Ruské ministerstvo zahraničia: “Západ sa veľmi usiluje o to, aby diskusia o chemickom útoku v Sýrii vyznela protiasadovsky a protirusky”

Ruské ministerstvo zahraničia: “Západ sa veľmi usiluje o to, aby diskusia o chemickom útoku v Sýrii vyznela protiasadovsky a protirusky”

Moskva 30. mája 2017 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Stále neutíchajú spory ohľadom chemického útoku v Sýrii. Rôzne strany a experti označujú za organizátorov a vykonávateľov tohto barbarského činu odlišné skupiny. Ruské ministerstvo zahraničia v tejto súvislosti vydalo svoje stanovisko.

Ilustračné foto

„23. mája sa Bezpečnostná rada OSN opäť zaoberala takzvanou “sýrskou chemickou kauzou”. Západné “trio” stálych členov Bezpečnostnej rady sa veľmi usilovalo, aby diskusia vyznela protiasadovsky a protirusky. Znovu sa potvrdilo, že týchto “obžalobcov” Damasku nezaujíma hľadanie pravdivej odpovede na otázku, kto v skutočnosti stojí za možným použitím sarínu, ku ktorému došlo 4. apríla tohto roku v sýrskej provincii Idlib. Zástupcovia USA, Veľkej Británie a Francúzska sa tvrdošijne bránia snahám o zistenie pravdy, do akej miery bol opodstatnený ich “diaľkovo” vynesený rozsudok o údajne nepopierateľnej vine vlády B. Asada na chemickom útoku v meste Chán Šajchún.

Reklama

Vidíme veľmi nepekný obraz. Od chemického útoku prešli takmer dva mesiace, ale zatiaľ sa nikto nenáhli, aby si priamo v Chán Šajchúne overil okolnosti tohto široko pertraktovaného prípadu. Ba čo viac, západné mocnosti vylučujú aj samotnú možnosť návštevy leteckej základne Šajrat, kde sa podľa ich tvrdenia údajne skladoval sarín použitý v Chán Šajchúne.

Aktivitu v tomto smere bohužiaľ neprejavuje ani Misia Organizácie pre zákaz chemických zbraní , ktorá má za úlohu vyšetrovať prípady použitia chemických zbraní. Misia stále odkladá cestu do Chán Šajchúnu s tým, že sa odvoláva na nepriaznivé bezpečnostné podmienky. A vedenie Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu Organizácie pre zákaz chemických zbraní a OSN sa ešte len zaoberá myšlienkou vypracovať plán vyšetrovania, kde majú byť určené miesta, ktoré bude treba navštíviť, osoby, ktoré bude treba vypočuť, a dokumenty, ktoré bude treba vyžiadať.

Reklama

Ruské stanovisko v súvislosti s udalosťami je dobre známe a maximálne jasné: incident treba čo najstarostlivejšie vyšetriť prísne v medziach mandátov Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu a Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní, schválených Bezpečnostnou radou OSN a Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPSW), s použitím vyšetrovacích prostriedkov, metód a zásad uvedených v príslušných rezolúciách Bezpečnostnej rady a v Dohovore o zákaze chemických zbraní.

Nevyhnutná je návšteva tak Chán Šajchúnu, ako aj leteckej základne Šajrat, teda nielen miesta tohto barbarského činu, ale aj objektu, ktorý s ním údajne bezprostredne súvisí. Je absolútne neprijateľná neseriózna prax, ktorá sa už bežne zaužívala v činnosti Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu a Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní, a to že vyšetrovanie prebieha na diaľku, opiera sa o výpovede pochybných svedkov, občas dokonca aj o výpovede nastrčených  “poškodených”. Vo veľkej miere sa využívajú zdroje už dávno skompromitovaných mimovládnych organizácií, ktoré sú jedna ruka s povstalcami a teroristickými štruktúrami. To nie je iba imitácia práce, ide o vedomú a zámernú falzifikáciu, ktorá sleduje zjavné politické ciele.

Znovu sa obraciame na západných kolegov, ktorí veľkohubo argumentujú svojimi pseudodôkazmi, aby odpovedali na rad konkrétnych otázok. Najmä či bol pri odbere biomedicínskych a iných vzoriek dodržaný princíp chronologického postupu pri zabezpečovaní vecných dôkazov (chain of custody), ktorý je v Dohovore o zákaze chemických zbraní definovaný ako kľúčový? Nebolo by už načase skončiť s ďalekosiahlymi obvineniami, ktoré sú založené na relatívne primitívne zrežírovaných filmových materiáloch a iných nehodnoverných informáciách, ktorými zarytá sýrska opozícia a jej zahraniční patróni bohato zásobujú Spoločný vyšetrovací mechanizmus a Misiu pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní?

Vráťme sa ešte k téme návštevy leteckej základne Šajrat. Pripomíname, že Damask už na začiatku apríla poskytol expertom z Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní oficiálne záruky bezpečného prístupu na základňu. Sýrska vláda navyše žiadala, aby sa taká návšteva uskutočnila bezodkladne, a takto potvrdila svoju ochotu plniť svoje záväzky vyplývajúce z bodu 12 mandátu Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní a z ustanovení bodu 15 časti XI Prílohy k Dohovoru o zákaze chemických zbraní, ktoré sa týkajú kontroly. Tam sa priamo hovorí, že “inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní musia mať zabezpečený prístup do všetkých oblastí, ktoré by mohli byť zasiahnuté predpokladaným použitím chemických zbraní”.

Z hľadiska požiadaviek bezpečnosti a dodržania záväzkov stanovených Dohovorom boli teda na vykonanie návštevy všetky predpoklady splnené. Ako diametrálny kontrast pôsobí letargia Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu a vedome pasívna pozícia vedenia Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktoré tvrdí, že návšteva leteckej základne nepatrí do kompetencie Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní.

Reklama

My naopak nástojíme na tom, aby sa vyšetrovania okolností na leteckej základni Šajrat zúčastnila tak Misia pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní, ako aj Spoločný vyšetrovací mechanizmus. Pripomíname, že bod 6 výrokovej časti Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2319 priamo nariaďuje Spoločnému vyšetrovaciemu mechanizmu, aby poskytoval služby Organizácii pre zákaz chemických zbraní. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 2235, ktorou bol vlastne Spoločný vyšetrovací mechanizmus zriadený, obsahuje body 3 a 4, požadujúce zistenie vinníka zodpovedného za hromadenie a skladovanie chemických zbraní. Okrem toho sa v bode 7 tejto Rezolúcie jasne hovorí, že všetky lokality, ktoré nejako súvisia s vyšetrovaním, musia byť bezpodmienečne sprístupnené. Prečo teda naši oponenti otvorene ignorujú tieto ustanovenia?

Nielen my, aj celý rad ďalších štátov považuje návštevu Šajratu za nevyhnutnú “vzhľadom na doposiaľ známe fakty a okolnosti” (bod 7 Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2235).

Požadujeme, aby vedenie Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu a Technický sekretariát Organizácie pre zákaz chemických zbraní bezodkladne podnikli opatrenia na nápravu vzniknutej situácie, okamžite vyslali do Chán Šajchúnu a Šajratu svojich expertov, zabezpečili všestranné a nezaujaté vyšetrenie všetkých okolností tohto prípadu a podnikli aj ďalšie kroky vyplývajúce z ich mandátu, za účelom “… maximálneho možného odhalenia jednotlivcov, organizácií, skupín alebo vlád, ktoré boli páchateľmi, organizátormi, sponzormi alebo boli akokoľvek inak zapojení do používania chemických látok v podobe zbraní v Sýrskej arabskej republike, a to vrátane chlóru alebo hocijakých iných toxických chemických látok …” (bod 5 Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2235).

Ďalšie vyhýbanie sa plnohodnotnému vyšetreniu bude viesť k pochybnostiam nielen ohľadne akčnej spôsobilosti Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu a Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní, ale následne aj k pochybnostiam o zmysle ich ďalšej existencie,“ uvádza sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali