Richard Sulík: „Jaguar Expres – budúcnosť hornej Nitry je nad zemou“

Richard Sulík: „Jaguar Expres – budúcnosť hornej Nitry je nad zemou“

Bratislava 19. júla 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

„Na Slovensku sa stovkami miliónmi eur dotuje priemysel, ktorý už prakticky nemá budúcnosť – baníctvo. Vláda namiesto toho, aby sa zamýšľala nad tým, čo s baníkmi bude, hľadá riešenia pre majiteľa baní,“ tvrdí Richard Sulík.

Na snímke Richard Sulík, Kaarol Galek a Renáta Kaščáková

Strane SaS ale nie je budúcnosť ťažko pracujúcich baníkov ľahostajná. Liberáli preto navrhujú urobiť pre baníkov rekvalifikačné kurzy a zamestnať ich v spoločnosti Jaguar. Členovia SaS myslia na všetko, a teda aj na dopravu. Bývalých baníkov by mohol do novej práce prepravovať Jaguar Expres. Ten by cestu z Prievidze do Nitry skrátil zo súčasných dvoch hodín o polovicu. Podrobnosti k novému železničnému spojeniu Jaguar Expres predstavili na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík, tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek a poslankyňa NR SR a kandidátka SaS na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Renáta Kaščáková.

Reklama

Richard Sulík: Ako vieme, z peňazí daňových poplatníkov rok čo rok ide približne 100 miliónov eur na dotácie do uhoľných baní. Je to obrovská suma, na ktorú sa musia daňovníci skladať a v podstate sa živí priemysel, ktorý, keď máme byť medzi sebou úprimní, tak nemá žiadnu budúcnosť.

Vláda namiesto toho, aby hľadala riešenia pre baníkov, aby sa zamýšľala nad tým, čo s nimi bude, tak hľadá riešenia skôr pre majiteľa baní, pána Čičmanca, ktorému, samozrejme, toto vyhovuje a povedzme si na rovinu, vyhovuje to aj pánovi Ficovi, lebo ako je známe, Robert Fico osobne berie úplatky z týchto dotácií. Tých 100 miliónov eur ročne predstavuje približne 2200 eur mesačne na každého jedného baníka, pričom ako sa o chvíľu dozvieme, ich mzdy sú len zlomok tejto sumy.

Reklama

Takže je tu otázka, čo budeme robiť s niekoľko tisíc baníkmi, ak by tieto dotácie prestali a bane v Prievidzi by zavreli. Zároveň však v 70 km vzdialenej Nitre vzniká veľký zamestnávateľ spoločnosť Jaguar, ktorý nemá dostatok zamestnancov, ktorý potrebuje pracovné sily a na dlani leží riešenie, že tí baníci, ktorí sa uvoľnia v Prievidzi, tak aspoň časť z nich by mohla pracovať v Nitre.

Problém je však, ako sa tam dopraviť. Dnes to spojenie trvá približne 1,5 až 2 hodiny, či autom alebo vlakom. Nerobíme si ilúzie, že pri tejto vláde by mohla v dohľadnej dobe vzniknúť nejaká rýchlocesta, to by trvalo zrejme celú večnosť, ale vlakové spojenie podľa nášho názoru naozaj stojí za zamyslenie. A preto SaS navrhuje vytvoriť tzv. Jaguar Expres, ktorý by nestál v každej dedinke, ktorý by ale naopak vtedy, kedy tých zamestnancov treba mať v spoločnosti Jaguar, by ich tam dopravil.

 

Karol Galek: Vybudovať novú cestu alebo zrekonštruovať pôvodnú je často pomerne časovo aj finančne náročné. Preto, ako už aj Richard Sulík naznačil, máme železničné spojenie. Je to cesta, ktorá je bežne využívaná napr. aj v zahraničí, keď zamestnanci dochádzajú do väčších miest alebo fabrík. Táto cesta trvá v priemere dve hodiny.

Ja si pomôžem malou mapkou. Toto je mapka samotného cestného spojenia. Vidíte, že do Nitry alebo do Lužianok sa vieme dnes dostať cestou, a to buď cez Topoľčany alebo poza ne, alebo tou druhou cestou po R1. Toto je zhruba hodina a pol. A keď sa bavíme o vlaku, tak to dnes máme priame spojenie medzi Prievidzou a Nitrou. Táto cesta trvá v priemere dve hodiny a čo je nevýhodou, je tam až 26 zastávok. Pokiaľ by sme dokázali túto trať zmodernizovať a počet týchto zastávok znížiť na tri alebo štyri preferované, vybudovať popri nich záchytné parkoviská, tak ten čas prepravy do Jaguaru vieme dostať pod jednu hodinu.

Reklama

Jaguar Expres, ako sme si toto nové vlakové spojenie nazvali, nemusí byť iba doménou štátnej Železničnej spoločnosti, ale mohla by sa urobiť aj súťaž na dopravcu, ktorý by si Jaguar Expres zobral na starosť. SaS preto navrhuje, aby si štátne železničná spoločnosť sadla za jeden rokovací stôl s Jaguarom a upravili grafikón pre ľudí z hornej Nitry, a to aby robili tak už dnes, aby už dnes dostali tí ľudia šancu pracovať práve v tejto fabrike.

 

Renáta Kaščáková: Ja som v priamom kontakte s regiónom a naposledy to bolo včera v Handlovej, kedy som sa rozprávala s baníkmi. Títo ľudia žijú z platu 650 eur mesačne a za tieto peniaze riskujú svoj život. Je naozaj denná prax pracovné úrazy, stáva sa aj smrteľná nehoda. Ľudia, ktorí žijú takýto život pri svojej bežnej drine nemajú veľmi čas zamýšľať sa nad tým, čo je skutočne v pozadí baní. Oni vnímajú len to, ako žijú, ako sa starajú o svoje rodiny, že s nimi zamestnávateľ manipuluje, akoby každý deň pre nich len hľadal prácu.

Musím povedať, že medzi baníkmi vidím veľkú neistotu a strach o svoju budúcnosť. Pritom by stačilo, keby im len niekto povedal, že bane pôjdu do útlmu a že aj nad zemou sú príležitosti zamestnať sa. Tých príležitostí nie je málo. Bol tu už spomínaný Jaguar, ktorý dokáže na seba naviazať množstvo pracovných síl aj z hornej Nitry a funkčné vlakové spojenie Jaguar Expres, ktoré navrhujeme, bude určite veľmi užitočné. Celkovo považujem otázku integrovanej dopravy za veľmi vážnu tému na riešenie.

Netreba však zabúdať ani na to, že horná Nitra má príležitosti pre svoj rozvoj aj v oblasti kúpeľníctva. A je na veľkú škodu, že nezodpovedná ťažba uhlia ohrozuje zdroje termálnej vody. Osobne sa však neobávam o tento región a jeho perspektívu. Horná Nitra útlmom baníctva určite neutrpí. Naopak, uzatvorenie baní vnímam ako príležitosť na zmenu slabej stránky tohto regiónu na jeho príležitosť. Vo svete je množstvo príkladov, ako sa transformácia banských regiónov podarila a ja nevidím jediný dôvod, aby sa to nepodarilo aj na hornej Nitre. Budúcnosť tohto regiónu nie je v bani, ale nad zemou.

Reklama

 

Video si môžete pozrieť tu:

https://www.youtube.com/watch?v=hjTGqrUA-as

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali