Putina obviňujú zo zneužitia paniky na trhoch

Putina obviňujú zo zneužitia paniky na trhoch

Rusko 12. marca (HSP/Foto:TASR)

 

Západ predával, Rusi kupovali

Podľa Sergeja Pereslegina sa vojna vedie na troch úrovniach – silovej (krajné riešenie), ekonomickej a informačnej. A to práve robí Rusko.

Reklama
Socha ukrajinského básnika a spisovateľa Tarasa Ševčenka sa nachádza vedľa budovy, ktorá propaguje ruský štátny plynárenský gigant Gazprom v Moskve

Po vstupe “neznámych“ vojsk na Krym, ktorý sa odohral 1. a 2. marca, došlo nasledujúci deň v ekonomike k značným turbulenciám. Ukrajinský index UX klesol v pondelok o výrazných 11,73% a ruská burza sa prepadla dokonca o viac ako 12%. K poklesu došlo aj v prípade mien oboch krajín. Ruský rubeľ dosiahol historické dno, nepomohlo mu ani zvýšenie úrokových sadzieb od centrálnej banky o 1,5 percenta – z 5,5 na 7 percent, ani rozpustenie určitej časti zlatých a devízových rezerv centrálnej banky.

Uvedené turbulencie spôsobili, že akcie najväčších ruských podnikov, vrátane Gazpromu a Sberbanky, prudko klesli. V prípade Gazpromu to bolo -13,89 percenta, u Sberbanky -14,91 percenta a Surgutneftegazu -7,05 percenta. Viaceré zdroje tvrdia, že ruské ministerstvo financií využilo tento pád na nákup balíkov akcií menovaných podnikov.

Reklama

Na prvý pohľad je nelogické, že ruské ministerstvo kupuje akcie, ktoré stratili svoju hodnotu. Avšak akcie niektorých ruských monopolov sú v podstate majetkom cudzincov. V prípade Gazpromu je takmer polovica kapitálu vo vlastníctve zahraničných spoločností cez ADR – americké depozitné certifikáty. To znamená, že akcie gigantu sú v americkej banke, ktorá vydala svoje deriváty k týmto akciám a s tými sa obchoduje na amerických burzách. Podobne je to v prípade Sberbank, kde polovica kapitálu patrí cudzincom v podobe akcií a zabezpečených obligácií, uvádza LiveJournal.

Čím viac narastala hystéria okolo Krymu, tým viac padali akcie ruských firiem. Liberálni komentátori označili oslabenie rubľa a pokles ceny akcií ako dôsledok ruskej “invázie“ na Ukrajine. Niektorí predpovedali následný úpadok Putina a Ruskej federácie. Panika spôsobila, že zahraniční investori predávali, avšak ruskí kupovali. Vzťah medzi predajom a nákupom bol 80:20. Celkový objem obchodu bol 114,8 miliárd rubľov.

Rusi tak za podhodnotenú cenu získali znova do vlastníctva akcie svojich monopolov a najväčších podnikov, ktoré boli v rukách cudzincov a im prinášali zisk.

Situácia sa upokojila až 4. – 5. marca. A práve 4. marca vydal Putin vyhlásenie po čase mlčania, odkedy “neznáme“ vojská obsadili Krym.  “Všetky hrozby proti Rusku sú kontraproduktívne a škodlivé,” uviedol na tlačovej konferencii Putin. V tom čase už bolo 30 percent akcií ruských podnikov opäť majetkom Rusov.

 

Reklama

Krym

Dôvody snáh odtrhnutia Krymu sú viaceré. Žijú tu Rusi, ktorí za svoju vlasť považujú Rusko a nie Ukrajinu. Ďalším dôvodom sú súčasné podmienky predbežnej dohody Ukrajiny s MMF. Hlas Ruska odvolávajúc sa na Oľgu Kovitidy uviedol, že predbežná dohoda o poskytnutí finančnej pomoci predpokladá, že dopravný plynárenský systém krajiny prejde bezplatne do vlastníctva americkej spoločnosti Chevron a metalurgické kombináty budú povinné odovzdať 50% akcií do vlastníctva nemeckej spoločnosti Ruhr. Uhoľný priemysel Donbasu dostane fínsky dcérsky podnik Ruhr. Podľa Kovitidi Kyjev prisľúbil rozmiestniť na Ukrajine aj systémy americkej PRO a vojenské letectvo USA.

Na Kryme prebehne cez víkend referendum v ktorom sa občania Krymu rozhodnú, komu dajú prednosť – či si vyberú područie Ukrajiny a tým aj ekonomickú “okupáciu“ Západom, alebo Rusko a jeho vojenskú a finančnú ochranu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali