Rozhovor s Antonom Martvoňom o dovolenkových poukazoch i politike: Veľmi úsmevné sa mi zdajú tlačovky „akože“ konzervatívnej KDH na čele s krčmárom murujúcim ženy v kanceláriách

Rozhovor s Antonom Martvoňom o dovolenkových poukazoch i politike: Veľmi úsmevné sa mi zdajú tlačovky „akože“ konzervatívnej KDH na čele s krčmárom murujúcim ženy v kanceláriách

Bratislava 28. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Keďže je problematika rekreačných poukazov najviac aktuálna práve teraz v lete, prinášame vám v rozhovore s Antonom Martvoňom, kde sa v tejto problematike vyjadruje. V rozhovore nájdete aj jeho názory na politiku, koaličné i opozičné strany ako aj jeho ďalšie politické ambície

Na snímke Anton Martvoň

Na svojom Facebooku ste dali občanom návrh ako si uplatniť u zamestnávateľa svoj dovolenkový poukaz. Ako ste spokojný s jeho dopadom na turizmus na Slovensku? Počet dovolenkujúcich Slovákov doma na Slovensku sa zvýšil o desať percent  na 800 tisíc.

Reklama

Priznám sa, že keď tento nástroj na podporu domáceho turizmu vymysleli a prvý krát zaviedli v Poľsku, tak sa mi to páčilo už vtedy a páči sa mi to i dnes. Chcel som ešte ako poslanec NRSR s jedným kolegom v 6. volebnom období podľa vzoru Poľska taktiež zaviesť tzv. rekreačné (resp. kúpeľné) poukazy v SR  ako obdobu dnešných dovolenkových poukazov, no neuspeli sme s tou myšlienkou i s návrhom a v Smere nás namiesto pochopenia s tým vtedy vysmiali. A to aj napriek nášmu argumentu, že by to pomohlo nielen podnikateľom v cestovnom ruchu v SR, ale aj bežným ľuďom a zamestnancom v SR. Preto  v súčasnosti ich zavedenie vítam a aj plne podporujem. No, treba ich určite ešte vylepšiť, rozšíriť  a vyprecizovať.

 

Reklama

Ste za jeho rozšírenie na všetkých zamestnancov? Respektíve aby ho museli poskytovať všetci zamestnávatelia, aj tí, ktorí majú dnes menej ako 49 zamestnancov?

Určite áno, pričom štát by to mal potom následne plne akceptovať i ako odpočítateľnú položku pre zamestnávateľov, no nie z ich daňového základu, ale už priamo z vypočítanej dane z príjmu. Zavedenie dovolenkových poukazov len pre zamestnancov pracujúcich pre  subjekty zamestnávajúce viac ako 49 ľudí považujem dnes za diskriminačné… Vláda dodnes poriadne nezdôvodnila, že prečo to nastavili práve na číslo 49.

 

Má aj Národná koalícia námety v tejto téme? Prípadne, čo by sa dalo ešte spraviť pre domáci cestovný ruch?

Národná koalícia podporuje slovenský cestovný ruch a myslíme si, že k jeho ešte väčšej podpore by určite pomohlo zníženie DPH nielen na ubytovanie, ale hlavne na jedlo a na potraviny, napr. na 10 alebo na 15 percent, čo by pozitívne pocítili aj bežní občania, ktorí nemajú veľa peňazí na dovolenky. Ďalšou pomocou v oblasti cestovného ruchu, by určite bolo zrušenie odvodov z dohôd o brigádnickej práci študentov  a z dohôd o vykonaní práce pre dôchodcov, na základe ktorých by si slovenskí študenti a aj dôchodcovia mohli privyrábať práve v cestovnom ruchu v našich regiónoch a zároveň by sa tým podporili aj zamestnávatelia  v oblasti cestovného ruchu…

Reklama

 

Ako hodnotíte súčasnú politickú situáciu? Ktoré z tých „akože“ koalícií vás najviac pobavili?

Ten kto dnes sleduje politiku, tak mu musí byť z nej naozaj zle. Na jednej strane máte vládne strany, pri ktorých sa ukázalo, že ich predstavitelia sú ovládaní oligarchiou, dokonca mali kontakty s daňovými podvodníkmi, s talianskou mafiou, so zločincami a javí sa, že dokonca aj s vrahmi v podobe „čiernych vdov“, či „lukratívnych sexi asistentiek“.

Na druhej strane máte večne hádajúcu sa opozíciu, ktorá sa dokáže pohádať ešte aj na tom, že kto je líder opozície a kto z nej bude budúcim premiérom, i keď ešte ani len voľby do NRSR nevyhrali.

A medzitým niekde v strede sú občania – bežní ľudia, ktorí na jednej strane boli oklamaní zo strany vládnych strán, sú zhrození z ich praktík a z prepojení na oligarchiu a mafiu, pričom na druhej strane je  vidina absolútnej neistoty, amatérizmu a hádok zo strany súčasnej opozície.

Reklama

No, bežných ľudí však nezaujímajú hádky v koalícii a v opozícii, ale konkrétne reformy a zmeny v ich prospech, aby sa im lepšie žilo, aby mali menšie odvody a dane, lacnejšie a kvalitné potraviny, lepšie zdravotníctvo, modernejšie nemocnice, školstvo, či cesty a dopravné komunikácie,  a predovšetkým mohli v žiť v bezpečí, pracovať a vychovávať deti v štáte, kde ako dôchodcovia nezomrú na ulici alebo rukami nejakých zahraničných gangov za bieleho dňa.

A práve na bežných ľudí a na ich potreby (až na zopár výnimiek) súčasná koalícia a aj opozícia kašlú a odputáva pozornosť hádkami od problémov bežných ľudí! Veľmi úsmevné sa mi zdajú tlačovky „akože“ konzervatívnej KDH na čele s krčmárom murujúcim ženy v kanceláriách – A.Hlinom o tom, že ako ide spolupracovať s liberálmi a s progresívcami absolútne neuznávajúcimi kresťanské hodnoty a tradičnú rodinu.

Na druhej strane mi je úsmevný akože boj Smeru na čele s Ficom a Blahom proti Kotlebovcom, ktorým však nevadí, keď Kotlebovci pomáhajú Smeru a vláde pri uznášaniaschopnosti NRSR, pri priatí zákonov, či v prezidentskej kampani pri odstavení Harabina.  Je to jasný dôkaz, že opozičné i koaličné strany sú schopné sa spojiť aj s „kvázifašistami“, s „kvázisatanistami“ alebo i s osobami ospravedlňujúcimi pedofiliu, či obchodovanie s deťmi, len aby sa dostali k vláde alebo aby zostali pri vláde. No žiaľ, na tradičnú rodinu, sociálne reformy, na hájenie slovenských národných hodnôt a zachovania suverenity SR v EÚ, či na ochranu hraníc pred nelegálnou alebo pred ekonomickou migráciou absolútne kašlú…

 

Veríte v delenie na nových a starých politikov?

Ide o absolútne zbytočné delenie, lebo mnoho „akože“ nových politikov sú vlastne v minulosti odstavení starí politici (napr. Beblavý, Štefunko, či Hlina) a viacerí „akože“ starí politici zasa pôsobia ako amatéri v politike, na ktorých mediálnych výstupoch, či prejavoch sa smeje celé Slovensko (napr. Danko, Číž, či Vaľová).

Slovensko potrebuje reštart a hranie sa na nových a starých politikov, či na ľavicu a pravicu, tak to nikomu z občanov SR nijak nepomôže a nezvýši ich životnú úroveň. Občania – voliči chcú totiž vidieť konečne konkrétne návrhy na zlepšenie ich životnej situácie alebo na riešenie ich problémov, a nie iba sľuby alebo dokonca iba hádky medzi koalíciou a opozíciou, napríklad o nejaký stožiar pri NRSR alebo o nejakom jadre EÚ…

Preto, ja ako politik som vždy chcel a aj chcem pre voličov na Slovensku ponúkať odbornú a sociálnu alternatívu s rešpektovaním tradičnej rodiny, národných hodnôt a predovšetkým riešenia ich každodenných problémov, ktoré im prináša život, zákony a úradníci v ich každodennej práci, v podnikaní, či na dôchodku. Nie je normálne, že ľudia celý život platia dane i odvody a potom, keď ochorejú alebo sú na dôchodku, tak zažívajú hrôzu v rozbitých nemocniciach bez klímy, kde si ešte i vlastný toaletný papier, pitnú vodu  a často krát i obväzy a lieky musia priniesť, za všetko musia i tak doplácať a na nimi desiatky rokov platených sociálnych odvodoch dokonca často krát štát skôr zarobí, ako by im vyplatil dôstojný dôchodok, ktorého sa mnoho ľudí ani len žiaľ nedožije, keďže ho posunula táto vláda až na 64 rokov.

Podnikateľov a živnostníkov likvidujú nezmyselné pokuty a ešte nezmyselnejšie zákonné povinnosti. Proste celé zle, nečudujem sa preto letargii ľudí, a to nehovoriac o právnej neistote a prieťahoch na súdoch. Slovenská politika potrebuje reštart, no s ľuďmi, čo budú hľadať a ponúkať odborné riešenia pre ľudí a nie sa iba hádať a spať v parlamente.

 

Reklama

Ako hodnotíte Národnú koalíciu? Vstupovali ste do nej aj na protest proti politike Smeru a SNS, čiže strán dnešnej koalície. Cítite v NK väčší cit pre návrhy riešení?

V Národnej koalícii sme dobrý kolektív ľudí, ktorým záleží na Slovensku, pričom v nej vidím snahu o verejnú službu a o zmenu politiky v prospech bežných ľudí.  Naša strana je založená na viacerých myšlienkach, a to na tradičnej rodine, na kresťanských hodnotách, na národnej suverenite a hlavne na odbornom a ľudskom riešení problémov bežných ľudí žijúcich v regiónoch, odkiaľ všetci pochádzame. Máme mnohé nové tváre z regiónov a pomaličky si ako strana chceme u ľudí vybudovať politickú dôveru, aby sme im následne ako politici mohli ponúkať odborné, legislatívne, sociálne a ľudské riešenia ich každodenných problémov vznikajúcich v ich živote či v práci. Občan musí byť konečne na prvom mieste a ľuďmi zvolení politici musia pracovať hlavne pre bežných ľudí, pre Slovenskú republiku a nie pre oligarchiu, či pre zahraničie.  Národná koalícia si myslím, že má veľmi dobrý cit pre návrhy riešení v prospech bežných ľudí, nakoľko máme rozvinuté štruktúry priamo v regiónoch a naši členovia každodenne komunikujú s ľuďmi, či už osobne alebo cez sociálne siete. Máme viacerých odborníkov, ktorí pracujú priamo v praxi v mnohých oblastiach, takže si vždy vieme zanalyzovať problém bežných ľudí z praxe, či zo života a následne vieme operatívne poskytnúť návrh odborného alebo praktického riešenia.

 

Aké máte Vy politické ambície v blízkej dobe?

Som ešte stále mladý, energický človek a výsledky mojej legislatívnej práce v NRSR, kde som ako poslanec vyhotovil a presadil viacero zmien zákonov v prospech bežných ľudí a proti oligarchii, ktoré sú dodnes efektívne v praxi (napr. úroky z omeškaného výživného pre mamičky, zákaz stáčania kilometrov na autách, zákony v boji proti šmejdom, úžerníkom, proti inkasným spoločnostiam, či proti nebankovkám, alebo zákony na úseku ochrany spotrebiteľa, vlastníkov bytov, či zlepšenia stavu justície), tak ma zaväzujú pokračovať ďalej a ponúkať tento štýl odbornej politiky voličom i naďalej. Politik má totiž slúžiť ľuďom a nie naopak, pričom musí robiť pre ľudí reformy a nie pre oligarchiu ako to vidíme dnes. A to sa dá robiť iba keď má politická strana zastúpenie v parlamente, takže to je teraz moja méta a aj cieľ našej strany Národná koalícia.

Reklama

Preto, mám ako právnik s našim tímom odborníkov združeným v Národná koalícii záujem pred voľbami do NR SR všetkým sociálne, či národne zmýšľajúcim, ako aj Smerom sklamaným, či oklamaným voličom ponúkať odbornú a sociálnu politiku s akcentom na sociálne reformy v prospech bežných ľudí, na ktorých táto vláda absolútne zabúda, ako aj s akcentom na ochranu tradičnej rodiny a našej suverenity v rámci EÚ, no nie v pozícii “superštátu”. Občania si zaslúžia dôstojné dôchodky, vyššie platy, dôstojnú sociálnu a predovšetkým lepšiu zdravotnú starostlivosť, opravené cesty, dostupné a zrekonštruované školy i škôlky, či poriadnu právnu i súdnu ochranu v tejto republike. Je tu množstvo vecí, ktoré v tejto republike nefungujú v prospech bežných ľudí, a preto budem na to poukazovať a pokúšať sa s bežnými ľuďmi vytvárať tlak, aby sa veci zmenili a pohli k lepšiemu. Nie je totiž normálne, že platíte si odvody, dane, poplatky štátu a aj tak skoro za všetko si na konci musíte priplatiť a to ešte občanov tento štát buzeruje i nezmyselne vysokými pokutami za mnohé nezmyselné povinnosti. Slovensko potrebuje nielen politický, ale aj odborný reštart, aby ľudia konečne pocítili nejaké zmeny v prospech nich a ich detí.

 

Rokujete o možnej spolupráci s niektorou z politických strán? 

Ja osobne zatiaľ nie, nakoľko som podpredseda Národná koalície a sme tam dobrý kolektív ľudí, ktorým záleží na Slovensku a hlavne na bežných ľuďoch žijúcich v regiónoch. Naša predsedníčka Slavěna Vorobelová sa snažila na základe poverenia strany o rokovania s niektorými politickými stranami kvôli možnému spojeniu národných a sociálnych síl v slovenskom politickom priestore či s inými národne a sociálne zmýšľajúcimi politikmi, pričom táto etapa rokovaní nie je ešte stále uzatvorená.

A keďže ako samotná strana máme mnohé nové tváre z regiónov, taktiež skúsených regionálnych politikov, ako aj rádových členov pomáhajúcim ľuďom, tak sme sa rozhodli, že pomaly si ako politická strana sami tvrdou prácou chceme u ľudí vybudovať politickú dôveru, aby sme im následne ako politici mohli pomáhať reformami v ich prospech a aby sme mohli riadiť túto republiku tak, aby tu bezpečne a dôstojne mohli žiť naši slovenskí dôchodcovia i naše deti a príbuzní. Určite je dôležité dať do popredia naše regióny, lebo len tak môžeme vybudovať silné Slovensko.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali