Rozhovor so Štefanom Svitkom pred Dakarom 2018

Rozhovor so Štefanom Svitkom pred Dakarom 2018

Bratislava 24. decembra 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

Števo Svitko je naším najúspešnejším moto pretekárom poslednej dekády. V širšej verejnosti sa zviditeľnil hlavne úspešnou mnohonásobnou účasťou na Dakar Rally. Že nenecháva nič na náhodu je zrejmé z jeho tvrdej a cielenej prípravy. Podľa názoru osôb, podieľajúcich sa na jeho športovom raste, ešte nikdy nemal tak dobré jazdecké a kondičné nastavenie, ako práve teraz pred Dakarom 2018

Reklama

Nasledujúca Dakar Rally 2018 bude štartovať v Peru (pieskové etapy), prejde Bolíviou (vysokohorské terény) a skončí v Argentíne (rýchle šotoliny a technické úseky).

Najprv k príprave, ako prebehla a pod koho vedením, prípadne kde?

Reklama

Väčšinu kondičnej prípravy, a čiastočne aj jazdeckej, som absolvoval s Maťom Benkom, ktorý tiež preteká rally. Zahŕňala bežkovanie na Štrbskom plesa pod vedením majsterky Slovenska, skialp do Lomnického sedla, balančné a koordinačné cviky vo Svite, stacionárne bicyklovanie s maskou  regulujúcou prísun kyslíku… Všetko sa dialo vo vopred naplánovaných 5-dňových cykloch, po nich vždy nasledovali dva dni oddychu a regenerácie.

V minulosti niečo v príprave škrípalo a vyvrcholilo to problémami v lete 2017.

Áno, jednalo sa o nedostatočnú regeneráciu a nedodržanie pitného režimu počas športových zápolení. Ako pridávam v nárokoch na kondíciu, tak musím pridávať aj v správnom oddychu. Veľmi mi pomohla Dukla.

Okrem toho som pridal spávanie v stane, ktorý simuluje množstvo kyslíku vo veľkých nadmorských výškach. Hoci pôjdeme v Bolívii iba dve etapy, riedky vzduch tam vždy zoberie pretekárom množstvo síl. A tie môžu chýbať v záverečných etapách v Argentíne.

Zranenia a podobne, všetko v poriadku?

Reklama

Zranené rameno a prst sú už v poriadku, cítim sa telesne úplne fit a dobre naladený.

Čo jazdecká príprava?

Pred mesiacom som bol na vynikajúcom sústredení v Maroku s továrenským jazdcom KTM Farresom. Denne sme pilovali jazdu a navigáciu v dunách, všetko podľa prístrojov používaných na Dakare. V priebehu roka som pravidelne jazdil aj ťažké piesky na Záhorí.

Rýchle šotolinové trate trénujem na rally pretekoch v Grécku a súkromne v Chorvátsku. Tamojšie cesty značne pripomínajú rýchle juhoamerické cesty, hoci otvorené úseky nie sú tak dlhé. Na prípravu to však stačí. K tomu veľa v priebehu sezóny pretekám na ľahkom endure všemožné preteky.

Reklama

Poďme k technike. Stále máš továrenskú podporu KTM, zrepasovali minuloročnú motorku. Stačí Ti?

V tomto roku pripravila KTM nový prototyp, dostupný iba pre továrenských jazdcov. Mne zrepasovali minuloročný model a mám na preteky plnú fabrickú podporu. To znamená prednosť pri opravách na Dakare, najkvalitnejšie diely a podobne. Minuloročný model bol dobrý, tak sa nebojím konkurencie.

Videl si pri nakládke v Le Havre nový model KTM pre sezónu 2018?

Iba zdiaľky, ale vypadá sľubne. Vraj sa podarilo zachovať stabilitu vo vysokých rýchlostiach a pritom je ovládateľnosť v technických pasážach opäť o niečo lepšia. Nechám sa prekvapiť o rok.

Dakar sa tento rok začína v Peru. Predpokladám, že sa tešíš na pieskové etapy na začiatku Dakaru…

Piesok milujem a bol som v ročníku 2017 sklamaný, že ho prakticky na tratiach nebolo. Tento raz by prvých 5 etáp malo byť s poriadnymi dunovými poľami, už sa neviem dočkať. Takto usporiadatelia aspoň čiastočne nahradili výpadok Čile a jej púšte Atacama. Zrejme nás v Peru potrápia vysoké teploty, no piesok to v mojom ponímaní všetko vyváži.

Ako sa Ti pozdáva všeobecne profilovanie tratí na Dakar 2018? V strede dva dni nešťastnej Bolívie, na konci úmorné teplo Argentíny…

O Peru som už povedal. Bolíviu nemá nikto rád. Riedky vzduch, zima a večný dážď prinášajú iba utrpenie a problémy jazdcom aj sprievodu. Argentína je vždy lotéria. Usporiadatelia vyberajú veľmi rôznorodé terény, aby nejako oživili etapy. No prevažujú rýchle šotoliny, lesné cesty a technické vsuvky. K tomu šialené teploty a vysoká vlhkosť vzduchu. Túto časť nemám veľmi rád, no patrí k rozhodujúcim  a musíme všetci zabrať na dno síl.

Aké ambície z toho vyplývajú?

Konkurencia je rok od roku silnejšia, no napriek tomu by som rád stál na pódiu. K tomu treba okrem jazdeckého umenia aj kopec športového šťastia. Veď napríklad v roku 2016 som skončil na 2. mieste a o rok na 25. pozícii. To hovorí za všetko. Okrem toho, továrenské tímy majú podporu na tak vysokej úrovni, že nám sa o takom niečom ani nesníva. Na druhej strane, sú vystavení väčšiemu tlaku, pretože očakávania od sponzorov a tovární sú extrémne. Ja môžem jazdiť s čistou hlavou a bez prehnaných tlakov.

Reklama

Tím máš v staronovom zložení. Kto pribudol?

Stabilným členom sú kamarát Zlatko Novosád a švagor Maroš Kubačka, pribudli Dominik Guláš a Dominik Žažo. Berieme dodávku a starý karavan, ktorý sa najlepšie osvedčil. V ňom bude môj prechodný domov počas dvoch týždňov. Primeraný oddych bude tento raz ešte rozhodujúcejší ako inokedy. Dakar má 40. výročie a je predpoklad, že usporiadatelia nachystali podstatne ťažšie trate ako inokedy. Budú náročné na kondíciu a v druhej polovici rally sa nedostatok regenerácie môže vypomstiť.

Okrem mimoriadneho fyzického vypätia je Dakar známy aj náporom na psychiku až na hranu možností pretekárov. Si dobre v tomto smere pripravený?

Som úplne v pohode. Našťastie finančné krytie je zabezpečené, sponzori ma nikam netlačia a preto môžem nastúpiť bez zbytočnej nervozity. Psychická pohoda je na začiatku veľmi dôležitá, veď Dakar prinesie v priebehu pretekania ešte nervov dosť. Čistá hlava je základom prípadného úspechu.

Niečo na koniec?

Reklama

Prajem si hlavne, aby sa mi vyhli zranenia a zbytočné penalizácie. Hoci tým nevieme úplne zabrániť, v športe je dnes kus politiky. Preto sú penalizácie často nespravodlivé a slúžia na ovplyvňovanie výsledkov. No nesmiem im k tomu dávať akýkoľvek dôvod.

Teraz potrebujem iba poriadnu podporu fanúšikov, kus športového šťastia a dobre navigovať. Potom sa aj výsledok dostaví.

Text. Peter Haršáni, foto: archív autora

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali