Rusko-ukrajinský konflikt: Na pozadí sa dejú zaujímavé veci. Čo ukazuje stretnutie na území Poľska?

Rusko-ukrajinský konflikt: Na pozadí sa dejú zaujímavé veci. Čo ukazuje stretnutie na území Poľska?

Bratislava 19. januára 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko, TASR/AP- Susan Walsh)

 

Najvyšší predstavitelia NATO pod vedením USA sa od stredy do štvrtka osobne stretávajú po tom, ako sa v Poľsku pred stretnutím stretli vojenskí velitelia USA a Ukrajiny. Stalo sa tak v čase, keď Rusko vymenovalo nového veliteľa “špeciálnej vojenskej operácie” na Ukrajine a vyhlásilo vojenské víťazstvo v Soledare na východe Ukrajiny

Ukrajinskí vojaci
Ilustračné foto

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu uviedol, že ciele “špeciálnej vojenskej operácie” Moskvy na Ukrajine sú “určené základnými legitímnymi záujmami Ruska” a budú splnené, informovali médiá.

Reklama

“Na Ukrajine nesmie byť žiadna vojenská infraštruktúra, ktorá by predstavovala priamu hrozbu pre našu krajinu,” povedal Lavrov a dodal, že Moskva má v úmysle zabezpečiť aj ochranu práv etnických Rusov na Ukrajine.

V stredu na výročnej tlačovej konferencii Lavrov odmietol požiadavky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na úplné stiahnutie Ruska z Ukrajiny. Minister tiež odmietol naliehanie Ukrajiny na vyplatenie vojnových škôd a stíhanie vojnových zločincov ako platformu pre budúce rozhovory a povedal, že “so Zelenským sa nedá rokovať”.

Reklama

Lavrov tvrdil, že “Západ prijíma všetky rozhodnutia za Ukrajinu” s cieľom využiť konflikt na vyčerpanie Ruska. Členovia NATO poskytli Ukrajine značnú vojenskú pomoc. Povedal, že Rusko je pripravené “vážne zvážiť” akékoľvek iniciatívy Západu týkajúce sa ukončenia konfliktu, ale dodal: “Zatiaľ sme nevideli žiadne vážne návrhy.”

Lavrov uviedol, že USA sa pokúšajú “zadržať” Rusko aj Čínu s pomocou iných krajín, ktoré sú však voči ich “hrám” ostražité, informovala agentúra Reuters. “Západ sa snaží zasiať nezhody do našich vzťahov… My a Čína vidíme všetky tieto hry,” povedal. Väzby s Pekingom neboli nikdy silnejšie, povedal Lavrov.

Experti uviedli, že konflikt bude intenzívnejší, keďže západné krajiny sa zameriavajú skôr na dodávky zbraní ako na sprostredkovanie, zatiaľ čo Rusko sa všemožne snaží ukončiť konflikt do roku 2023, či už vojenskou alebo diplomatickou cestou.

Najvyšší vojenský orgán NATO, Vojenský výbor, sa osobne stretne v stredu a vo štvrtok v belgickom Bruseli. Zasadnutiu, na ktorom sa zúčastnia náčelníci generálnych štábov spojeneckých armád a ich kolegovia z pozvaných krajín Fínska a Švédska, bude podľa stredajších informácií na webovej stránke NATO predsedať admirál Rob Bauer. Na stretnutí sa bude diskutovať o pokračujúcej vojenskej podpore Ukrajiny zo strany členov NATO.

Pred stretnutím NATO najvyšší americký vojenský predstaviteľ, armádny generál Mark Milley, v utorok odcestoval na miesto neďaleko ukrajinsko-poľských hraníc a po prvý raz hovoril so svojím ukrajinským kolegom tvárou v tvár – stretnutie podčiarkuje rastúce väzby medzi oboma armádami a prichádza v kritickom čase, keď sa vojna Ruska s Ukrajinou blíži k hranici jedného roka, uviedla agentúra AP.

Reklama

Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov, sa na neznámom mieste na juhovýchode Poľska stretol na niekoľko hodín s hlavným ukrajinským vojenským dôstojníkom, generálom Valerijom Zalužným. Obaja lídri v uplynulom roku často hovorili o vojenských potrebách Ukrajiny a stave vojny, ale nikdy sa nestretli.

Američania začali rozšírený výcvik ukrajinských vojakov
Na snímke generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády

Stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď medzinárodné spoločenstvo zvyšuje vojenskú pomoc Ukrajine vrátane rozšíreného výcviku ukrajinských jednotiek zo strany USA a poskytnutia batérie rakiet Patriot, tankov a zvýšeného počtu systémov protivzdušnej obrany a ďalších zbraňových systémov zo strany USA a koalície európskych a iných krajín.

Na ruskej strane bol náčelník generálneho štábu armádny generál Valerij Gerasimov 11. januára vymenovaný za veliteľa integrovanej skupiny síl špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

Čínski vojenskí experti uviedli, že toto vymenovanie znamená, že Moskva chce povýšiť “špeciálnu vojenskú operáciu” na “vojnu”, pretože potrebuje najvyššieho vojenského veliteľa krajiny, ktorý by koordinoval spoločnú operáciu vedenú ruskými národnými ozbrojenými silami, čečenskými vojenskými silami a súkromným vojenským dodávateľom Wagner Group.

Cui Heng, odborný asistent z Centra ruských štúdií na Východočínskej normálnej univerzite, v stredu pre Global Times uviedol, že “od decembra 2022 Ukrajina čelí čoraz väčším ťažkostiam na bojisku, keďže jej jednotky trpia čoraz väčšími stratami a európske krajiny sa čoraz viac zdráhajú naďalej poskytovať nákladnú vojenskú pomoc”.

Reklama

Okrem zložitej situácie na bojisku Ukrajina trpí aj stratou vysokého úradníka a civilnými obeťami spôsobenými haváriou vrtuľníka.

Najmenej 15 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra, ďalších vysokých úradníkov ministerstva a troch detí zahynulo v stredu ráno pri havárii vrtuľníka neďaleko škôlky pri Kyjeve, informovala agentúra Reuters.

V tejto chvíli Kyjev čelí vážnej situácii a potrebuje čo najskôr dosiahnuť vojenské víťazstvo, aby posilnil svoj imidž na Západe, najmä keď sa koná stretnutie NATO, na ktorom sa bude diskutovať o budúcej vojenskej pomoci, poznamenal Cui. “Pokiaľ ide o ruskú stranu, pod velením Gerasimova sa v posledných dňoch zlepšila výkonnosť ruských jednotiek a posilnila sa ich palebná sila,” povedal.

Rusko si želá ukončiť vojenskú operáciu v roku 2023, pretože prezidentské voľby v roku 2024 sú pre budúcnosť krajiny veľmi dôležité, takže Kremeľ posilní vstupy na bojisko, keď jeho pokusy usilovať sa o prímerie prostredníctvom diplomacie Ukrajina a Západ odmietli, uviedli experti.

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, uviedol, že “od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu len jeden člen NATO skutočne vynakladá úsilie na sprostredkovanie – Turecko. Všetci ostatní členovia NATO sa zameriavajú na vojenské dodávky. Neexistuje žiadna šanca na prímerie, keď obe strany nemajú záujem o diplomaciu a obe chcú najprv dosiahnuť vojenské víťazstvo.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali