Procházka: Slovensko nepotrebuje ďalšiu pravicovú stranu, radšej platformu

Procházka: Slovensko nepotrebuje ďalšiu pravicovú stranu, radšej platformu
Radoslav Procházka hľadí na svojho niekdajšieho straníckeho kolegu Daniela Lipšica
Radoslav Procházka hľadí na svojho niekdajšieho straníckeho kolegu Daniela Lipšica

Bratislava 4. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Slovensko už  má pravicových strán dosť

Platforma, ktorú v KDH pripravuje poslanec Radoslav Procházka, sa nebude volať Silná spoločnosť, ako uvádzali niektoré médiá, a nebude prispievať k ďalšiemu triešteniu pravice. Pre TASR to dnes konštatoval Procházka.

Reklama

“Základnou motiváciou platformy je urobiť dve veci naraz: ponúknuť základné obrysy stredopravého programu do čias, ktoré nás čakajú, ale bez toho, aby som sa podieľal na ďalšej fragmentácii slovenského pravého stredu,” zdôraznil poslanec.

Názov platformy zverejní 29. septembra, jej program sa volá “Silná spoločnosť, jednoduchý štát”.

Reklama

 

Treba nové tváre, ale bez rozdeľovania 

Na otázku, ako hodnotí avizovaný nový politický subjekt Daniela Lipšica, reagoval Procházka kriticky. “Ja sa hlásim k potrebe generačnej obmeny slovenskej politiky, ale zároveň cítim potrebu integrácie stredopravej politiky. Oba tie rozmery musia byť splnené súčasne, pričom nová strana Daniela Lipšica spĺňa jeden len čiastočne a na druhý rezignovala úplne,” uviedol.

Spoluprácu s Lipšicom v budúcnosti však neodmieta. “Napriek tomu bude pre mňa jeho partia úplne prirodzeným a blízkym partnerom na spoluprácu a ja verím, že tá spolupráca napokon povedie k tomu, že sa slovenský pravý stred nielen generačne a programovo obmení, ale aj vnútorne scelí,” dodal Procházka.

Na otázku, či je členom platformy poslanec Jozef Mikloško, Procházka uviedol, že “Jozef Mikloško je jej iniciatívnym sympatizantom, nie jej členom a na jej príprave sa nijako nepodieľa”.

Reklama

 

Mikloško si Lipšica podal viac

Jozef Mikloško
Jozef Mikloško

Ľudia, ktorými sa obklopil bývalý podpredseda KDH Daniel Lipšic pri vytváraní hnutia Nová väčšina, sú podľa poslanca Jozefa Mikloška (KDH) neskúsení a nie sú zárukou vytvorenia silného subjektu. “Jeho mančaft hodnotím futbalovo ako druhú alebo tretiu ligu. Ako je v Taliansku séria B alebo C,” povedal dnes pre TASR Mikloško.

“Možno sa nakoniec vypracujú, ale musia ešte veľa trénovať,” zasmial sa najstarší poslanec KDH. Oveľa pozitívnejšie hodnotí pripravovanú platformu Radoslava Procházku. “Každý, kto chce v KDH zmenu, ale nechce štiepenie, ocení, že tu vzniká nový prúd,” poznamenal. Dodal, že členom platformy nie je. “Nikto zatiaľ nerozdával prihlášky,” poznamenal. 

Procházka sa na sneme KDH 23. júna pokúsil presadiť zmenu stanov strany, avšak neúspešne. Poslanec navrhoval znížiť počet podpredsedov strany zo šiestich na troch a posilniť váhu regiónov vo vedení KDH. Návrh na zaradenie tohto bodu do programu však prešiel len najtesnejšou nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov, pričom na následné schválenie potreboval podporu až dvoch tretín delegátov. V definitívnom hlasovaní Procházkov návrh získal len približne tretinovú podporu a schválený nebol.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali