V rezorte práce chystajú veľké sťahovanie do poriadne drahého prenájmu

V rezorte práce chystajú veľké sťahovanie do poriadne drahého prenájmu

Bratislava 16. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Ministerstvo práce a sociálnych vecí vedené Jánom Richterom (Smer-SD) ešte v septembri minulého roka podpísalo zmluvu na prenájom priestorov na Špitálskej ulici číslo 25 – 27 v Bratislave, teda na adrese v blízkosti svojho sídla. Informuje o tom portál Aktuality.sk

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

Podľa tejto zmluvy by ministerstvo práce mesačne platilo viac ako 25-tisíc eur, pričom zmluva je uzatvorená na 66 mesiacov. Celkovo tak štát podľa portálu pošle súkromníkovi viac ako 1,5 milióna eur. “Potreba zabezpečenia ďalších priestorov vznikla z dôvodu pribúdajúceho počtu zamestnancov v rámci celého rezortu,“ tvrdí rezort v stanovisku pre Aktuality.sk.

Reklama

Vedenie rezortu podľa informácií portálu Aktuality.sk chcelo do týchto priestorov sťahovať aj niektoré svoje oddelenia. Ľudia zo všetkých zložiek, ktorých by sa to dotklo, to vraj mali odmietnuť. Sťahovanie sa im nepozdávalo údajne preto, že nové priestory im nevyhovovali. Vznikli totiž prestavbou z pôvodných pavlačových bytov a údajne nespĺňajú bežné požiadavky na kancelárie. Aktuálne sa tak ministerstvo práce podľa portálu snaží do týchto priestorov dostať dve organizácie, ktoré pod neho spadajú – Inštitút pre výskum práce a rodiny a Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. “Inštitútu boli priestory ponúknuté z dôvodu, že dlhodobo eviduje potrebu rozšírenia priestorov pre svojich zamestnancov, ale najmä z dôvodu, že inštitút nemá v správe žiadne priestory a v súčasnosti užíva priestory v budove Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, a to na základe zmluvy o výpožičke,“ poznamenal rezort práce.

Vedenie týchto organizácií to však tiež odmieta. Okrem už spomínaných výhrad poukazujú aj na zjavne nevýhodné finančné podmienky. Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládež Andrea Cisárová pre Aktuality.sk povedala, že cena za prenájom, ktorú by platili v nových priestoroch, je niekoľkonásobne vyššia než tá, ktorú platia v súčasnosti. Podľa zverejnenej zmluvy dnes dávajú za prenájom približne 1 500 eur mesačne, uvádza portál. Aj preto zatiaľ návrh rezortu práce neprijali. “Dostali sme takúto ponuku, avšak vzhľadom na krátkosť času navrhovaného termínu a podmienky sme boli nútení zaujať k návrhu negatívne stanovisko,“ skonštatovala Cisárová.

Reklama

Podobne pre portál Aktuality.sk reagovala aj riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvia Porubänová. Tá ministerstvu práce oznámila, že s návrhom zmluvy, ako aj samotným sťahovaním zásadne nesúhlasí. “Dôvody neakceptovateľnosti vyplývajú jednak z charakteru ponúkaných priestorov, jednak z predložených zmluvných podmienok (náklady na prenájom a služby),“ vysvetlila svoj postoj pre Aktuality.sk. Porubänová zároveň dodáva, že Inštitút pre výskum práce a rodiny v roku 2019 za priestory na Župnom námestí 5 – 6 celkovo zaplatil sumu 26 802 eur. A to vrátane vyúčtovaných nedoplatkov za energie. “Ide teda o sumu cca 2 230 eur mesačne,“ dodala pre portál. Ak by prikývla na sťahovanie, ktoré od nej žiada Richterov rezort, tak by náklady podľa návrhu zmluvy vzrástli na astronomickú sumu 148 842 eur ročne, teda približne 12 400 eur mesačne. “Čo je približne šesťnásobok doterajšej sumy,“ upozorňuje šéfka Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Osobitnou kapitolou je podľa portálu Aktuality.sk aj to, ako ministerstvo Jána Richtera (Smer-SD) práve tieto priestory vybralo. Ako tvrdí, rozhodujúcim faktorom nebola cena, ale blízkosť k sídlu rezortu. Výhodnosť zmluvy bola až na ďalšom mieste. “V nových priestoroch máme napríklad zamestnancov sekcie kontroly, ktorých generálna riaditeľka sídli v budove ministerstva. Taktiež sú tam umiestnení zamestnanci Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch,“ konštatuje sa v stanovisku ministerstva. Richterovi úradníci dodávajú, že podľa smernice Európskej únie si mohli pri prenájme nehnuteľností uplatniť výnimku. Rezort vďaka tomu nepostupoval podľa zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v takýchto prípadoch prikazuje vypísať riadne výberové konanie. Možnosť ponúknuť priestory by tak dostali aj ďalšie spoločnosti.

Ako uvádza portál, kroky ministerstva práce sa nepozdávajú riaditeľke Nadácie Zastavme korupciu Zuzane Petkovej. Podľa nej vyvoláva pochybnosti, ak ministerstvo tlačí na podriadené organizácie, aby sa krátko pred voľbami presťahovali do podnájmu, ktorý bude niekoľkonásobne drahší ako doteraz. “Navyše ide o budovu, ktorá aj v minulosti bola spojená s kauzou a jej vlastnícke pozadie bolo blízke Smeru. Dnes už síce má iného majiteľa, ale spôsob, akým si ministerstvo vybralo nové priestory, nesvedčí o tom, že by sa snažilo o najlepšiu a najhospodárnejšiu možnosť,“ poznamenala Petková pre Aktuality. sk. Ak by totiž chcel rezort Jána Richtera konať v prospech verejného záujmu, podľa Petkovej by urobil súťaž a nevyhováral by sa na výnimku v zákone.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali