Rusko je pripravené dodať Iránu 24 lietadiel Su-57

Rusko je pripravené dodať Iránu 24 lietadiel Su-57

Moskva 20. decembra 2019 (HSP/Defence 24/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Poľský portál Defence 24 publikoval materiál, v ktorom tvrdí, že Rusko je pripravené dodať Iránu 24 moderných stíhačiek Su-57

Na snímke ruské stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57

Irán je pripravený tieto lietadlá okamžite kúpiť, 24 nových ruských Su-57 sa však obávajú Američania, Izraelci a Saudi. Tí tvrdia, že ruské Su-57 narušia krehkú rovnováhu síl na Blízkom východe (možnosti Američanov, Izraelcov a Saudov sa opäť oslabia). Podľa ďalších informácii Irán okrem Su-57 prejavil záujem o nákup ruských nadzvukových moderných rakiet typu vzduch-vzduch.

Reklama

Irán je terčom amerického, izraelského a saudského tlaku, preto vyčleňuje obrovské zdroje na vojenské výdavky. Zvýšená prítomnosť Ruska na Blízkom východe a ruský zásah v Sýrii zmenili v oblasti celkovú geopolitickú situáciu. Irán a Sýria posilnili svoje postavenie na úkor Izraela, Saudov či USA a Iránci napriek americkým sankciám a snahám Američanov prinútiť Európu participovať vo zvýšenej miere v tlaku voči Iránu (Európanom sú americké predstavy nevýhodné, EÚ stráca obrovské financie, sankcie voči Iránu sú prospešné len USA a Izraelu) dokážu pomerne úspešne americkému tlaku i podpore farebných revolúcii v Iráne odolávať.

 

Reklama

Video ruské Su-57 

 

Irán úspešne obchoduje aj s Čínou a podobne ako Rusi získava od Číňanov dostatok financií k tomu, aby mohol ruské zbrane kupovať. Pred iránskym režimom stojí dôležitá úloha eliminovať geopolitický tlak USA, Izraelu a Saudov, tieto tri krajiny sa opakovane vyhrážajú Iránu vojenským zásahom a Irán túto hrozbu považuje za úplne reálnu. Pokiaľ nebude mať Irán k dispozícii jadrové hlavice, možnosti útoku USA, Izraela a Saudov na Irán sú stále na programe dňa.

Američania od roku 2006 presadzujú, aby sa dodržiavalo embargo na predaj zbraní Iránu. Iránci vyvíjajú preto vlastné zbrane a v oblasti rakiet či dronov sú pomerne úspešní. Iránsky systém PVO Bavar 373 (dlhý dolet) a Khorad-15 (stredný dolet) sú aj podľa Rusov a Číňanov hodnotené pomerne vysoko (Bavar 373 je približne na úrovni modernizovaných ruských S-300), Iránci dosiahli pomerne veľké úspechy aj vo vývoji svojich pozemných a námorných vojenských síl. Achillovou pätou Iránu je však jeho letectvo.

Irán má dnes k dispozícii bojové stroje F-5E a F-4D / E z vojny vo Vietname (predstavené hlavne v rokoch 1968-1974), novšie F-14 v obmedzenom množstve z polovice 70 rokov 20.storočia. Okrem toho má k dispozícii MiG-29, všetko typy z 90.rokov 20.storočia, vrátane irackých koristných MiG-29, ktoré po vpáde Američanov preleteli z Iraku do Iránu (nie všetky MiG-29 Irán Iraku vrátil), okrem toho majú Iránci k dispozícii aj staršie lietadlá F-7 a Mirage F-1. V súčasnosti môže Irán zorganizovať podľa odborníkov 17 stíhacích letiek, ktoré však majú značne obmedzené možnosti v boji proti súperom, vyzbrojených F-15, F-16, F-18 a F-35 (Američania, Izraelci a Saudi).

Reklama

Ruské Su-57 V. generácie, vyzbrojené ruskými modernými raketami vzduch- vzduch by veľkú časť iránskych problémov vyriešil. Okrem toho sú Rusi ochotní pri vývoznej verzii ochotní spolupracovať aj s Iráncami, ktorí by mohli získať aj technickú dokumentáciu k výrobe niektorých komponentov, Rusi nemajú námietky ani proti tomu, aby servis zabezpečovali iránske spoločnosti čím by sa pre Iráncov cena lietadiel a ich údržba značne znížila. Rusi postupujú úplne odlišne od Američanov, ktorí F-35 predávajú za horibilné ceny a s výnimkou Izraelcov poskytujú možnosti servisu pre neamerické spoločnosti vo veľmi obmedzenej miere.

 

Video iránske Bavar -373 

 

Iránsky brigádny generál Abdolkarim Baintarafi (letectvo) uviedol, že Iránci okrem Su-57 majú záujem aj o kúpu čínskych strojov J-10 a JF-17. Čo sa týka Su-57 Iránci sú ochotní kúpiť stroje v cene 3 miliárd USD, okrem toho chcú Iránci kúpiť ruské Su-35 a Su-30. Ruské Su-57 majú byť protizbraňou voči F-35, ktorými disponujú na Blízkom východe najmä USA a Izrael.

Reklama

Za 3 miliardy USD mohol získať Irán aj tri pluky S-400 Triumph s dlhým doletom. Iránske analýzy však ukázali, že 24 ruskách Su-57 vybavených nadzvukovými modernými ruskými raketami bude mať v iránskom vzdušnom obrannom systéme oveľa vyššiu hodnotu, pretože nebudú obmedzené radarovým stropom a takisto budú schopne efektívne fungovať v nízkych i veľmi vysokých výškach. Iránci považujú vlastné vyvinuté systémy PVO Bavar – 373 za dostačujúce.

India ruské Su-57 odmietla, pretože Indovia mali obavy z údržby a servisného zabezpečenia nových lietadiel. Iránci sú si však vedomí skutočnosti, že zvyšovať efektívnosť lietadiel F-5E, F-4D/E a F-14, ktoré majú k dispozícii by ich stálo oveľa viac úsilia a financií ako zaviesť do iránskej výzbroje Su-57.

Rusi pri svojích Su-57 predstavili diametrálne odlišný princíp ako Američania. Rusom nevadí, keď niektoré komponenty Su-57 budú vo vlastnej réžii vyrábať samotní zákazníci, ktorí tieto lietadlá kúpili, najväčšími záujemcami o kúpu ruských strojov Su-57 sú Iránci, Indovia a Turci.

Američania a Izraelci sa značne obávajú vývoja situácie pri ktorej by Irán v značnej miere odkúpil ruské systémy PVO S-400, ruské tanky T-90, vrtuľníky Mi-28, raketové námorné batérie Bastion, výcvikové a bojové lietadlá Jak – 130 a lietadlá Su-30 a Su-35. Možnosti beztrestného a náhleho útoku na Irán zo strany USA a Izraela by sa tak opätovne značne znížili.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali