomoc od Ruska jednoducho odmietajú. Rusi sa nám preto nebudú vnucovať. Ak pomoc nechceme, tak ju nedostaneme.
Koniec koncov, na vakcíny Sputnik V čakajú v rade ďalšie krajiny, ktoré by sa za ne aj „pobili.“

 

Reklama
Výrobca ruskej vakcíny požiadal o spustenie procesu registrácie

A to nie je jediný krok Rusov, ktorým totálne zosmiešnili rusofóbov básniacich o hybridnej zbrani.

Častým argumentom slovenských rusofóbov prečo je vakcína Sputnik V hybridnou zbraňou je aj to, že Rusi nechcú svoju vakcínu registrovať cez Európsku liekovú agentúru a tým vraj vrazili klin medzi členské krajiny EÚ.

Nuž, zhodou okolností to urobili práve dnes. EMA prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Cieľom tzv. rolling review je priebežne posúdiť všetky údaje o jej účinnosti a bezpečnosti. Po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu.

A rozhodne to výrobca ruskej vakcíny nespravil kvôli náreku slovenských rusofóbov, ktorý spustili v pondelok. Tak dôležitý krok ako žiadosť o spustenie procesu registrácie vakcíny sa nedá urobiť zo dňa na deň. Predchádzalo tomu dlhodobé plánovanie a pripravovanie potrebných dokumentov. O tom, že ruský výrobca v súvislosti s registráciou vakcíny v EÚ už robil isté kroky sa hovorí už vyše mesiaca. Teraz prišla oficiálna žiadosť.

Ruská žiadosť o spustenie procesu registrácie vakcíny Sputnik V je tak ďalším prepleskom pre slovenských odmietačov ruskej vakcíny.

V tejto situácii by vrátenie vakcín Sputnik V do Ruska a zrušenie zmluvy na 2 milióny vakcín, ktoré môžeme dostať do konca júna, bolo totálne hlúpe, škodlivé a šlo by to proti záujmom Slovenskej republiky.

Dnes by už aj najzarytenejšiemu rusofóbovi malo byť nad slnko jasné, že Sputnik V nie je žiadna geopolitická zbraň, ani súčasť hybridnej vojny, ale jedná sa o vakcínu, ktorou môžeme zachrániť množstvo ľudských životov.

Reklama

 

Korčok by sa mal Rusom ospravedlniť a odstúpiť

Urážky Ruska a ich vakcíny, ktoré zazneli na slovenskej politickej scéne by však nemali padnúť do zabudnutia.

Osobitne treba poukázať na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka – nominanta Sulíkovej strany SaS, ktorý absolútne zlyhal. Minister zahraničia by sa mal správať ako normálny a slušný diplomat, ktorý aj keď mal nejaké výhrady k ruskej vakcíne, mal to povedať diplomaticky a hlavne slušne, bez emócií.

On však namiesto toho zákerným spôsobom slovne zaútočil na Rusko, keď tvrdil, že vakcína Sputnik V je nástrojom hybridnej vojny Ruska. Rusi jasne svojimi krokmi dokázali, že to nie je pravda. Korčok by sa preto mal Rusku za svoje stupídne a ničím nepodložené konšpirácie ospravedlniť. A najlepšie aj odstúpiť zo svojho postu.

Samuel Gdovin

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali