Putin vyhlásil Európe vojnu! Zatiaľ „iba“ studenú

Putin vyhlásil Európe vojnu! Zatiaľ „iba“ studenú

Moskva 15. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP/Alexei Nikolsky,Sputnik,Kremlin Pool Photo, TASR/AP-Francois Mori)

 

Západ nečaká len na ruskú reakciu na odmietnutie garantovať nerozšírenie NATO na Východ. Téma hroziacej ruskej invázie sa naďalej stupňuje. A nejde už len o Ukrajinu. Uviedla RIA Novosti

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajina má byť podľa „západných expertov“ len prvým cieľom. A z toho majú najväčšie obavy. Bývalý osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA pre Ukrajinu Kurt Volker hovorí:

Reklama

„Mali by sme sa obávať toho, čo sa stane v najbližších týždňoch. Je pravdepodobné, že Putin do polovice februára pristúpi k určitým krokom ukrajinským smerom. Prečo do polovice februára? Pretože Rusi chcú mať možnosť viesť vojenskú operáciu na zamrznutej pôde. A dokončiť ju skôr, než sa zem roztopí.“

Volker si je priam istý, že sa Putin rozhodol obnoviť nie Sovietsky zväz, hoci toho sa Anglosasovia boja najviac, ale rovno Ruské impérium. A nie v nejakej vzdialenej budúcnosti.

Reklama

„Prezident Putin sa rozhodol, že tento rok chce obnoviť Ruské impérium. Keďže tento rok je 100. výročie založenia Sovietskeho zväzu na území bývalej Ruskej ríše. Takže k Rusku chce pripojiť Bielorusko, časť Ukrajiny vrátane Krymu, Donbas, severný Kazachstan a časti Gruzínska i Moldavska. Podľa všetkého sa považuje za nového otca Ruskej ríše,“ myslí si Volker.

Rusi predsa radi „robia veľké veci na výročia“. Zrejme to pôvodne chceli stihnúť do novembra. V čase 300. výročia vyhlásenia Ruska za impérium. No „akosi to nestihli“ a tak termín „posunuli“ na 100. výročie vzniku Sovietskeho zväzu. Tentoraz sa rozhodli obnoviť nielen zväz, ale priamo Ruské impérium.

 

Má Putin tajný plán?

Teraz je jasné, prečo bolo Fínsko také napäté. A prečo začalo hovoriť, že im nikto nemôže odobrať právo vstúpiť do NATO. Fíni totiž boli súčasťou Ruskej ríše. Zmysel Putinovho tajného plánu ale pochopili až príliš neskoro. Poliakom „to“ bolo jasné hneď.

Ale kto povedal, že sa Putin zastaví na starých imperiálnych hraniciach? Francúzsky filozof Bernard-Henri Levy vo svojom článku v Le Point napísal: „Putin vyhlásil vojnu Európe. Toto je skutočná pravda. Studenú vojnu. Samozrejme. Vojnu, ktorá bola pozastavená železnou oponou, ktorá v súčasnosti visí na ukrajinskej frontovej línii. Lenže vojna pokračuje. A môže každú chvíľu vzbĺknuť do ostrej a veľmi horúcej“.

Reklama
Bernard-Henri Lévy
Na snímke francúzsky filozof Bernard-Henri Lévy

Do prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva dva a pol mesiaca. A Levy je pobúrený, že predvolebná kampaň ignoruje problémy medzinárodnej politiky. A najdôležitejšou otázkou je preň „postoj k imperiálnym chúťkam Nového Ruska”.

Už 73-ročný Levy s touto hrozbou bojuje dlhodobo. No v najnovšom článku spomína len udalosti posledných rokov:

„Nehovorím o aktivite Wagnerových žoldnierov v Mali, ktorí priamo zasahujú do záujmov Francúzska. Nehovorím o ostreľovaní Idlibu, tejto sýrskej Guernice, ktorej už nikto nevenuje veľkú pozornosť. Ide o taktické spojenectvo Ruska s novým sultánom Erdoganom v Ázii. A o priateľstvo s tými, ktorí sú nostalgickí po čínskych dynastiách. O tom som posledných päť rokov kričal z plných pľúc.“

A Levy pokračuje: „Dnes musím poukázať na nový poriadok, ktorý vládne v Alma-Ate v Kazachstane. Vidíme tam ruské tanky rovnako ako v Budapešti v roku 1956 a v Prahe v roku 1968. Hovorím o 150 tisícoch ruských vojakoch sústredených na hraniciach s Ukrajinou. Tí s pomocou 480 tankov, dvadsiatich obrnených transportérov a neznámeho počtu protilietadlových raketových systémov Buk držia ukrajinský Majdan na muške“.

Boli však naozaj v uliciach Alma-Aty ruské tanky? Levymu na tom až tak nezáleží. Hlavne, že mu to „sedí“ v jeho obraze „ruskej hrozby“. Obáva sa, že niektorí z prezidentských kandidátov ako Le Penová, Zemmour a Mélenchon vidia v Putinovi príjemného partnera, ktorí len bráni právo Ruska na svoju svojbytnosť.

Reklama

V krokoch Ruska vidí Levy jasnú postupnosť. Všetko podľa neho prebieha zhruba podľa plánu. Najprv zabratie Krymu. Potom vpád na Ukrajinu. Následne podrobenie Balkánu a zabránenie „pofínšteniu“ pobaltských štátov. Neskôr neutralizácia Poľska. A časom možno i prevzatie veľkých a starovekých krajín západnej Európy pod ruskú kuratelu. Udalosti podľa Levyho pôjdu podľa plánu z roku 1938 po Mníchovskej dohode.

Znie to síce absurdne, ale francúzsky filozof dospel k záveru, že „Putin je nový Hitler“.

Faktom však je, že Levy nie je len novinár a filozof. Ale symbol. V posledných desaťročiach nielenže vždy a všade bojoval s Ruskom. Od Gruzínska v roku 2008 po Ukrajinu v roku 2014. Ale tiež „priniesol slobodu“ nešťastným národom na celom svete.

Kľúčová bola jeho úloha v líbyjských udalostiach. Bol to práve Levy, ktorý po začatí nepokojov odišiel do Líbye. Priamo na mieste spustil agitáciu a najaktívnejšie tlačil na vtedajšieho francúzskeho prezidenta, aby začal operáciu proti Kaddáfímu. Takže na jeho „osobnom účte“ je už jedna agresia. A tá vlastne zničila Líbiu kvôli „humanistickým hodnotám“.

 

Je ozaj celá Európa západná?

Teraz Levy straší svojich krajanov a všetkých Európanov vojnou. Podľa neho príde strašný Putin a zotročí vás. Preto ani krok späť. Neodovzdať mu ani centimeter cudzej zeme. Lebo celá Európa je naša „západná“. Aj Ukrajina aj Gruzínsko. A hrozný diktátor by mal vrátiť aj Donbas a Južné Osetsko. A tiež prestať „mučiť sýrske deti“ a „dusiť slobodu kazašského ľudu“. Levy presviedča všetkých okolo, že i samotné Rusko „stoná pod Putinovým jarmom“.

Čo je typické na Bernardovi-Henrim Levym? To, že v koncentrovanej forme opakuje všetko, čo sa stáročia hovorí o Rusoch na Západe. Rusi sú strašní tyrani a ohrozujú Európu. Pozrite sa len ako drzo diktujú svoje podmienky osmanskému kalifovi. Práve títo „zlí“ Rusi bránia priviesť Západu civilizáciu k „nešťastným domorodcom“ v Strednej Ázii a Kaukaze. Najprv zmarili západné záujmy v Afganistane a Indii. A neskôr sa určite dostanú až k Lamanšského prielivu! „Prekliaty komunisti“ nám zobrali Čínu. A isto chcú, aby bola celá Európa červená!

Nič nové. Toto všetko počúva Rusko už tretie storočie. Len za ten čas Rusko zažilo niekoľko invázií zo Západu. „Ruská hystéria“ najnovšie vyhovuje „superatlantikom“ ako Levy. Pričom ide o hodnoty, ktoré sú v priamom protiklade voči záujmom Francúzska. Jeho agitácia proti Rusku ale len presviedča Francúzov, že toto všetko je jedna veľká lož. Veriť jej je nielen hlúpe, ale aj nebezpečné. V záujme samotných Francúzov.

Niekto zase vedome stavia Rusov proti Európanom. Ale každý si pamätá, ako to zakaždým skončilo pre Európu.

Treba len veriť, že väčšina francúzskej elity chápe, kto a prečo straší Európu. Ide o tých, ktorí ju chcú udržať pod anglosaskou kontrolou. Tou skutočnou katastrofou. Na rozdiel od vymyslenej „ruskej hrozby“.

Reklama

Putin nevyhlásil vojnu Európe. Vyhlásil vojnu tým, ktorí sú naším spoločným nepriateľom. Tí, ktorí všetkých presviedčajú, že Západ musí s Ruskom bojovať o Ukrajinu. Namiesto toho, aby sa zbavil vlastných otrockých pút.

A buď to urobia ľudia „západného sveta“ sami, alebo im k tomu bude musieť znova raz vo vlastnom záujme pomôcť „Ruské impérium“.

Pre Európu ešte stále nie je neskoro …

Petr Akopov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali