Richard Sulík: „Stabilné ceny energií“ a „business model Jozefa Holjenčíka“

Richard Sulík: „Stabilné ceny energií“ a „business model Jozefa Holjenčíka“

Bratislava, 7. februára 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Michal Svítok,Screenshot YouTube)

 

„Už celé týždne počúvame, ako sa vláda motá v kauze účtov za energie. Najprv šokovali Slovensko tým, koľko by bežným ľuďom stúpli ceny energií. Následne sme videli premiéra, ako teatrálne trhá faktúry,“ uvádza vo svojom blogu Richard Sulík

„Potom sme počuli vicepremiéra, že tie faktúry tedatrhať nemáme. Zároveň sme sa dozvedeli, aké sú veľké trhliny vo vládnej koalícii, ako sa vyplakal kapitán Andrej Danko. Problém je ten, že bežným ľuďom stúpli ceny energií miestami o stovky percent. Považujeme to za nehoráznosť, čo Robert Fico a jeho vláda stvárajú a za úplný výsmech ľuďom v kombinácii s billboardmi, že „držia ceny energií stabilné“.

Reklama

 

Richard Sulík: „Stabilné ceny energií“ a „business model Jozefa Holjenčíka“
Richard Sulík: „Stabilné ceny energií“ a „business model Jozefa Holjenčíka“

Za ďalšiu veľkú nehoráznosť považujeme skutočnosť, akú sme sa mohli dozvedieť z denníka Plus jeden deň, že firma, ktorú založil pán Holjenčík, zarába milióny eur z tých vyšších cien energií. Ľudia nemajú nižšiu cenu preto, lebo firma, ktorú založil pán Holjenčík, zarába milióny eur. Poprosím Janku Kiššovú, aby k tomu povedala viac, akým chytrým spôsobom sa umelo navyšujú ceny elektrickej energie a zároveň sa tuneluje a Karola Galeka poprosím, aby predložil riešenie SaS, ktorým sa celý tento obrovský problém dá napraviť,“ uvádza Richard Sulík a odovzdáva slovo kolegom.

Reklama

Jana Kiššová: Ten novo nastavený poplatok za istič nie je jediným dôvodom, prečo ceny energií, a to či už elektriny, plynu, alebo vody, neklesli, dokonca vzrástli, napriek tomu, že mali. Dôvodom je aj tzv. „business model Jozefa Holjenčíka“, ktorý uplatňoval pri cenovej regulácii. O čo išlo? Ako vieme, súčasťou celkovej ceny energií sú distribučné poplatky. Tie sa skladajú z variabilnej a fixnej zložky.

Variabilná zložka závisí od reálnej spotreby energie a fixná zložka je, zjednodušene povedané, za to, že ste pripojený. Do tej fixnej zložky patrí aj ten neslávne známy poplatok za istič, ktorý tak dramaticky navýšil ceny energií a ktorým nás regulačný úrad chcel všetkých vychovávať a chcel nás ním priviesť k optimalizácii ističov. Súčasťou týchto nákladov je ešte jedna položka, a to sú odpisy z majetku. Tie majú tiež veľký vplyv na to, ako vyzerá výsledná cena. A Jozef Holjenčík v minulom roku menil výpočet ceny a zmenil spôsobom, akým sa pre účely tejto ceny, bude odpisovať starý majetok.

Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík
Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík

Keďže distribučné spoločnosti majú väčšinu svojho majetku už buď odpísaný úplne, alebo má len veľmi nízku hodnotu, tak alikvótne o túto nízku hodnotu mali klesnúť aj ceny energií, ale neklesli. Neklesli preto, lebo vymysleli taký skvelý model a Jozef Holjenčík poradil distribučným spoločnostiam, aby si popreceňovali majetok.

To znamená, aby do odpisov pre účely výpočtu ceny, a teda svojich nákladov, nevstupovala tá nízka účtovná odpisová suma, ale poradil distribučným spoločnostiam, aby si tento majetok popreceňovali a znova zaradili niečo, čo už dávno odpísané bolo, do možnosti uplatniť to v nákladoch. Inými slovami, dovolil, aby si distribučné spoločnosti nechali od ľudí preplácať už neexistujúce účtovné náklady, teda tie, ktoré už raz v tých odpisoch zaplatili.

„Je to krásny príklad, ako si nechať jednu vec zaplatiť od ľudí dvakrát.“ Ale v tomto celom je ešte jedna pointa, ani Jozef Holjenčík na tomto modeli neprišiel skrátka. Niekto totiž to preceňovanie musel zariadiť a podľa našich informácií to bola vo významnej miere znalecká spoločnosť JHS, ktorú v roku 1998 založil Jozef Holjenčík a podľa našich informácií ju dodnes ovláda.

Reklama

Čerešničkou na torte je ešte aj to, že regulačný úrad dostal minulý rok 1,8 milióna eur zo štátneho rozpočtu na to, aby spravili v distribučných spoločnostiach audit a výsledkom tohto auditu mala byť optimalizácia a zníženie cien. Tento audit si regulačný úrad objednával u sedemnástich súdnych znalcov, prevažne z Martina, odkiaľ pochádza aj Jozef Holjenčík, ktorý je, paradoxne, súčasne aj prezidentom komory týchto znalcov.

A jedným zo zazmluvnených znalcov bol aj súčasný jediný papierovo oficiálny vlastník spoločnosti JHS pán Štefan Varga. Tento je aj predsedom Dozornej rady spoločnosti ZSE Energia, a.s., sestry ZSE Distribúcia, a.s, ktorá bola tiež kontrolovaná. A výsledok tohto auditu, peniaze v ÚRSO použili na audity, ktorých výsledkom bol precenený majetok, ktorý navýšil ceny energií. Čiže spokojný bol šéf regulačného úradu aj distribučné spoločnosti. Už len ostávalo dúfať, že to ľudia prehltnú, ale ako veľmi dobre všetci vieme, tak ľudia to neprehltli a máme to dnes na stole.

Suma sumárum, spotrebitelia by mali vo fixnej zložke dlhé roky platiť to, čo už v minulosti zaplatili. Distribučné spoločnosti dostali od regulačného úradu pekný darček, čiže mega balík, peniaze na desiatky rokov do budúcna a do tretice, firma JHS určite neprišla skrátka, určite je v balíku. Ak si Robert Fico myslí že odvolaním Jozefa Holjenčíka celý tento problém s energiami skončil, tak sa veľmi mýli. Ostal po ňom totiž v oblasti energetiky veľký chaos a nehorázne nastavené pravidlá cenotvorby a niečo s tým je potrebné robiť. To, čo dnes ponúka Robert Fico je nielen nesystémové, nie je to ani účinné a dokonca ani reálne.

Karol Galek: Dnes tu riešime kauzu vysokých cien energií, no a tým riešením zo strany Roberta Fica má byť práve to, že sa vrátime na úroveň v roku 2016.To riešenie ale Robert Fico necháva práve na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Tí dostali za úlohu, aby podoťahovali skrutky na motore. Žiaľ, ten kľúč, ktorý majú k dispozícii na ich dotiahnutie, je minimálne o jedno číslo väčší, ako je hlava tej skrutky.

Aby som bol konkrétny, tohtoročná cena za energiu alebo vodu je nastavená podľa tohtoročných pravidiel. Ak chceme vrátiť ceny na úroveň, aká bola v roku 2016, tak sa musíme vrátiť aj k pravidlám roku 2016. Ale ÚRSO, bohužiaľ, takúto zákonnú možnosť nemá. Nevie to nateraz nejako rýchlo a bezbolestne vyriešiť. Vždy tam budú nejakí poškodení. Niekomu sa cena zvýši, niekomu sa zníži, ale nikdy to nebude na tej istej úrovni ako v roku 2016. A nebude to 60 ľudí, ktorí budú poškodení, ako to včera prezentoval pán Robert Fico, ale budú to státisíce.

Reklama

Doteraz sme riešili stredoslovenskú distribučnú, plus riešili sme SPP distribúciu, ale teraz sa už ozývajú ľudia a posielajú konkrétne faktúry z východu. Chodia konkrétne faktúry zo západu, ale najväčší problém, ktorý nás ešte len čaká, bude vo vode. Vodárenské spoločnosti neposielajú zálohové faktúry, ale tieto pošlú o pol roka konkrétne vyúčtovanie. A toto bude ten problém, keď si ľudia uvedomia, že zrazu majú platiť za nejaké vodomery.

Teraz tí, ktorí šetria alebo to nevyužívajú často, u nich sa nezvýši táto cena za vodu o percento, ale to budú násobky, v niektorých prípadoch dokonca 10-násobky. ÚRSO si s týmto problémom neporadí. Tu treba upraviť samotný zákon o regulácii. Zmena zákona spočíva v tom, že v prípadoch ako teraz, keď zlyhal regulačný úrad na celej čiare a ako sa ukazuje, nebola to nedbanlivosť, ale bol to evidentne úmysel, bude existovať aj nejaká záloha. No a touto zálohou by mohlo byť práve to cenové rozhodnutie z predošlého roku, ktoré je už overené a ktoré bolo v poriadku, pretože podľa neho boli fakturované ceny aj v minulosti.

Tento zákon, my už ho máme hotový, máme ho v paragrafovom znení, máme k tomuto zákonu spracovanú dôvodovú správu a súčasne chceme vyzvať vládu, aby ho na najbližšom rokovaní zaradila do skráteného legislatívneho konania. Chceme to kvôli ľuďom, ktorí naozaj potrebujú dnes takéto rýchle riešenie, lebo problém s cenami energií odvolaním Holjenčíka nekončí.

Richard Sulík: Vyzývame Roberta Fica a Andreja Danka, aby sa venovali tomuto akútnemu problému a v skrátenom legislatívnom konaní navrhli do Národnej rady takýto zákon, ktorý vráti späť cenotvorbu do roku 2016, a tým získa ÚRSO čas pripraviť poctivú cenotvorbu, nie takú, kde ľudia budú platiť o stovky percent viac. Rovnako sa pripájam k výzve Igora Matoviča, aby svojich neschopných zástupcov z distribučiek okamžite odvolali.

Video so môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali