Rusko a Sýria naliehajú na návrat inšpektorov OSN do Damasku

Rusko a Sýria naliehajú na návrat inšpektorov OSN do Damasku

Moskva 9. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mualim obvinil Obamu z podporovania teroristov

Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun

Rusko a Sýria vyzvali dnes Organizáciu Spojených národov, aby sa zamerala na úsilie zvolať mierovú konferenciu, a nie na vojenskú akciu proti Damasku. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní so svojím sýrskym rezortným partnerom Walídom Mualimom v Moskve.

Reklama

Americký vojenský úder na Sýriu by mohol viesť k rozšíreniu terorizmu, upozornil podľa agentúry Reuters Lavrov. Šéf sýrskej diplomacie Mualim zároveň obvinil amerického prezidenta Baracka Obamu z podporovania teroristov.

Mnoho štátov podľa Lavrova rozumie, že útok na Sýriu by mohol zničiť šance na dosiahnutie politického riešenia krízy či zvolanie mierovej konferencie.

Reklama

 

“Výborne” pripravená réžia zo strany rebelov-teroristov

Ruský minister vyhlásil, že podľa názoru Ruska bola situácia, keď boli na predmestí Damasku voči civilistom údajne použité chemické zbrane, zrežírovaná.

“Existujú profesionálne posudky, ktoré vypracovala členka medzinárodnej komisie Carla del Ponte. Má dôkazy o tom, že povstalci použili chemické toxické látky. Nedávno zaznelo interview s predstavenou kláštora, sestrou Agnes, o udalostiach, ktoré predchádzali 21. augustu, aj o tom, čo sa deje v kresťanských oblastiach Sýrie. A sú aj fakty, ktoré sa týkajú 21. augusta, a ktoré – podľa nášho názoru – hovoria o tom, že celá kauza bola vopred pripravená,” uviedol ruský minister podľa agentúry RIA Novosti.

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Lavrov ďalej vyhlásil, že experti OSN na chemické zbrane by mali ukončiť svoj výskum odobratých vzoriek a predložiť závery Bezpečnostnej rade OSN. “Zhodli sme sa na tom, že budeme vyvíjať tlak na čo najskorší návrat inšpektorov (do Sýrie),” spresnil.

Reklama

Minister Mualim informoval, že jeho vláda je pripravená prijať inšpektorov OSN, aby v Sýrii prešetrili podozrenia z použitia chemických zbraní, ktoré je pripisované sýrskej armáde. Dodal, že damaská vláda chce využiť všetky dostupné kanály, aby presvedčila Američanov, že nie je za chemickým útokom. Uviedol tiež, že Sýria je pripravená “na plnú spoluprácu s Ruskom, aby odstránila akúkoľvek zámienku pre agresiu”. Minister však, ako upozorňuje agentúra AP, neposkytol žiadny dôkaz pre svoje tvrdenia, že za chemickým útokom sú povstalecké jednotky.

 

Moskva sa snaží o mierové rokovania

Lavrov uviedol, že Moskva bude pokračovať v presadzovaní mierového urovnania situácie v Sýrii a pokúsi sa zvolať zástupcov všetkých opozičných zoskupení v krajine, ktoré sú zainteresované na mierovom usporiadaní. Zdôraznil, že americký útok na Sýriu by mal fatálne dôsledky pre mierový proces.

Ruský minister na tlačovej konferencii nepovedal, ako by Rusko mohlo reagovať na prípadný americký útok na Sýriu, ale uviedol: “Nechceme vychádzať z negatívneho scenára. V prvom rade chceme podniknúť kroky, ktoré by zabránili vojenskej intervencii.”

Reklama

Prezident Vladimir Putin pred časom vyhlásil, že v prípade amerického útoku Moskva Sýrii poskytne pomoc. Putin, ale aj ďalší ruskí oficiálni predstavitelia však jasne deklarovali, že Rusko nemá v úmysle zapojiť sa do bojov.

 

Lavrov poprel špekulácie

Minister Lavrov okrem toho poprel aj špekulácie, že Rusko sprostredkovalo dohodu medzi USA a Sýriou, k čomu údajne došlo počas nedávneho summitu združenia G20 v Petrohrade, kde Putin rokoval o kríze v Sýrii so svojím americkým partnerom Barackom Obamom. “Nebola a nebude nijaká dohoda (prijatá) poza chrbát sýrskeho ľudu,” zdôraznil Lavrov.

Pozornosť celého sveta sa teraz upriamuje na americký Kongres, kde je výsledok hlasovania o Obamovom návrhu na vojenský úder voči Sýrii čoraz neistejší. Z prieskumov agentúry AP vyplýva, že aj napriek tomu, že lídri oboch politických táborov vojenský zásah podporujú, takmer polovica zo 433 členov Snemovne reprezentantov a tretina 100-členného Senátu zostáva nerozhodná.

Práve títo politici budú teraz terčom intenzívneho lobingu zo strany americkej administratívy i táborov prívržencov a odporcov Obamových plánov, ktoré sa v Kongrese sformovali bez ohľadu na obvyklé bipolárne stranícke členenie.

Americký prezident Barack Obama musí o správnosti svojich plánov na potrestanie sýrskeho režimu za nasadenie chemických zbraní presvedčiť Kongres aj americkú verejnosť. Ich skepsa ešte viac vzrástla po tom, ako sýrsky prezident Bašár Asad ubezpečil, že rozkaz na vykonanie chemického útoku z 21. augusta nevydal.

zf

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali